icon

Ktorá z možností riešenia nového bývania sa vám zdá najvýhodnejšia?

aylinn
25. mar 2020

Ahojte , tie čo sa trošku vyznáte alebo ani sa nemusíte vyznať možno napište iba vlastnú skúsenosť ako ste to riesili vy..
Využivame s priatelom karantenu hlavne na doladenie vecí čo sa buducnosti týka samozrejme najprv bude svadba atď..ale bavíme sa o hypotéke a zaujíma ma, čo je podľa vás najlepšia možnosť aj najvýhodnejšia.
Zatial čakáme jedno babatko, ale teda ja som skôr za to aby sme išli do domu ak by sa riešila hypotéka, keďže nevieme koľko nás v budúcnosti bude 😂❤

a) kúpiť hotový dom zariadeny podľa našich predstáv
b) kúpiť pozemok a stavať
c) kúpiť starý dom a kompletne ho zrekonštruovať

Strana
z2
juliet86
25. mar 2020

jednoznacne a. ale mozno poloz tuto otazku radsej na modrastrecha.sk

heleninamama
25. mar 2020

A, B, Len ak je muž stavbár C, Nikdy nekupuj starú barabizňu.

marryen
25. mar 2020

starý dom určite nie, to sa Vám navýšia náklady ani nevieš ako.... radšej nový postaviť určite ...prípadne aj kúpiť hotový, ale my nevieme ako ste na tom z financiami, tak ťažko radiť. Ale určite by som nenabrala úverov do zblbnutia a potom sa triasla, že nemám z čoho platiť, radšej by som sa v tom prípade uskromnila v byte. To je veľmi individuálne, ťažko radiť, keď nepoznáme Vašu situáciu. 🙂

aylinn
autor
25. mar 2020

@marryen ano jasne chapem no len sa bojim toho bytu že kupime byt a ajtak budeme vymyslat a nebudeme tam šťastni a nebude nam to stačiť a hlavne som pozerala ceny a dvojizbaky su v cene domov ktore boli sice otrasne zariadene ale tak pripadali na tu možnosť C neboli nejk ze pred rozpadom.. takze im šibká s tymi cenami bytov a to nehovorim otom ze nam by trebalo teda minimalne nejaky 3 izbový. 🤔

aylinn
autor
25. mar 2020

@juliet86 ďakujem 👍 to ani nepoznám tu stránku

marryen
25. mar 2020

@aylinn to viem, tiež sme to pred pár rokmi riešili...my sme si postavili dom a neľutujeme. Podľa mňa najlacnejšie je stavať, ale to chce veľa nervov a úsilia, zháňania a behačiek atď.....ale výsledok stojí za to . Hotový kúpiš, starostí máš menej, ale vyjde Vás viac.

aylinn
autor
25. mar 2020

@marryen aj naši stavali ale vyhoda bola že mal mamin muž pozemok😏 mama predala byt ktory mala na hypoteku a ztoho postavili dom a teraz splacaju maminu hypoteku spoločne. Lenže my nemame nič 😁 takže asi sa prikláňam aj ja najviac k tej možnosti a)
Myslis ze hotovy vyjde viac ako stavat?😧😧

zalka
25. mar 2020

@aylinn ak nemáš nič, tak sa ti to nepodarí. Lebo hypo nedajú na 100% nehnuteľnosti, teraz sú obmedzenia. Takže šporiť šporiť ... a potom už sa rozhodneš do čoho sa pustíš.

asia83
25. mar 2020

@aylinn Bude úplne podľa vašich predstáv? Neverím. Viete zaručiť kvalitu stavby? Neverím. Môj muž je stavebník, postavil si dom, vie tehlu po tehle materiál, všetky potrebné stavebné práce, je si istý kvalitou práce. No za nás určite b.

asia83
25. mar 2020

@aylinn Hotový vyjde viac ako stavať. Vy viete vyberať, kalkulovať, množstevné zľavy, atď. No hotový bude predražený. Prepáčte, že sa vám montujem do debaty.

aylinn
autor
25. mar 2020

@asia83 neospravedlnuj sa ved nato som zalozila diskusiu aby mi povedalo viac ludi 😊 ďakujem za nazor

asia83
25. mar 2020

@aylinn Viac roboty, no viac výhod, keď staviate. Je úplne podľa vašich predstáv a viete v čom bývate.

lucyluv
25. mar 2020

C v ziadnom pripade. A je volba na istotu, pri B moze prist kopa necakanych nakladov, treba mat velku finacnu rezervu a trva to cele dlho. My sme isli cestou B, preto viem 🙂

aylinn
autor
25. mar 2020

@lucyluv ano to si pamatam aj naši mali vela problemov.. im robil dom jeden manzelsky par skoro celý čo sa tyka kuchyne,kachlicky,steny, schody, vsetko a na zabradlie si zavolali jednu firmu a oklamali ich o 2500€ takze toto by som nemala nervy asi aby som sa este natahovala potom po sudoch a neviem co vsetko 🤦‍♀️

fokuska
25. mar 2020

@aylinn Takze za mna takto:
A: Ja som za 3 roky nenasla dom podla nasich snov. Na kazdom jednom boli veci, ktore mi vadili a nebol ani jeden jediny, ktory by bol aspon na 80% vyhovujuci. Ak taky ale najdes, tak je to fajn, lebo sa vlastne uz len stahujes. Je to teda najrychlejsie riesenie za predpokladu, ze cenovo to bude vyhovujuce a ze bude splnat vase predstavy.

B: Idealna moznost aby bolo vsetko uplne presne tak ako chcete. Ale chce to cas, chce to aj nervy. A hlavne to chce skvelu a serioznu firmu, ktora to urobi vsetko na kluc.

C: Fajn alternativa v tom pripade, ze dom je v podstate v celkom dobrom stave (co sa tyka zakladov, stien, ze nezamaka a pod.) a v pripade, ze jeho lokalita / pozemok je taky ako nedokazes najst pre moznosti A a B. Tiez ze budete zmiereni s tym, ze bude treba investovat relativne dost do rekonstrukcie a ze sa mozu stale objavit skryte veci - odkryjes strechu a zrazu bum, musis menit komplet tramy, aj ked to vyzeralo, ze staci novu krytinu a podobne.

My sme isli do moznosti B, vychadzala nam na nasu lokalitu a nase naroky a podmienky najvyhodnejsie aj financne.

marryen
25. mar 2020

@aylinn myslím, že určite vyjde viac..lebo sama si obeháš stavebniny, povybavuješ zľavy atď... naša švagriná kúpila hotový a vyšiel ich pomaly dva krát toľko a do fázy holodom. Ja som už našu sumu rátala aj s komplet zariadením.....jasné že ušetríš, ale tie nervy, sme povedali, že nikdy viac, ale to každý musí tým prejsť. A ešte je dosť rozdiel aj či chlap l sa do toho vyzná, alebo absolútne nemá ani páru o stavbe a takých prácach.... A hlavne z roka na rok ceny stúpajú. Teraz zisťujem, že všetko stojí už oveľa viac, ako keď sme začali my pred piatimi rokmi.

airaw
25. mar 2020

Síce sme nekupovali dom, ale byt, a žiadny nebol úplne podľa našich predstáv.. takže sme kúpili starší a úplne ho prerobili.. ja by som zvolila možnosť B

deti95060810
25. mar 2020

starý dom len ak by si ho zbúrala a tebe by zostal pozemok...my sme mali pozemok a postavili sme si dom...mm staval aj s rodinou 2 roky...kráásny dom v ktorom bývame 6ti a stál cca 60 tisíc e....
takže B , C

deti95060810
25. mar 2020

inak odporúčam modrú strechu...popr. aj iné fóra.

lenka2710
25. mar 2020

@aylinn ja som za B, tie hotové domy sú podľa mňa predražené a ani nevieš aké materiály v skutočnosti použili, keď si stavias ty, vieš presne co kupuješ a za koľko! A starý dom tiež nie, nedávno kupoval mužov bratranec starší dom a to nič iné nerobí len rype, bura, zamurovava, strechu zhadzoval, riešil kúrenie, elektrinu, dom ani zďaleka nieje hotový a peňazí minutych už až až

blunka
25. mar 2020

hocičo z toho len nie ten BYT !
My sme kupili byt a ideme stavať.

gab1sol
25. mar 2020

Ak neberiem ohľad na čas a financie, tak B. Lebo všetko, do posledného detailu si urobíte podľa seba. Možnosť A mi príde taký kompromis, lebo asi nikdy nebude dom postavený podľa iného presne podľa vašich predstáv. My sme si kúpili hotový, nový dom (boli sme prví majitelia, kúpili sme od developera). Dom sa nám síce páčil, sme s ním spokojní, ale keby sme ho stavali my, tak by sme niektoré veci urobili inak. Po svojom. Možnosť C by som ja nevolila. Pri kúpe nikdy nevieš, v akom reálnom stave sa starý dom nachádza, sú tam skryté náklady, ktoré sa pri rekonštrukcii, či časom môžu objaviť. A predsa aj domy majú nejakú životnosť.

vevesh
25. mar 2020

@aylinn pekne to zhrnula @fokuska. My sme napriklad isli do varianty C- nasli sme stary dom v centre mesta za smiesnu sumu a prerobili podla nasich predstav. Neviem ako na sk, ale u nas v zahranici je stavba niekolkonasobne drahsia ako prerabka domu. Zaklad je mat jasnu predstavu a financie. Nie ako nasi susedia, ktory sice postavili dom, ale z 240m2 su obyvatelne iba dve izby a zvysok vo hviezdach, kedy bude a ci bude....

aylinn
autor
25. mar 2020

@blunka ano presne tohoto sa bojim.. mama mi vravi ze ved aj teraz sme v byte a da sa to zvladnut ale ja viem ze ak nebudem v dome tak nebudem taka naplnená neviem.mozno to vyznie hlupo..ale to je taky sen podla mna kazdej zeny mat krasnu rodinku a krasne byvanie vysnivane 😏 takže to niečo stoji no či už peniaze alebo nervy

c_est_la_vie
25. mar 2020

My sme kupili holodom a zariadili sme ho do 3 mesiacov ( ale len pre info, kym sme nasli ten nas, tak to trvalo rok).
Zvazovali sme i stavat, ale chceli sme uz dieta a neexistovalo aby sme sa pol roka vlacili po uradoch na potvrdenia. Navyse sme obaja pracovne vytazeni, tak to bolo pre nas naj.

Ale suhlasim s prispevkami vyssie- nikdy nenajdes dom co ti uplne sadne do vkusu ( teda ja som jeden nasla, za 400 000 😀).
Barabiznu nekupuj.
A stavat len pokial sa vyznate, nesuri vas cas.

jankapepe
25. mar 2020

@aylinn c v žiadnom prípade. A je ok. V je super ak sa manžel pohybuje v stavebníctve....

lujza123
25. mar 2020

My bývame v možnosti C.
Neľutujem a nemenila by som. Je komplet zrekonštruovaný, nestalo to majland, nezosediveli sme, náklady na bývanie 90 eur mesacne.
Rekonštrukcia preto lebo proste rada dávam druhým veciam šancu, lebo je to zabyvana lokalita, vyrastena pekná zahrada, lebo ide o tradičný slovenský sedliacky dom ktorý ja považujem za krásny a hodný zachovania, nemuseli sme kolaudovat a dodržiavať pre nás štýl života nezmyselné nariadenia ako povinné parkovacie miesta.

Ale šla by som aj do možnosti B keby nájdem pekný pozemok, aj do možnosti A keby nájdem hodný dom.

No ja mam celkom náročné (respektíve neobvyklé) požiadavky na bývanie a nikdy by som nechcela bývať v tých bungalovoch co sú teraz v móde

lujza123
25. mar 2020

Každopádne oveľa lepšie spravíš keď začneš hľadať a chodiť na obhliadky všetkých možností A aj B aj C
Nikdy nevieš na čo môžeš natrafiť, možno to bude starší dom s genius locci, možno nádherný pozemok a možno šikovná novostavba za dobru cenu.
Za obhliadku nič nedáš ale rozšíris si obzory, ujasnis co a ako chces

lucyluv
25. mar 2020

@aylinn vies co, nas ani neoklamali a aj tak sa predrazilo, ale tak musim podotknut, ze nestavali sme katalogovy dom, ale dom, ktory sme si dali navrhnut a proste vzdy sme nakoniec urobili drahsie, ako sme povodne planovali (ako sme mali povodnu predstavu o cene domu), ked sme len pozemok kupovali. Proste detaily, ktore suvisia s charakterom pozemku, pripadne dalsie veci, ako napr ake okna, vacsinou je clovek spokojni s plastovymi, ked uz dom kupuje, ale ked uz ma dosah na vyber materialov, tak si povies, dame radsej lepsie, napriklad ako my sme dali hlinikove okna a to uz je zas ovela vacsia investicia ako plastove, to je len jedna z veci, co mi napadla. Urcite nelutujem, ze mame krasny dom, ale urcite by som uz v zivote do toho znova nesla, staci raz :D

blunka
25. mar 2020

@aylinn ak vieš že chceš dom a ste nejako schopný ten dom finančne uplatiť tak určite rieš rovno dom a nie byt.
Ja som bývala s rodičmi 15 rokov v byte a 15 rokov v dome. Ako zdalo sa mi to, že to je jedno čo z toho, možno som bola aj skôr za byt (je v meste, lepšia dostupnosť), ja nie som záhradný typ, stačí mi byť vo vnútri. A na dom sme teda vtedy ani nemali prachy.
Kúpili sme pred 8 rokmi 3i byt v novostavbe.
Bolo dobre kým boli dobrí susedia. Teraz máme už 3,5 roka horor a so stiahnutým žalúdkom chodíme domov a neznášame to tu. Úplne teraz nechápem ako som mohla niekedy chcieť byt.
Pred 2 rokmi sme kúpili pozemok - doteraz nemáme ani stavebné povolenie.
Máme 12 mesačné dieťa a piatok termín pôrodu.
Teraz s tými 2 deťmi treba stavať dom, predať byt (peniaze máme len v cene bytu), NIEKDE (fakt neviem kde) sa preťahovať kým sa dom postaví a zase sa sťahovať z toho NEVIEM KDE do domu. Úplny des. Nemám na to teraz vôbec čas, ale nie som ochotná vymeniť byt za byt, kde zas môže byť pokoj len chvíľu.

Ak vieš že chceš dom tak rovno treba dom, nad bytom ani neuvažuj.
Nám síce cena 3i bytu zaplatí ten dom, ale tie časové opletačky kolo toho....
Už sme mohli mať deti v dome a nie sa chystať 2x stahovať.
A nemohli sme najskôr stavať a potom deti, lebo už mám 38 r. už sme to nemohli viac odkladať.

My volíme stavanie, lebo zas toľko peňazí na kúpu hotového nemáme.
Postavíme asi bez hypo. Hotový by sme museli mať aspoň 50 000 hypo navrch a ja nemám už prácu po materskej a muž SZČO minimálne dane, nik by nám nedal hypo a ani nechceme už, tá na byt stačila, aj to ešte trochu chýba doplatiť.

Strana
z2