icon

Kto by mal platiť daň z nehnuteľnosti po otcovi?

6. jún 2025

Dievčatá ako by ste reagovali vy?
Sme 3 súrodenci, nehnuteľnosť je napísaná na nás, žije tam po otcovej smrti iba mama, ja sama som rozvedená mám dcéru a úver na krku, čo by ste robili na mojom ( našom) mieste, zaplatili by ste daň alebo by ste pýtali aby mama prispela, prípadne to zaplatila keď tam ona býva. Podotýkam, že dedičstva sme sa všetci vzdali v jej prospech....

rachel36a
6. jún 2025

Tak ste sa žiadneho dedičstva nevzdali, len ste mame nechali dom k užívaniu...dan platí majitel, cize vy...z morálneho hľadiska by ju mohla zaplatiť mama...ja by som yo však nikdy od mojej mamy nežiadal...

biba_18
6. jún 2025
@liv1

@natalka13 to mate aky pozemok? 10 tisic metrov? 😁

@liv1 napríklad v košiciach je daň za stavbu 1,14-1,30 na štvorák a za pozemok 0,069-0,104 ... tak si to vypočítaj ...

balerina2025
6. jún 2025
@olga_hurajova

A koľko eur je tá daň? 30-60€? To neviete každý súrodenec zaplatiť 10-20€ a pomôcť tak mamine?

@olga_hurajova presne si mi to zobrala z ust ....

balerina2025
6. jún 2025

ak ste sa vzdali v jej prospech , a pred notarom, teda OFICIALNE, tak to ma vsetko hradit mama. lebo ona je vylucny vlastnik.
ale nie su tu horibilne sumy, takze mi pride prepac smiesne, ze toto riesis ....

natalka13
6. jún 2025
@liv1

@natalka13 to mate aky pozemok? 10 tisic metrov? 😁

@liv1 1100 m2

jaroe
6. jún 2025
@natalka13

Nasa dan dom +pozemok je cca 500e. Tie sumy 30e fuu to je kde?
@autorka musis sa dohodnut so surodencami ak ste majitelia domu vsetci.Co bechapem kedze ste sa vzdali dedicstva po otcovi je dom cely matkin.

@natalka13 tiež sa čudujem, kde chodia na tie 20-30 eurové sumy. My máme daň 320 eur, žiadna hacienda a pozemok tak akurát.

natalka13
6. jún 2025
@jaroe

@natalka13 tiež sa čudujem, kde chodia na tie 20-30 eurové sumy. My máme daň 320 eur, žiadna hacienda a pozemok tak akurát.

@jaroe navychode platime za vinicu 6eur😀
Mozno z tych cifier vychadzaju

marylinmary
6. jún 2025

Podla mna mate platit vy, na vas je to predsa napisane.

balerina2025
6. jún 2025

anonym, az teraz citam, pocuj,

platit mate vsetci lebo ak teda mama to len uziva ale ste viaceri vlastnici, tak kazdemu z vas malo prist postou kolko mate platit dan. !

a je mi luto ze toto musis riesit, pretoze teba neospravedlňuje ze si slobodna rozvedena ci s dietatom, raz mas nehnutelnost, tak si jej vlastnikom, tak mas platit riadne dan. a je to smiesne, pretoze naozaj sa nejedna o neviem ake sumy :D , tipujem ze nemate haciendu nad Bratislavskym hradom !

tak si troska silnejsie utiahnes opasok a tych par desiatok eur pekne zaplatis.

a poukazovat na to ze tam zije mama? a ze ma ona nasetrene par tisic? a preco ty nemas nasetrene? a musis riesit, kto ma kolko co platit. sa pozri na seba do zrkadla.

casavina
6. jún 2025

Cca 40 árovy pozemok minulý rok okolo 23€...dokopy (dom + pozemok + smetie + pes) minulý rok 44€... dedina v okolí Ke

balerina2025
6. jún 2025
@jaroe

@jaroe vies zavisi vsetko od rozlohy/
je rozdiel mat 70m2 byt , je rozdiel mat 10arovy pozemok s domom.

balerina2025
6. jún 2025

strasna dcera, sa lutuj, kto ti ma pomoct !!!! ty sama !!!!

balerina2025
6. jún 2025
@katica06

@basska_b netušíme a čoho sa vlastne vzdal, ak sa vôbec vzdal. A nerozumiem, ak má autorka finančné problémy načo sa toho vzdal?
Celý jej príspevok nemá hlavu ani pätu

@katica06 tak to svedci daco o autorke.

balerina2025
6. jún 2025
@natalka13

Nasa dan dom +pozemok je cca 500e. Tie sumy 30e fuu to je kde?
@autorka musis sa dohodnut so surodencami ak ste majitelia domu vsetci.Co bechapem kedze ste sa vzdali dedicstva po otcovi je dom cely matkin.

@natalka13 tak musite mat peknu rozlohu, nemate 4 arovy pozemok, ze? 🙂

natalka13
6. jún 2025
@casavina

Cca 40 árovy pozemok minulý rok okolo 23€...dokopy (dom + pozemok + smetie + pes) minulý rok 44€... dedina v okolí Ke

@casavina a kazdy nadava na Bratislavu ako sa tu super zije😀, len ten pes stoji 50e.

balerina2025
6. jún 2025
@natalka13

@casavina a kazdy nadava na Bratislavu ako sa tu super zije😀, len ten pes stoji 50e.

@natalka13 jaj tak vy mate asi vilu nad tym hradom 🙂?

rachel36a
6. jún 2025
@casavina

@casavina to mate parádne dane...ja v MT, pozemok 290, zastavaná plocha 96 a daň 104€.. plus za smeti 36,50 na osobu

casavina
6. jún 2025
@rachel36a

@casavina to mate parádne dane...ja v MT, pozemok 290, zastavaná plocha 96 a daň 104€.. plus za smeti 36,50 na osobu

@rachel36a nesťažujem sa 🙂

casavina
6. jún 2025
@natalka13

@natalka13 ja som spokojná tu kde som, každý si je strojcom svojho šťastia 🍀

casavina
6. jún 2025
@natalka13

@natalka13 u nás 1€ za psa

suzitok
6. jún 2025
@jaroe

@jaroe my máme dom a aj byt v meste....za obidva sme zaplatili daň ani nie 30€ dokopy...ja zase nerozumiem kde dávajú také pálky, že 200-500€

vanilkovazmrzka
6. jún 2025

To si riadne domotala. Byt je na vas, surodencov, takze ste vlastnici, ziadneho dedicstva ste sa nevzdali. Takze aj výocet dane prisiel na vas, vlastnikov. Ak tam mama byva a plati si naklady na byvanie sama, tak jej k tomu dolozte aj vyuctovanie dane, ked vam to neni blbe. Za byty v ba platime 70-100e tak nechapem ze tu je tych par eur tema, obzvlast ak ste na to styria

mk1111111111
6. jún 2025
@vanilkovazmrzka

To si riadne domotala. Byt je na vas, surodencov, takze ste vlastnici, ziadneho dedicstva ste sa nevzdali. Takze aj výocet dane prisiel na vas, vlastnikov. Ak tam mama byva a plati si naklady na byvanie sama, tak jej k tomu dolozte aj vyuctovanie dane, ked vam to neni blbe. Za byty v ba platime 70-100e tak nechapem ze tu je tych par eur tema, obzvlast ak ste na to styria

@vanilkovazmrzka ved toto, dedicstvo zhrabnut ano, ale platit zan, to uz nie. Smutna toto doba.

vanilkovazmrzka
6. jún 2025
@mk1111111111

@vanilkovazmrzka ved toto, dedicstvo zhrabnut ano, ale platit zan, to uz nie. Smutna toto doba.

@mk1111111111 dedicstvo je skuska charakteru. 99% ludi neprejde.

doriiis
6. jún 2025
@biba_18

@doriiis že menej ako 10€ tvrdíš na základe čoho? nevieš kde je dom, ani aký veľký, ani aký pozemok je k tomu ...

@biba_18 ....my platíme za dom 100 M2 4 arovy pozemok a dva psy daň necelých 38 €.Z toho 20€ sú psy.Nitriansky kraj,okres NZ

biba_18
6. jún 2025
@rachel36a

@rachel36a v ke odpad 65 na osobu ... ale zas, máme spaľovňu ...

biba_18
6. jún 2025
@doriiis

@biba_18 ....my platíme za dom 100 M2 4 arovy pozemok a dva psy daň necelých 38 €.Z toho 20€ sú psy.Nitriansky kraj,okres NZ

@doriiis preto vravím, že to nie je všade tak že sa jedná o 30 € a basta 🙂 v ke je v dome 1 pes 20€, v byte 50 ...

balerina2025
6. jún 2025
@vanilkovazmrzka

@mk1111111111 dedicstvo je skuska charakteru. 99% ludi neprejde.

balerina2025
6. jún 2025
@vanilkovazmrzka

@vanilkovazmrzka zial vidno, aka je financna gramotnost niektorych ludi, ked tu riesia par stoviek eur. ak mas autorka take problemy s peniazmi, nic ti nebrani, sa nechat zo svojho podielu VYPLATIT a budes mat na ucte TISICE aj ty, a nemusis riesit financie vlastnej mami, co TI MIMOCHODOM DAROVALA ZIVOT.

cacianka
6. jún 2025

ak mali tvoji rodičia ten dom v BSM, v dedičskom konaní patrila 1/2 tvojej mame a dedil sa iba 1/2 podiel po tvojom otcovi. ten mala podľa zákona dediť vaša mama a súrodenci rovným dielom. nevieme 1+2, 1+3, 1+7 ? Ak ste sa všetci súrodenci vzdali svojich drobných podielov v prospech mami a ona je jedinou vlastníčkou, tak si daň a svoje prevádzkové náklady má uhrádzať sama. ale qk je mama staršia, nemá dobrý príjem, má nejaký malý dôchodok nedalo by mi srdce - prispela by som jej a platila niečo za ňu. Ja napr. mame platím TV, robím nákupy menej bežných vecí, platím lieky.
Iba ty vieš ako to máte obe a tvoji súrodenci, takže netušíme o čom to vlastne píšeš, lebo si odporuješ v texte. nie je možne že ste sa vzdali dedičstva po otcovi a pritom ste vlastníci ktorí majú platiť daň. to jednoducho nie je možné