Kúpa bytu a prenájom
Ahojte. Potrebovala by som poradiť nemám veľa skúseností ohľadom toho.
Bývam s priateľom 3 roky. Keď sme sa dali dokopy, tak po krátkej dobe dostal od známeho ponuku na kúpu bytu, nechcela som aby išiel do toho, chcela som v budúcnosti, aby sme išli do niečoho spoločného. No on si aj tak urobil po svojom a byt si kúpil.
Ja nemám svoj byt a preto posledného polroka uvažujem o tom, že si kúpim aj ja svoj byt aspoň jednoizbový. Keby sme sa náhodou rozišli, tak aby som aj ja niečo mala. No priateľ s tým nesúhlasí (pritom financie máme rozdelené, všetko platíme spoločne, máme svoj spoločný účet, takže kvázi aj jeho hypotéka ide aj z mojich peňazí), ale aj tak chcem ísť do toho. Keď si predstavím že budeme mať deti a náhodou pôjdeme od seba a ja nebudem mať s deťmi kam ísť, toho sa bojím.
Len sa proste bojím, že čo ak si kúpim byt a nenájdem nájomcu alebo nájdem zlých nájomcov.
Ďalej keď som si spočítala koľko by ma vyšla hypotéka tak mi to vychádza že za jednoizbový byt by som si musela pýtať 380- 400 bez energií čo mi príde strašne prehnane...ak je tu niekto z okolia Ilavy, Dubnice nad Váhom, tak či mi vie poradiť či tá cena je moc vysoká alebo nie, a že či tam je záujem o jednoizbové byty do prenájmu. Ďakujem za odpovede .
Ale veľa z vás mi tu otvorilo oči, takže dnes sa chystám o tom s priateľom porozprávať a snáď sa rozumné dohodneme..pokiaľ nebude súhlasiť aby som si kúpila byt tak rušíme spoločný účet a budem mu platiť len to čo by som mala.. určite tu neskor napíšem ako to nakoniec celé dopadlo ..
🙏🙏🙏🙏 nerob hluposti, nenechaj sa využívať... lebo on ta len hlupo využíva paneboze. Je jedno ze zarábas dobre, šetrí si pre seba a kup si svoj byt. O to viac si kúpiť vlastny byt, ked na to mas.
On kalkuluje uz dopredu.
3 roky mu splácas mesacne navyše 220€?
Vsak to mas 7.980€. Paneboze. To si mohla na svoj byt!!!
Priateľ nechce aby si mala vlastný byt preto, aby si mu splácala ten jeho
@lienka.7
Autorka argumentuje, že ak by boli v prenájme, tak platia nielen energie, ale aj samotné nájomné. Preto jej pripadá fér platiť nielen polovicu energií.
Nie som si istý, či je vhodné niekoho preto prakticky označovať za debila.
Zadávateľka si kúpi byt a nájom bude jej.
Ak sa to celé niekomu z nich nebude páčiť, môžu ísť do nájmu, alebo spoločného a svoje byty prenajímať, aby nikto nemal pocit, že "dopláca" na druhého, keď majú majetok oddelený.
Navyše otázka zadavateľky je úplne o inom. Kupovať byt s tým, že musím mať nájomcu, nie je zrovna najšťastnejšie. To má byť bonus, aby neboli potrebné platiť bežné úhrady a nie o zostalo na hypo. O to viac, ak to nie je vo vychytenom regióne.
Ak ti dajú hypo, určite by som do toho na tvojom mieste šla, či sa pánkovi páči alebo nie, tebe sa tiež nepáčilo, keď si kupoval byt len na seba... Spoločný účet je za mňa tiež hlúposť, hlavne pokiaľ nie ste manželia a byt nie je váš spoločný. Súhlasím s ostatnými, že tvoj priateľ je pekne vychcaný, on má vlastný byt, ktorý mu už niekoľko rokov pomáhaš splácať polovičnou sumou a pritom ti nič nepatrí. Ale fajn, že si na to začala prichádzať, aj keď teda troška neskôr. A čo sa týka nájmov v Dubnici a okolí, jednoizbaky idú akurát tak okolo tých 380 čo som naposledy pozerala, čiže by ti pokryl akurát tu splátku hypo, ak si si ju vyrátala zhruba na toľko, no energie budú zrejme menej ako tých 220, ktoré dávaš momentálne frajerovi, takže na tom budeš stále lepšie. A čo sa týka nájomcov, že by si nezohnala, toho by som sa naozaj nebála, záujemcov o podnájom je tu naozaj požehnane
Ze “on nesuhlasi”….kedy ludia dospeju do bodu a stadia,ze pochopia,o com su vztahy? O rovnocennosti hlavne,cize ked niekde citam alebo “vidim”,ze priatel/ka mi zakazuje to,nesuhlasi s tym…ako prepac,ale on svoj zadok zabezpecil,este sa to aj plati z Vasich spolocnych penazi,ale ty si svoj zadok zabezpecit nemozes,lebo ON,milost pan si to nezela. No vies,si dospela,svojpravna a zarabas na seba,takze ak nesuhlasi,ty ho s tym upovedom a urob si po svojom. Vsetko slo hore,aj najmy,ved si pozri inzeraty a hned budes vediet,co je “bezna” cena prenajmu,k tomu Zohladni byt,lokalitu,stav bytu a budes cca vediet,co za to pytat
No a objasním pár veci keďže tu na neho len kydate.. On má nežiadal ani nežiada aby som mu platila hypotéku, hore som písala prečo to robím. Nie je vôbec majetnícky snáď si ho trochu poznám lepšie ako vy..
Neľúbi sa mu to preto lebo plánujeme svadbu rodinu a to si zoberie veľa peňazí, a keby nenájdem nájomcu tak keby som na materskej a následne na rodičovskej tak by som ten byt musela platiť z úspor ..o to tu ide..
Minimálne nech ťa dá na list vlastníctva keďže splácate byt obaja na polovicu, čiže on 1/2 a ty 1/2.
@norika23
Ale kupoval ho on sam, dával tam na začiatok svoje peniaze, preto by som nesúhlasila aby som polku vlastnila ja
Prosim ta nebud uplna blbana a tie reci ako on ti chce dobre? Zaplatila si mu pomalu 8000 ako ti niekto spocital, si sa a konom zrazila? Proste nech ti daruje podiel, vycislite pociatocny vklad, mesacne vklady a ak nie tak by som ho odstrihla. Jeho byt?ok jeho hypo. Vy nemate VAS ucet ani VaSE peniaze. Zajtra vymeni zamok na dverach a sedis pred nimi s holym zadkom.
zarabate obaja rovnako?
snáď si aj môj syn takú nájde 😉
autorka, prečítala som len úvod diskusie. žasla by si, že aj na MK nájdeš tak sebavedomé ženy, ktoré sú si 100% isté svojimi chlapmi, že neexistuje, že pôjdu od seba..... 😀
ale OK, k téme: byt si určite kúp, premýšľaš veľmi dobre, veď napokon, ak spolu zotrváte, raz môžete oba predať a investovať do domu napríklad. a keby si ho prenajala aj za nižšiu hodnotu, ako je hypotéka, tak ho budeš splácať mesačnými splátkami ešte mimo hypotéky, ale budeš mať nehnuteľnosť a istotu v budúcnosti pre prípad keby niečo.... veľká škoda, že si nekupovala v období, kedy aj priateľ, už len z titulu, že boli podstatne lacnejšie, ale i preto, že ako uvádzaš, tak 3 roky máte spoločné peniaze a teda zrejme časť jeho hypo sa platí z nich (v prípade, že nájomníci tiež platia menej, než je hypo). takže smelo do toho, na tvojom mieste neváham. a samozrejme, ešte pred prípadnou svadbou, po nej je to už hlúposť 🙂
Ahoj, ja by som po predchádzajúcej skúsenosti (rozvod a všetko okolo....celé zle...) určite šla za finančným poradcom a šetrila by som si peniaze. Pretože zohnať dobrých a spoľahlivých podnajomnikov je tiež problém. Je pravda, že nikdy nemôžeš vedieť, čo sa o pár rokov stane. Neriešila by som to hneď bytom. Ale nejakým sporiacim účtom. Určite by som sa šla poradiť. Priateľ by to mohol pochopiť. To sú úplne normálne veci. V dnešnej dobe je skôr rarita, keď manželia spolu v láske zostarnu. A, samozrejme, nikto nejdeme do vzťahu s tým, že sa raz rozvedie. Tvoje zmýšľanie chápem ako racionálne, možno intuitívne. Akokoľvek sa rozhodneš, urob to pre seba. 😉
teraz som dočítala. o 11:37 uvádzaš, že sa podieľaš dokonca na 1/2 platby jeho hypotéky. považujem to za obrovskú chybu. aj keď to možno priateľ myslí dobre, my ho nepoznáme, musím napísať, že je to pre teba obrovská nevýhoda. lebo tak, ako uvažuješ o tom, že stať sa môže všeličo a môžete sa po rokoch rozísť, tak by si mala uvažovať aj nad tým, že po rokoch nebude žiadny súd zaujímať, že pred svadbou si mu ty venovala niekoľko rokov polovičné splátky hypotéky na JEHO byt.... začni premýšľať, kúp si svoju nehnuteľnosť, nájomcu nájdeš, hoci len za energie, aj keby si mala platiť tú hypo sama, ale budeš mať nehnuteľnosť, investícia do budúcnosti a hlavne istota. účty by som na tvojom mieste tiež rozdelila, aj keď plánujete svadbu, nerozumiem, prečo by ste mali mať jeden účet... dnes je more účtov, ktoré nemajú žiadne mesačné poplatky a funguješ úplne v pohode, sú plnohodnotné. čiže z dôvodu poplatkov to iste nebude, kto trval na spoločnom účte pred rokmi, ty alebo on?
@draik prepáč, ale ak si lepsie prečítaš moj príspevok tak priamo do debilov tam ja nikomu nenadavam!!!! Napisala som : Ty mu robíš debila, splacas mu jeho byt. Nechapes to?????
Netreba zase prosim prekrucat, ok?
Autorka je predpokladám az moc fér, co jej priateľ pekne aj zneuziva. To je všetko.
@lienka.7
Čítajte, prosím, s pochopením aj s tým, ako som to napísal.
Navyše navážať sa pre niečo do zadávateľky, ktorá sa pýtala úplne niečo iné, je klasický kolorit, hlavne však nevhodné.
Teraz si predstavte, že ona si kúpi byt, bude inkasovať nájomné, ale bývať by podľa Vás a niektorých ďalších zase mala iba za energie. Potom by medzi nimi mohol vzniknúť spor, prečo iba inkasuje a užíva. Hlavne však debata o platbách nie je predmetom sporu, toto celé si zrejme vyjasnili už skôr.
@elizabet173 mne až po mojich príspevkoch došlo, že oni asi v tom jeho byte bývajú 🙄 v tom prípade absolútne súhlasím s tvojím príspevkom o 15:50. všetko mali riešiť na polovicu, hypotéka mala ísť na jeho triko, je to jeho byt a ona mohla už roky tú polovicu splácať radšej svoju hypo na svoj byt. no ale... ľudia múdrejú až rokmi, čo už...
@elizabet173 ešte tak investovať má aký-taký zmysel, ale aj tie fondy padli poriadne hlboko... už len dúfať, že sa pozviechajú
@draik peace 😊😉
Myslím ze všetky sme sa tu snažili autorke vysvetliť, aku strašnú chybu robi. Pohodlne si mohla splácať vlastnu hypo a nie priateľovu.
Vsak preto aj asi nechce, aby si kúpila vlastny byt.
Vsak preco by sa potom nemohli nasťahovať do neho a on platit autorke, hm? Myslím, ze hned by jej to aj patricne "vysvetlil". Len v opačnom garde mu to akosi nevadi...
@autorka
VEc sa ma tak, ze ty namiesto toho aby si si platila vlastnu hypoteku, vlastny byt, splacas ju druhemu cloveku. Chapes? To co si doteraz do jeho bytu vrazila si mohla mat na zaklad na kupu vlastneho bytu.
A rozhodnutie, ze aj v podnajme by si to platila - no lenze medzi vami nie je vztah v takomto zmysle. Ste partneri, buduci manzelia. Lenze ked sa aj casom vezmete (ak), on bude mat byt a ty nič.
Prosim ta, nedaj sa opiť rožkom. Viem, ze tvoja otazka je ina, ale bud rada, ze baby tu si vsimli tuto podstatnu vec.
Po morálnej stránke by som aj ja mala tendencie platiť polovicu "cudzej hypo" ako keby som v podnájme. ALE v zásade prioritne riešim svoje bývanie až potom podnájom. Z toho vyplýva keby nebyvas u priateľa určite by si nešla bývať do podnájmu ale riešis vlastnu nehnuteľnosť a hypo.
Riešenie napr. prenajať terajší byt a kúpiť si spolu niečo vlastné.....prípadne ak sa dohodnete na sume akú zaplatíš priatelovi a 1/2 bytu prepise na teba a potom už hypo spoločne platiť.
@elizabet173 Povedala som to ako príklad. Šla by som sa poradit. Ja by som do kúpy nehnuteľnosti v súčasnej situácii isto nešla. Vysoké úroky, drahé nehnuteľnosti...
Bud nech ta napíše ako spoluvlastník, keď to ide zo spoločných peňazí alebo si kúp svoje

Paneboze, ty si není normalna, prepac!!!!!!!
Aku hypoteku by si platila??????
Prepac, ale sibe ti???? Ty mu robíš debila, splacas mu jeho byt. Nechapes to?????
Z akého dovodu mate spoločný ucet???
Ty nie si kompletná, prepac!!!!!
A este sa divis, ze panko nesúhlasí aby si ty mala niečo svoje????
Naco aj, keď mu ty platis to jeho, NECHAPES TO????
PROSIM TA, ZLOZ SI UZ TIE RUZOVE OKULIARE!!!
A MYSLI!!!!