Ktoré sporenie pre deti je ideálne?
Ahojte. Rada by som vedela, kde sporite vašim deťom, hľadala som kde je to ideálne, ale nenašla som zatiaľ nič čo by ma oslovilo. Majú zatiaľ 5 000 eur čo im tam chcem dat.
Ďakujem a pekný den vám želám🙂
ETF
Urcite nie nejake veci cez banku alebo zdieracov ako Partners, kde maju vstupne poplatky 3%. chces tam jednorazovo vlozit tych 5000 a pravidelne prikladat ?
Urcite nie nejake veci cez banku alebo zdieracov ako Partners, kde maju vstupne poplatky 3%. chces tam jednorazovo vlozit tych 5000 a pravidelne prikladat ?
@patrike Neviem, prečo si myslíš, že každý je schopný si manažovať svoje investície. Ak as pýta na fóre, tak s tým asi nemá žiadne skúsenosti. Pre takých je práve investovanie cez banku ideálne. Nemusia študovať, ako sa pohybuje trh, nemusia mať znalosti o investovaní. Jednoducho si povedia, koľko chcú investovať a banka to zariadi, Že za poplatok? No a čo? Za všetko platíš, keď to využiješ ako službu. Tiež ti neporadím, že kúp si holiaci strojček a strihaj si vlasy sám, lebo veď u holiča dáš za to 10 - 20 €.
@anonym_autor Ak sa veľmi vo financiách nevyznáš, tak otvor pre deti účet vo Fio banke (alebo inej banke, kde je bezplatný účet) a tam sú sporiace produkty - či už obyčajný termínovaný účet, prípadne časť môžeš dať na investičný účet. Len nie všetko do jedného - najlepšie je rozdeliť riziko na viac produktov.
@patrike Neviem, prečo si myslíš, že každý je schopný si manažovať svoje investície. Ak as pýta na fóre, tak s tým asi nemá žiadne skúsenosti. Pre takých je práve investovanie cez banku ideálne. Nemusia študovať, ako sa pohybuje trh, nemusia mať znalosti o investovaní. Jednoducho si povedia, koľko chcú investovať a banka to zariadi, Že za poplatok? No a čo? Za všetko platíš, keď to využiješ ako službu. Tiež ti neporadím, že kúp si holiaci strojček a strihaj si vlasy sám, lebo veď u holiča dáš za to 10 - 20 €.
@chrobak7 To iste dosiahne cez XTB po 2 hodinach. Investovanie nie je obchodovanie. Nastavi trvaly prikaz a hotovo.
@romanaremkova Len si zabudla spomenut, tie poplatky u spravcov, hoci v XTB ich spominas ... Finax a pod nie su charita.
Samozrejme všade sú poplatky... s tým rozdielom, že ja to dopredu oznamujem koľko to je na danú dobu investovania
Samozrejme všade sú poplatky... s tým rozdielom, že ja to dopredu oznamujem koľko to je na danú dobu investovania
@romanaremkova Zase si naháňaš klientov a robíš reklamu?
@romanaremkova to by ma zaujimali tie poplatky v XTB pri takejto investovanej sume 🙈 pokial si vyberie ETF v EUR, navyse akumulacne a bude ich drzat minimalne rok, nebude platit nic, ani dan.
Ja by som naozaj chcela iba nápady od mamičiek kde sporia deťom, žiadne zbytočné hádky a nevyžiadane reklami od fin.poradcov. proste deti majú tie peniaze doma v peňaženke a je mi ľúto, ze im tu len tak ležia.
Ja by som naozaj chcela iba nápady od mamičiek kde sporia deťom, žiadne zbytočné hádky a nevyžiadane reklami od fin.poradcov. proste deti majú tie peniaze doma v peňaženke a je mi ľúto, ze im tu len tak ležia.
@anonym_autor odporúčam investovať, aby to zarábalo 🙂
@anonym_autor Však ti tu píšu. Všeobecne platí:
- termínované účty sú síce bezpečné, ale majú slabý výnos, zvyčajne tak do 1,5, max. 2%, niekde sú viazané na otvorenie bežného účtu
- veľa bánk ponúka vedenie bežného účtu bezplatne - niekedy sa oplatí mať pre dieťa aj bežný účet
- ak chceš viac zarábať, treba dávať peniaze do investícií.
- investície sú rôzne - ak sa vyznáš, môžeš si ich riadiť a manažovať sama. Ak nie, treba využiť služby banky, cez ktorú tiež môžeš investovať.
- investície sú dlhodobé sporenie. Môže sa stať, že im dočasne nečakane klesne hodnota. Vtedy netreba panikáriť a vyberať peniaze, lebo prerobíš. Treba počkať a hodnota investície znovu stúpne.
- peniaze treba diverzifikovať. Treba nechať nejakú čiastku, ktorú môžeš použiť okamžite (10-20%) , niečo daj na termiňák (20-40%), aby si mala rýchlu rezervu a 50 - 75% daj na investície na dlhšie obdobie.
Ja som pisala z vlastnej skusenosti. Pred 2 mesiacmi som zacala s ETF v XTB. Jednak pre seba a taktiez pre dceru, vlozila som tam vyssiu sumu, ktoru mala nasetrenu na setriacom ucte, no nijak to tam nezarabalo. Tiez som o investovani nevedela vobec nic. XTB ma mnozstvo videi ako zacat aj pre uplnych laikov, oplati sa do toho investovat cas, za jeden - dva dni sa v tom budes orientovat. Navyse po stiahnuti ich apky tam mas na uvod na 30 dni DEMO ucet s virtualnymi 10.000 €, s ktorymi sa mozes "hrat" a skusat, ako to funguje.
https://youtube.com/playlist?list=PL0vgIgxC16y-...
Odporucam pozriet, prehladne spracovane.
Ja som deťom dal od narodenia cez brokera etfko. Je to ako ľudia píšu jednoduché, s minimálnym poplatkom a keď predáš po viac ako roku bez dane. Osobne som dal jednej nazdaq a druhej s&p500 u 2 rôznych brokerov (etoro a xtb) ale ak chceš niečo so širokým záberom kde máš zahrnutý celý svet všeobecne sa odporúča napríklad WVCE. Dá sa to nastaviť tak, že zadáš trvalý príkaz a nakupuje investuje sa ti to samo. Výhoda oproti bankám, oveľa nižšie poplatky. Nevýhoda, musíš si to trošku naštudovať. Určite sa vyhni podielovym fondom ktoré nesú oslobodené od dane
@romanaremkova Len si zabudla spomenut, tie poplatky u spravcov, hoci v XTB ich spominas ... Finax a pod nie su charita.
@patrike Ano nie su charita, ci ty by si napr. strihala iba za energie, vymenu naradia a pripravkov a najom za budovu? Zit nepotrebujes, vsak naco zarobit? Druha vec zabudas, ze to pri INV. planoch v XTB sice je lahke- trvaly prikaz a neriešis- ale musi si vediet vyskladat etf a robit rebalans, alebo vsadit na 1 celosvetove, ale zas nevies robit rebalans a vynos nemusi dosiahnut to, co v portu, ci finaxe aj po poplatku. V 1 etf nevies rebalansovat optimalne medzi velkymi, strednymi a malymi firmami, plus geograficke prerozdelenie a tazko to clovek , co sa na MK pyta bude vediet. A este 1 podstatny detail, pri inv. planoch, pokial nemas cele etf, neplynie ti rocny casovy test- najprv musi byt etf cele az vtedy zacina. A tam aj zlomky kupujes, kedze nastavis sumu s trvalym a neriesis a nekupujes cele kusy podla ceny.
@patrike Ano nie su charita, ci ty by si napr. strihala iba za energie, vymenu naradia a pripravkov a najom za budovu? Zit nepotrebujes, vsak naco zarobit? Druha vec zabudas, ze to pri INV. planoch v XTB sice je lahke- trvaly prikaz a neriešis- ale musi si vediet vyskladat etf a robit rebalans, alebo vsadit na 1 celosvetove, ale zas nevies robit rebalans a vynos nemusi dosiahnut to, co v portu, ci finaxe aj po poplatku. V 1 etf nevies rebalansovat optimalne medzi velkymi, strednymi a malymi firmami, plus geograficke prerozdelenie a tazko to clovek , co sa na MK pyta bude vediet. A este 1 podstatny detail, pri inv. planoch, pokial nemas cele etf, neplynie ti rocny casovy test- najprv musi byt etf cele az vtedy zacina. A tam aj zlomky kupujes, kedze nastavis sumu s trvalym a neriesis a nekupujes cele kusy podla ceny.
@hellwant investicnych planov si tam predsa vie vytvorit niekolko a pokial vopred vie, ze by niektory z nich chcela povedzme o rok zrusit, tak nebude posielat ten rok trvale platby a necha zarabat len to, co tam vlozila na zaciatku jenorazovo. A s vyskladanim investicneho planu vie celkom pekne pomoct napr. aj Copilot.
@hellwant investicnych planov si tam predsa vie vytvorit niekolko a pokial vopred vie, ze by niektory z nich chcela povedzme o rok zrusit, tak nebude posielat ten rok trvale platby a necha zarabat len to, co tam vlozila na zaciatku jenorazovo. A s vyskladanim investicneho planu vie celkom pekne pomoct napr. aj Copilot.
@selenka7 Jasne ak da naraz prvy väcsi vklad, nakupi sa jej plno celych etf a tam to bude mat v poho. Ale o to ide, kolkí novacikovia planovane etf rusia? Minimum, chcete investovat a po dlhych rokoch mat super zisk, len emocie su druha vec. Planovane ok, ale zväcsa, ludia co sa na MK pytaju nevedia ani investovat a ich emociach pri prepade o 25% by sme tiez mohli diskutovat- drviva väcsina to nezvladne a o planovanom vybere a splnenie casovych testov, to je dalsia vec - to je ta pasca- planovat, ked si novacik. Ja aj tak radsej nakupujem cele akcie bez inv. planov- hned plati od nakupu casovy test 1 roku. Len tam to je o tom, otvorit si ucet a kupit rucne- strucne😀
Načo tu dávate pani nevyžiadané rady pre investovanie, fondy, etf keď sú to pre ňu očividne španielska dedina a nič jej to nehovorí? Pani proste hľadá spôsob kde odkladať peniaze a je jej jedno že to nijak nezhodnocuje alebo že jej to žerie inflácia. Niektorým ľudom je to šumafuk, hlavne že sa im neznižuje nominálna hodnota peňazí.
Načo tu dávate pani nevyžiadané rady pre investovanie, fondy, etf keď sú to pre ňu očividne španielska dedina a nič jej to nehovorí? Pani proste hľadá spôsob kde odkladať peniaze a je jej jedno že to nijak nezhodnocuje alebo že jej to žerie inflácia. Niektorým ľudom je to šumafuk, hlavne že sa im neznižuje nominálna hodnota peňazí.
@esmey pretože nikde nie je napísané, že pani nie je ochotná investovať trošku svojho času na pozretie si zopár videí pre nováčikov, ktoré by jej pomohli trochu sa v tom zorientovať. ETFka predsa nie sú až taká bežným ľuďom nepochopiteľná záležitosť. Pred štvrť rokom som na tom bola rovnako ako ona. A asi jej to práve nie je jedno, že sa jej tie úspory teraz nezhodnocujú, keď tu položila túto otázku.
@selenka7 Jasne ak da naraz prvy väcsi vklad, nakupi sa jej plno celych etf a tam to bude mat v poho. Ale o to ide, kolkí novacikovia planovane etf rusia? Minimum, chcete investovat a po dlhych rokoch mat super zisk, len emocie su druha vec. Planovane ok, ale zväcsa, ludia co sa na MK pytaju nevedia ani investovat a ich emociach pri prepade o 25% by sme tiez mohli diskutovat- drviva väcsina to nezvladne a o planovanom vybere a splnenie casovych testov, to je dalsia vec - to je ta pasca- planovat, ked si novacik. Ja aj tak radsej nakupujem cele akcie bez inv. planov- hned plati od nakupu casovy test 1 roku. Len tam to je o tom, otvorit si ucet a kupit rucne- strucne😀
@hellwant môžem sa ešte opýtať, kde by som našla tú info, že časový test neplatí, ak sa nepredávajú celé ETF? Toto som nikde nenašla, len info o tom, že ak plánujem investičný plán rušiť, tak si dať pozor na to, aby to nebolo skôr ako rok po poslednom "nákupe".
Ďakujem vám pekne. Deťom som to chcela dat na niečo bezpečnejšie, ale som rada za vaše rady. My chceme dat naše peniaze práve na tie fondy, aj sme chodili za poradcom ale ta suma, ktorá by zostala jemu bola šialená. 🙂 no uz len nájsť čas sa s tým zaoberať a naučiť sa co kde a ako. Idem si pozrieť to video, ktoré ste mi pridali. Vďaka a pekný vecer
@anonym_autor my nesporíme deťom, my im investujeme. Musite mat produkt, ktory zarobí nad inflaciu, inak tie peniaze stracaju na hodnote a date im menej hodnoty než ste mali na začiatku. My investujeme obom dcerkam (2r a 6r) v XTB, nakupujeme jedno jedine ETF ktore v sebe drží 3600 akcii z celeho sveta-rozkladame riziko. par firiem skrachuje, ale to nevadi, lebo su tam tie dalsie. a takto kazdy mesiac za 200e nakupujeme kazdej z nich. očakavame že budu mat kazda cez 170 000€, ked skoncia skoly-pocitame so zhodnotenim cca 8% p.a. ,čo je dlhodoby priemer akciovych trhov. Investicia velmi kolíše, to ano, neda každy rok taky vykon, ale naprieč 10-20-24rokmi da. su na to študie. len to treba ustat. A naklady? presne 0€. Nešli sme cez sprostredkovala, lebo mna investovania bavi a rozumiem mu, viem ustat aj krizy na trhu. Aj teraz prišiel pokles o par percent ked sa objavili tie veci okolo Iranu. Ale to nevadi, nakupime ETF lacnejšie. Mam k investovaniu detom aj članok: https://bluenumbers.sk/ako-investovat-detom.html Nikto ma neplati, som len hobby investor. ps. cez banku nikdy, to je skratka moc drahe a nemate vyhody ETF. Pri ETF po roku neplatite dan zo zisku.
@selenka7 ďakujem, už sa stalo ;)
@matusformanek Matus, este prosim ako je to s tym casovym testom? Moja otazka vyssie, k tomu, co pise @hellwant.
@matusformanek Matus, este prosim ako je to s tym casovym testom? Moja otazka vyssie, k tomu, co pise @hellwant.
@selenka7 ahoj aby som to upresnil zakon hovori odpredaj etf po roku drzania na regulovanom trhu. Kedze vy nemate etf cele ale frakciu, je to dost osemetne. Viem, ze Finax - roboporadca to ma nejako pravne ošetrene. Neviem ako je to u XTB, kedze XTB je broker a vy nakupite a on nic neriesi. Pred par mesiacmi ked som to videl niekoho spomenut, som sa opytal aj Chat gpt😁 ta tvrdila, ze to plati aj na frakcie, tak kto vie kde je pravda. Mozno zakon pozmenili a neplatilo to kedysi davnejsie, ale ja radsej cele kusy budem kupovat..

@anonym_autor momentálne ich kde držíš a aký úrok tam máš?