icon

Kúpa bytu

8. jan 2022

S priateľom riešime kupu bytu, sme mladí 25r obaja, stála robota uz 2 roky, manželia niesme tak skoro ani nebudeme, byvame momentálne v prenájme... Začali sme riešiť vlastné bývanie lebo ceny bytov sú strašne a bude len a len rásť neverím ze príde zázračný prepad cien. Priateľ nechce ani počuť o tom ze byt kúpime spolu na polky, že ho kúpi on zoberie hypo atd atd ja budem len niečo prispievať na energie, splacanie hypotéky odomna samozrejme nechce... Zacala som uvažovať zeby som teda kúpila byt aj ja sama a nechala v prenájme... Ale teraz tie ceny 😬😬 pod 120 000 uz pomaly ani 2 izbak nekúpiš, a fakt sa bojim toľko sa zadlzit, normálne mam oci pre plač ked vidim tie strašne ceny, fakt neviem co mam robiť... Jemu dajú hypo tak 150 000 co mi dnešných cenách je na stary 3 izbak alebo nový 2 izbak... Mne tak 120 000 mozno mam kúpiť 1 izbak a dag do prenájmu? Co robiť

autor
8. jan 2022

@sasa1310 krajské mesto ale nie Ba samozrejme.... No ja mám cca 15 000 aktuálne on 2x viac

sasa1310
8. jan 2022

no to ti nestačí

liljana
Autor odpoveď zmazal
autor
8. jan 2022

@sasa1310 tak apson celkom dobrý základ mam si myslím, niekto nemá ani toľko, väčšina ludi dofinancuje hypo stavebnym uverom a podobne

johnnyboi
Odpoveď bola odstránená
sasa1310
8. jan 2022

@liljana ja to mám tiež tak ako ty. Ale my si to môžeme dovoliť aj v prípade PN, či pri prípade straty práce a zároveň straty nájomníka. Čo tu problém môže nastať.

sasa1310
8. jan 2022

@johnnyboi nemáš vôbec pravdu. Žiadny nárok nebude mať na byt, keď aj bude platiť hypo ona.

liljana
8. jan 2022

@johnnyboi AKo sa daju zbytocne platit energie, ked ich clovek proste musi platit kazdy mesiac, ci uz vo vlastnom, alebo v prenajme. Neda sa byvat ZADARMO za nulu.

autor
8. jan 2022

@liljana jasne energie platim v prenájme aj vo vlastnom +-rovnaké

malinka158
8. jan 2022

Ja na tvojom mieste kupujem byt sama. Nechapem nazory ze ak nekupujete spolu tak je tvoj priatel riadne vychcani a nerata stebou do buducnosti. Ja som vydata, a aj tak budem buduci rok kupovat byt sama. Taktiez mam nasetrene na tych 20%, ktore som si sama zarobila a nie moj muz. Aj keby ste boli svoji, aj tak sa moze stat ze sa rozidete. Tak aspon nebudes musiet riesit podnajom a jednoducho sa prestahujes do svojho

sasa1310
8. jan 2022

@malinka158 pokiaľ nemáte zrušené BSM alebo zúžené, tak nebudeš kupovať byt sama. Z právneho hľadiska nemôžeš.

johnnyboi
Odpoveď bola odstránená
sasa1310
8. jan 2022

no energie nemáš rovnaké. V jednom mám 90 eur, v druhom 180 eur, v treťom 70 eur. Všetko novostavby, čo v starších bytoch je viac

liljana
8. jan 2022

@johnnyboi Hovoris, akoby si uz u nej bol.

petamich
8. jan 2022

@johnnyboi nie nebude mat narok na nic - ak on vezme hypoteku = bude na LV a ona bude platit hypoteku tak to je ten najhorsi model, ktory jej mozes poradit - nikdy v zivote nezdokladuje, ze mu naozaj platila hypoteku, kedze banka si to bude stahovat z jeho uctu, ona bude akurat posielat peniaze na jeho ucet, byt bude jeho a pochybujem, ze sa im bude chciet ist (teda autorke) do sudneho sporu po rozchode - preco by pre boha platila hypoteku za cudzi byt, kde nie je uvedena na LV? 🤷‍♀️

autor
8. jan 2022

@petamich asi tak 😂

petamich
8. jan 2022

autorka pozrime sa pravde do oci - dnes sa rozvadza kazde druhe manzelstvo, o rozchodoch parov sa statistika nevedie - ja na tvojom mieste by som kupila byt sama a tiez sa necudujem partnerovi, ze chce ist do kupy sam 😃 nemusite ak by sa cokolvek stalo potom riesit okrem balenia veci aj predaj domu, kto koho vyplati, za aku sumu a nebodaj ked sa este rozidete v zlom...na co? ja som sa kedysi nastahovala k partnerovi, on uz byt mal, platil si hypoteku, prispievala som na energie, zobrali sme sa, riesime kupu vacsieho bytu, hned ako sa po materskej vratim do prace a s tymto nech nalozi ako uzna za vhodne - je to jeho byt

myslim, ze v dnesnej dobe je dobre mysliet aj na seba, velkych lasok tu uz bolo (tym vam samozrejme neprajem nic zle a kiezby ste sa mali radi do smrti)

johnnyboi
Odpoveď bola odstránená
petamich
8. jan 2022

@johnnyboi nie neda - banka si automaticky debetuje splatku istiny a uroku, cislo uctu, z ktoreho bude hypoteka splacana je sucastou uverovej zmluvy a majitelom uctu musi byt dlznik ak by aj nejakym zazrakom to niektora banka mala inak (vo vsetkych som nepracovala) - opat sa pytam, preco by to robila? - ak by jej cislo uctu figurovalo v uverovej zmluve, ak sa navyse rozidu, bude treba riesit zmenu zmluvnych podmienok a tu bude vediet riesit jedine jej ex 🙈 a ak sa rozidu v zlom...a stale sa pytam preco by mu mala platit hypoteku co i len polovicu? ak nebude uvedena na liste vlastnictva? mozes mi dat prosim odpoved na otazku, preco by som splacala byt, ktory nie je moj? a nemam nan ziadny pravny narok?

malinka158
8. jan 2022

@sasa1310 ale ano budem ho kupovat sama. To uz mame vyriesene

hopsadobrandejsa
9. jan 2022

V sucasnej situacii je to ozaj komplikovane. Nehnutelnosti idu skutocne raketovo nahor a nic nenaznacuje tomu, ze pride spomalenie ci prerusenie rastu cien.

Ja mam 60 000 hypo na dom a uz to sa mi zda vela. 100k hypoteky su pre mna no go zone. Toto skutocne nikomu nezavidim.

lilope
9. jan 2022

@johnnyboi už dávno som sa tak nepobavila 🤣🤣 ale aj minule si mala silné myšlienky, len tak ďalej 👏🤣

sissy27
9. jan 2022

@sasa1310 podľa mňa to nie je vychcanosť ale zdravý rozum. Tiež by som nešla so spoločnej hypo a v prípade rozchodu / rozvodu sa ťahala ešte 10 rokov po súdoch kvôli majetkovému vyrovnaniu.

Pre autorku: kúpte si každý svoju nehnuteľnosť, jeden sa bude prenajímať a zarobí si na seba, v druhom budete fungovať. Ak bude váš vzťah bezproblémový, tak nebude čo riešiť a druhý byt sa vždy dá predať, prenajímať, zostane deťom a ak nastanú problémy, tak ani jeden z vás neostane s holým zadkom a soplom až na brade v detskej izbe u rodičov.

lily246
9. jan 2022

@malinka158 pokiaľ nemáte zrušené BSM, tak manžel bude mať nárok na polovicu z bytu, ktorý kúpiš. Toto je najlepšie urobiť pred manželstvom.

johnnyboi
Odpoveď bola odstránená
andreatytler
9. jan 2022

Nepacilo by sa mi ze odmieta kupit byt spolu. Ak so mno chce byt, tak nema co mat problem sa spolocne zaviazat. Ak uz obaja teraz uvazujete tak ze "Neviem co bude o 10 rokov" tak vas vztah je podla mna trochu cudny. Bud viem ze s niekym chcem byt az do smrti, alebo som si nie ista. A ak som si nie ista, tak takeho priatela by som nechcela. Ale to som ja. U mna su city dolezite. Riadim sa srdcom. Asi ak je niekto super racionalne zalozeny, tak uvazuje inak...
No ale poradit... kupa 2 bytov je tiez nie idealna, pretoze ak budes v jeho byte zit, tak teoreticky by si mala platit polovicu z nakladov na teplo, vodu, opravy atd. cize on z toho vyjde financne lepsie, kedze ty budes tiez platit 100% nakladov na svoj vlastny byt.
Navrhni mu, ze kupite kazy svoj byt, ale budete byvat v tvojom byte a on tebe bude platit polovicu vydavkov tebe.

andreatytler
9. jan 2022

Ked tak nad tym rozmyslam, ak budes zit v jeho byte, budes teoreticky jeho podnajomnicka bez zmluvy. To znamena bez akychkolvek prav. Ak ti raz pocas hadky povie: "Vypadni z mojho bytu", tak sa budes musiet bez slova zacat balit. Proste to jednostranne vlastnicto bytu vnasa do vztahu prilis velku nerovnovahu. Nerob to.

sasa1310
9. jan 2022

@johnnyboi ty nevieš pochopiť, že môže platiť celý čas aj hypotéku aj energie a vždy to bude platiť len jemu. Pretože byt bude vždy len jeho

sasa1310
9. jan 2022

@sissy27 ale áno jasné, vždy je to pre ňu lepšie, keďže sa nechcú vziať. Nakoľko v manželstve sa nadobúda všetko spoločne. V priateľstve si nadobúda každý sám. Takže pre ňu je to takto lepšie vždy. Akurát, že mám pochybnosti, že to dajú. Okrem toho všetky úspory dajú na nehnuteľnosti, no neviem neviem. A úprimne, nech nemajú ani deti. To je ešte väčšia viazanosť na partnera ako nejaká hypotéka. Majetky sa dajú rozdeliť vždy, deti nie. A keď už takto rozmýšľa on teraz. Ani svadba ani nič, ja by som takému neporodila

autor
9. jan 2022

@sasa1310 😂😂😂 juj tieto úvahy, debatu som inú rozprúdila... Deti sú moja životná priorita takže raz určite prídu