icon

Kto platil daň z výhry a po novom poistenie za rok 2011?

vikusjk
13. nov 2012

Ahojte. Pre mnohých bolo prekvapením, keď im tento rok prišiel výmer zo zdravotky a tam veľký nedoplatok, ktorý im vznikol na základe toho, že platili daň zvýhry. Mnohí v roku 2011 vyhrali napríklad auto, či inú hodnotnú vec, alebo aj peňažnú výhru, ktorá dani podliehala (výhry z Tiposu dani nepodliehajú).
Rovnako, ako bolo pre mnohých prekvapením táto povinnosť platiť zdravotné poistenie, tak mnohí možno nevedia, že úhradu tohto poistenia si môžu odpočítať od základu dane a získať tak časť zaplatenej dane z výhry späť. Podminekou je samozrejme, aby bola daň, aj poistenie zaplatené. Potom si môžete podať dodatočné daňové priznanie za rok 2011, kde si zaplatené poistenie odpočítate (uvediete ho v kolónke výdavky k výhre) a v podstate suma okolo 19% zo zaplateného poistenia vám vyjde ako daňový preplatok, ktorý vám daňový úrad vráti.
Neviem, akou inou formou o tejto možnosti ľudí informovať, tak využívam aj toto fórum. Prečo nechať štátu peniaze, ktoré môžete dostať späť, zvlášť, keď štát zdiera ľudí na všetkom, na čom sa len dá.

mamiedi
29. nov 2012

@vikusjk bohvie akym koeficientom. No ja sa asi vyspim a zajtra napisem co bolo..

mamiedi
29. nov 2012

@evita68 a ako mi teda mohli poslat list v auguste?

vikusjk
autor
29. nov 2012

@mamiedi ja viem akym 😉 ale nebudem ta tym zatazovat, ved zajtra uvidis. Drzim palce 😉 a vypytaj si pre istotu aj ten prvy list, kde je tabulka s prepoctom, teda to nie je samotny vypocet, ale obsahuje udaje, z akej cinnosti sa ti berie aky vymeriavaci zaklad a kolko vychadza poistne.

vikusjk
autor
29. nov 2012

@mamiedi zdravotky robili rocne zuctovanie najneskor do konca septembra, teda zacat museli uz skor, zrejme ta mali rychlo hotovu 😉 tiez poznam par ludi, ktorym prislo oznamenie uz v auguste

bianca
29. nov 2012

@vikusjk ano.To o tej hranici mam uz nastudovane a potvrdenie tiez mam.Skor ma zaujimalo ci neejestvuje neaka hranica napr.zivotneho minima kde sa dan z vyhry nelati

vikusjk
autor
29. nov 2012

@bianca a ty si bola cely rok nezamestnana, teda si nemala ziadne prijmy?

vikusjk
autor
29. nov 2012

@bianca inak to bohuzial nie, z vyhry musis platit ☹

vikusjk
autor
29. nov 2012

@bianca ale v podstate sa ta tiez bude tykat zakladna myslienka tejto temy, pretoze podas DP, zaplatis dan, zdravotka ti vypocita poistne, ktore tiez potom zaplatis, a o potom si budes moct podat dodatocne DP a odpocitat si toto zaplatene poistne, cim ti vznikne preplatok na dani, a aspon trosku ti vratia spat 😉

mamiedi
29. nov 2012

@vikusjk skoda ze ja tomu aj tak nebudem rozumiet. No ja som sa pozrela aky som mala zaklad dane. 2212.

vikusjk
autor
29. nov 2012

@mamiedi oni vychadzaju zo zakladu dane, ale zaroven aj zo skladby prijmov podla jednotlivych paragrafov, a zaroven beru do uvahy aj vylucene doby, teda obdobie ako napriklad pn-ka, materska ci rodicovska dovolenka. Ved sa kludne tetusky popytaj, az tam budes, nech ti to vysvetli 😉

evita68
29. nov 2012

@mamiedi základ dane nám nepomôže, musíš napísať, z čoho sa skladá

mamiedi
29. nov 2012

@vikusjk no ale o to ide ze aj dnes som sa popytala a nic som sa nedozvedela a asi by som mala ist aj na danove.. neviem ale mam strasny strach. Ja mam depresiu a toto mi akurat nechybalo.

mamiedi
29. nov 2012

@evita68 nooo dobra otazka. Tak z toho financneho sprostredkovania a z tej dohody..

vikusjk
autor
29. nov 2012

@mamiedi vobec nemusis ist na danove, nestresuj 😉 zdravotka si vyziadala z danoveho udaje z tvojho danoveho priznania, a na zaklade toho ti to vypocitali. Dnes si tam ale len volala, ze? Mozno si natrafila na neochotnu pani ☹ alebo aj nevedomu, ktovie... zajtra tam ides osobne, ze?

evita68
29. nov 2012

@mamiedi no díík za info, už som múdrejšia 🙂

mamiedi
29. nov 2012

@vikusjk ja uz ani sama neviem co by som mala robit. A danove som myslela preto lebo tiez som od nicj vtedy mala list no tiez som ho nevedela prevziat. A ktovie co mi aj oni posielali..:'(

mamiedi
29. nov 2012

@evita68 podla vsetkeho som to spravne nenapisala. Hovorim ze v tom mam uplny misung. A teraz uz vacsi ako doteraz.

vikusjk
autor
29. nov 2012

@mamiedi aha, to mi uslo, ze aj z danoveho ti prisiel nejaky list... tak tam mozes popripade cinknut, a pytaj si priamo tvoju spravkynu dane (podla priezviska) a opytaj sa. Nie je to prijemne, ak nevies, co ta caka, ale nestresuj zbytocne 😉

mamiedi
29. nov 2012

@vikusjk a ked mi teraz hodia sumu bohvieeaku? Teraz pracuje len manzel. Mame drahy najom a vianoce ma krku. Ach jaj.Co len bude so.mnou. ved aj toto co prislo dnes je predexekucne nieco. V zivote som take nemala. Som z toho uplne mimo a znicena. A ta po telefone mi povie ze aj ked som list neprevzala oni to povazuju za odoslane.

vikusjk
autor
29. nov 2012

@mamiedi ano, to je pravda, ze aj ked si to neprevzala, povazuje sa to za dorucene. Nemaju ti aku sumu hodit, vravis, ze na dani si mala preplatok, ktory ti vratili?

mamiedi
29. nov 2012

@vikusjk pred chvilou som pozerala ten papier tam bolo zaklad dane 2212 a preplatok 54..

vikusjk
autor
29. nov 2012

@mamiedi ten preplatok je zrejme to, co si platila z dohody, nie? nemas kopiu priznania s prilohami?

mamiedi
29. nov 2012

@vikusjk ano to je urcite to a teraz mi napis ze budem musiet platit a hned odpadnem. Nemam kopiu.

evita68
29. nov 2012

@mamiedi tebe prišlo zo zdravotky predexekučné? tak to pochybujem, že je za nedoplatok za minulý rok.. chod tam hned zajtra, my to nevyriešime

mamiedi
29. nov 2012

@evita68 ale ano je to za minuly rok lebo mi to do listu napisali ze za rok 2011.

mamiedi
29. nov 2012

@vikusjk
@evita68
Ja idem radsej spat lebo sa zblaznim. Ak teda vobec zaspim. Dakujem za rady.

evita68
29. nov 2012

@mamiedi tak tam ráno choď a potom nám napíš, ako to vyrátali 🙂 a nezabudni to zaplatiť, aby si nakoniec neplatila aj exekučné trovy..

a s tým daňovým už prestaň, tam ti nedoplatok určite nevznikol.. 🙂

vikusjk
autor
29. nov 2012

@mamiedi moja fakt sa nestresuj zbytocne 😉 nikomu to nepomoze
@evita68 ano, je velmi pravdepodobne, ze jej prislo uz predexekucne, ked nevyzdvihla prvy list a neuhradila, splatnost je 45 dni od prevzatia, resp. neprevzatia, kedy sa povazuje za dorucene, a potom idu hned na exekucne konanie

mamiedi
30. nov 2012

@evita68
@vikusjk No mam ja stastie na tieto veci. 29-30.11. tam nie su... ☹

mamiedi
30. nov 2012

@vikusjk
@evita68 Ahojte..
Takze je to tak, ze tych 90 eur mam zaplatit a danove mam v poriadku. A preto mi vznikol nedoplatok voci poisteniu, lebo som mala DIC a vtedy som si mala platit sama poistenie.
Nechapem uz len, ze to tento rok nevedeli, ked som tam bola??