icon

Koľko zaplatiť svokre za opateru dieťaťa?

zara0201
27. apr 2014

Ahojte dievčatá, chcela by som sa poradiť s Vami a bola by som rada keby ste sa podelili o Vaše skúsenosti. Od júna nastupujem do (novej) práce. Môj syn ide od septembra do škôlky. Čiže jún, júl, august bude musieť ísť na opateru ku svokre. Svokra je 61- ročná dôchodkyňa v plnej sile. Bude tam 3 dni v týždni na 6 hodín od 8.30-14.30, jeden deň na 3 hodiny od 12.00-15.00 a jeden deň vôbec nie. Teda spolu max 22 hodín týždenne, s tým, že stravu bude mať z domu. Svokra to nechce robiť zadarmo (čo žasnem, ale je to realita) a nevieme sa dohodnúť, koľko jej zaplatiť. Ona nepovie sumu (hoci tuším že by chcela celý rodičák) a ja ozaj neviem. Ani ja to nechcem zadarmo, ale trošku primerane. Máte skúsenosť? Koľko platíte Vy svokrám alebo rodičom za to, že Vám opatrujú dieťa? Zvyšok týždňa bude u mojich rodičov, ktorí pochopiteľne nič nechcú. A ak mi budete ešte vedieť poradiť, ak mi rodičák končí v decembri, malý je od septembra v škôlke a ja od júna v práci, vezmú mi od septembra rodičák? Ďakujem.

zara0201
autor
28. apr 2014

@viera27 Ale ved ja sama chcem platit, zhanam v tejto diskusii radu, kolko. Kolko je primerane, slusne, vhodne na tie hodiny v tyzdni. Nikdy som nenapisala, ze to ocakavam zadarmo, aj stravu budem dodavat. Ja mam chrbtovu kost.

namornicka
28. apr 2014

@zara0201 Skús v danej situácii aká nastala rozmýšľať pragmaticky, aj keď mi je jasné, že by si svokru už najradšej nikdy nevidela. Ak si sa už rozhodla dieťa jej v lete nechať, čo je teraz narýchlo asi najpraktickejšie riešenie, pretože na nový kolektív v škôlke si bude zvykať od septembra. Teraz bude v zabehaných koľajách, aj v prípade choroby bude s ním svokra (v škôlke by ste riešili absenciu) a ty sa budeš môcť venovať novej práci a dobre sa tam zapísať, vytvoriť si meno a zázemie. Určite si so svokrou (v rozhovore najlepšie za prítomnosti manžela) univerzálnu hodinovú sadzbu. Toľko jej budeš platiť za opatrovanie a toľko isto ti bude ona platiť (čiže ti odráta od tvojej sumy) za každú hodinu odrobenú u nich, či čas minutý na odvoz na základe jej požiadavky (či ona, švagrina či suseda to je jedno). Za minutý benzín si peniaze odpočítaš tiež.. Dieťaťu navar keď bude treba aby nemal iba špagety a šúľance. Do septembra si priprav pôdu a nájdi opatrovateľku, ktorá ti vykryje škôlkárske choroby spolu s vašimi. Potom sa môžeš na svokru vykašľať. Pri rozhovore o peniazoch sa snaž byť čo najviac v pohode, nedaj na sebe znať nervozitu a nápad pre hodinovú sumu platiacu pre obidve strany prezentuj ako by to bola najväčšia samozrejmosť na svete 😀

namornicka
28. apr 2014

Skús navrhnúť sumu 2 eur/hod. To je taká mimobratislavská taxa. Uvidíš čo ti na to povie.

zara0201
autor
28. apr 2014

@namornicka Som sa na to vyspala a dnes uz som schopna reagovat aj komunikovat "triezvejsie". Mna by nikdy nenapadlo pytat peniaze za to, ze ju odvezieme do kostola ci do kupelov, ci stravim vikend pracou na ich zahrade okolo chaty, preto ma trosku tou sadzbou vysokovala. Zatnem zuby, 3 mesiace vydrzim. Ja si len neviem zlucit to, ze sa sama iniciativne ponukla a potom ani nedrzi sluby.

happyfrog80
28. apr 2014

@zara0201 ajeje tak to je fakt furia ,mam koleginu a ked je na nu zle tak sa rozplace aby ju moc netrestali a viac lutovali 😀 ,vycurani ludia

zara0201
autor
28. apr 2014

@namornicka No navrhnem jej cely rodicak za tych par hodin, z toho polovicu u nej bude spat, cize ziadny big deal 😀 😀

viera27
28. apr 2014

@zara0201 ja ti rozumiem, ja s tebou aj suhlasim. Len som rozpisala svoj postoj, ja som prave pozorne precitala vsetky tvoje prispevky a naozaj nevyznievas ako "vyzirka". ´Tiez by ma to nas.alo. Ako pisem, ja davam, ale to neznamena ze si niekto pyta. To je OOOOBROVSKY rozdiel. A tiez by som s tym mala mentalny problem.

zara0201
autor
28. apr 2014

@viera27 No a bude s nim len nejakych 21-22 hodiny tyzdenne, na zbytok si berie moj muz neplatene volno a este moji rodicia zvysok casu. Ked jej dam cely rodicak, tak som zvedava z coho zaplatim mojich rodicov a muza...To len cisto teoreticky samozrejme, ale ked uz to rozratam do uplne presnych cisel... Moji rodicia nechcu nic, muz si to v praci vynahradi.

bleee
28. apr 2014

myslím, že 100 eur na mesiac jej musí stačiť. V tom by mal byť lístok na MHD, drobné výdavky a pod. Celý rodičák jej určite nedávaj. Prípadne jej povedz, že sa vyrovnáte na konci prázdnin a za 3 mes. jej daj 300 eur. Nieje to cudzie dieťa ale jej vnúča, nemôže rátať so super biznisom

dm1
28. apr 2014

za takychto podmienok by som dieta svokre nedavala dala by som ho radsej do sukromnej skolky kde by bol v kolektive deti pripadne by som sa dohodla s nejakou kamoskou. Sukromne jasle by ti este aj stat preplatil do urcitej vysky a pri tom pocte hodin by ti to mozno vyslo aj komplet. Aspon sa nemusis bat ze budes mat na taniery ako ti pomohla a nemohla robit ine veci....

andreasiskova3
28. apr 2014

Tiez by som to riesila radsej cudzou osobou.to nema hanbu pytat si peniaze ? nieco na stravu, dobre nepoviem,
ale za opatrovanie??? Este by sa to dalo tak ze ho nabalis jedlom aj tak by si pytala peniaze?

baryana
28. apr 2014

@kikusa8 to uz je take slovickarcenie.z tvojho prispevku na mna bolo zjavne, ze so mnou nesuhlasis. 🙂 a ja som to respektovala. ale teraz uz to beries, ako ja. 🙂 🙂 tak kde je problem?

126
28. apr 2014

Ja sa prikláňam k ostatným babam. Nájdi si maminu na materskej nech ti ona postraži. Ja tiež bavím kamarátke keď je v práci. Ja som na materskej a beriem od nej 150 eur na mesiac. 5 dní v týždni od pol ôsmej do štvrtej a je v tom aj jedenie zapocitane

effkaa
28. apr 2014

@126 to je parada 🙂 taku maminu budem aj ja hladat mozno o dva roky 🙂 Cena je oproti sukromnej skolke vyborna, dieta je s inymi detmi, lebo je s mamickou na materskej. Nevyhody hadam ani nevidim 🙂 Joooj, hned by som ta brala 🙂 Aj ked mas trochu trapenia navyse, aspon si privyrobis.

126
28. apr 2014

Ono sa deti aj skôr ubavia spolu ako keď je jedno. Sem tam vymýšľam neaké hry, básničky, riekanky. A keď je jej malý chorý a ona nemôže ísť k lekárovi idem ja s ním, ale s tým že mi dá peniaze na lekára. Sme fakt dobré kamosky

gemini255
28. apr 2014

@zara0201 ahoj, citala som si celu diskusiu a je to fakt masaker. Asi by som sa rozhodla dat dieta predsa jej, ale za 100eur, predsa sa nebude on starat 24 hodin denne 30dni. Ked uz chce tie peniaze, maly je zvyknuty, ma tam hracky ako pises, aby nemal aj on nejaky sok. Ale na druhej strane by som sa poucila, povedala jej, ze nech vymysla malemu program. To ze mu nekupila sladkost nepochopim nikdy, vsak ja hockedy kupim sladkost cudzim detom od kamaratok a nie rodine. A po strazeni by som sa naucila hovorit NIE. Proste treba pomoct v zahrade, tak nemate cas, mas pracu, dieta, manzela, domacnost, chodte radsej na vylet, a zemiaky si kupite. Treba jej nieco doviezt, odviezt, tak povedz ze ok, ale potrebujete na benzin, aby vedela ake to je prijemne. A ak jej to nedojde tak uz neviem. S tymi peniazmi na narodeniny otras. Uz sa jej nepytaj, kup vzdy co sama vymyslis a hotovo, nemate tlaciaren na eura doma, ani ich neprekladate vidlami. Tvar sa, ze sa musite uskromnit a hotovo. A este predtym nech ti slubi, ze ti po lete nebude vycitat sprostosti, ako tu baby pisali, ze nestihala zavarat, a neviem co. LEbo to uz by som nacisto prerusila kontakt.

gemini255
28. apr 2014

alebo ako pises, ze nevies z coho zaplatis vasim a manzelovi, ked sa tiez budu starat tak rodicak delene tromi a uz jej vyjde vyplata 😀 smutno mi je z toho, vsak by mala byt rada, ze je vitalna, ze je potrebna... skorej citi, ze z vas sa dobre tahaju peniaze ☹ nepoviete nie, vsetko urobite co popytaju a nic za to nechcete

kocurikpupcek
28. apr 2014

co uz s takou svokrou....ako si napisala vyssie, zatni zuby na ten isty cas. Povedz jej, ze vzhladom na to ze staviate dom si mozete s muzom dovolit dat na opatrovanie akurat tak ten rodicak(co je fakt max). Samozrejme spomen, ze opatrovat budu aj tvoji rodicia, ale kedze ONI ZA TO NECHCU peniaze, mozes jej dat plny rodicak. Mozno jej dojde cela absurdita. Inak som sa zasmiala to s tymi cukrikmi ako nekupila tvojmu synovi lebo si nedala za ten den peniaze. To ako konec!!!To kde sme???

zara0201
autor
28. apr 2014

@dm1 Ano som si toho vedoma ale jasle su tu jedine, statne, cez leto nefunguju a skolka sukromna je plna, to som uz zistovala, takze to musim nejako polepit.

zara0201
autor
28. apr 2014

@126 To je slusna ponuka na to ze si "cudzia" v podstate a osmicku denne cely tyzden.

ukulela
28. apr 2014

@zara0201
posledny pokus o serioznejsi prepocet: ak svokra vravela, ze sukromna skolka stoji 250 €, tak na 21 pracovnych dni v mesiaci (byva aj viac, ale nech nezerenme) je to 11 € aj 90 centov. tak nech nezereme, ratajme 12 € na den. u nas je skolka otvorena od 6.30 do 16.30 - teda 10 hodin. a mame taxu zo skolky - 1,20 € na hodinu. takze v tyzdni to mas kolko si pisala - 20, ci 22 hodin? pis malemu normalne dochadzku 🙂 na konci tyzdna zrataj a vynasob 🙂 bude to menej ako 30 € na tyzden ... a scokre povedz, ze deti v skolke v tom maju aktivity, hranie sa, basnicky, vychadzky, ty ze to nepozedujes, a stravu jej navyse davas. ked ona argumentovala skolkou a cenou skolky, argumentuj aj ty ... a hned ako sa bude dat, hod maleho k vasim. a mozes zaviest dochadzku aj ku nim na zahradu 🙂🙂🙂 a nech vyplacaju v naturaliach ...

monika15
28. apr 2014

radsej zaplat v skolke aby tam bol cely den....
na co taku svorku sorry...by som nedala

zara0201
autor
28. apr 2014

@ukulela To je fajn prepocet, velmi logicky a presny. Este by som brala ze keby ju ja doprosujem na kolenach ale nukala sa sama a polovicu casu s nim prespi. Neviem si vsak uprimne predstavit ze vytasim u nich dochadzku, jej reakcia by bol standardne plac. Nicoho sa nemusi vzdat ked bude s nim, ani prace, ani prilezitostnych brigad ani z chladnicky neubudne. Och joj, sme dobojovali...

janickacrazy
28. apr 2014

@zara0201 Tomu sa vraví "svokra na zabitie" 😀 Ja by som jej dala fakt maximálne tých 100-150 éčiek, viac isto nie. A neopováž sa jej íst na tie zemiaky, čo si? Maximálne by som jej tam nasadila pásavku zemiakovú , nech má radost 😀

hori
28. apr 2014

@ukulela tak ten tvoj posledny vypocet sa mi veeeeelmi paci a je aj spravodlivy. podla mna mas prvenstvo za najlepsi a najpragmatickejsi prispevok v celej tejto diskusii, bez zartov, fakt... 🙂
takto by to mohla aj svokra uznat, vychadzalo by jej to 105,60 za mesiac... co je teda slusne na to ze bude @zara0201 aj stravu malemu nosit svoju...

zara0201
autor
28. apr 2014

@hori Plne suhlasim, uplne transparentny vypocet.

beruska141
28. apr 2014

vies co, ked mas taku sprostu svokru (inak sa to nazvat neda), nech ti narovinu povie, kolko chce. a ked bude chciet cely rodicak, tak by som jej povedala, sorry starena, za tu cenu mozem dat dieta k nejakej mamicke na materskej, u ktorej sa bude hrat moje dieta s jej dietatom, ucit sa socialnemu kontaktu, navari im a bude im stokrat lepsie ako u teba!!!! a presne to aj urob, ked mas za to platit, daj radsej dieta k dietatu, nie k staremu cloveku!!!!

ivushqa
28. apr 2014

tak toto nieeeeeee 😠 moje dieťa by som takejto "úžasnej" babičke nedala.......ja by som to určite riešila nejakou študentkou, alebo inou mamičkou na materskej - ak by si zháňala, určite sa Ti tu na MK nejaká ozve.......a keď sa inak nedá, tak vy ste si už v záhrade to opatrovanie odrobili, či nie ? 😀
stále žasnem, ako môže toto niekto vypustiť z úst- pýtať peniaze za opatrovanie vlastného vnuka....každý deň ma tu niečo nemilo prekvapí, ale toto je príliš silná káva 😕

martinka_martinka
28. apr 2014

@zara0201 uf to je silne 🙂 ja som tak vdacna svojej svokre za to že mi maleho straži ked potrebujeme ( ked ideme cviciť alebo ked sme obaja chorí ) a že nič nechce to je super, ona to skôr berie ako radosť svoje vsetky vnučatka miluje takže nepochopim tvoju svokru... ale ked už chce za to mať zaplatene tak jej zaplať za hodinu to čo ty dostaneš za hodinu počas rodičaku 🙂 čiže : 24x7=168x30=5040 hodin si pocas mesiaca s tvojim dieťaťom a za to dostaneš mesacne tych 226€ sa mi zda tak to vychadza 0,045€ na hodinu a nech niesi lakoma daj 10 centov 🙂 snad som to dobre vypočitala matika mi nikdy nešla, ale až teraz som viac a viac v šoku z toho aku almužnu dostavame 😖

maminuska
28. apr 2014

@amouramour ja s tebou plne súhlasím .
Ja ako svokra by som nepýtala ale ako nevesta by som automaticky dala. Keby odo mňa svokra zapýtala, dala by som a viac by som to nerozmazávala. Načo ?
Mnohé z vás si tu nevážia ochotu rodiča , všetci to považujete za samozrejmosť. Stačí mat taku matku ako ja, čo nepostráži ani keby som jej dala 500 EUR na mesiac, proste chce mat svoj život a ona si svoje deti už vychovala a tie peniaze jej za to nestoja.
Ja som nesmierne vďačná za to že moja svokra postráži a keby zapýtala, dala by som bez mihnutia oka a teda vôbec by som sa nad tým nepohoršovala. Ked je tam malá , posielam tam jedlo , ovocie , jogurty, kupila som jej tlačiareň , fotoaparát v podstate to splácam takouto formou .
@zara0201 čo sa stane ked sa s nou porozprávaš a povieš jej že za opateru malého jej budeš " naďalej pomáhať v zahrade, odvezieš ju tam kde treba , vybavíš čo treba .... a ak to takto nevezmu , nuž máš len tri možnosti :
1. pokazit si rodinné vztahy, ktoré máš vcelku dobré a peniaze jej nedať
2. peniaze jej dat , nadalej pomáhat ( recipročne si však brat zo zahrady ) a zachovoat si dobré vztahy
3. jednoducho povedat nie za takýchto podmienok a nájst si niekoho iného , kto ti malého postráži , na internete je ich veľmi veľa. Ja som si takto hľadala opatrovatelky a platila so im 3-4 EUR na hodinu čo je dnes bežná taxa.