icon

Koľko zaplatiť svokre za opateru dieťaťa?

zara0201
27. apr 2014

Ahojte dievčatá, chcela by som sa poradiť s Vami a bola by som rada keby ste sa podelili o Vaše skúsenosti. Od júna nastupujem do (novej) práce. Môj syn ide od septembra do škôlky. Čiže jún, júl, august bude musieť ísť na opateru ku svokre. Svokra je 61- ročná dôchodkyňa v plnej sile. Bude tam 3 dni v týždni na 6 hodín od 8.30-14.30, jeden deň na 3 hodiny od 12.00-15.00 a jeden deň vôbec nie. Teda spolu max 22 hodín týždenne, s tým, že stravu bude mať z domu. Svokra to nechce robiť zadarmo (čo žasnem, ale je to realita) a nevieme sa dohodnúť, koľko jej zaplatiť. Ona nepovie sumu (hoci tuším že by chcela celý rodičák) a ja ozaj neviem. Ani ja to nechcem zadarmo, ale trošku primerane. Máte skúsenosť? Koľko platíte Vy svokrám alebo rodičom za to, že Vám opatrujú dieťa? Zvyšok týždňa bude u mojich rodičov, ktorí pochopiteľne nič nechcú. A ak mi budete ešte vedieť poradiť, ak mi rodičák končí v decembri, malý je od septembra v škôlke a ja od júna v práci, vezmú mi od septembra rodičák? Ďakujem.

dejnas
27. apr 2014

@zara0201 zbežne som si prečítala diskusiu... teda fakt neviem... nejde ani tak o to, či máš dať peniaze svokre za opateru, ide o to, či bude tá opatera skutočne "plnohodnotná", navyše, ak aj stravu zabezpečuješ ty 😝 veru neviem, na tvojom mieste by som zrejme hľadala inú možnosť - už len z princípu....
fakt mi príde vcelku divné, že svokra vyžaduje vyslovene len "cash".... ten nápad so zavedením internetu a kúpou notebooku je úplne skvelý, navyše - nepôsobil by od svokry ako "prvoplánový" zárobok 😝

v každom prípade, dohodla by som sa a manželom na určitej sume, ktorú ešte som ochotná za jej "dozorovanie" dieťaťa zaplatiť a nechala by som "vyjednávanie" na ňom 😉

hori
27. apr 2014

@zara0201 no a teda, keby si sa ty alebo tvoj muz narovinu opytali svokry, ze aku sumu by si tak predstavovala? ze teda urcite to nechcete zadarmo, ale neviete, co by bolo primerane, ze aj staviate, tak si nemozete dovolit davat vela... nie je mozne, ze by ona vlastne chcela len nejaku symbolicku sumu ako dokaz, ze si jej pomoc vazite?
ci to je to, co si pisala, ze by sa potom rozplakala a dusovala by sa, ze ziadne peniaze nepytala?
inak to s tymi cukrikmi, ze jednemu kupi, druhemu nie, je fakt sila, to uz je potom svokra tazka povaha a prave toto by ma odradilo od jej opatrovatelskych sluzieb viac ako to, ze by som jej mala zaplatit.

zara0201
autor
27. apr 2014

@amouramour Do toho vasho krasneho velkeho mudreho mesta ma to netaha prave kvoli takym patentovanym rozumom co nedokazu citat medzi riadkami ale nevadi...
Ja som tiez nezdedila zemlanku v restitucii,co mam som nadobudla pracou svojich ruk a hlavne hlavy. Nam tu nedaju statne byty, tiez mame hypoteky a nejeme prepelicky. Ale to je o tom citani medzi riadkami 😎

zara0201
autor
27. apr 2014

@bejbinka Tak, hoci sa mi to nezda celkom fer, ale pre pokoj v rodine. Ale tym posuvam nas vztah do formalnej roviny... Moj muz zaplatil 2/3 lizingu na auto ktore ostalo im. Ani sme nepipli, ani sme si to nedovolili. Tak ma to trosku teraz mrzi, ze to takto ide skasirovat.

amouramour
27. apr 2014

@zara0201 jj, len ta cena za m2 je kapanek ina🙂 ale skoda vysvetlovat niekomu kto chapat nechce...sama si sa rozhodla kde zit, takze asi vies ake moznosti tam su a este posledna vec, to vymenovavanie protisluzieb, je to cudne...ak ja pre niekoho nieco spravim, tak mu to uz nevyhadzujem na oci ani pred ostatnymi nevyratuvavam, robim to preto lebo chcem a necakam nieco na oplatku...na svokru si nic pekne nepovedala, tak sa velmi cudujem preco k nej silou mocou maleho davas

zara0201
autor
27. apr 2014

@hori Keby to bolo na dlhsiu dobu ako 3 mesiace, tak by som to riesila urcite inak. Toto je z nudze cnost. Chce cely rodicak, lebo mi povedala, ze ved kolko by ma stala sukromna skolka (Stoji u nas vyse 250 €, len nemaju volne miesto).

linibini
27. apr 2014

@zara0201 nechápem, ty chceš dať dieťa žene, ktorá nekúpi 2 ročnému decku v obchode autíčko za 80 centov, lebo si mu nedala peniaze na deň??? a ostatným dvom vnukom áno? a určite to nie je len o tomto, však 😒 nech si milá svokruša užíva leto vypĺňaním tajničiek a sledovaním súdnej siene, synátorovi nájdi au-pairku a hotovo. Inak budeš v strese, čo zasa svokra "vymyslela" 🙄

kkristin
27. apr 2014

@amouramour pride mi uplne odveci prispevok o vyske hypo a vsetkom co tu davas...je to uplne mimo temu...

dejnas
27. apr 2014

@zara0201 v súkromnej škôlke by malo dieťa zabezpečenú v tej sume aj celodennú stravu, či?

amouramour
27. apr 2014

@kkristin bola to odpoved na ironicku poznamku o velkom mudrom meste...

zara0201
autor
27. apr 2014

@amouramour Ved aj Ty si sa rozhodla zit tam kde zijes tak neviem preco places nad cenou za m2 ale to je skoda vysvetlovat niekomu z velkeho mesta kto tiez nechce (nevie) porozumiet. Dakujem za konkretnu sumu, co si uviedla, to bola v podstate moja otazka. Rodina je rodina,ale ked Ta vsak tiez niekto uvedie do pozicie, ze co da, tak to chce trojnasobne vratit... potom mozno pochopis. Ak nie, urobia si z Teba dobraka, somarika, radodajku.

bejbinka
27. apr 2014

@zara0201 No hej, ale tych 250 e za sukromnu skolku by si platila za cely mesiac celodennej profesionalnej starostlivosti a nemusela by si malemu balit stravu. Toto si asi svokra neuvedomila.

zara0201
autor
27. apr 2014

@linibini Tiez sa nad tym zamyslam, vdaka za otvorenie oci.
Inak sledovala aj Sulatna 😀

hori
27. apr 2014

@baryana ano, to sa necudujem, ze to na teba posobi chladne a cudzo... ja ti to skonkretizujem na priklade - sestra raz dala nasmu otcovi strazit maleho na vikend a dala mu sumu na rozne nakupy a aktivity, tak isiel dedko s vnukom do zoo... v nedelu vecer dal sestre podrobny vypis, kolko zaplatil malemu za cestu, vstupenku, restiku, suveniry, cukriky... a zvysok sumy jej vratil! a este nezabudol pripomenut, ze maly mal aj zmrzlinu, ale to mu kupil za svoje, vsak pre vnuka, co by neurobil... 😉 chladne a cudzo? mne to pride skor humorne, otec je proste taka povaha a uz sme si zvykli, ze s tym nic neurobime, keby chcel peniaze za opatrovanie (co inak nechcel), tak to narovinu povie, aj si to zdovodni. aspon pri nom vzdy presne vieme, na com sme, nemusime sa trapit, ze nieco povedal tak a myslel inak, nikdy na nas pred cudzimi ludmi zleho slova nepovedal... nie je to nakoniec az take zle, ked je clovek prehnane uprimny... 🙂

ivuska6
27. apr 2014

to nie je svokra to je jezibaba najdi si niekoho kdo si tie peniaze ozaj zasluzi jej by som ho nedala

zara0201
autor
27. apr 2014

@dejnas Aj kruzky, vsetky pomocky a navstevu Spievankova. Ale nemaju volne miesto, uz som to zistovala.

dejnas
27. apr 2014

@zara0201 ja len na margo toho - ako sa svokra ide porovnávať teda s platbami v škôlke... bude schopná zabezpečiť rovnaké aktivity? keby aj nie všetko, ale sorry, aspoň navariť by mu za ten rodičák mohla 😝

jolly84
27. apr 2014

@mimake na opatrovnictvo musí mať živnosť.

bejbinka
27. apr 2014

@zara0201 Suhlasim s dejnas, ak uz si odhodlana zaplatit svokre cely rodicak (pre pokoj v rodine), tak potom nech aj malemu navari.

zara0201
autor
27. apr 2014

@dejnas To urcite nie lebo nema fantaziu. Stravu som sa ja ponukla nosit aby som zas nedostavala vecer vypocet Brumikov a rozkov...
Ja som z toho vsetkeho tak sklamana, ved ozaj zadarmo nie, ale toto...Maleho nemohla postrazit cez tyzden na dve hodiny lebo isla sadit zemiaky....Nakoniec ich nezasadila lebo jej prisla suseda na kavu. Tak si moj muz vzal dovolenku. A potom v sobotu naklusal tie zemiaky sadit on. Mna to tak strasne mrzi.
Nie som nevdacna, ani nikomu nevykrikujem co pre neho robim, ale robime to vzdy aj s vedomim, ze ich "sluzby" budeme my raz potrebovat. Ale tu je len jednosmerka.

tatko_bebe
27. apr 2014

dobra svokra... ale tak ludia nemaju prachy.. tak to potom vyzera cele SK.. ludom ebe

mima88
27. apr 2014

radsej by som ten rodicak dala niekomu inemu,co sa mi o dieta postara ako takej harpii..normalne som sa nastvala 😠

meluela
27. apr 2014

@zara0201 ked je to len na tri mesiace a svokra sa zrejme uz neuvedomi, asi by som na vypocet pouzila tu cenu zo sukromnej skolky - spocitala tyzdenny pocet hodin ktore v nej dieta moze byt, sumu vydelila tymto poctom hodin a vynasobila poctom hodin u svokry. Od tejto sumy este odpocitala oficialnu skolkarsku sadzbu na stravu (v pripade ze uz je v tej cene skolky). A vyslednu sumu ponukla svokre aj s vysvetlenim preco prave tolko. Sice chladne a racionalne, ale ked je niekto divny tak je to tazke ... fakt by bola ina vec kebyze jej to sami navrhnete, alebo ak by sa kvoli tomu vzdala platenej roboty, pripadne ze by ste zaplatili malemu stravu a vylety aby nemala velke vydavky, ale takto ... no co uz ...

tanapeta
27. apr 2014

@zara0201 dám ti jednu útechu. Mojej keby som aj zaplatila nikdy v živote by sa ani tak neobetovala pre vlastné vnúča. Ona sa totiž neobetovala ani pre vlastné deti. Takže bohužiaľ, ale sú aj horšie.

zara0201
autor
27. apr 2014

@mima88 Ja preglgam uz od rana...

zara0201
autor
27. apr 2014

@tanapeta Citim sa lepsie 😀

zara0201
autor
27. apr 2014

@meluela To je paradne poctiva matika. Dobry napad, len to vysledne cislo by bolo take nizke ze za to by ho asi ani spat poobede nedala....

dafnea
27. apr 2014

fu, to keby si bývala tu kde ja tak ja ti ho rada poopatrujem, mám 3 ročného synovca a pedagogickú vš - predškolskú takže :D by to mal skoro ako v súkromnej mš. 🙂

hori
27. apr 2014

@zara0201 svokra je ozaj trochu absurdna biznismenka... ze sa chce ako porovnavat so sukromnou skolkou... ja by som sa nezdrzala, ze nema ani take vybavenie, ani take pedagogicke schopnosti ako maju tam... takze suma bude preto podstatne nizsia... 😝
a teraz vazne... kebyze jej navrhnes povedzme 100 € mesacne, myslis, ze by ju to moc sokovalo? 😉 s tym, ze keby vidis, ze to nemoze rozdychat, upravila by si to na 150 prinajhorsom... ked ju teda tak velmi chces a nechces davat maleho cudziemu...

dejnas
27. apr 2014

@zara0201 vidíš, koľko ponúk si dostala... 😀 ešte máš čas, možno cez MK napokon spoznáš milú a ochotnú mamku, ktorá ti rada helfne na ten krátky čas 🙂