icon

Koľko zaplatiť svokre za opateru dieťaťa?

zara0201
27. apr 2014

Ahojte dievčatá, chcela by som sa poradiť s Vami a bola by som rada keby ste sa podelili o Vaše skúsenosti. Od júna nastupujem do (novej) práce. Môj syn ide od septembra do škôlky. Čiže jún, júl, august bude musieť ísť na opateru ku svokre. Svokra je 61- ročná dôchodkyňa v plnej sile. Bude tam 3 dni v týždni na 6 hodín od 8.30-14.30, jeden deň na 3 hodiny od 12.00-15.00 a jeden deň vôbec nie. Teda spolu max 22 hodín týždenne, s tým, že stravu bude mať z domu. Svokra to nechce robiť zadarmo (čo žasnem, ale je to realita) a nevieme sa dohodnúť, koľko jej zaplatiť. Ona nepovie sumu (hoci tuším že by chcela celý rodičák) a ja ozaj neviem. Ani ja to nechcem zadarmo, ale trošku primerane. Máte skúsenosť? Koľko platíte Vy svokrám alebo rodičom za to, že Vám opatrujú dieťa? Zvyšok týždňa bude u mojich rodičov, ktorí pochopiteľne nič nechcú. A ak mi budete ešte vedieť poradiť, ak mi rodičák končí v decembri, malý je od septembra v škôlke a ja od júna v práci, vezmú mi od septembra rodičák? Ďakujem.

simca06022011
28. apr 2014

@zara0201 fuu to je dlha debata🙂 Ako sa k tomu stavia manzel? Ja, kedze sa so svokrou nemusim, by som to nechala na neho ak by som musela (nech si plati mamu). Alebo by som si na tie 3 mesiace nasla sukromnu skolku (radsej dam rodicak im ;) ) . Ked uz by sa nedalo, pozri so u vas stoja skolky a tolko daj na hodinu svokre. A vybavene. S tym, ze by som ocakavala aj nejaku aktivitu s nim a stravu (HADAM nebudem platit za opateru a este aj varit :P Kludne by som tu stravu priratala u nas su to v sukromkach cca 3EURa na CELY den a to maju aj lososa a kadeco ;) ). Ak by mala moja mama minimalny dochodok (cisto spekulujem, nie je na dochodku ani nahodou, kto vie ci pojde.. a uz vobec nie v 60tke : P) , rada jej dam peniaze za opateru malej, ale viem ze by to nikdy nechcela a musela by som jej pomoct inak ( u nas to ide prinesenim potravin, kupime rodine nieco co potrebuju atd)

zara0201
autor
28. apr 2014

@maminuska Citala si ze ja sama som jej isla navrhnut platenie /nie som bezchrbtak) ale v tejto diskusii kladiem otazku kolko? Ozatka neznie Ako nezaplatit? Alebo preco ja chudak musim platit....
Preboha prestante tu zo mna robit nenazratu, ak si to necitate cele...a vytrhavate z kontextu.
Je mi zle z niektorych IP co som obdrzala.
Potvrdzuje sa, ze na Konika sa uz neoplati ist po dobru radu ale maximalne vyuzit sluzby bazara.

hajajanka
28. apr 2014

@zara0201 Fiha, opytala by som sa svokry, ci aj ona platila babkam svojich deti, ked chcela, aby ich postrazili ( a tym nemyslim len dlhodobe, ale aj kratkodobe opatrovanie).
To je dost smutne, ze vlastna babka si pyta za opatrovanie vnucatka peniaze. Ja by som to riesila uplne cudzou opatrovatelkou. A to uz len z toho dovodu, ze cudzej pani das instrukcie a ona ich bude dodrziavat a nebude ti neustale prevychovavat dieta a pindat do vsetkeho, co si babicka urcite dovoli. Pretoze na jednej strane bude platena osoba, ale na druhej strane stary rodic. Preto by som zvolila externu opatrovatelku.

U nas mi mladsie dieta strazi moja mama (a keby moja svokra byvala blizsie, tak je polovicu tyzdna u jednej a polovicu tyzdna u druhej babicky). Kvoli mojmu dietatu isla na predcasny dochodok. Za opateru neplatim nic, ani ona neplatila svojej mame, ked nam strazila najmladsieho brata. Dcerke zabezpecujem k babke len hygienicke potreby (plienky, masticky a pod.). Raz som dala mame gastrolistky na stravu (ved ta nasa bucloska co-to popapa), ale poslala ma do haja, ze si mam setrit. Jej nazor je, ze kym moze, pomoze. Peniazky, ktore dostavam ako rodicovsky prispevok, sestrim do virtualneho prasiatka.
Moji svokrovci byvaju daleko, tak pomozu inak. Obcas poslu peknu sumu na prilepsenie, z coho platime napr. autosedacky pre deti, nabytok do izbicky a pod., donesu plody zo zahradky a pod. Za to by sme im mohli nohy bozkavat.
V nasej rodine je, nastastie, zvyk pomoct si, takze je pre mna az zarazajuce, ze si vlastna babka pyta za opateru vnucata. Smutne...

celasapremenim
28. apr 2014

@viera27 mne za nakup svokrovci vzdy akurat tak vynadaju a to cez prazdniny maju deti aj dva tyzdne .....vynahradzovali sme to teda darcekmi k narodeninam
nevidim dovod mat voci nim nejake platby bezne pocas roka, nie som ich zamestnavatel ani nic, ale je fakt, ze sa maju lepsie ako ostatni v ich veku

maminuska
28. apr 2014

@zara0201 ale čítala. 🙂 . Nezaplatit znamená aj nedat tolko kolko pýta. Zákonite bude nespokojná .
Si jej ochotná dať max 150 EUR, rodičák je zaokruhlene 205 EUR , to je rozdiel 55 EUR za mesiac krát 3 je 165 EUR a to ti za to stojí si pokazit ako tak obstojné rodinné vzťahy ?
Ja opatrovatelke platím 3-4 EUR na hodinu plus k tomu dávam stravu , ak by som to vzala tak 22 * 3 =66*4= 264 EUR a k tomu dávam plnu stravu .
Súkromné jasle ma stoja 260 EUR + strava asi 50 EURna mesiac. Lenže jasle by z toho nevyžili ak by nezbierali 2 % z daní , nezháňali granty ....
Takže na tvojom mieste by som ten rodičák dala , poďakovala sa za to že je vôbec ochotná sa o malého starat a viac by som teda neriešila a hlavne sa nijak nemstila.

evaka
28. apr 2014

Je to chore, aby som platila vlastnej svokre. Ak sa nema o dieta starat s laskou, nech sa nestara vobec - nech zostane nadalej starkou a radsej zaplatim na opatrovanie cudziu zenu so skusenostami. Mozno hnusne slova, ale stara mama ma byt stastna a dakovat Bohu, ze jej doprial vnucata, a nie hladat za tym biznis. Mne sa svokra tiez starala o dceru, z casu na cas sme jej preto urobili vacsi potravinovy nakup, ale nie preto, ze musime, ale preto, ze chceme. Ale mozno je tvoja svokra vo velkej financnej nudzi a pozera sa na to cele inak 😒

viera27
28. apr 2014

@celasapremenim ono je to vzdy o prijme a nejakom standarde, nie o tom ze by som bola ich "zamestnavatel". Pokial mam cca rovnake prijmy, alebo tak max. do dvojnasobku toho ich, tak to neriesim. Pokial mam XY nasobne vyssi prijem, tak chcem aby aj oni mali nejaky nadstandard. Tak im kupujem veci pre potechu, ktore by si inak nekupili, prosciutto, parmezan, filety z lososa, bio masko, kokosovy olej, exoticke ovocie, znackovu kozmetiku atd. Raz za cas im zaplatime dovolenku, nejaku tu opravu domu.... Vsetko samozrejme ide rovnako na jednu aj druhu stranu rodiny. A verim tomu, ze ty by si nebola ina, tiez by si sa chcela podelit 🙂

zara0201
autor
28. apr 2014

@maminuska Predpokladam ze Tvoja opatrovatelka ma na to zivnost a plati si riadne odvody.
Otazka znie z coho zaplatim mojej rodine lebo tiez budu opatrovat a manzelovi kompenzovat neplatene volno.
Som jej nesmierne vdacna za to, ze ma pol roka vodila za nos a posielala do prace a za to, ze vo februari ked doslo na lamanie chleba a mala som nastupit v priebehu dvoch dni do prace, povedala, ze ho nezoberie (ani za nic) a ja som nemohla nastupit, lebo tak rychlo som to ozaj nedokazala zariadit. V ociach zamestnavatela i okolia som vyzerala ako hlupana.
Mas pravdu, som nevdacna a hnusna, pomstychtiva, nenazrata. Napriek tomu stale sa otazka nezmenila- kolko? Takze dakujem za nazor ze aj 1000 € mesacne ak na to niekto ma a ak to svedomie unesie. My mame svedomie ciste. Muz ked doopatroval jej svokru, dva roky ju prebaloval, krmil...mas pravdu...to je vatikanska mena.

kkristin
28. apr 2014

@maminuska vobec nerozumiem kritike zakladatelky sama odzaciatku prezentuje ze zaplatit chce...a aj zaplati riesi vysku a podla mna je uplne prirodzene sklamanie ze si vlastna rodina pyta tolko za tie hodiny co by tam maly bol....ty davas opatrovatelke ale ona by davala babke a to je trosku ine...je to clovek ktory by mal chciet a citit tieto veci trosku inak ako pracu nakolko ide o jej vnuca...a sklamanie zo strany zakladatelky je prirodzeny nakolko by cakala iny pristup viac babickovsky....neporovnavaj operku a babku

mamulka211
28. apr 2014

@zara0201 a nebojis sa, ze teraz, ked ju znova poveris opatrovanim maleho, tak ti o mesiac povie, ze uz sa jej ho nechce opatrovat? Ked je taka nespolahliva, preco naozaj si nenajdes inu zenu na opatrovanie, mas na to este cely mesiac, to je dlha doba a riesis tu stale len svokru. Svokra je nespolahliva, chamtiva osoba, tak si najdi inu a nemas co riesit.

pamaja1
28. apr 2014

@zara0201 Ak ti pomôže tak, moja suseda tiež opatruje deti, berie 10 eur na deň, a deťom dá stravu, desiatu, obed a olovrant - napr. jogurt. Rodičia si však nosia ovocie. Ak treba plienočky rodičia donesú.
Nemáš náhosou nejakú takúto možnosť? Dáka kamarátka čo je na materskej by Ti nevedela pomôcť, tiež druhá zase suseda kaeď bola na materskej tak tiež takto pomohla a opatrila dieťa. Aby sa ti nestalo tak ako ti pisala mamulka211 že ti svokra vypadne a čo potom?

h2
28. apr 2014

@zara0201 Ahoj, nečitala som všetky príspevky, lebo ich je tu už strašná kopa. Ale začala by som od konca: rodičák Ti určite nevezmú, budeš ho dostávať, až kým syn nedovŕši 3 roky, či už bude v jasliach, škôlke, či doma. A k tomu druhému, hm, to je ťažké. Ja som sa vrátila do práce, keď mal môj syn rok a 8 mesiacov. Pôvodný plán bol, že 4 dni do týždňa sa postará moja mama (jesť bude syn u nej, čo mu ona navarí). Ja som mame hneď navrhla, že jej za to dám celý rodičák, lebo mi prišlo nespravodlivé, že ja budem v práci zarábať a ešte si aj brať peniaze od štátu, ktoré sú vlastne za to, aby som sa za ne o syna starala. Dosť sme sa pritom s mamou pochytili, lebo ona nič nechcela, ja som zase trvala na tom, že jej niečo dám, lebo sama by som sa ináč cítila zle. Vyriešilo sa to samo, ochorel mi vážne otec, mama sa musela starať oňho a synček išiel do jaslí. ☹ ☹ ☹ (Ináč, súkromné jasle fungujú aj cez leto.) Asi som Ti veľmi neporadila, ale neber to hneď od svokry, ako nejakú nehoráznosť, že chce peniaze za opatrovanie. Ona je len dôchodkyňa a vy budete mať 2 príjmy a ešte aj rodičovský...

zara0201
autor
28. apr 2014

@pamaja1 Nemam kamosku na materskej, mamicku, susedu...urcite by som to tak riesila a uplne cudzieho cloveka nechcem. Sme s mm rozhodnuti riesit veci za pochodu, nasi by polepili dovolenkami, mm neplatenym volnom ale to je krajna nudza.

zuju2
28. apr 2014

Ja nastupujem od bud. týždňa do práce. malú mi bude opatrovať 2 mesiace jedna zlatá pani. Dohodla som sa s ňou na sume 120 eur.

magimary
28. apr 2014

no, mne padla sánka,
obvykle neprispievam do takýtchto "dvojpólových diskusií", ale toto mi ouaj nedalo
ja naozaj nepoznám NIKOHO, kto by si dal platiť za opatrovanie vlastného vnúčaťa 😨 😨 😨 😲
počujem to vôbec prvýkrát v živote, že aj takéto "služby" v najbližšej rodine sa platia 😨
ak by som ja stála pred touto voľbou, tiež by som hľadala opatrovanie inde, ale keďže asi nemáš inú možnosť,
@zara0201 , tak by som svokre zaplatila ozaj symbolicky nejakú okrúhlu sumu (žiadne prerátavanie, koľko sa platí opatrovateľkám na hodinu!, to ona predsa nie je), podľa vašich možností,
aby bol aj vlk sýty, aj ovca celá...
ale vyslovene s cieľom "zalepiť" (jej) oči nejakou 50tkou (možno 100kou, ak vám to nezaťaží rozpočet, aj keď ja by som dala tých 50€-ozaj že just)
ty si splníš povinnosť a ona snáď nebude mať toľko nechrbtovky, že si povie, že to je málo 😒

zara0201
autor
28. apr 2014

@h2 Ano, necitala si cele...Ja sama chcem dat, taky bezchrbtak nie som, nepovazujem to za nehoraznost, len zistujem kolko sa bezne dava kedze ho bude mat pol tyzdna ona a pol tyzdna muz s mojimi rodicmi. Ona chce cely rodicak, tak rozmyslam co dam mojim rodicom? (Nic nechcu ale ani ja to nechcem zadara)
u nas su jasle jedny, plne a statne.

magimary
28. apr 2014

@zara0201 a to si tak sama povedala, že celý rodičák??? 😨

zara0201
autor
28. apr 2014

@magimary V podtstate ano.

magimary
28. apr 2014

@zara0201 no koniec! 🤐
tak na to ozaj nemám slov,
každopádne by som jej toľko nedala-už len z princípu...
rodičák je suma pre rodiča za CELÝ mesiac!
nie za 22dní z neho 😒 😝

zara0201
autor
28. apr 2014

@magimary Keby cely ale cca 22 hodin do tyzdna.

maminuska
28. apr 2014

@zara0201 zbytočne sa rozčuluješ, strielaš že uplne vedla.
Ak ta tak sklamala , no tak si si mala vziat ponaučenie a hladat si opatrovatelku alebo rovno sukromnu škôlku , ak teda nebývaš na lazoch a predpokladám že budeš pracovat v meste.
Nie moja opatrovatelka nemá živnost a nemá ju 90 % dievčat čo uvidíš napr. na Domélii. Opatrovatelky so živnostou , pracuju na paušál a nie na hodinovu sadzbu ak maju dietatko v trvalej opatere a môžem ti povedat tu kde bývam pod 300 EUR nejdu a je to zvyčajne 8 hodín počas pracovného týždňa.
To že nechcu tvoji rodičia nič neznamená že tvoja svokra nebude chciet... ved máš možnost výberu nie ?A manžela sem neplet, je to jeho otec. Ak ti nevyhovuje kolko pýta, tak chod o dom ďalej a najdi si niekoho iného kto ti malého vezme za tých 150 EUR za 88 hodín mesačne.
Kludne ti môže povedat že za 150 EUR ti malého nepostráži .
@kkristin jasné aj ja som sklamaná z mojej matky že tá mi nepostráži ani keby som jej zaplatila.. proste nepostráži , hoci býva odo mna 200 m a deti vozím k svokre 150 km. Takže keby aj svokra vypýtala , dám ani okom nemihnem . Každý vychádza z iného bodu a niekedy si nevieme vážit čo máme , svorku ktorá je ochotná postrážit , síce za peniaze ale aspon ochotná , písala zakladatelka že malý ju má rád .... tak čo sa preboha tak rieši , rozdiel 156 EUR ?

magimary
28. apr 2014

tak potom by som to vyrátala vyslovene pomernou časťou-
keď už je taká "nástojčivá"...
celý mesiac má 720hodín,
ona ho bude strážiť cca 88hodín z neho, čo nie je ani polovica celého mesiaca...(dokonca ani tretina či štvrtina, presnejšie je to jedna osmina mesiaca!)
takže suma rodičáku deleno 8 a je výsledok zaslúženej "odmeny"

pamaja1
28. apr 2014

@zara0201 Podľa toho čo som si prečítala, tak tu tvoja svokra je teda naozaj zvláštna žena, ale čo … 🙂 🙂
Kedže iná možnosť ako ona pre Teba momentálne nie je, ja by som na tvojom mieste jej navrhla toto.
Tvoj rodičák je cca 205 eur, a dní v mesiaci cca 30. na deň to vychádza 6,80. Malý bude u nej 4 dni v týždni, t.j. 16 dni do mesiaca, tak to my vychádza cca 110 eur. To je podľa mňa také primerané aj pre Teba aj pre ňu.

quixina
28. apr 2014

😲 😲 😲 😲 😲

tak toto je úplne v prdeli, tento svet, keď treba starým rodičom PLATIŤ za opateru vnúčat...

úplne si mi vyrazila dych a slová, som myslela, že dnes ma už nič nedostane, ale dostalo ma...
nenormálne

zara0201
autor
28. apr 2014

@maminuska Mne sa zda ze si to vobec nepochopila ani len zakladnu otazku v diskusii. Mam pocit ze silou mocou ma chces presvedcit, ze som lakoma a Ty by si dala cely svet tak preco
Ak sa tak citis na oficialne prijmy a platenie tak zaplat profesionalnu oficialnu sluzbu aj Ty a nie dievca ktore nema sajnu o detoch...ale to je vec osobneho nazoru.
Kasas sa tu, ale stavim sa ze Tvoje deti jedno druhe vychovali zdarma ked vidim tie generacne rozdiely ake mas, ale to je Vasa osobna vec. Ja Ta za to neodsudzujem. Citaj celu diskusiu, aj to, ze jej ten rodicak cely dam, len chcela som vedie aky je asi tak priemer ked ide o svokrovcov.
Vsetci ste tu naramne ferovi, ale staci sa pozriet na bazar, ked od cudzich ludi vypytujete zlavy uz tak zo smiesnych cien alebo skemrate kadeco bez dane a podobne. Od rodiny najlepsie. Ved si dajte ruku na srdce.

sharmana
28. apr 2014

@nikawero12 no ja poznám aj staré mamy, ktoré sú na dôchodku a nechcú svoje vnúčatá strážiť a nie všetky staré mamy išli do dôchodku v 62, záleží od toho, kolko detí žena porodila a od roku narodenia... takže sú tu aj babky, ktoré sú na dôchodku už od 54 rokov 😉
česť výnimkám, ja hovorím o tých, s ktorými mám ja osobnú skúsenosť a ako tak čítam a počujem aj od ostatných kamarátok a dnešných mamičiek... ved jasné, že ked niekto ešte pracuje, tak nemôže byť celé leto doma, ale ja som to ani nikde v príspevku neuviedla, dala som tam, že im strážili celé leto, že to mali v pohodičke zariadené a už zabudli, aké to je, ked ich dnešné deti žiadajú o nejaké to stráženie, či pomoc.... niektorým sa ťaží aj týžden do roka postrážiť dieťa...česť výnimkám
ja si neviem predstaviť, že by som vlastnej dcére nepomohla, že by som si vzala týžden dovolenky do Egypta, ale na vnúča by som si našla čas 2 krát do roka, aj to len ak je cesta okolo... asi tolko k tomu 🙂

kkristin
28. apr 2014

@maminuska rozdiel 156 eur je pre kazdeho ine ...tebe chybat nemusia zakladatelke ked stavaju ano...a tebe asi pri postoji tvojej mami normalne strazit dieta babkou za peniaze a tie si vypytat...ale u nich to asi pri pristupe v rodine divne je....o to viac ked z ich strany snaha o starostlivost je a pomahaju.....

sense
28. apr 2014

@zara0201 niekedy uplne cudzi clovek sa ukaze spolahlivejsi ako vlastna rodina, vlastna skusenost....

sharmana
28. apr 2014

@nikawero12 a ešte k tomu stráženiu, môj manžel býval strážený jeho starými mamami ( vzhladom na to, že deti sa mamám rodili aj v 18tke, to bolo bežné) a ešte neboli v dôchodkovom veku... a určite jeho mama nemohla mať celé leto dovolenku... takže asi sa prestriedali všetci starí rodičia a jeho rodičia... inak to nešlo... keď bol starší chodil aj do táborov, iste, lenže vtedy to poskytovali "podniky" a bolo to takmer zadarmo, priam to každému núkali...
ja som bola u starých rodičov celé leto, pravda, babka už nepracovala, ale bola som tam aj takmer každý víkend.... už chcem vidieť dnešné niektoré babky, ako si vezmú na každý víkend deti (podotýkam že sme u nej boli vždy minimálne dvaja)... hold podla mňa je to tak, viac sa vtedy ženy vedeli obetovať, ako dnes.. ale česť výnimkám, tým ktoré by chceli, ale im to práca nedovolí

nerko
28. apr 2014

@zara0201 Ked uz, tak 100,- eur na mesiac. Cely rodicak je vela...