Kúpa bytu s realitkou verzus bez realitky
Zdravím, potrebujem poradiť, s priateľom chceme kúpiť byt, už sme dohodnutí s predajcom na podmienkach ohľadom kúpy.. Berieme hypotéku a okolo toho všetkého je veľa papierovačiek. Naša známa pracuje v realitke a ponúkla nám pomoc. Myslíte, že to máme zobrať?? Vyhovovalo by nám to, preto že skúsenosti žiadne nemáme, a momentálne ani čas na vybavovanie. Bolo by to super, všetko by vybavila za nás, len mi ide o to či to aj finančne bude super 😀 Vraj sa skladá záloha a ona z tej zálohy nám bude hradiť všetky poplatky ( znalca, poplatok za poskytnutie hypotéky, kataster a tak).. tak ako tie čo máte s tým skúsenosť poradíte mi? či do toho ísť alebo všetko si máme vybaviť sami? vopred Ďakujem 😉
pozri na kataster môže ísť podať papiere aj kamarátka, vyberať už nie
veď ti povie, čo a ako
banka je dnes otvorená dlho treba si dohodnúť stretko myslím že ti výjdu v ústrety veď na tebe zarobia pekné prachy
ono čo sa týka tých behačiek áno potrebuješ čas, ale inak to je v pohode v banke ti povedia presne čo a ako máš urobiť
najprv musíš podať vklad na záložné právo potom vklad na zmenu vlastníckeho práva
pokiaľ tam on nemá záložné poprípade bremeno malo by to byť ok
cez realitku je byt osetreny od exekutorov,od nevysporiadania majitelovcez dedictvo,tie tahy ako prist dnes o byt je hadam v telke dost.Byt predsa nekupujes kazdy mesiac
@mihula neviem ktore to kontroluju realitky - urcite nie kazda ☹
@bykaterina ja som kupovala byt zadlzeny,exekutormi,upozornili ma na to hned a aj som ich ja vyplacala,neverim,ze by dobra realitka do niecoho takeho isla.A v konecnom dosledku,ak exek.tak sa byt sice predat da,ale do katastra ty ako novy majitel nevstupis.A potom nastane nekonecny kolotoc
@mihula to je presne o tom ze si zistim tarchu C na katastri
my sme kupovali byt pred 3mesiacmi - hľadali sme ozaj dlho, pozreli niekoľko bytov cez rôzne realitky - výsledok bol ten, že realitka si určila aj províziu v sume od 1500-2500e - každá inak, kt. bola zarátaná do celkovej ceny bytu - stalo sa nám aj to, že majiteľ bytu v neprítomnosti realiťáčky nám ponúkol nižšiu sumu (celkovo to aj s províziou urobila aj 5000e)..nakoniec sme byt kúpili bez realitky, čo sa týka poplatkov - banka (slsp) vybavila znalca a kataster, my sme platili akurát overenie podpisov pri kúpnej zmluve (tú som si stiahla z nehnutelnosti.sk a banka ju ešte upravila podľa svojich noriem - teda tú časť o splatení bytu)...čo sa banky a úveru týka, mali sme finančného poradcu, ktorý nám aj veľmi pomohol - v stredu bol znalec pozrieť byt, vo štvrtok sme podpísali žiadosť o úver, v piatok ráno bol znalecký posudok v banke a po obede mi volali, že je úver shcválený ...finančník nám aj sľúbil znížený, resp. žiadny poplatok za vybavenie úveru - to nedodržal, rovnako sme tam mali trošku nezhody aj v poistení..
ak by nám čas nesúril, išli by sme bez finančníka, on to celé úplne maximálne urýchlil - samozrejme, má z toho výhody dodnes 😀
@bykaterina a je to presne o tom,ze ked som povedala,ze ten byt chcem a realitka povedala,ze je zadlzeny som si stanovila podmienky,isla som sice do rizika,ale byt som kupila o 5tis e lacnejsi,osetrila svoje podmienky v kupno predajnej zmuve a byt mam

@cverka S realitkou to určite skôr nevybavíš a tak či tak, budeš musieť do banky s priateľom zájsť 🙂
Takže len poriešiť zmluvu a môžete ísť do banky už teraz zisťovať za akých podmienok Vám dajú úver. Treba obehať viac bank a nedať sa nalákať na to, aby ste splácali dlhsie, lebo v konečnm dôsledku preplatíte na úrokoch a istina dole nepôjde.
Po 1. si hlavne zisti, či byt nemá ťarchu 🙂