Kúpa domu pred manželstvom
Baby prosim nemate niektora skusenosti? S priatelom sme si kupili dom, nie sme zobrati, ale hypo sme brali spolocne, kazdy mame v dome 1/2, hypo aj ucty platime presne na polovicu. Svadbu planujeme buduci rok ale s tym domom sa naskytla dobra prilezitost aj financne nam to sedi tak sme do kupy isli uz teraz. Mame dohodnuty ale termin u pravnika kedze chceme spisat zmluvu ktora by garantovala ze v pripade smrti jedneho z nas by ta polovica domu nesla do dedicskeho konania, kedze by to po nas podla zakona mali dedit nasi rodicia, ale ze by pripadla tomu druhemu z nas. Medzirecou sme toto spomenuli na navsteve u priatelovych rodicov ze mame toto stretnutie s pravnikom a jeho rodicia mi splechli do tvare, su to inak velmi lakomi ludia a hrozne na peniaze, ze zbytocne pojdeme k pravnikovi ze ak by sa ich synovi nieco stalo a neboli by sme este manzelia pytali by odo mna peniaze za jeho polku a ze by ich nic nezaujimalo ani ziadna zmluva a ze by mi nic zadarmo nedali a ak nie tak by ma udali aj na sud. Nemame velmi dobre vztahy, samozrejme sa s nimi aj partner pohadal a aj my sme mali hadku...nemate niektora skusenosti ci by bolo dedicske pravo nadradene nejakej zmluve ktoru by sme uzavreli?
@tramtada31 Po svadbe, keď je majetok v BSM je manžel/manželka dedičom v prvom rade, rovnako ako deti. Rodičia sú až v druhom rade. Takže ak zomrie jeden z manželov, celý majetok v BSM dedí druhý manžel(ka). Prípadne sa delí rovnakým dielom medzi deti a manžela. V prípade partnerského vzťahu sú pokrvní príbuzní, teda rodičia dedičmi v prvom rade. Takže zo zákona majú nárok na dedičstvo. Čiastočne sa to dá zmeniť závetom, ale ani vydediť nie je také jednoduché ako si to niektorí predstavujú. Nemôžeš jedným rozhodnutím pripraviť iného človeka o jeho zákonné právo. Takže súd by v takom prípade skúmal, či to vydedenie rodičov závetom bolo oprávnené. A oni by sa právom mohli domáhať svojho nároku na súde. Túto situáciu najlepšie rieši naozaj len manželstvo a BSM.
Samozrejme, bavíme sa tu v hypotetickej rovine. Keby bolo keby. Je to ako s poistkou. Tiež nikto z nás nechce a neočakáva, že bude mať nehodu, alebo ho na dovolenke okradnú. Môže sa preto rozhodnúť, či si toto riziko ošetrí kúpou havarijnej, alebo cestovnej poistky. Rovnako aj toto hypotetické riziko úmrtia jedného z partnerov sa dá jednoznačne vyriešiť uzatvorením manželstva a prevodom majetku do BSM. Ale ako som spomínal, riziko úmrtia je oveľa nižšie ako riziko rozchodu/rozvodu. Je faktom, že sa nám rozchádza alebo rozvádza nadpolovičná väčšina vzťahov. A v tomto prípade je tiež otázkou ako by prebiehalo delenie majetku. Ak si chcú partneri ošetriť aj túto situáciu, tak v tomto prípade môže pomôcť dobrá zmluva, uzatvorená pred notárom v "dobrých časoch". Ak teda nechcú z nejakých dôvodov manželstvo. Ale toto zase nie je prípad autorky, kde to manželstvo plánujú, len trochu neskôr.
@betulinka1 ak by ste nemali dieťa, tá svadba by ti veľmi nepomohla....
@autorka Treba rozlišovať medzi majetkom v BSM a výlučným majetkom manžela. Ak by ste dom neprevidedli do BSM, tak by ste aj po svadbe po zosnulom manželovi dedili rovnakým dielom spolu s jeho rodičmi, pretože by ste boli spolu dedičmi v druhom rade. Toto sa uplatňuje aj opačne. Ak by napríklad zomrel niekto zo svokrovcov a vy by ste už boli manželia. tak by tvoj manžel dedil majetok po zosnulom rodičovi. Ten by však bol jeho výlučným majetkom a teda v prípade úmrtia manžela by túto časť majetku zdedil druhý manžel a jeho žijúci rodiť rovnakým dielom. Lebo tento majetok by nebol súčasťou BSM.
@tarra6 ale tak je ine mat 3/4 majetku ako 1/2 majetku. Plus oni by nededili iba majetok ale aj uver. Cize aj dlh svojho syna.
Čo viem z môjho okolia, rodičia tu zmluvu môžu napadnút a predsa by im niečo pripadlo.
@mojemenonikto, prosím ťa, ty piješ? Čo to tu píšeš za koniny?????? Manželstvo im nepomôže absolútne v ničom. V bezdetnom manželstve dedia vždy druhý z manželov a rodičia zosnulého. Jedine, čo potrebujú, je závet. Rodičia nie sú neopomenutelni dediči, môžu ich záverom vydediť, je krajne nepravdepodobné, že by sa súdne pomohli neplatnosti závetu. Napadnúť ho síce môžu, ale šancu na úspech majú mizivu až žiadnu.
@mojemenonikto miesas tu rôzne veci, rodičia nie sú neopomenuteľní dediči ako deti, nemusia dostat svoj podiel. Ak bude jestvovať závet, da sa upravit, kto čo zdedí. Aj s tým BSM to tak neni. Rodičia sú v prípade bezdetného manzelstva v 1 dedičskej skupine
Najistejšie je spísať závet, svokrovci nie sú neopomenuteľní dediči, nemusia dostať nič. A úprimne, za ten rok koľko splatíte z hypo? Prvé roky sa platí hlavne úrok, malé percento istina. Budeš s ním žiť minimálne rok v spoločnej domácnosti, tak svokrovci si tak môžu rozdeliť jednu štvrtinu domu, zaplatenej hypo. To by nemala byť až taká veľká suma. A dala by som si sakra pozor na takýchto svokrovcov, už majú premyslené ako čo najviac dediť po synovi, obrať budúcu nevestu.. a obaja ste živí a zdraví..
@januska12323 len svadba nestačí, v prípade že by nemali deti a zomrel by, dedi polku manželka a polku rodičia. Takže na to aby rodičia nezdedili nic, si potrebujú urobiť ešte dieťa 🙂
@mojemenonikto ale toto je dobrá blbosť prepáč, ale samozrejmey že závet je dostatočne relevantný dokument, aby sa neťahali roky kvôli dedičstvu 😄 jednoducho a rýchlo zdedí majetok ženy kto je v závere a absolútne nieje dôvod ani len najmenšia pochybnosť aby to bolo inak.
Naopaky ak sa aj zoberú, ale nebudú mať potomka, v prípade smrti jedneho polku majetku dedia rodičia a polku manzelka.
@mojemenonikto stále ďalej čítam tvoje komenty a normálne mi rozum zastavuje. Ty píšeš pekne bludy. Absolútne nemáš právne povedomie, tak prosím 🙏🙏🙏 nerad keď nevieš, naozaj.
Načo zmluvu? Veď ak nemá deti, nech spíše závet a je pokoj. V tomto ti žiadna zmluva nepomôže. Notár a závet. Aj to vyjde lacnejšie ako zmluva.
Mojemenonijto a januska12323, obaja píšete sprostosti !!! Už to tu bolo niekoľkokrát napísané, takze to nebudem opakovať. Ale odpovede týchto dvoch prosím všetci ignorujte 🙏
Len pre poriadok to napíšem po lopate: autorka, ak nebudete s partnerom manželia a nebudete mať spísaný závet, po jeho smrti zdedia jeho polovicu domu jeho rodičia. Ak budete manželia, ale nebudete mať deti, ani závet, dedíš polovicu jeho majetku ty, druhú polovicu jeho rodičia, čiže budú vlastniť 1/4 domu. Ak budete mať deti, rodičia nededia, dedia deti a ty, ako manželka, alebo len deti, ak by ste neboli manželia. Spíšte závet, bude sa dediť podľa neho. A rada do budúcna: nerozoberajte tieto veci s nikým iným a už vôbec nie s lakomými bezcitnými rodičmi, ktorí v prípade smrti ich syna budú myslieť len na majetok!
Jj, ak budete brzdetni manzelia, dedia aj rodicia zosnuleho. Zavet to isti
Ja by som do takej rodiny nešla...je to prvoplánové si myslieť, že nikdy nezasiahnu do vzťahu.Manzelstvo nie je len o láske aj bez zlých vzťahov pred uzavretím. Bude to boj...vydržať všetko v dobrom aj v zlom.
Nerozumiem prečo ste im to vesali na nos, veď idete práve ich obísť...a pravdepodobne úmrtia je veľmi nízka.
Inak autorka, rodicia by nezdedili len polovicu jeho časti nehnuteľnosti ale aj hypotéky, čiže by ju pekne krásne splacali. A teda pevne nervy s tak drbnutymi svokrovcami.
@nelka93 no lenze ked nam robili navrh hypoteky tak priatel bol hlavny dlznik a ja druhy dlznik kedze by sme hypo brali spolu a aj nehnutelnosti by bola na polku...takze s tymto si nie som ista
Už ti to tu bolo písané x krát. Ak tomu stále neveríš, zoberte sa hneď a kúpte, alebo nekúpte a kúpite až sa zoberiete. A dediť budú i dlhy, nedá sa len časť domu a hypo nechať tebe. Za ten rok to bude malá suma, čo bude vyplatená istina domu.
@h2 presne to som poradila nech spise zavet. este ma napada, kebyze jej dom daruje? po uzavreti manzelstva? len to je trocha risky.

@lienka.7 toto som nevedela ...akoze ked mas manzela a on zomrie tak dedis ty a jeho rodicia? A ked mate deti tak dedis ty, jeho rodicia a vase deti? To je nejake cudne