icon

Koľko zaplatiť svokre za opateru dieťaťa?

zara0201
27. apr 2014

Ahojte dievčatá, chcela by som sa poradiť s Vami a bola by som rada keby ste sa podelili o Vaše skúsenosti. Od júna nastupujem do (novej) práce. Môj syn ide od septembra do škôlky. Čiže jún, júl, august bude musieť ísť na opateru ku svokre. Svokra je 61- ročná dôchodkyňa v plnej sile. Bude tam 3 dni v týždni na 6 hodín od 8.30-14.30, jeden deň na 3 hodiny od 12.00-15.00 a jeden deň vôbec nie. Teda spolu max 22 hodín týždenne, s tým, že stravu bude mať z domu. Svokra to nechce robiť zadarmo (čo žasnem, ale je to realita) a nevieme sa dohodnúť, koľko jej zaplatiť. Ona nepovie sumu (hoci tuším že by chcela celý rodičák) a ja ozaj neviem. Ani ja to nechcem zadarmo, ale trošku primerane. Máte skúsenosť? Koľko platíte Vy svokrám alebo rodičom za to, že Vám opatrujú dieťa? Zvyšok týždňa bude u mojich rodičov, ktorí pochopiteľne nič nechcú. A ak mi budete ešte vedieť poradiť, ak mi rodičák končí v decembri, malý je od septembra v škôlke a ja od júna v práci, vezmú mi od septembra rodičák? Ďakujem.

zara0201
autor
27. apr 2014

@laila22 Ona je tak jednoducha...
Prva jej reakcia bude, ze sa rozplace. A potom bude tvrdit, ze peniaze nikdy neziadala. Uz som to raz zazila, ked povedala ze maleho nepostrazi...bolz toho povyk, lebo to slubila. A potom sa pred mojim muzom dusovala, ze ona to nikdy nepovedala. Nema problem klamat do oci.

zara0201
autor
27. apr 2014

@marikaema 😀 😀 😀

sisi1978
27. apr 2014
Používateľ sisi1978 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od sisi1978.

no tak takej svokre by som veru dieťa nedala....normálna žena si myslím by bola rada, že môže opatrovať vnúčatko, byť s ním, radovať sa z neho a nie si nechať za to platiť....to je na hlavu postavené zmýšľanie, ale viem že sú aj takíto ľudia....moja mama sa starala o malého keď mal tri roky a to celý rok, bol po akútnom zápale pankreasu....nechodil vôbec do škôlky, aby si neublížil na bruško a potreboval diétnejšiu stravu....tak varila pre svoju rodinu jedno a pre neho druhé....raz za čas som kúpila mame niečo do chladničky, ale inak som jej nedávala nič....aj to vždy frflala, že čo kupujem....tešila sa z toho, že je s ním, učila ho básničky, chodili kŕmiť sliepky a malý doteraz spomína, ako bolo u babky dobre a čo spolu vystrájali....u nás to tak vždy fungovalo, že sme si navzájom pomáhali...pre mňa nie je problém ju zase zaviesť k doktorovi, na návštevu, pomôcť v záhrade alebo vybaviť niečo na úradoch....beriem to ako pomoc z lásky a nie povinnosť...keď budú mať moje deti svoje, tiež im pomôžem bez toho aby som si za to pýtala....
takže poradiť ti neviem, tiež by som sa bála dať dieťa niekomu cudziemu....možno nejakej kamarátke, známej čo má detičky??

zara0201
autor
27. apr 2014

@horana Ked sa jej opytam, co chce napr. na narodky...clovek by ocakaval ze povie: Ved sa netrapte, alebo malickost. Samozrejme ze by som sa trapila, nikdy som neprisla s prazdnymi rukami, vzdy dam aj viac ako mozem. Ale moja svokra pri tejto otazke vyslovi: Chcem peniazky!!! (Davame stovku).

zara0201
autor
27. apr 2014

@marthuska Ja som planovala ze jej dam samozrejme nejake peniaze a cakala som ze bude milo prekvapena a zaskocena. Ale tym ze ich dopredu vypytala nemilo prekvapila mna. Ja zadarmo to ozaj nechcem, som si vedoma ze do deti treba investovat energiu i cas.

sisi1978
27. apr 2014
Používateľ sisi1978 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od sisi1978.

@zara0201
tak to je sila...čo takto vynechať svokru zo všetkých návštev a mať s ňou pokoj svätý???

zara0201
autor
27. apr 2014

@sisi1978 Ani pre mna nie je problem ju vyvazat po kostoloch a kamaratkach a prave preto som ocakavala ustretovost.

zara0201
autor
27. apr 2014

@sisi1978 Aj na to dojde len tieto tri mesiace ju budem ozaj potrebovat.

libka1
27. apr 2014

tak ako aj ked je to svokra nie je povinna to robit zadarmo, je to len a len jej rozhodnutie... moji rodicia odo mna nezobrali sice ani korunu a robili to s radostou, ale niekto moze mat svoje zaluby ktore musi obetovat, alebo moze byt na tom financne zle a mohol by mat inu brigadu za tu dobu... v takejto situacii by som ponukla rodicovsky, ved sa jedna len o 3 mesiace... ale prace v zahrade a podobne by som uz v buducnosti urcite neposkytovala, takto by som sa k tomu asi postavila... bud rada ze sa jedna o tak kratke obdobie... mne teraz opatruje kamaratka, davam jej 10 eur na den, v pripade že by tam bol cely mesiac bol by to prave ten rodicak 😉

zita19
27. apr 2014

@zara0201 Vies co, vykasli sa na nu. Ked mas platit peniaze, tak to ich mozes dat aj cudziemu. Skus sa popytat nejakej kamaratky s detmi, ci by ho nevzala. Dohodnete sa s nou seriozne, co da ona, co das ty, kolko za to budes chciet.
Najhorsie obchody sa robia s vlastnou rodinou. Kazdy sa citi ukrivdeny. Ten co plati si mysli, ze mohol pytat menej, vsak je to rodina. Ten co dostava peniaze si mysli, ze mu to za tie peniaze nestoji, ale viac pytat nebude, lebo vsak je to rodina. Ked to nejde na dohode, ze dnes pomozem ja tebe, potom ty pomozes mne a nebudeme s peniazmi manipulovat, tak je to naprd.
Mozno raz bude potrebovat tvoju opateru a pomoc svokra. Potom si mozes ty nahodit cenu. V normalnej rodine by to bolo tak, ze dnes babka porstrazi bez poplatku, potom po rokoch pojdes babke, ked nebude vladat, upratat ty a tiez bezoplatne. U vas sa asi budu vystavovat faktury, ale ty si s tym nezacala. Mozes jej to pri vhodnej prilezitosti pripomenut, nech je pripravena na blizku buducnost.

sense
27. apr 2014

ja by som dala dieta cudzejj opatrovatelke , neviem ako stare mas dieta ale moja ma rok a na au pair si zvykla super a dalo sa tej dievcine plne verit alebo inej mamicke s rovnako starym dietatom....

alietam
27. apr 2014

a preco by by nemala zaplatit ?radsej zaplatim svokre ak cudzej zene svokru si aspon poznam jasne cely rodicak by som nedala kedze nosis stravu zo sebou.Za ten cas co starzi dieta tak mohla brigadovat niekde jasne ze nasi a svokrovci by zniesli modre z nema ale platila by som aj ja uz kvoli tomu ze mu venuju cas ano ich vnuca ale nie ich dieta

marikaema
27. apr 2014

@zara0201 A naco potrebuje tolko penazi? Kde ich dava? Alebo uz na rakvu si setri? (ako vsetky moje susedy🙂

dadushe
27. apr 2014

@zara0201 Ještě by ses měla tchýně zeptat, kolik hodin hlídání by bylo zadarmo jakožto v rámci babičkovské péče, zbytek pořešit svými rodiči a nějakou paní na hlídání 😎 Ono se říká, že v "nouzi poznáš přítele". Tři měsíce utečou jako voda, ale takové zklamání si člověk pamatuje dlouho a příště si stokrát rozmyslí tchyni příště oslovit. Vím co mluvím. Já prosila tu svoji o hlídání dcery přes porod (na 1 den) a finálně jsem si to musela taky zařídit jinak, protože prostě neměla čas, respektive si ho neměla chuť udělat. Teď vnuka uvidí nejdřív na konci šestinedělí, nemám zájem, ona ho taky neměla 😝

macamac
27. apr 2014

hmmm
a že rodinné vzťahy 😒
to keď si máme už za všetko vzájomne platiť, tak potom nechápem významu slova "rodina"
to už sme ako cudzí 😒
ale zrejme je to nový trend, lebo dnes v tých novodobých vzťahoch, kde sa to hemží ne/vlastnými rodičmi, súrodencami, babkami, tetami,.... to asi inak možné ani nebude....veď to by sa potom jeden zodral - robiť si navzájom a pomáhať v širokej ne/rodine 😝

zrka
27. apr 2014

ja som teda celiaticka tiez, ale nerozumiem preco ty jedlo musis doniest zvlast. Ja stale variem z bezlepkovej muky, ked zahustujem, cokolvek okrem povedzme vyprazanych jedal, to robim zvlast deckam a zvlast sebe. A samozrejme pecivo jem iba ja bezlepkove, a domov kupujem rozky, chlieb atd..To predsa malemu nemoze uskodit bezlepkova strava. Zda sa mi to uplne zbytocne riesenie nosenia obeda pre dieta...pokial babka si vari a ma kazdy den co jest.

jedinecna
27. apr 2014

@zara0201 kedysi vdavno som opatrovala neter...jeden a pol roka, vsetky pracovne dni...brat mi daval vtedy 1500sk...sukromne jasle funguju 365dni v roku, radsej by som volila jasle. Zvykne si dieta na kolektiv, v lete nebude tak hned chore ako od septembra v skolke.

ingulik
27. apr 2014

No mne to pride absurdne...a keby ze byvam blizsie sama sa ti ponuknem za polovicu rodicaku....necitala som celu diskusiu...ale sanka mi spadla uz pri nazve...

macamac
27. apr 2014

@zara0201 a inak
nechce svokra spätne od teba vyplatiť za výchovu tvojho muža? 😀 😀
teda, ak je fajn a rozumiete si 😉
a ak by nebol, prijíma aj reklamácie? 😀 😀
bo hádam treba pri vyplácaní peniazmi aj nejaký bloček, či? 😀 😉 🙂

mircalla
27. apr 2014

@zara0201 No uz len z principu hladat ine riesenie, absurdita platit babicke za opatrovanie vlastneho vnucata

janage
27. apr 2014

mňa inak hneď napadlo, že teraz máš rodičák, ale keď 3 ročné nastúpi do škôlky a nedajbože bude choré dva, tri týždne v mesiaci a už rodičák nebude - tak to tiež Ti vyráta platbu? Mne tak mama veru strážila a to sa starala o dieťa nervózne, sopľavé, čo sa mu ekzém zhoršil aj mastiť musela a dávať pozor čo zje a peniaze by nezobrala ani náhodou až mne bolo blbé a a keď som videla, že je unavená tak som platila oper nie preto, žeby sa zle starala, ale aby som jej odľahčila - lebo veď z práce tiež nemôžeš byť mimo dva týždne každý mesiac pol roka...

welpen
27. apr 2014

ja by som mojej mame dala asi polovicu rodicaku aj ked viem ze by robila ako blazon koli tomu ze nic nechce,ale uz len preto aby vedela ze si to vazim alebo by som sa snou dohodla ze by som jej nieco kupila alebo pomohla...ja ked som varovala 4 mesiace od pondelka do soboty neter tak sme isli pol na pol zo svagrinou z jej vyplaty. co robilo 150eu..ona bola rada ze mohla vdaka mne zobrat pracu a ja som bola rada ze si nieco zarobim lebo som bola vtedy bez prace...sice ma potom ked ma uz nepotrebovala poohovarala po celej rodine ale to uz patri k inej teme 🙂

tahomi
27. apr 2014

Nonsens. My ked sme chodili o babke na prazdniny a to vzdy aspon na mesiac, tak nikdy nic nepytala. Druha vec, ze rodicia aj tak pribalili stravu a peniazky, lebo z dochodku je to tazke, ale nikdy nic za opatrovanie a staranie. Z principu by som radsej volila sukromne jasle, dostane sa do kolektivu, prospeje mu to

ritusuk
27. apr 2014

1, posadit sa so svokrou (najlepsie v pritomnosti manzela) a diskutovat. kolko presne pyta a co to vsetko obnasa, nie je totiz opatrovanie ako opatrovanie. ja osobne ocakavam, ze dana osoba sa bude dietatu venovat a nieze mu zapne rozpravku, popr. robi iba 'dozor'.

2, osobe, o ktorej viem, ze je schopna klamat mi do oci, by som dieta zverila iba v nudzovom pripade, stane sa totiz uraz alebo cokolvek neocakavane a bude pruser.

3, moja mam sem chodi na cely mesiac pravidelne kazdy polrok. pocas toho mesiaca neplati absolutne nic a domov ju posielam s obrovskymi taskami. pokial by bolo nutne, aby sem prisla na dlhsie casove obdobie, sama by som trvala na tom, ze jej budem platit. strazit dieta je obrovska zodpovednost a ak je co len troska akcenjsie, pre starsieho cloveka aj velka zataz. aj ked si to neprizna.

4, vy tam mate nejaky iny problem, kedze ste to nechali zajst az sem (tvoje sluzby zadarmo, jej sluzby nie), mozno ide o pristup manzela, mozno nejaky problem z davnej minulosti, o ktorom my nevieme. kazdopadne to, ze svojej dcere odchovala deti bez problem a s vami problem ma, je znamenie 'niecoho' ale coho, to je v rodine. mozno je to nieco, o com ty ani netusis. mozno Ta proste nema rada. stava sa.

ja osobne by som jej ten rodicak dala. zastavam nazor, ze stari rodicia uz maju pravo na vlastny zivot, oddych, zaluby. som tak vychovana. niekde som to tu uz pisala a tiez sa z toho tusim strhla mela.

bombonka
27. apr 2014

@zara0201 na Tvojom mieste by som na dala dieťa na tie 3 mesiace do súkromnej škôlky . Vôbec by som to neriešila so svokrou a keby sa ma opýtala prečo som to riešila takto,tak by som jej povedala,že keď už máš za niečo platiť tak si vyberieš,že komu a za čo ! Môže sa hanbiť ...

matozazzo
27. apr 2014

Ahoj, ak by bol v sukr.skolke das napr. 5€/ den, 12 dni mesacne = 60€. Alebo jednoducho 200/20 = 10€ / cely den. Ak pocitam rodicak co mas na cely mesiac. Kedze tam bude 6 hod, tak mi vychadza tak 4€/ den, to len ak to chce vypocitane... 🙂 a od inych co viem, tak davaju polku rodicaku ak opatruje ci mama al.svokra ale aj s tym,ze sa u nej stravuje. Je to narocne... mamky vacsinou pomahaju zadarmo, svokry za peniaze ;)

iffka2002
27. apr 2014

@zara0201 ja som davala mame cely rodicak plus nieco za najom (byvali sme u nej).. ale my sme mali dobre vztahy..

sharmana
27. apr 2014

@zara0201 záleží... sú ženy, ktoré chodia ešte do práce popri dôchodku a týmto by stratili ten príjem. Vtedy pochopím, že im treba dat rodičák ako kompenzáciu. To je v norme. Ale pokial ona tak či tak nepracuje, tak mi to príde divné. Pochopím, ak by ste jej dali polovičnú sumu, z ktorej môže dieťaťu kúpiť aj nejakú tú sladkosť, ovocie, jogurtíky, alebo ísť niekam do centra či na výlet. Ja som bola odkázaná len na jasle, súkromné. Svokra ani mama nemohli strážiť, kedže pracovali, ale už teraz vidím, že aj keby mohli, tak by sa im nechcelo. Dnes sú tie babky nejaké divné celkovo. Hlavne že im ked sme my a naši muži boli malí, naši starí rodičia strážili celé letá, bez toho, že by im niečo platili. 😒 Už zabudli po tých rokoch, aké mali výhody a opatrovanie.

lulu369
27. apr 2014

@zara0201 čo sa týka toho rodičáku, tak to ti neviem povedať, ale skús sa ísť informovať na sociálku...A to, že by som mala svokre alebo mame platiť zato, že mi budú opatrovať dieťa, mi príde teda poriadne hlúpe 😠 Veď sú to staré mamy, ktoré by to mali vnúčatko opatrovať z lásky a nie pre peniaze...

mimake
27. apr 2014

Nevyznam sa a mozno tu trepnem blbost ale neda sa vybavit aby dostavala na maleho za opatrovnictvo? Ako pisem nevyznam sa do toho ale myslim ze nieco take existuje, ak ano skus to vybavit popripade pozri kolko sa za to dostava a tolko jej navrhni. Ty si tiez rodicak nevyberas ale je dany tak nech aj ona to ma podla nejakeho " cennika"