Krádežou sme prišli o 1100 eur
Ahojte. Rozhodla som sa napisať, co sa vcera stalo, ako varovanie. Moja sestra sa vratila z Madarska domov, v HU má jeden účet u Sberbanky, kde ma našporené peniaze, okolo 7 - 8000 eur. Vcera ked prišla domov z prace, drzala telefon, bola strašne nervozna, triasli sa jej ruky, nevedela mi povedať v rychlosti co sa deje, len to, ze jej idu preč peniaze z účtu a uz prišla o vyše 1200 eur. Bola na linke s niekym so Sberbanku, ktory jej hovoril, čo má robiť. Na našom starom notebooku sme sa prihlasili horko tažko, a stale nam hovoril, ze musime najsť taku položku, ze navyšenie limitu, ze ta ma 2 platby, jednu okolo 300 e a druhu okolo 400 e a nevedia ju zablokovať, ani kartu, lebo limit tie platby nenecha prejsť a tym padom ich nevedia bloknuť, rozpraval maďarsky a sice rozumiem aj rozpravam ale moc nechapem takym odborným vyrazom. Hladali sme hodinu tu položku, sestra s nim uz kričala, plakala, ze ona ziadnu taku položku nevidi, proste cele to bolo chaoticke, nevedela som ju ukludniť, nevedela som sa s chlapikom rozpravať, nepocula som ani slovo. kazdych 5 minut jej chodila sms odkial mu diktovala kódy. Az po pol hodine, kym pan so sberbanku pracoval s technikmi mi povedala, čo sa stalo. V praci jej zavolali z maďarska z OTP banky, kde nie je klientom, ze vidia, ze na jej učte sa chysta väčši prevod penazi na meno Nagy Ludmila a ze oni toto meno poznaju, uz je na nu podané viacero trestnych oznamení a ze ju prepoja s jej bankou, na čo ju prepojili so Sberbankou a odvtedy riešili. Ževraj sa jej niekto nabural do učtu, pan nas ukludnoval, ze kym sme na linke, nic sa nemoze stať. Číslo bolo od Sberbanky,ale linka nam vela krat padla a potom uz volal z ineho čisla. Trvalo to velmi dlho, sestra uz len sedela, plakala a diktovala kódy, stale hovoril, ze uz to bude. Ja som zavolala svojmu kamaratovi, ktory pracuje ako IT technik a povedal, ze je to velmi jednoduche, zavolame do banky a banka zablokuje kartu aj učet. Vratila som sa k sestre, akurat po 3 hodinach ukoncili hovor, s tym, ze sa mu nepodarilo navyšiť limit lebo ho ma uz vyčerpany a nevie bloknuť takto tie platby a kartu. Ked zlozila, okamzite ma napadlo zavolať do OTP banky, odkial prišli na tu platbu ked ona nie je ani klientkou. OTP banka nam oznamila, že jej dnes nikto nevolal od nej a ked sa v tom hovore nahodou spomenulo meno Nagy Ludmila, tak mu je velmi luto ale stali sme sa obeťou podvodu, krádeže. Následne sme nerozpravali samozrejme ani so Sberbankou. Okamzite sme zavolali do sberbanky, blokli sestre kartu a učet. Boli tam desiatky pokusov o vstup na jej učet, nakoniec jej chodili uz toho pana smsky od Medicover centrum, ze je objednana k lekarovi a pod tym čislo, čo uz ani nenadiktovala, lebo uz kričala po nom čo to ma znamenať, preco jej dosla taka sms, ze ta nieje od sberbanky. Suma sumarum, keby mi sestra povie, ze vobec nevolala do zakaznickeho centra ale prepojili ju, tak by ma mozno osvietilo, ale proste v tom strese, v tom chaose a počas toho celeho manipulovania čo s nami ten debil stvaral sme nevedeli rozmyslať i ked sestra sa ho vela krat pytala s placom uz , či naozaj hovori so sberbankou a stale nam hovoril pan, ze on je Nagy Áron, a s kolegami pracuju na heckerskom utoku ktory prave prebieha a ze samozrejme ze je so Sberbanku, odkial by bol, veď aj hovor je nahravaný. Takze, cely pribeh skoncil s tým, ze učet jej pani zablokovala, dobre nas zdrbala PRÁVOM, že banka si taketo udaje nepyta NIKDY. Len jednu vec neviem pochopiť, ona tam má okolo 1100 eur ktore si uz previedli a nevedia uz bloknut alebo zrušiť platbu, co nechapem, kedze aj ked tuto na SVK posielam peniaze, tak tie sa prevedu až po 24 hodinach, vcera tento prevod sa udial okolo 16:15 ked jej zavolali, vlastne tam boli 3 alebo 4 prevody ale dokopy tych 1100 eur. Volali sme hned vecer na policiu, odkazali nas na polic. stanicu, nech tam kludne ideme a podanem trestne oznamenie, žial tam nam nevedeli pomocť, povedali, ze tam je hlavnym akterom, ktory by nam vedel pomocť banka Sberbank a ked oni nie su ochotni stopnuť platbu ktoru nerealizovala ona a ktora ma ist do Ukrajiny nejakmu Nikolajs Zaicevsovi, tak oni s tym moc nevedia co spraviť, hlavne ked je to zahranična banka. Tak nam poradili podať trestne oznamenie v Madarsku, lenze tam teraz nema sestra moznost vycestovať. Budeme volať zachvilu do Sberbanky a riešiť stopnutie tej 1100 eurovej platby do Ukrajiny, neviem pochopiť, preco to nechcu stopnuť. Uz som rozmyslala, ze v tomto pripade by mala podať trestne oznamenie na banku. Ako čerešnička na torte, pán "Nagy Áron" zo "Sberbanky" jej este volal 00:01 v noci, samozrejme ked jej uz nabehol novy limit, ze ci to uz mozu doriešiť nech tie platby vie blonku. Vtedy mu sestra oznamila, ze bude trestne stihany, na to sa jej spytal, že "a za čo?" a na to jej bachol telefon. Ludia, ja si naozaj uvedomujem ako sme naivne, ako sme naleteli, ake sme sproste, ako si to zasluzime a podobne veci, tymto ma ani netrapte. Proste nas zmanipuloval, sestra je psychicky trocha labilnejsia, je po cerstvom rozvode, opustila krajinu kde zila 15 rokov a posledne 2 mesiace sa pristahovala domov a teraz zacala v novej praci, a celkovo je pychicky zničena a proste ako chaosila a plakala a klepala sa diktovala kody, zastresovala som aj ja, aj ked som sa rozpravala s tym chlapikom, znel velmi velmi presvedcivo, mal to nacvicene a v nie malom mnozstve na nas hadzal psychologicke tahy. Ďakujem kazdemu kto sa dočítal až konca a k by ste mali nejaky napad, ako riesiť tuto kradez a ako dostat naspat tie peniaze, popripade ako dosiahnut aby pachatela vypatrali, budem velmi vdacna za kazdu radu, odpoved.
@nafka0483 zaujimave, ze vacsina zien pochopila,len ty tu mudrujes. Ty bariéra.
@snazilka_bio_mamka Jaa tu mudrujem? Ved Ivka to spomenula, ja som len vysvetlila ze ako to asi myslela.
Ja keby som mala po francuzsky riesit take veci, tak tiez mam problem, aj ked bezne sa viem dohovorit, ved co je na tom? Co ti tak vadi na tom, ze sama si napisala, ze po madarsky hovoris aj rozumies, ale odborne veci nie?
@nafka0483 vieš, co ty si ta posledna osoba na svete, s ktorou sa mam chuť momentalne baviť. Len dufam, ze kedy ty budes mat problem, tiez sa nejaka mudrlantka takto postavi k problemu a bude do teba rýpať za blbosti. Prajem vela štastia v živote a menej zatrpknutosti.
@nafka0483 napr. to my na tom vadi, ze som to neriesila ja ale moja sestra, ja som bola pri nej. Prečo, musim poznať odborne vyraze, ked moja sestra žila v maďarsku? aky to ma suvis?
* výrazy
@snazilka_bio_mamka Nehnevaj sa, za to ze napisem pravdu ako veci funguju, tak to neznamena ze rypem alebo mudrujem.
Nikde som nenapisala ze ty musis poznat odborne vyrazy, absolutne ani omylom. Nema to suvis. Ivka poznamenala, ze mat ucet v krajine, kde sa neviem uplne dorozumiet a teda moze nastat jazykova bariera (napriklad pri odbornych vyrazoch) je rizikove. Mozno prehliadla ze neslo o tvoj ucet alebo sestrin.
Ty si hned reagovala akoby urazene, ze ziadna bariera nie je. Sestra mozno rozumie aj odbornym veciam, ale bola v strese, ty si odbornym veciam nerozumela, cize si jej nevedela pomoct a upozornit, ze nieco tu nesedi, ze mozno ide o podvod. To je vsetko. Na tvojej strane ista bariera v tychto veciach bola, ale ved to nie je ziadne obvinovanie ani nic. Ved keby si jazyk nevedela vobec, tak by na to bola sestra sama, ved nikto ti nemoze vycitat si nerozumela vsetko. Ani to nikto nerobi.
Mas ponaucenie.
To ako ked otcovi dosiel mail samozrejme lamava slovencina ze ma zaplatit cca 1.100€ lebo bude mat ci ma haxknuty pc a ze sleduju vsetko co robi atd.
Oco vystraseny hovori ze ci ma zaplatit tak sme mu vysvetlili ze nech neposiela ziadne peniaze ze je to podvod a dali mu precitat asi x clankov kde policia upozornuje na podvody. Odvtedy take maily maže
@snazilka_bio_mamka chapem, ze si nastvana aj za sestru, ze je to vela penazi, ale preco tu skaces na zeny, ktore sa tu snazia urcite veci objasnit? Dala si to tu ako varovanie, my sme ti za to vdacne, ale sme vdacne aj im, lebo nam objasnuju, ako niektore veci funguju. Darmo budes hladat vinnika, dali ste sa oklamat, bohuzial. Nic zle ti tu nikto nenapisal
@snazilka_bio_mamka bohuzial drahe ponaucenie, mrzi ma to aj za tvoju sestru.
Po vojne je kazdy general... ale to vas nenapadlo, ze ked vas tak dlho drzi na linke a peniaze odchaszaju, ze vas ten akoze pracovnik taha za nos??? Obzvlast ked pyta kody a platba odide.
Nenapadlo ju, ze ich vlastne takto ona autorizovala???
Neviem ci nejako pochodite aj v ramci TO, ale drzim palce ✊

@snazilka_bio_mamka Pisala si, ze velmi nerozumiete odbornym vyrazom - tak to je bariera.