Ktoré investície v UniCredit banke sú výhodné?
kto ma prosim unikredit banku?
ktora imnvesticia ci terminak sa mi oplati?
ak je napr 3 mesacna viazanost, za 1.9 % to znamena ze za 3 mesiace zarobim tych vklad x 1,9 % minus dan ze?
napr dam 10 000, tak tympadom zarobim 100 x 1.9 = 190 na mesiac ci 190 za 3 mesiace? (minus dan)
dakujem za vysvetlenie.
@anonym_autor úrokové sadzby sa zvyknú uvádzať p.a., teda ročne.
Čiže tých 1.9% p.a. je ročne, čiže za 3 mesiace to bude 1/4 a samozrejme mínus daň.
Čiže tých 1.9% p.a. je ročne, čiže za 3 mesiace to bude 1/4 a samozrejme mínus daň.
@anonym_013a9c z 10 000 to za 3 mesiace bude cca 47.5 - 9 (daň)=38.5€ (plus, minus, podľa toho, ci budú počítať na dennej/mesacbej báze...)
@anonym_013a9c aha toho som sa obavala.
@anonym_013a9c z 10 000 to za 3 mesiace bude cca 47.5 - 9 (daň)=38.5€ (plus, minus, podľa toho, ci budú počítať na dennej/mesacbej báze...)
@anonym_013a9c hej presne toto mi vyslo no to je dost nizke cislo.
@anonym_autor Je veľký rozdiel medzi termínovaným vkladom a investíciou.
U termiňáku zarobíš na úrokoch presne to, čo ti banka na začiatku sľúbi - úrokovú sadzbu. Princíp výpočtu ti už vysvetlili.
Investícia je viac riziková. Zvyčajne hodnota investícií stúpa, ale je tam riziko prepadu trhov a straty časti investovaných prostriedkov. Pri investovaní nemáš na účte peniaze, ale podiely a tie podiely môžu mať rôznu hodnotu.
Predstav si, že zainvestuješ v banke 1000 EUR. Banka za tých 1000 EUR kúpi v tvojom mene farebné sklenené guličky po 5 EUR kus. Takže ty si budeš vlastniť 200 guličiek. O pol roka cena tých guličiek na burze bude 7 EUR za kus. Takže keby si ich predala, tak za tých 200 guličiek by si dostala 1400 € - zarobila by si teda 400 €. Ale ty si ich necháš. O ďalšieho pol roka nikto nebude chcieť sklenené guličky a ich cena bude 4 € za kus. Keby si teraz predala, tak by si za ne dostala len 800 €, takže stratila by si 200 €.
Investovanie do fondov má svoj zmysel, ale treba investovať s rozumom. Ak máš nejaké voľné prostriedky ,tak do bezpečných nástrojov (napr. terminovaný účet) si ulož tak 1/3 - 1/2. Zvyšok môžeš dať do investičných fondov a trochu si zariskovať. Podstatou investície je, že v prípade poklesu hodnoty jednotky (farebnej guličky) je dôležité ich nepredávať, ale počkať, kým znovu narastie ich hodnota. Preto je nevýhodou investície, že nie vždy je vhodné ich vybrať, teda investované prostriedky nemáš vždy k dispozícii.
@anonym_013a9c hej presne toto mi vyslo no to je dost nizke cislo.
@anonym_autor Je to nízke číslo, ale máš to garantované, takže menej nedostaneš na rozdiel od investičných fondov. To je cena za riziko - nízke riziko = nízky výnos.
U termiňáku zarobíš na úrokoch presne to, čo ti banka na začiatku sľúbi - úrokovú sadzbu. Princíp výpočtu ti už vysvetlili.
Investícia je viac riziková. Zvyčajne hodnota investícií stúpa, ale je tam riziko prepadu trhov a straty časti investovaných prostriedkov. Pri investovaní nemáš na účte peniaze, ale podiely a tie podiely môžu mať rôznu hodnotu.
Predstav si, že zainvestuješ v banke 1000 EUR. Banka za tých 1000 EUR kúpi v tvojom mene farebné sklenené guličky po 5 EUR kus. Takže ty si budeš vlastniť 200 guličiek. O pol roka cena tých guličiek na burze bude 7 EUR za kus. Takže keby si ich predala, tak za tých 200 guličiek by si dostala 1400 € - zarobila by si teda 400 €. Ale ty si ich necháš. O ďalšieho pol roka nikto nebude chcieť sklenené guličky a ich cena bude 4 € za kus. Keby si teraz predala, tak by si za ne dostala len 800 €, takže stratila by si 200 €.
Investovanie do fondov má svoj zmysel, ale treba investovať s rozumom. Ak máš nejaké voľné prostriedky ,tak do bezpečných nástrojov (napr. terminovaný účet) si ulož tak 1/3 - 1/2. Zvyšok môžeš dať do investičných fondov a trochu si zariskovať. Podstatou investície je, že v prípade poklesu hodnoty jednotky (farebnej guličky) je dôležité ich nepredávať, ale počkať, kým znovu narastie ich hodnota. Preto je nevýhodou investície, že nie vždy je vhodné ich vybrať, teda investované prostriedky nemáš vždy k dispozícii.
@chrobak7 ponukaju 6 % urok ak mas 1/2 sporenie a 1/2 terminak na polroka. to si myslis ze je fajn kombinacia terminaku a fondov?
@chrobak7 jasne pri investicnych fondoch je asi dost podtstatne vyberat ked cena je dobra, a nie ked je pad akcii ze? akoze tam pisu ze mozes vybrat hockedy, no a tvrdili mi ze fondy maju tendenciu rast, poslali mi exceli aj tabulky, kde je od 2022 dobra vynosnost, a nikdy to nepadlo na povodnu cenu farebnej gulicky 🙂 dakujem inac za polopatisticke vysvetlenie.
premyslam, ale co sa tyka inevstiicii tam sa to oplatoi drzat urcite dlhsie ako par mesiacov ci? to sa neoplati mat na polroka...
na polroka ponukaju :
otazka znie co je lepsie ci 1/2 terminak a 1/2 fondy pri 6 %
alebo otazka znie ci je lepsie 3/4 terminak a 1/3 fondy pri 3,5 %
@chrobak7 ponukaju 6 % urok ak mas 1/2 sporenie a 1/2 terminak na polroka. to si myslis ze je fajn kombinacia terminaku a fondov?
@anonym_autor Pre finančne menej znalého sporiteľa (t.j. bežný človek), je to podľa mňa dobrá kombinácia. Ideš do rizika len polovice úspor. Polovica sa ti zhodnocuje bezpečne garantovane 6-timi percentami a za zvyšok si trochu zahazarduješ vo fondoch.
@anonym_autor Pre finančne menej znalého sporiteľa (t.j. bežný človek), je to podľa mňa dobrá kombinácia. Ideš do rizika len polovice úspor. Polovica sa ti zhodnocuje bezpečne garantovane 6-timi percentami a za zvyšok si trochu zahazarduješ vo fondoch.
@chrobak7 ale nikdy nepridem o svoje peniaze ze? v investicii? tam je dako kryte to ze nepridem o svoje peniaze alebo ked je recesia, tak mozem prist o svoje peniaze?
@chrobak7 jasne pri investicnych fondoch je asi dost podtstatne vyberat ked cena je dobra, a nie ked je pad akcii ze? akoze tam pisu ze mozes vybrat hockedy, no a tvrdili mi ze fondy maju tendenciu rast, poslali mi exceli aj tabulky, kde je od 2022 dobra vynosnost, a nikdy to nepadlo na povodnu cenu farebnej gulicky 🙂 dakujem inac za polopatisticke vysvetlenie.
premyslam, ale co sa tyka inevstiicii tam sa to oplatoi drzat urcite dlhsie ako par mesiacov ci? to sa neoplati mat na polroka...
na polroka ponukaju :
@anonym_autor "ze fondy maju tendenciu rast, poslali mi exceli aj tabulky, kde je od 2022 dobra vynosnost, a nikdy to nepadlo na povodnu cenu farebnej gulicky " pod pôvodnú cenu padne cena jednotky v prípade väčšieho prepadu akcií, stáva sa to tak raz za 10 rokov. Potom to ale znovu narastie. Chce to len čas. Posledný veľký prepad akcií bol, keď sa začala vojna RU - UA.
" co sa tyka inevstiicii tam sa to oplatoi drzat urcite dlhsie ako par mesiacov ci? to sa neoplati mat na polroka..." - investícia určite nie je záležitosť na pol roka. Tam sú horizonty 3 roky a viac. Pozri si priložený graf - je to vývoj hodnoty 2. piliera. Ročný vklad je cca 1200 €, zvyšok je vývoj hodnoty fondu. Je to od 1.1.2019 do dnes. Vidno, že 2x sa hodnota prepadla aj o 10.000 € behom krátkej doby.
@anonym_autor "ze fondy maju tendenciu rast, poslali mi exceli aj tabulky, kde je od 2022 dobra vynosnost, a nikdy to nepadlo na povodnu cenu farebnej gulicky " pod pôvodnú cenu padne cena jednotky v prípade väčšieho prepadu akcií, stáva sa to tak raz za 10 rokov. Potom to ale znovu narastie. Chce to len čas. Posledný veľký prepad akcií bol, keď sa začala vojna RU - UA.
" co sa tyka inevstiicii tam sa to oplatoi drzat urcite dlhsie ako par mesiacov ci? to sa neoplati mat na polroka..." - investícia určite nie je záležitosť na pol roka. Tam sú horizonty 3 roky a viac. Pozri si priložený graf - je to vývoj hodnoty 2. piliera. Ročný vklad je cca 1200 €, zvyšok je vývoj hodnoty fondu. Je to od 1.1.2019 do dnes. Vidno, že 2x sa hodnota prepadla aj o 10.000 € behom krátkej doby.
@chrobak7 dakujem
a ked je 6 % urok to znamena ze 6/12 = 0.5 percenta na mesiac mi to vychadza.
ak teda dam 10 000, to je 10 000/100x 0.5 = 50 eur minus dan na mesiac tak to je vynos 40 eur, tak v skutocnosti za polroka mam pri 10 000 len 240 eur vynos ze?
@chrobak7 ale nikdy nepridem o svoje peniaze ze? v investicii? tam je dako kryte to ze nepridem o svoje peniaze alebo ked je recesia, tak mozem prist o svoje peniaze?
@anonym_autor V investíciách nemáš garantované svoje peniaze. Ak by sa úplne prepadli hodnoty fondov, tak môžeš prísť aj o 50% hodnoty vložených peňazí. Alebo aj viac. Je to malá pravdepodobnosť, ale riziko tam je. Nemáš nič garantované. Investície nie sú nijako kryté. Ani garantované.
Zvyčajne sa investuje do akcií firiem.
Napr. ak dáš do akciového fondu, ktorý kupuje len akcie napr. jednej firmy, dajme tomu Microsoftu, tak hodnota tvojich investícií závisí od vývoja hodnoty jednej akcie. Nakúpiš za 10.000 €10 akcií Microsoftu po 1000 €. O rok sa na trhu budú akcie predávať po 1500 €, takže by si mohol mať 15.000 €. Ale prestav si, že Microsoft skrachuje. Nikto nebude kupovať akcie skrachovanej firmy, takže ich akcie budú mať hodnotu 0 €. Koľko by si prerobil? No 10.000 €. Nikto ti nič negarantuje.
Preto je dôležité, aby správcovia fondov investovali do správnych nástrojov. Zvyčajne jeden fond nenakupuje akcie len jednej firmy, ale je to balík niekoľkých desiatok, či stoviek firiem. Keby aj jedna alebo dve z nich skrachovali, zvyšné akcie firiem stále udržia hodnotu fondu aj keď na krátko jeho hodnota poklesne. Je to komplikované a správca musí priebežne sledovať trh a rozhodnúť sa, do ktorej firmy investuje, t.j. akcie ktorej firmy nakúpi a ktoré radšej predá, lebo ich cena môže poklesnúť. Nikto dopredu nevie, ako sa bude hodnota akcie vyvíjať.
na polroka ponukaju :
@anonym_autor na fondoch sa da zarobit sle aj prerobit fonst su na dhodobu investiciu..cez koronu napriklad mi hodnota podielov sla dolu o cca 6000. Ale po korone sa to vratili a som v pluse dalsich 6000. Ale ja mam nizku rizikovost. A rozdelene v 3 druhoch fonsoch. v Celkom fajn malo urocenie fio konto no slo to uz dolu tie uroky.a to bolo rocne s tym ze peniaze sa pripocitavaju vzdy na konci mesiaca
@chrobak7 dakujem
a ked je 6 % urok to znamena ze 6/12 = 0.5 percenta na mesiac mi to vychadza.
ak teda dam 10 000, to je 10 000/100x 0.5 = 50 eur minus dan na mesiac tak to je vynos 40 eur, tak v skutocnosti za polroka mam pri 10 000 len 240 eur vynos ze?
@anonym_autor Zjednodušene je to :
10.000 x 6% = 600
záleží od toho, ako dlho máš tie peniaze uložené, nie aká je doba viazanosti. Ak si ich tam necháš 6 mesiacov, tak:
600 : 12 = 50
50 x 6 = 300
z toho daň:
300x19% = 57
300 - 57 = 243 €
Za 6 mesiacov teda dostaneš 243 €
10.000 x 6% = 600
záleží od toho, ako dlho máš tie peniaze uložené, nie aká je doba viazanosti. Ak si ich tam necháš 6 mesiacov, tak:
50 x 6 = 300
z toho daň:
300x19% = 57
300 - 57 = 243 €
@chrobak7 tak dobre, uz si to aspon viem spocitat. lebo mne tvrdili ze dostanem pri 10 000 600 euro za polroka. takze blbost.
Ja neviem ze este niekto tieto veci v banke vobec riesi, tie ich ponuky su smiesne. Bud investujes na jednej z X platforiem bez poplatkov a mas to pod kontrolov. Alebo chces len garantovane zhodnocovat tak taky revolut 4% bez viazanosti vyber/vklad kedykolvek a uroky vyplacane denne.
Ja neviem ze este niekto tieto veci v banke vobec riesi, tie ich ponuky su smiesne. Bud investujes na jednej z X platforiem bez poplatkov a mas to pod kontrolov. Alebo chces len garantovane zhodnocovat tak taky revolut 4% bez viazanosti vyber/vklad kedykolvek a uroky vyplacane denne.
@anonym_652006 ten revolut, o tom sa hodne pise. ale nepoznam to. jasne ze su smiesne uroky no takto peniaze stoja uplne.
@anonym_652006 revolut berie dost zakaznikov. myslis ze by mohli uroky v bankach porast? kto urcuje uroky? NBS? vyvoj trhu ci ako
myslis ze sa viac oplati investovat do akcii spolocnosti?
10.000 x 6% = 600
50 x 6 = 300
z toho daň:
300x19% = 57
300 - 57 = 243 €
@chrobak7 ja sa dost bojim tych fondov , ja s abojm aby peniaze neprepadli. asi istota je ten smiesny urok. no dnes ani 1 euro nedostanes zadarmo. kebyze sa vyznam istpo investujem do fondov. ale nevyznam sa v tom. vsade pisu o xtb.
oplati sa imnvestvat do fondov co banky ponukaju?
@anonym_autor vsetko pod inflaciu je garantovana strata. peniaze rychlejšie stracaju na hodnote, nez dokazu zarobit. Investovat sa da aj rozumne, zodpovedne, nie cez spekulacie, ale rozumne moderne nastroje. Vygooglite si niečo o ETF, indexovych fondoch-fakt to stoji za tu namahu.

oplati sa imnvestvat do fondov co banky ponukaju?