icon

Kto platil daň z výhry a po novom poistenie za rok 2011?

vikusjk
13. nov 2012

Ahojte. Pre mnohých bolo prekvapením, keď im tento rok prišiel výmer zo zdravotky a tam veľký nedoplatok, ktorý im vznikol na základe toho, že platili daň zvýhry. Mnohí v roku 2011 vyhrali napríklad auto, či inú hodnotnú vec, alebo aj peňažnú výhru, ktorá dani podliehala (výhry z Tiposu dani nepodliehajú).
Rovnako, ako bolo pre mnohých prekvapením táto povinnosť platiť zdravotné poistenie, tak mnohí možno nevedia, že úhradu tohto poistenia si môžu odpočítať od základu dane a získať tak časť zaplatenej dane z výhry späť. Podminekou je samozrejme, aby bola daň, aj poistenie zaplatené. Potom si môžete podať dodatočné daňové priznanie za rok 2011, kde si zaplatené poistenie odpočítate (uvediete ho v kolónke výdavky k výhre) a v podstate suma okolo 19% zo zaplateného poistenia vám vyjde ako daňový preplatok, ktorý vám daňový úrad vráti.
Neviem, akou inou formou o tejto možnosti ľudí informovať, tak využívam aj toto fórum. Prečo nechať štátu peniaze, ktoré môžete dostať späť, zvlášť, keď štát zdiera ľudí na všetkom, na čom sa len dá.

Strana
z4
liwka
30. nov 2012

@evita68
@vikusjk ďakujem, kočky...ja som do týchto ekonomických vecí blb a obdivujem každého, kto sa v tom vyzná 😉
...a k poserkaným zákonom....ktorých je tu u nás menej? tých dobrých alebo tých poserkaných???? ☹

evita68
30. nov 2012

@mamiedi veď sme ti to hovorili.. 🙂

mamiedi
30. nov 2012

@evita68 jaj vy ste strasne zlate! A ja som tu stresovala skoro nic som nespala.

evita68
30. nov 2012

@mamiedi aj to ti bolo povedané, žiadne stresy.. 🙂 tak maj aspoň kludný víkend.. 🙂

vikusjk
autor
30. nov 2012

@mamiedi No vidis, vravela som ti, ze o danove sa bojis zbytocne 😉

daniela2510
11. jan 2013

Ahojte, chcem sa spýtať ohľadom padania dodatočného daňového priznania za rok 2011.Ja som to len teraz po prečítaní článku zbadala, že je táto možnosť.Je tam nejaká stanovená doba podania, alebo to môžem podať aj teraz v roku 2013?

evita68
11. jan 2013

@daniela2510 áno, môžeš ho podať aj v roku 2013 🙂

karincc
9. mar 2013

Len dotaz - je správne podávať DDP, keď pri FO platí, že poistné je nákladom v tom roku, v ktorom je zaplatené? Tzn., že dám dar v DP za rok 2012 (podané v 2013), vymerané zdravotnou poisťovňou a uhradené v roku 2013.
Preplatok by som si mala uplatniť až v DP podávanom za rok 2013 a nie v DDP za rok 2012. Nie je to takto správne?

evita68
9. mar 2013

@karincc dar???
nechápem otázke

bmmz
9. mar 2013

@karincc dar nie nahodou si zdanovala vyhru???

karincc
9. mar 2013

Sorry, jasné, že výhru. Myslím na jedno, píšem druhé....

evita68
9. mar 2013

@karincc bohužial, naši darci zákonov vymysleli, že takýto nedoplatok nezvyšuje poistné, ale výdavky v par. 8.. čiže jedine podaní DDP sa daň vráti..

karincc
9. mar 2013

@evita68
dakujem za vysvetlenie, aspon sa skor dostanem k preplatku...

joseguevara
Odpoveď bola odstránená
Strana
z4