Ktorá prímorská krajina je ideálna na kúpu nehnuteľnosti?
Zvažujem kúpu nehnuteľnosti niekde v zahraničí, kde by sme sa potom na dôchodok presťahovali. Moje kritériá: prímorský štát, dobrá zdravotná starostlivosť, ekonomický stabilná. Zatiaľ by sa prenajímala plus bola obsadená nami najbližších cca 15 rokov. Ktorú krajinu by ste zvažovali a prečo? Dakujem
@radkaradix ved moje príspevky boli tak aj myslené,hlavne na tú časť obyv. kto má úspory,hypotéku v žiadnom prípade,a ešte sa staraj o obsadenosť apartmanu/domu,a ak neprenajímaš,tak aj tak to máš na hlave, či nepraskla trúbka na potrubí,nezatiekla strecha,nenastal skrat - lebo predpokladám že sa nebavíme o možnostiach Sagana a 6 milionovej vile v Monaku.Flexibilita a sloboda je pre mňa vzácnejšia ako si vziať na staré kolená majetok,o ktorý sa treba starať....lebo ani jest ryby z miestneho trhu by ma po celý čas pobytu nebavilo...ono je to tak,ako keď sa stretávaš s frajerom a je všetko super,keď s ním začneš žiť,vtedy sa ukážu "muchy"....
@radkaradix Ani ja by som nechodila stále na to isté mesto na dovolenku a ani dovolenkové oblasti, nie sú vhodné na celoročný pobyt, ja sa neplánujem nikde sťahovať, ale keby som musela, tak by som išla bývať do nejakého menšieho mesta v Rakúsku, tam to má úroveň po celý rok.
Aj jedny naši známy si kúpili v Chorvátsku taký dom, kde by sa dalo aj bývať a teraz tam už ani veľa nechodia, povedali, že to nechali deťom, tí tam chodia častejšie.
@tiezjedna ok ok, tak ste si splnili sen. Ostatne, aj daki ti slovenski spisovatelia travili velku cas zivota v chorvatsku, a to v uplne inom storoci 🙂
Ono som sa pristihol pritom, ze aj pri teoretickej otazke, co si ludia zvyknut klast: keby vyhram velky obnos penazi .. ze ci by som siel inde zit, menit zivot, kupovat si tam niekde vilu .. fakt prichadzam k zaveru.. ze no nie.
@romino to je v poriadku, každý sme iný. My sme vo všeobecnosti vášniví cestovatelia, je len málo miest, kde sme ešte neboli, no stále dosť na to, aby sme mali čo objavovať. Ale Chorvátsko nám proste prirástlo k srdcu z viacerých dôvodov. Myslím si, že 90 % bežných turistov jeho potenciál vôbec neobjaví (a to je dobre, aspoň sa odvalia inam😂).
@autor najlepšie urobíš, ak si sama zájdeš pozrieť viacero krajín a musíš zvážiť aj rozpočet a podľa toho lokalitu.
Náš prípad: zisťovala som a boli sme pozerať byty a pozemky v Rakúsku - alpy, Taliansko hory aj more do tisíc km od ba, Chorvátsko, Slovinsko aj hory aj more, v Španielsku Andalúziu, mala som konkrétnu lokalitu v malage a potom som prešla 200 km pobrežia costa blanca juh aj sever. Takže to, čo sme vybrali presne sadlo na to, čo sme chceli a som fakt spokojná s výberom. Ak by som mala meniť, tak jedine za väčší byt, ale zas iba v našej urbanizacii.
Môžem aj popísať, čo sme hľadali a prečo sme sa rozhodli pre toto miesto, ale nechcem tu nikoho unavovať 😅
@tilly aj mna to zaujima vsetko. My tiez zvazujeme Deniu, Gandiu a okolo. 🙂
Sla by som na Madeiru.Prijemna klima,krasna krajina,co viac.
@33timi33 pre mňa je denia jedno z naj mestečiek. Gandia je už väčšia. V daimuse sme mali krásne byty za rozumné ceny v druhom rade od mora na predaj.
@tilly my sme si to teraz nedavno presli takmer cele, ale v Daimuse sme neboli :D mne prisla Gandia fajn, aj ked trochu rusnejsia ako by som chcela. A kupovali ste to cez realitku, alebo priamo?
@tilly Dobry den, este stale mam par otazok :D mate tam kurenie? A prerabali ste ten byt? Lebo prerobit by sme ani nemali problem, len co so sutinami? A starym nabytkom? Chodievate tam aj zimnych mesiacoch? Guglim rozne fora a zacinam mat trochu obavy 🙂
@33timi33 Otrocit na dome este aj na dovolenke. Mein gott. Lokal firma spravi vsetko a ty mozes konecne uzivat bez toho aby ste okolo nejakej nehnutelnosti non stop patrolovali ako lastovicky . Niekomu to patrolovanie vydrzi od kolisky do truhly, tak davaj bacha aby ste to neboly vy- ziadna buda za zniceny zivot nestoji
@tilly Dobry den, este stale mam par otazok :D mate tam kurenie? A prerabali ste ten byt? Lebo prerobit by sme ani nemali problem, len co so sutinami? A starym nabytkom? Chodievate tam aj zimnych mesiacoch? Guglim rozne fora a zacinam mat trochu obavy 🙂
@33timi33 my chodíme hlavne v zime. Byt máme v 15 ročnom dome, nič tam nebolo treba robiť. Niekedy v zime netreba kúriť, niekedy treba, máme infrapanely a klímu na kúrenie.
@33timi33 Otrocit na dome este aj na dovolenke. Mein gott. Lokal firma spravi vsetko a ty mozes konecne uzivat bez toho aby ste okolo nejakej nehnutelnosti non stop patrolovali ako lastovicky . Niekomu to patrolovanie vydrzi od kolisky do truhly, tak davaj bacha aby ste to neboly vy- ziadna buda za zniceny zivot nestoji
@martinmmartin ja to nevnimam ako otrocenie ;) rada mam interiery podla svojich predstav a skusenost ma nuti pretvarat si ho vlastnorucne.
no každý má veľké oči - i s prenájmom i s usadením sa mimo SK. Prenájom nie je jednoduchý - píšem o prenájme pre známych/rodinu - teda nie cudzincov. Máte na starosti všetko, nielen dane a miestne poplatky ale i rôznu administratívu s tým spojenú. Striedanie nájomníkov nemáte ako odkontrolovať - tak si pravdepodobne budete platiť správcu. Poistka - čo ak vyhorí, vykradnú, alebo sa niečo stane a vy tam nie ste. Čo sa týka života na "starobu" - budete odkázaní jeden na druhého, rodina a deti na SK, ak prídu choroby - neviete dôsledne lekárovi vysvetliť anamnézu ( predsa len ste cudzinec ) a ktovie, či vám vaše financie a ich zdravotný systém, do ktorého ste neprispievali poskytne to, čo by ste mali doma. Nikto ani nepomyslí, že čo ak jeden z partnerov zomrie, lebo aj to sa stáva...ostane jeden s bremenom nehnuteľnosti, o kt. sa treba starať a udržiavať ju, roky pribudli, energia ubudla...deti/rodina ďaleko....neviem, či práve toto by som na "starobu" chcela - človek je oveľa viac zraniteľnejší, očakáva resp. ráta s pomocou blízkych a mne by to prišlo, že na starobu ostanem v cudzom svete obklopená ľudmi ktorým nerozumiem a nemôžem sa na nich spoľahnúť a ani nič očakávať..
@naniki Konečne triezvy pohľad. Všetci snívame o živote pri mori, máme to idealizované z dovoleniek, vidíme len to teplo, more, kľud. Ale to nie je realita, to je týždeň dovolenky bez starostí...
@naniki Konečne triezvy pohľad. Všetci snívame o živote pri mori, máme to idealizované z dovoleniek, vidíme len to teplo, more, kľud. Ale to nie je realita, to je týždeň dovolenky bez starostí...
@andrea_mar nie, mozno sa na to zidealizovane divas ty. Ale ja to vnimam komplexne.
@andrea_mar možno, keď niekto chodí na týždeň do roka na dovolenku, tak to tak vníma, ale ten, čo naozaj chce kúpiť,si všetko zistí dopredu...

@naniki suhlasim, tiez som si preratavala uz niekolkokrat, ci sa nam viac oplati kupovat dom v zahranici alebo aj uplne obycajnu chatu tu na SK, alebo jednoducho ist kam chceme a kedy chceme a jednoznacne je lacnejsie len prist na pobyt, nechat sa obsluzit a ziadne starosti.. ale teda, ja by som musela na kupu nehnutelnosti brat hypoteku, ine je, ak ma niekto uspory.. v kazdom pripade, ja davam prednost ist vzdy na ine miesto, objavovat svet, cize mne by nevyhovovalo chodit kazdy rok na niekolko mesiacov vzdy na rovnake miesto na juh.. kazdy sme jednoducho iny ;)