icon

Kúpa bytu a prenájom

21. aug 2022

Ahojte. Potrebovala by som poradiť nemám veľa skúseností ohľadom toho.
Bývam s priateľom 3 roky. Keď sme sa dali dokopy, tak po krátkej dobe dostal od známeho ponuku na kúpu bytu, nechcela som aby išiel do toho, chcela som v budúcnosti, aby sme išli do niečoho spoločného. No on si aj tak urobil po svojom a byt si kúpil.
Ja nemám svoj byt a preto posledného polroka uvažujem o tom, že si kúpim aj ja svoj byt aspoň jednoizbový. Keby sme sa náhodou rozišli, tak aby som aj ja niečo mala. No priateľ s tým nesúhlasí (pritom financie máme rozdelené, všetko platíme spoločne, máme svoj spoločný účet, takže kvázi aj jeho hypotéka ide aj z mojich peňazí), ale aj tak chcem ísť do toho. Keď si predstavím že budeme mať deti a náhodou pôjdeme od seba a ja nebudem mať s deťmi kam ísť, toho sa bojím.
Len sa proste bojím, že čo ak si kúpim byt a nenájdem nájomcu alebo nájdem zlých nájomcov.
Ďalej keď som si spočítala koľko by ma vyšla hypotéka tak mi to vychádza že za jednoizbový byt by som si musela pýtať 380- 400 bez energií čo mi príde strašne prehnane...ak je tu niekto z okolia Ilavy, Dubnice nad Váhom, tak či mi vie poradiť či tá cena je moc vysoká alebo nie, a že či tam je záujem o jednoizbové byty do prenájmu. Ďakujem za odpovede .

Strana
z3
nelka93
21. aug 2022

Ja mám tiež s partnerom spoločnému financie, chodia obe výplaty na jeden účet. No byť čo sme kúpili je písaný na oboch, tak isto ako hypo. Čiže ja v prípade rozchodu mám polovicu bytu. Ty nemáš nič, ani zaplatené peniaze ani byt. Neváhala by som ani sekundu a ak máš financie na kúpu, tak smelo do toho

kiki234
22. aug 2022

On ta neppcuval a ty ho mas? 😀 smiesne. Ja som tiez takto rozmyslala a v dome kde byvame je muzov dom, k tomu ma este jeden po rodicoch. Kupila som si byt v ba a teraz ho len prenajimam. Najom mam nastaveny tak ze splatka uveru+uroky+energie. Realne na tom mesacne nezarkbim ani euro. Byt mam 6 rokov a mam tam druhych najomcov, takze som velmi spokojna. Ak aj budes prenajimat urcite si tam nedaj deti, to ti mozem odporucit. Ber byt ako investiciu a urcite si so svojimi peniazmi rob co chces.

kiki234
22. aug 2022

Este jednu radu by som ti dala, ak stojis za svojim a teda uver na jeho byt platite obaja a vies do dokazat. Potiadaj o darovaciu zmluvu na polku bytu, musite s tym obaja suhlasit. A ked ju budes mat tak uver platte fifty fifty a ked sa nieco udeje polka je tvoja.

simona99687
22. aug 2022

Ja by som mu povedala ze ked nechce aby si si kupila byt tak nech polku jeho bytu prepise na teba .... A ked s tym nebude suhlasit tak si kup aj ty byt....

davidskfr
23. aug 2022

Prečo si s ním a plánuješ deti keď už teraz premýšľa dopredu, že ho opustíš aj s deťmi a z toho dôvodu si plánuješ svoju budúcnosť a kúpu bytu. Fakt nechápem prečo s ním potom si?
Neplať mu na hypotékou, lebo je to jeho byt. Maximálne mu plať na energie a nech byt si financuje sám.
Strašne ma inak vytočil ten tvoj vypočítavý príspevok!!! Pozerám, že väčšina žien sú rovnaké.. Všetky máte rovnaký software..🙄
A áno bývanie je dnes drahé. Byty sú drahé, úroky išli hore, musíš mať 20% zo svojho a mať dobre zamestnanie, alebo dostatočný príjem, aby ti banka schválila hypo.
To si mala riešiť pred dvoma rokmi a splátka by ťa vyšla možno aj o polovicu nižšia vzhľadom na nižšie úroky a vtedajšie ceny nehnuteľností.
Zober si malú garzónku do nájmu, ale choď späť ku mame.

petrusa87
26. aug 2022

Ono mas to komplikovane, alebo sa nejako skusit s nim dohodnut ked platis tu polovocnu hypoteku aspon pripadne dozivotne pravo si dat na byt keby nieco alebo neviem dohodnut sa, s tym prenajmom bytu to nebyva take jednoduche ako si laik ktory v zivote neprenajimal mysli, su ludia, ktori prestanu platit a este mas problem s ich vyhodenim kedze nase zakony su na hlavu a pritom je to tvoje, mozu ti totalne zdevastovat byt atd,... Skus sa radsej riadne porozpravat s partnerom pripadne mu teda ponuknut tvoje nasetrene alebo to je na tebe kolko a radsej sa stat spoluvlastnikom

luxus10
28. aug 2022

na LV ju predsa dat nemoze, ked splaca on hypo....az po splateni hypo by mohol...ale sikovny je to sa musi uznat....🙂

Strana
z3