icon

Kúpa nehnuteľnosti na priateľovo meno za vaše peniaze

7. aug 2022

Ešte nie sme manželia, ale naskytla sa možnosť kúpiť nehnuteľnosť za dobrú cenu. Keďže sme v zahraničí a je jednoduchšie, aby ju kúpil priateľ len na seba, tak to tak chceme spraviť. Peniaze na nehnuteľnosť budú však z mojich úspor, aj keď písaná by bola teda na neho.

Otázka znie, či by ste išli do toho vy so svojím súčasným partnerom?

anjelicek26
8. aug 2022

Takze co citam posledne komenty od teba, tak je to len hypoteticka otazka na rozprudenie emocii...

Ja ti dam na zamyslenie situaciu, ze tvojho ultra verneho sto percent sa spolahnes na tisic rokov priatela tyzden po kupe nehnutelnosti zrazi vlak, dostane infarkt, padne na neho tehla na stavbe - proste cokolvek nepredvidatelne, co spravis potom? Dedit samozrejme nebudes nic, ani si uz nic nevyhadas.

ibajaanikiny
8. aug 2022

Neverim,ze v dnesnej dobe existuje niekto tak hlupy a urobi nieco take…ako prepac,ale fakt si neskutocne hlupa. Jaj a este odpoviem,nie,NIKDY by som nekupila zo svojich penazi byt a napisala ho na priatela!

sinusoida
8. aug 2022

Nie, keď sú to moje peniaze, určite nie....po pár rokoch sa toho môže veľa zmeniť a narobí to problém. Vlastná skúsenosť.

dominika7990
8. aug 2022

Dovera od tial po tial. Nech si ťa vezme za ženu a potom niečo spoločne kupovať. Ale kúpiť na svoje meno. Ak náhodou sa rozídeme aby si neskončila s holým zadkom na ulici bez úspor.

autor
Autor odpoveď zmazal
petamich
8. aug 2022

ty si proste ides svoje 🙂 no tak mu tie peniaze daj, on si za ne kupi nehnutelnost a my ti drzime paste, aby sa tvoj partner v pripade rozchodu (co ti neprajem samozrejme) zachoval korektne

a opakujem s doverou to nema nic spolocne, precitaj si zopar pribehov len tu na MK ako sa chlapi spravaju nielen po rozchode ale i vo vztahu, ked pride dieta atd. - pre mna su moje peniaze poistka, pre pripad "ak sa stane cokolvek" a tak to skratka aj ostane a rovnako to ma manzel a mame pekny vztah napriek tomu

petamich
8. aug 2022

a zbytocne deriem klavesnicu, na co su dobre tieto fejkove temy, urobila si paradne zistenie, dnesne zeny nedoveruju svojim partnerom, gratulujem 🤷‍♀️

anjelicek26
8. aug 2022

Ty porovnavas neporovnatelne. Nehnutelnost, ktora vyhori - a ty si nemal poistku - tak to je ludska hlupost setrit na nespravnom mieste... co sa tyka nejakeho urazu, bohuzial denno denne niekto niekde prijde v mladom veku o zivot a urcite to tiez tak neplanoval... ale ako pise kocka vyssie, ty si ides svoje...

Dovera vo vlastneho partnera je pekna vec, ale netreba vypinat logiku a to mame s muzom 20 rokov pomaly spolocnych za sebou, moje zmyslanie v tejto veci sa nezmenilo... mame zivotne poistenia, mame kazdy financnu vlastnu zabezpeku odlozenu, aj mame spisane zavety nezavisle od seba... proste papiere a majetky do lasky netahat, tam proste treba logicky usudok... verit v to najlepsie, ale byt poisteny pre to najhorsie.

erika212
8. aug 2022

Tu nejde o dôveru. Tá samozrejme automaticky vo vzťahu musí byť. Ale buď realista a pozri sa okolo seba. Veľa ľudí by za seba aj dýchalo. A niečo sa niekde pokazilo, nasledoval rozchod, rozvod a bitka o peniaze. Žiaľ je to tak. Zvlášť, keď nie ste zosobaseny hrozí ti aj ina komplikácia. Nedajbože by sa priateľovi niečo stalo a nehnuteľnosť zdedí jeho rodina. Ty nemáš nárok. A spisana pôžička u notára? Môžeš ju mať ale realita? Povie, že nemá peniaze na vrátenie, prípadne vyplatenie a dáš ho na súd. Bude ti to splácať po 50€ mesačne. Sesternica sa takto vysudila s bývalým priateľom. Bude jej splácať dlh ďalších x rokov 🤷.
Zaplať si tu firmu, realitka, právnika proste čo je potrebné a na podpis zmluvy prilet. Švagor žije v zahraničí. Telefonický a mailom si všetko dojednal a sem prišiel iba na podpis. To dnes vôbec nie je problém a do budúcnosti nemusia mať obavy.

ibajaanikiny
8. aug 2022

@jajanka31 prosim ta,neverim,ze si pravnicka. Po prve,gramatika a po dalsie,dobra pravnicka nebude obhajovat tak hlupost,ze ake to je super,lebo tebe to “vyslo”. Davam to do uvodzoviek,lebo dnes je to v poriadku a zajtra to byt v poriadku nemusi. Kazdy pravnik musi ist postupne na to,cize povedat,ze najlepsie sposob je taky,ak nie je mozny tento sposob,je tu este ine riesenie a ak ani to nie je mozne,tak je tu aj tretia moznost,ALE ta ma uz take a onake rizika. Sice,zeny tu dobre radia,ze spisat aspon zmluvu o pozicke,ale treba si dat pozor na to,aby zmluva bola v pripade potreby co najlepsie vymozitelna bez toho,aby sa musel uplatnovat narok v sudnom konani,preto to treba podpisovat nie medzi sebou navzajom iba,ale pred notarom skrz notarskej zapisnice,ktora je zaroven exekucnym titulom,treba dbat,ci ma zmluva rozhodcovsku dolozku atd atd. Ale v prvom rade,ak to nie je nutne a nejde o zivot,nikdy by som do toho nesla a ako pisu baby,toto s doverou nema nic,ale moze sa stat nestastie,kym prebehne dedicske konanie,dediacia dedia aj aktiva aj pasiva,cize aj majetok a aj dlhy,ci sa bude dat s nimi komunikovat atd atd. No a v neposlednom rade,o 5 rokov sa rozidu,koniec lasky a dovery,typek nebude platit,na rade bude uplatnenie exekucneho titulu,no bude schopny platit max 50e mesacne. Nikdy tu pozicku nesplati a svoje peniaze uvidi takto v omrvinkach…

lubina
8. aug 2022

nie, ak nie ste manzelia, tak kupa na obidvoch...

autor
Autor odpoveď zmazal
kulumulu123
8. aug 2022

V poruadku ked nechces vidiet aka moze byt realita tak ano odporucam chod do toho a ak mas dost €€€€ tak nezabudni prikupit aj nejaje to luxuynejsie auto a ked auto tak aj garaz najlepsie v centre mesta ved aby to chudacik nemal daleko ked ti pojde kupit kvety za tu lasku veliku....

zmrzlinka2021
8. aug 2022

@autorka

Lenze tvoja otazka nema logiku a preto odpovede sú ake sú. Viackrat tu bolo pisane, aky je dovod? A ak nie je dovod, len ta niekto na to nahovara, je to kontrolka, ze nieco nie je v poriadku. To nie je o dovere k partnerovi, ale to je logicka blbost - pouzit vlatne peniaze a nebyt na liste vlastnictva. Toto spravi len niekto, kto si nevie zratat dve a dve. Lebo na to proste nie je dovod a je tam mozny podvod.

Okrem toho, ty stale pises o partnerovi a je sakra rozdiel partner, čo je v podstate frajer (rovna sa nezavazny vztah) a manzel, kde uz vsetko co kupite, patri vam spolocne, lebo ste rodina. A ano s frajerom nesla by som do rozhodnuti "len tak".

kvetinka75
8. aug 2022

nie nešla by som do toho a je jedno ako veľmi verím partnerovi. Druhého človeka nikdy nepoznáš a ľudia sa menia. Ano menia. A zrazu zistíš že nespoznávaš človeka, s ktorým si roky. Toto sú postrehy aj z môjho okolia žien okolo 50ky. Ale ako napísala Kulumulu123. Chodď do toho, tvoje peniaze, tvoja budúcnosť. My neprídeme o prachy, keby niečo .Na jednej strane sa opýtaš na názor a na druhej obviníš ženy že v podstate nedôverujú svojim partnerom, manželom. Tu nejde o dôveru, ale zdravý rozum . A ak to nechápeš, tvoj problém.

beata_k
8. aug 2022

Ok, zalezalo by ci by to bol partner alebo manzel. Manzel ano, partner nie. A dost dolezita je suma. Ci 5000€ alebo 50000€.

ivana.natasha
8. aug 2022

Ale aj dôverovať by si mala s rozumom. Stojím si za tým, čo som napísala. Ja manželovi dôverujem, aj vlastný život mu kľudne zverím, ale sú veci kde rozum nepustí, nechcela by som sa dostať do situácie, kde sa budem doťahovať za vlastné peniaze alebo v opačnom garde môj muž. My máme všetko spoločné, došli sme z holým zadkom do vzťahu. Nemusela som to riešiť, lebo sme sa dohodli ako to bude fungovať. A funguje to bez problému viac ako 15 rokov. Každý robí ako uzná za vhodné, ale potom aj dôsledky musí znášať.

kulumulu123
8. aug 2022

Vcera o 22:12 to bol este frajer ktoremu si chcela za svoje peniaze kupit byt a dnes o 8:46 je to uz manzel, byt ktory si mu kupila sze uz predali a kupili ako manzelia novy vacsi??? Neviem sice na cim ficis ale o kvalite daneho mazerialu rozhodne nepochybujem 👍👍👍👍👍

nelka93
8. aug 2022

Ale však načo to tu riešiš, ty si proste rozhodnutá a celá diskusia je zbytočná. Ja som s partnerom kupovala byt, ale pol na pol. Pokiaľ by som dávala vlastné peniaze len ja, tak je na mňa písaný, keby partner tak je na neho. A nie je to o dôvere, ale zabezpečeniu a ochrane vkladu.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
kvetinka75
8. aug 2022

autorka - mimochodom, ty si myslíš že tie ženy ktoré sa po 15tich, 20 rokoch rozvádzajú lebo muži si našli iné alebo ich podvádzajú , vstupovali do manželstva s tým, že sa niečo také stane? A áno, ak by ma oklamal vo vážnej veci, podviedol a neviem čo ešte, rozviedla by som sa.

ivana11155
8. aug 2022

NIE!!!!!!! Keby bol priatel normalny, tak by mu bolo trapne kupit na neho nehnutelnost za tvoje prachy. A co potom. Budes skemrat a prosit aby ju na teba naspat prepisal?

fiafia
8. aug 2022

Toto je vtip? Neverím,že toto sa niekto môže opýtať reálne 🤦

acrobaleno
8. aug 2022

Vidím, že je to hypotetická otázka, ale môžem povedať, že by som do tohto nešla ani s vlastnou rodinou a nie to ešte s partnerom v zahraničí.
@autorka oháňaš sa tu s dôverou, no mala si veľké šťastie. Koľko je tu žien, čo majú opačný príbeh ako ty. Koľko ľudí doplatilo na svoju dôverčivosť a naivitu a "dobré srdce".
Takže dôveruj, ale preveruj.

oblecenie99
8. aug 2022

Milá autorka, už keď si ma označila, tak ti aj odpoviem: správne si napísala, nedôverujem nikomu, v takýchto otázkach ani môjmu manželovi. Moje je moje. Tvoje je tvoje. Spoločné je naše, to je to, čo sme už nadobudli spolu - aj aktíva, aj pasíva. V dobrom aj v zlom, ako sa hovorí.

Veľmi zjednodušene povedané, ja konkrétne žijem z toho, že jedna strana dôverovala a druhá strana to zneužila. Riešim to DENNE. Dennodenne. Vety, začínajúce na "myslel som si", "sľúbil mi", "dohodli sme sa", "malo to byť ináč" počúvam neustále.

To, že tebe to vyšlo a partner ťa neobabral a je to čestný človek, či nestihol zomrieť pri dopravnej nehode ako výlučný vlastník "vašej" nehnuteľnosti bez závetu predtým, než by ťa zobral za manželku, ešte neznamená to, že to bolo dobré rozhodnutie z tvojej strany a iní si majú z toho nedajbože zobrať príklad.

terezia323
8. aug 2022

@kulumulu123 keď uvidela odpovede žien tak rýchlo vymyslela, že už to je manžel a stalo sa to dávno 🤣
A teraz si búcha hlavu o stenu 🤣🤣🤣
Keď si ťa priateľ nechce zobrať pred kúpou nehnuteľnosti to je čo? Tá tvoja ospevovaná dôvera?

maciatkolulu
8. aug 2022

Napíšem ti skúsenosť z pred mnohých rokov, osobnú. Vydatá, dve deti, 12 rokov spolu, môj byt. Kúpený mojou rodinou, pôvodne písaný na oboch, našťastie bola pricetna aspoň babka, trvala na prepise. Zúrila som, plakala, nadávala, ale poslúcha. Ďakujem, baby... Inak by som ostala bez bývania s dvomi deťmi. Z môjho drahého manžela sa po rokoch vykľul totálny kokot. A nie neospravedlňujem sa za výraz... Keby mohol, tak mi vezme aj ľadviny na predaj. Kradol veci deťom a dával ich svojej novej láske, teda jej decku, chcel na ukradnúť auto, mal sám tri, ale hold všetky sa pokazili, aká smola... A veeeela iného. Pôvodne milujúci manžel, z dobrej kresťanskej rodiny, potom total yhajzel, takže záver, nie nedoverovala by som ani vlastným dosleym deťom. Co je moje, je moje, čo je naše je naše, čo je iných je iných. A nie nenarokovala by som si na nehnuteľnosť môjho muža. Ani na jeho peniaze, iba na spoločné. To ze teraz je to fajn ti nezaručuje, že to tak bude o pol roka, veľa zdaru

puklica13
8. aug 2022

@kulumulu123 tiez by som jej odporucala zmenit dealera 😀

petulda333
8. aug 2022

Muzovi verim,preto ked mi rodicia davali pozemok,sme to pisali pol na pol aj na neho. No ty chces urobit hlupost. Toto by nik normalny neurobil. To uz nejde o doveru. Teraz veris,ale nik nevie co bude o par rokov. Ludia sa menia