Kúpa bytu a prenájom
Ahojte. Potrebovala by som poradiť nemám veľa skúseností ohľadom toho.
Bývam s priateľom 3 roky. Keď sme sa dali dokopy, tak po krátkej dobe dostal od známeho ponuku na kúpu bytu, nechcela som aby išiel do toho, chcela som v budúcnosti, aby sme išli do niečoho spoločného. No on si aj tak urobil po svojom a byt si kúpil.
Ja nemám svoj byt a preto posledného polroka uvažujem o tom, že si kúpim aj ja svoj byt aspoň jednoizbový. Keby sme sa náhodou rozišli, tak aby som aj ja niečo mala. No priateľ s tým nesúhlasí (pritom financie máme rozdelené, všetko platíme spoločne, máme svoj spoločný účet, takže kvázi aj jeho hypotéka ide aj z mojich peňazí), ale aj tak chcem ísť do toho. Keď si predstavím že budeme mať deti a náhodou pôjdeme od seba a ja nebudem mať s deťmi kam ísť, toho sa bojím.
Len sa proste bojím, že čo ak si kúpim byt a nenájdem nájomcu alebo nájdem zlých nájomcov.
Ďalej keď som si spočítala koľko by ma vyšla hypotéka tak mi to vychádza že za jednoizbový byt by som si musela pýtať 380- 400 bez energií čo mi príde strašne prehnane...ak je tu niekto z okolia Ilavy, Dubnice nad Váhom, tak či mi vie poradiť či tá cena je moc vysoká alebo nie, a že či tam je záujem o jednoizbové byty do prenájmu. Ďakujem za odpovede .
On ta neppcuval a ty ho mas? 😀 smiesne. Ja som tiez takto rozmyslala a v dome kde byvame je muzov dom, k tomu ma este jeden po rodicoch. Kupila som si byt v ba a teraz ho len prenajimam. Najom mam nastaveny tak ze splatka uveru+uroky+energie. Realne na tom mesacne nezarkbim ani euro. Byt mam 6 rokov a mam tam druhych najomcov, takze som velmi spokojna. Ak aj budes prenajimat urcite si tam nedaj deti, to ti mozem odporucit. Ber byt ako investiciu a urcite si so svojimi peniazmi rob co chces.
Este jednu radu by som ti dala, ak stojis za svojim a teda uver na jeho byt platite obaja a vies do dokazat. Potiadaj o darovaciu zmluvu na polku bytu, musite s tym obaja suhlasit. A ked ju budes mat tak uver platte fifty fifty a ked sa nieco udeje polka je tvoja.
Ja by som mu povedala ze ked nechce aby si si kupila byt tak nech polku jeho bytu prepise na teba .... A ked s tym nebude suhlasit tak si kup aj ty byt....
Prečo si s ním a plánuješ deti keď už teraz premýšľa dopredu, že ho opustíš aj s deťmi a z toho dôvodu si plánuješ svoju budúcnosť a kúpu bytu. Fakt nechápem prečo s ním potom si?
Neplať mu na hypotékou, lebo je to jeho byt. Maximálne mu plať na energie a nech byt si financuje sám.
Strašne ma inak vytočil ten tvoj vypočítavý príspevok!!! Pozerám, že väčšina žien sú rovnaké.. Všetky máte rovnaký software..🙄
A áno bývanie je dnes drahé. Byty sú drahé, úroky išli hore, musíš mať 20% zo svojho a mať dobre zamestnanie, alebo dostatočný príjem, aby ti banka schválila hypo.
To si mala riešiť pred dvoma rokmi a splátka by ťa vyšla možno aj o polovicu nižšia vzhľadom na nižšie úroky a vtedajšie ceny nehnuteľností.
Zober si malú garzónku do nájmu, ale choď späť ku mame.
Ono mas to komplikovane, alebo sa nejako skusit s nim dohodnut ked platis tu polovocnu hypoteku aspon pripadne dozivotne pravo si dat na byt keby nieco alebo neviem dohodnut sa, s tym prenajmom bytu to nebyva take jednoduche ako si laik ktory v zivote neprenajimal mysli, su ludia, ktori prestanu platit a este mas problem s ich vyhodenim kedze nase zakony su na hlavu a pritom je to tvoje, mozu ti totalne zdevastovat byt atd,... Skus sa radsej riadne porozpravat s partnerom pripadne mu teda ponuknut tvoje nasetrene alebo to je na tebe kolko a radsej sa stat spoluvlastnikom
na LV ju predsa dat nemoze, ked splaca on hypo....az po splateni hypo by mohol...ale sikovny je to sa musi uznat....🙂

Ja mám tiež s partnerom spoločnému financie, chodia obe výplaty na jeden účet. No byť čo sme kúpili je písaný na oboch, tak isto ako hypo. Čiže ja v prípade rozchodu mám polovicu bytu. Ty nemáš nič, ani zaplatené peniaze ani byt. Neváhala by som ani sekundu a ak máš financie na kúpu, tak smelo do toho