icon

Ktorá z možností riešenia nového bývania sa vám zdá najvýhodnejšia?

aylinn
25. mar 2020

Ahojte , tie čo sa trošku vyznáte alebo ani sa nemusíte vyznať možno napište iba vlastnú skúsenosť ako ste to riesili vy..
Využivame s priatelom karantenu hlavne na doladenie vecí čo sa buducnosti týka samozrejme najprv bude svadba atď..ale bavíme sa o hypotéke a zaujíma ma, čo je podľa vás najlepšia možnosť aj najvýhodnejšia.
Zatial čakáme jedno babatko, ale teda ja som skôr za to aby sme išli do domu ak by sa riešila hypotéka, keďže nevieme koľko nás v budúcnosti bude 😂❤

a) kúpiť hotový dom zariadeny podľa našich predstáv
b) kúpiť pozemok a stavať
c) kúpiť starý dom a kompletne ho zrekonštruovať

Strana
z2
zuzzqa
25. mar 2020

My sme si zvolili A. Mali sme za sebou rekonštrukciu 2i bytu a vedeli sme že už nikdy nič rekonštruovať nechceme a pri stavbe sme neboli ochotni ani čakať kým sa dom postaví, ani chuť a čas riešiť všetky byrokraticke veci okolo 🤷🏼‍♀️

lujza123
25. mar 2020

@vevesh aj na sk je rekonštrukcia lacnejšia než stavať nové (až na výnimky pri historických budovách a vyššom štandarde)
Len problém je ze ľudia rekonštruujú neodborne, chaoticky, bez rozpočtu a potom fnukaju ako sa im to prerazilo.

stela01
25. mar 2020
luuubik
25. mar 2020

Ja som za A. Samozrejme to je vysostne indidualne. Ale radsej preplatit, ale nenicit si zdravie, nervy, rodinny zivot. Vsetko ma svoju cenu a to ze to nepreplatite a budete mat podla predstav, tiez nie je "zadamo". Mam moznost sledovat velmi zblizka u dobrych znamych, co to s nimi porobilo. Stavaju uz pat rokov, len svojpomocne a je hroza. Ti ludia vsetok volny cas venuju stavbe, uz roky nemali riadny oddychovy vikend, ked aj fyzicky nerobia, hladaju ponuky, porovnavaju ceny, materialy, pracovne postupy... Kazde usetrene euro ide do stavby, ziadne dovolenky a pod. Maju mensie deti, venovat sa im - hlavne otec - nestiha ani nahodou a co si myslis, ze deti to pochopia a budu rodicom vdacne? Ani nahodou, deti si pamataju zazitky, cas straveny spolu, nic ine sa im nerata... Vraj si zacnu trochu uzivat, ked bude dom hotovy, no pochybyjem, ze ten cas detom vynahradia a o chvilu pride puberta, uz budu odmietat dovolenky, vylety s rodicmi... Ale nie je to len o detoch, na cloveku sa to podla mna podpise, ja som nemala ani sajnu, az teraz cez nich sa dozvedam, kolko neuveritelne vela veci treba vediet, ak nemate stavebne vzdelanie, je to ozaj boj.Podla mna stratene roky plne starosti. Tym nechcem povedat, ze vsetci to tak maju a musi to tak byt vzdy, samozrejme. Ale netreba mat ani ruzove okuliare, ze hura postavim si, vsak to ma len same vyhody...

vevesh
25. mar 2020

@lujza123 myslela som si, ale nebola som si ista, kedze tu vsade citam aka je rekonstrukcia draha a postavenie domu lacnejsie🙈🙈i ked z niektorych prispevkov mam pocit, ze rekonstrukcia musi stat malo financii, kdezto stavba vela.....ale suhlas chaos bez planu a bez financii nevyjde lacno pri rekonstrukcii a zbytocne predrazi projekt.

mischelin89
25. mar 2020

My sme hladali dom taky, aby sme sa len nastahovali, stavat sme nechceli. nahodou sme sa dostali na obhliadku 30r neprerobeneho domceka a bolo vymalovane. Zamilovala som sa, muz tiez. Uprimne, dom ma milion vad a nelutujeme. Ale to je vysnivane miesto. Vacsinu sme prerobili narazovo, ale kopec veci este caka na svoj cas... 🙂 ale keby k domu nemam okamzitu citovu vazbu, zrejme by ma to cele enormne sralo :D takze C len pri urcitych podmienkach 🙂

nana8989
25. mar 2020

Za mňa kúpiť pozemok a stavať. Do možnosti C by som nešla a hotové domy predávajú predražené. Ak vám to neponáhľa tak jednoznačne B. Nam to od prvého výkopu do nasťahovania trvalo 15 mesiacov a to sme boli v zahraničí takže sme robili keď sme boli doma, nie nonstop... Hrubú stavbu nám postavila firma a ostatné sme robili svojpomocne 😊

veve889
25. mar 2020

My sme zvolili moznost B s tym ze sme si kupili pozemok, vybrali projekt (par veci zmenili podla nas) nasli firmu a staviame na kluc. Vsade citam, ze kazdy si stavia sam ale nie kazdy to vie alebo sa chce do toho pustat. Samozrejme bude to drahsie ako ked si to clovek sam spravi ale volny cas straveny s rodinou si cennime viac.

bayuska
25. mar 2020

to zalezi od toho, kolko na to mate casu, nervov a financii... ja by som sla do moznosti B, ale je to zdlhave a vela veci sa tam moze pokazit v procese a je to frustrujuce, kdezto moznost A je menej stresujuca, ale zas pravdepodobne nebude uplne podla predstav a nikdy nevies ake zakutia dom skryva... my sme kupovali akoze v dobrom stave dom a nakoniec sme vsetky vnutornosi (rozvody, trubky a pod) menili a tym padom uz sme sa nedostali k rekonstrukcii toho, co sme planovali a aj teraz sme sa rozhodli, ze uz nebudeme viac investovat do tohto domu, ale postavime vedla novy, ktory s tymto prepojime a tento potom ostane na take spinavsie veci ako dielna, kupelna pre psov a pod ale investovat sa bude uz len do toho, co bude nutne, lebo jedno sa spravi a dalsie 3 veci sa objavia, takze uz na to nemam nervy a tak si postavime presne podla nasich predstav, aby to nam vyhovovalo 🙂 drzim palce v rozhodovani.

zuzzqa
25. mar 2020

@luuubik my sme napr kúpou hotového extrémne veľa ušetrili oproti tomu keby sme taky dom stavali + pozemok. Každý stavia pidi bungalovy tam sa s cennú dá hrať, ale my sme napr. chceli veľký dvojpodlažný, celo popodpivniceny, s garazou a veľkým pozemkom. To aj mame a keby sme to riešili všetko samostatne tak ako to mame cena by bola cez 400tis, my sme kúpili za polovičku hotové, do mesiaca sme sa sťahovali.

momoqui
25. mar 2020

@aylinn zalezi, ako velmi ste narocni a ake mate predstavy. kupit hotovy dom a zariadeny podla vas - toto je najidealnejsie, ale ak mate specificky vkus, tak taky nenajdete. stavat od zakladov - toto musis sama zvazit, ci mate na to casovu kapacitu a trpezlivost. ja by som nikdy dom nestavala. jedine ze by som dala dom postavit firme a prisla uz na hotove 🙂
rekonstrukcia stareho domu - podla mna nie. je to casovo narocne a hlavne vela problemovsa moze vynorit.
podla mna, je dobre kupit dom uz hotovy, ktory nie je zariadeny a mozete si ho zariadit podla seba. pripadne najst taky, ktory je zariadeny a paci sa vam.
my mame byt, novostavba a zariadeny podla nas a pri dome by som postupovala rovnako. kupila si nieco nove ale zariadila podla seba.
teba ale asi netlaci cas, mozes cakat aj 2-3 roky kedze este nemate deti..

tykat
25. mar 2020

@aylinn najprv urcite A,) .. o par rokov B,) to ked zistite co by ste mohli mat v dome lepsie ...a nakoniec C.) ako konicek,hobby-chalupu

dian32
25. mar 2020

Buď A (ak máte nato dosť peňazí) alebo B ak máte dosť času a dosť nervov, ktoré sú s vybavovaním aj celkovo stavbou potrebné... B taktiež odporúčam len v prípade že máš šikovného muža ..B variata by vás relatívne mohla vyjsť aj menej penazi pokial je muz zrucny a ma dost kamaratov ktory by mu boli ochotny pomoct. 🙂 do C vy som na tvojom mieste nešla pokiaľ máš na výber A aj B

lentilkaxxx
25. mar 2020

Nemusí to byť starý ako starý, ale už aj starší potrebuje komplet rekonštrukciu. Počítaj s tým, že ak sa tam dá aj bývať, ale rekonštrukcia sa najlepšie robí, keď je dom prázdny. Za nižšiu cenu kúpiš dom. Ale zas k chceš nejaký lepší štandard, potrebuješ nové kúrenie, keďže kotol tam bol starší, radiátory na...., trubky popri stene. Takže buď podlahovka (ak nekúriš drevom) alebo aj len napchať trúbky do steny, nové radiátory, kotol Nová elektrika, keďže ani 20 ročné chalupy nie sú dimenzované na súčasný stav, nie tak nejaké plus do budúcna. Pravdepodobne budeš chcieť zmeniť priečky, rozvody vody, odpadu, posúvať dvere, vystierkovať steny, nové okná, kúpeľňa, podlahy. Bude sa dať do chalupy pristaviť napr.krb? Zníženie stropu kvôli izolácii a vstavanej klíme. Ďalšia finančne náročná lahôdka po čase je strecha, zateplenie a fasáda. Skoro každý, kto tým prešiel, Ti povie, že radšej 10x stavať, ako raz rekonštruovať, aj my sme to absolvovali. Finančne teda nakoniec neušetríš, stále to bude chalupa z roku...... Pred 4 rokmi skoro svojpomocne zrekonštruovaný (ale nádherne) len interiér 3+1 (80 m²) chalupy nás vyšiel cez 20000, skôr k 25000, a to často ceny do zľavami a bez DPH. Minulý rok som zrekonštruovala kompletne aj byt 2+1 (50m²). Ceny rapídne narástli, tu som bola veľmi rýchlo na 25000 eur (vo veľa položkách zľavy a bez DPH).
Za mňa ak teraz nechcete vyrážať do novej chalupy, išla by som do bytu a časom rozmýšľala nad novým domom podľa svojich plánov. Tam využiť nielen nové materiály, ale aj vplyv slnka, nech do obytných miestností čo najviac svieti v chladných mesiacoch. Na toto sa kedysi nemyslelo. Obývačka proste musela byť do ulice, ale že chalupa bola studená a tmavá, nehralo rolu🙉
Či postaviť si svojpomocne alebo kúpiť stavbu na kľúč, záleží od šikovnosti chlapa a rodinných príslušníkov, či by to zvládli. To už musíš prehodnotiť sama, aké máte podmienky. Každopádne nech sa rozhodneš akokoľvek, prajem spokojné bývanie 🙂

lujza123
26. mar 2020

@vevesh robím v stavebníctve takže to mam hneď z prvej ruky. Kým pri novostavbách sa ľudia držia projektu a nejakých vopred určených stavebnych postupov, pri rekonštrukciách takúto investíciu považujú za zbytočnú a idú podľa seba. Niekedy to dopadne dobre ale niekedy je to katastrofa. Hlavne ak je muž ten typ jesitneho vseveda ktorý všetko vie najlepšie, riadi sa vlastnými fyzikálnymi zákonmi a on nebude predsa počúvať nejakého inžinierka.
Druhým problémom je patlanie a kuskovanie, tu niečo zakryjem, tu niečo natrem a hura ideme byvat. Po čase si zmyslim že to predsa len spravím poriadne tak sa ide urobene prerábať. Ako všetko sa dá robiť na etapy, len to musí mať logiku.

vevesh
26. mar 2020

@lujza123 jo jo, tie typy "ja to viem sam" (a ti da na sk vyskytuju vo vacsom pocte ako v okolitych krajinach) su najlepsie a potom sa divia, ze to dopadlo ako z rozpravky a je to🙈🙉🙊🙈🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️renovujeme domy a najviac sa mi rataju rady z rodiny, kde chlapi stavali domy pred 50-60rokmi, ako to len teraz mame robit🙈pritom my ani na stavbe nie sme a robia to ludia na to urceny🙃🙃

basullinka
26. mar 2020

My sme v podobnej situaci a rozhodli sme sa pre B. Pretoze tie domy s pozemkom su dost drahe, pozemok vacsinou celkom maly a co sa tyka podorysu nikdy mi vsetko nevyhovovalo, naviac clovel nevie ake materialy boli pouzite. Kupit stary dom je osemetne, rekonstrukcia je narocna aj casovo aj financne jedine, co je vyhoda, je to, ze dom ma adresu. Ale vo vseobecnosti je podla mne najlepsie si postavit vlastny dom, navrhnut vlastny projekt, rozhodnut o materialoch atd.

silvia3009
26. mar 2020

Práve riešime..a po dlheeej dlheeej dobe sme sa rozhodli že určite možnosť A. Kupujeme novostavbu, v štádiu holodom, takže si prvý a posledný krát v živote zariadim bývanie podľa seba. Najlacnejšie asi vychádza možnosť B, ale u nás nemáme možnosti a po dlhých úvahách ani chuť stavať nanovo.
Obehali sme aj kopu starých alebo starších domov a aj sme boli naklonený jeden čas tomuto riešeniu, ale s odstupom času vidim že by to bolo najdrahšie a najkomplikovanejšie riešenie s nejasným výsledkom.

eliska13
26. mar 2020

@aylinn A, ak nemusíte pozerať na peniaze
C v žiadnom prípade
Išli sme cestou B hrubú stavbu stavala firma, ostatné sme si hľadali živnostníkov zvlášť kurenar, zvlášť obkladac...dali sme si spraviť z každého 3 cenové ponuky a vybrali
Najmenej starosti máš pri A, ale podľa mňa aj najviac preplatis, nevieš presne, ak nie si stavbár z čoho presne bolo všetko postavené, či tam je všetko čo deklarujú

zarabajteraz
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2