Kto platil daň z výhry a po novom poistenie za rok 2011?
Ahojte. Pre mnohých bolo prekvapením, keď im tento rok prišiel výmer zo zdravotky a tam veľký nedoplatok, ktorý im vznikol na základe toho, že platili daň zvýhry. Mnohí v roku 2011 vyhrali napríklad auto, či inú hodnotnú vec, alebo aj peňažnú výhru, ktorá dani podliehala (výhry z Tiposu dani nepodliehajú).
Rovnako, ako bolo pre mnohých prekvapením táto povinnosť platiť zdravotné poistenie, tak mnohí možno nevedia, že úhradu tohto poistenia si môžu odpočítať od základu dane a získať tak časť zaplatenej dane z výhry späť. Podminekou je samozrejme, aby bola daň, aj poistenie zaplatené. Potom si môžete podať dodatočné daňové priznanie za rok 2011, kde si zaplatené poistenie odpočítate (uvediete ho v kolónke výdavky k výhre) a v podstate suma okolo 19% zo zaplateného poistenia vám vyjde ako daňový preplatok, ktorý vám daňový úrad vráti.
Neviem, akou inou formou o tejto možnosti ľudí informovať, tak využívam aj toto fórum. Prečo nechať štátu peniaze, ktoré môžete dostať späť, zvlášť, keď štát zdiera ľudí na všetkom, na čom sa len dá.
@mamiedi ja viem akym 😉 ale nebudem ta tym zatazovat, ved zajtra uvidis. Drzim palce 😉 a vypytaj si pre istotu aj ten prvy list, kde je tabulka s prepoctom, teda to nie je samotny vypocet, ale obsahuje udaje, z akej cinnosti sa ti berie aky vymeriavaci zaklad a kolko vychadza poistne.
@bianca ale v podstate sa ta tiez bude tykat zakladna myslienka tejto temy, pretoze podas DP, zaplatis dan, zdravotka ti vypocita poistne, ktore tiez potom zaplatis, a o potom si budes moct podat dodatocne DP a odpocitat si toto zaplatene poistne, cim ti vznikne preplatok na dani, a aspon trosku ti vratia spat 😉
@mamiedi oni vychadzaju zo zakladu dane, ale zaroven aj zo skladby prijmov podla jednotlivych paragrafov, a zaroven beru do uvahy aj vylucene doby, teda obdobie ako napriklad pn-ka, materska ci rodicovska dovolenka. Ved sa kludne tetusky popytaj, az tam budes, nech ti to vysvetli 😉
@mamiedi vobec nemusis ist na danove, nestresuj 😉 zdravotka si vyziadala z danoveho udaje z tvojho danoveho priznania, a na zaklade toho ti to vypocitali. Dnes si tam ale len volala, ze? Mozno si natrafila na neochotnu pani ☹ alebo aj nevedomu, ktovie... zajtra tam ides osobne, ze?
@vikusjk a ked mi teraz hodia sumu bohvieeaku? Teraz pracuje len manzel. Mame drahy najom a vianoce ma krku. Ach jaj.Co len bude so.mnou. ved aj toto co prislo dnes je predexekucne nieco. V zivote som take nemala. Som z toho uplne mimo a znicena. A ta po telefone mi povie ze aj ked som list neprevzala oni to povazuju za odoslane.

@vikusjk bohvie akym koeficientom. No ja sa asi vyspim a zajtra napisem co bolo..