icon

Kto by mal platiť daň z nehnuteľnosti po otcovi?

6. jún 2025

Dievčatá ako by ste reagovali vy?
Sme 3 súrodenci, nehnuteľnosť je napísaná na nás, žije tam po otcovej smrti iba mama, ja sama som rozvedená mám dcéru a úver na krku, čo by ste robili na mojom ( našom) mieste, zaplatili by ste daň alebo by ste pýtali aby mama prispela, prípadne to zaplatila keď tam ona býva. Podotýkam, že dedičstva sme sa všetci vzdali v jej prospech....

reuska1
6. jún 2025

Stale hovorim, ze deti by nemali dedit, kym este jeden rodicov zije. Ked si predstavim, ze sme s muzom kupili byt, roky sme platili hypo, nasetrili kopku €, aby sme mali na dochodku z coho zit a pomôcť detom, vychovali 3 deti. A muz by nedaj Boze zomrel , mali by sme take deti ako je autorka, ktore by schmatli to, na com sme roky makali a mne by ostala len ciastka zo vsetkeho a este by po mne chceli zaplatiť dan z domu, ktory im uz patri (matka sa predsa tiez musela vzdat dedicstva a v ovela vyssej hodnote ako deti....kedze dom patri cely im).....no hroza pomysliet

jaroe
6. jún 2025
@suzitok

@jaroe my máme dom a aj byt v meste....za obidva sme zaplatili daň ani nie 30€ dokopy...ja zase nerozumiem kde dávajú také pálky, že 200-500€

@suzitok Bratislava, Team Valo

balerina2025
6. jún 2025
@reuska1

Stale hovorim, ze deti by nemali dedit, kym este jeden rodicov zije. Ked si predstavim, ze sme s muzom kupili byt, roky sme platili hypo, nasetrili kopku €, aby sme mali na dochodku z coho zit a pomôcť detom, vychovali 3 deti. A muz by nedaj Boze zomrel , mali by sme take deti ako je autorka, ktore by schmatli to, na com sme roky makali a mne by ostala len ciastka zo vsetkeho a este by po mne chceli zaplatiť dan z domu, ktory im uz patri (matka sa predsa tiez musela vzdat dedicstva a v ovela vyssej hodnote ako deti....kedze dom patri cely im).....no hroza pomysliet

@reuska1 nastastie nie vzsetky deti su ako autorka.

ekira1
6. jún 2025

Tak keď ste sa vzdali dedičstva, nevlastníte dom, keď vlastníte dom, nevzdali ste sa dedičstva. Je úplne jedno kto tam býva, každý si zaplatí svoju časť dane. Keď nemáš tých pár €, predaj svoju časť súrodencom, nebudeš majiteľka, nebudeš platiť daň.

natalka13
6. jún 2025
@balerina2025

@natalka13 jaj tak vy mate asi vilu nad tym hradom 🙂?

@balerina2025 okraj BA. Ziadny hradny kopec. A 3i byt cca 100e.

balerina2025
6. jún 2025
@natalka13

@balerina2025 okraj BA. Ziadny hradny kopec. A 3i byt cca 100e.

@natalka13 to je normalna cena za cca 75m2. aj menej

neviem preco ma anonymka problem zaplatit par desiatok eur. uz sme jej tu vsetci pisali ze to nie su tisice.

balerina2025
6. jún 2025
@ekira1

Tak keď ste sa vzdali dedičstva, nevlastníte dom, keď vlastníte dom, nevzdali ste sa dedičstva. Je úplne jedno kto tam býva, každý si zaplatí svoju časť dane. Keď nemáš tých pár €, predaj svoju časť súrodencom, nebudeš majiteľka, nebudeš platiť daň.

@ekira1 ano, aj to som jej pisala. ak teda potrebuje peniaze, a necche zavidiet mame ze ma 1000ce, tak nech sa necha vyplatit zo svojho podielu.

autor
6. jún 2025

Všetky ste veľmi premudrele , tu vôbec nejde o peniaze ale o princíp a o to ako sa matka celý život k nám chová a kto má matku narcistu ten to pochopí.....

balerina2025
6. jún 2025

toto je tvoja obrana?
to ze si lakoma zaplatit 30 ci kolko euro za dan?
zaplat a mas pokoj, co chces pocut.

simca06022011
6. jún 2025

kto vlastni tu nehnutelnost? ak ste tam 3surodenci+mama.. tak idete dan / 4 = a vybavene. Vsak to je par eur.
Ked tak ste mali dom prepisat, alebo predat a nemuseli by ste par eur riesit. Vsak mama raz tiez zomrie, a dom bude vas = surodencov, nie susedov...

balerina2025
6. jún 2025

autorka, sa nechaj vyplatit a nemusis riesit buduci rok Dan :D

autor
6. jún 2025
@balerina2025

toto je tvoja obrana?
to ze si lakoma zaplatit 30 ci kolko euro za dan?
zaplat a mas pokoj, co chces pocut.

@balerina2025 ja vôbec nie som lakoma ale keď ty zostanes s holým účtom a mama sa ti otočí chrbtom tak potom sa môžeme o niečom baviť, ľahko sa mudruje však

zuzanockamt
6. jún 2025

Nič by som mamu nenechala platiť. Ak by silou-mocou platiť chcela, tak by som prispela aj so súrodencami. Ale u nás sú výborné vzťahy k rodičom.

mikadooo
6. jún 2025

Ale my tu nevyriešime tvoj vzťah s mamou-narcistkou... Nechceš platiť a dom nie je oficiálne tvoj, no tak jej to povedz do očí a nezaplať 🤷. Čo my ti tu môžeme povedať ako by sme reagovali, keď my mamy narcistky nemáme? Nevieme, čo tvoje rozhodnutie spôsobí/nespôsobí, atď? (Vydedenie, psychoteror, alebo čo ja viem čo?)

eeffka
6. jún 2025

No v skratke , dan plati ten komu prisiel vymer, nie ten kto byva v budove, a to je kto ?

sasa1310
6. jún 2025

a ty máš koľko rokov? 12? keď mama môže za to, že máš holý účet

balerina2025
6. jún 2025

este raz, zaplat tych par eur . co ti pomoze tato diskusia? nechapem.

simca06022011
6. jún 2025
@eeffka

No v skratke , dan plati ten komu prisiel vymer, nie ten kto byva v budove, a to je kto ?

@eeffka výmer príde tomu co podal DP. Kľudne môže aj každý vlastník za svoj podiel aj jeden za všetkých.

muchotrafka298
6. jún 2025

Pri podavani danoveho priznania je moznost, ze to zaplati jeden za vsetkych, ze nepride kazdemu dedicovi zaplatit jeho diel. To sa uz musite v rodine dohodnut, ze kto bude platit dane za zdedene nehnutelnosti.

eeffka
6. jún 2025
@simca06022011

@eeffka výmer príde tomu co podal DP. Kľudne môže aj každý vlastník za svoj podiel aj jeden za všetkých.

@simca06022011 ano ale stale to nemusi byt realny obyvatel domu

ekira1
6. jún 2025
@simca06022011

kto vlastni tu nehnutelnost? ak ste tam 3surodenci+mama.. tak idete dan / 4 = a vybavene. Vsak to je par eur.
Ked tak ste mali dom prepisat, alebo predat a nemuseli by ste par eur riesit. Vsak mama raz tiez zomrie, a dom bude vas = surodencov, nie susedov...

@simca06022011 daň ÷4 nemusí byť pravda. Stále nevieme, kto je aký podielový majiteľ. Najviac pravdepodobné bude že 1/2 vlastní matka ako svoj podiel a 1/2 ako podiel po otcovi/manželovi vlastní matka +súrodenci 1/4. Takže najväčšiu daň platí matka, súrodenci po 1/8.

balerina2025
6. jún 2025
@ekira1

@simca06022011 daň ÷4 nemusí byť pravda. Stále nevieme, kto je aký podielový majiteľ. Najviac pravdepodobné bude že 1/2 vlastní matka ako svoj podiel a 1/2 ako podiel po otcovi/manželovi vlastní matka +súrodenci 1/4. Takže najväčšiu daň platí matka, súrodenci po 1/8.

@ekira1 len urcite je to smiesna suma. ja vlastne nechapem, co chcela autorka touto diskusiou docielit 🙈

ekira1
6. jún 2025

Aká je logika toho, že nechceš platiť daň za to, čo vlastníš? Práve kvôli princípu o ktorý ti ide, by si si mala svoju daň zaplatiť. Tak sa dohodnite, dom predajte, rozdeľte si peniaze a tá zlá matka nech si ide I s tisíckami kam chce.. ty princíp 🙄

balerina2025
6. jún 2025
@ekira1

Aká je logika toho, že nechceš platiť daň za to, čo vlastníš? Práve kvôli princípu o ktorý ti ide, by si si mala svoju daň zaplatiť. Tak sa dohodnite, dom predajte, rozdeľte si peniaze a tá zlá matka nech si ide I s tisíckami kam chce.. ty princíp 🙄

@ekira1 v principe je divne ze niekto ma dieta a ma holy ucet. vlastne to je smutne...:(

ekira1
6. jún 2025
@balerina2025

@ekira1 len urcite je to smiesna suma. ja vlastne nechapem, co chcela autorka touto diskusiou docielit 🙈

@balerina2025 viem, mňa to stojí do 10€ 😅 pes je väčšia drahšia sranda ako daň na dom s pozemkom 😁

balerina2025
6. jún 2025
@ekira1

@balerina2025 viem, mňa to stojí do 10€ 😅 pes je väčšia drahšia sranda ako daň na dom s pozemkom 😁

@ekira1 preto ja nechapem vobec tuto temu, toto su take ''Troll - like '' temy

ekira1
6. jún 2025
@balerina2025

@ekira1 v principe je divne ze niekto ma dieta a ma holy ucet. vlastne to je smutne...:(

@balerina2025 zlá matka, zlý ex 🤷‍♀️ a účet je prázdny..

mamaaja82
6. jún 2025
@balerina2025

@balerina2025 toto sa stalo mojej znamej v DE,zila s nemcom,jeden ucet.Jedno rano siel do prace,zrusil ucet ona ostala bez penazi s 9mesacnou dcerou,mama jej zo Slovenska poslala aby prezila.Zo dna na den jej muzovi preplo,nechal ich.

balerina2025
6. jún 2025
@mamaaja82

@balerina2025 toto sa stalo mojej znamej v DE,zila s nemcom,jeden ucet.Jedno rano siel do prace,zrusil ucet ona ostala bez penazi s 9mesacnou dcerou,mama jej zo Slovenska poslala aby prezila.Zo dna na den jej muzovi preplo,nechal ich.

@mamaaja82 ja chapem ze zivot je neskutocne nevyspytatelny, ale naozaj riesit cely den par desiatok eur, mi pride cez.a ked chce autorka riesit princip, ma na to mamu, aby sa s nou porozpravala.

simca06022011
7. jún 2025
@ekira1

@ekira1 dobre tak podľa podielu... ale nemusí to platiť jeden. Zase človeka tu hneď nenapadne XY verzii možných 😂