Kúpili by ste oplotený pozemok s veľkosťou 821 m²?
Pozemok je oplotený s novou bránou a ohlásenou drobnou stavbou betónového plotu, povolenou bez vyhrad
Voda a elektrika sú naplánované a zobrazené v situácií na obrázku. V obci nieje kanalizácia. Vypúšťací otvor akumulačnej nádrže umiestnite pred pozemok a tak sa odvoz odpadu môže riešiť pohodlne aj bez Vašej prítomnosti.
Rozloha pozemku je 821 m2, na parcele vedený ako záhrada. Pozemok je oplotený s bránou, kamerou so solárnou lampou a dreveným skladom pre stavebné náradie
Je to dedina pri komarne s 2000 obyvatelmi..isli by ste do toho?
Je to vzdialene od mojho bydliska 150km..
S tou planovanou vodou a elektrikou to nemusi byt take jednoduche. Overila by som si toto planovanie na Obecnom urade. Moj znamy takto postavil dom, ze voda sa "dotiahne" neskor a nakoniec dom stoji uz 5 rokov a oni su stale bez vody a Obecny urad, to uz ani nejde riesit, lebo to bolo len "planovane". Museli vykopat studnu, avsak voda je prilis mineralizovana, nemozu pouzivat spotrebice, vsetko sa im skomplikovalo. Dom je kvoli vode nepredajny, aj ked na uzasnom mieste a s krasnym vyhladom na Vysoke Tatry.
@mamina7070 Moja mama vyrastala na dolniakoch, ja som tam travila letne prazdniny a nik z nas nevie po madarsky ani ceknut. Ani rodicia mojej mamy. Este stale je to slovensko a slovencina je uradny jazyk.
@pokemonkaa my mame toto iste, mineralizovana voda absolutne nie je problem, ta voda nie je ani len tvrdsia ako vacsina vody chlorovanej v mestach. Staci na to filtracia. Dom je aj predajny, ak ma ridanu studnu, s nastavenou filtraciou a vsetkym. Aktualne tak fungujeme 10rokov a asi 20 domov... cize zase tak tragicky to vobec netrepa prezivat. Keby znamy sa trosku posnazil, da sa z vody studnicnej odstranit takmer vsetko, niekedy staci urobit hlbsi vrt a pod.
Vodu sem nik tahat nebude, lebo treba nejake speci veci stavat, ktore do kopca potiahnu vodu a pod. A vodarnam to je nerentabilne.. rozprava sa o tom ale teda 10rokov :D kanalizacia detto.. elektrika nebol problem, nejake chaty maju EE, cize elektrarne len urobili nove pripojky.
Voda, ee je to najmenej.. ja by som sa bala stavebneho povolenia na rodinny dom.
To nemyslite vazne s tou madarcinou 😀 ja tam zijem cely zivot, po madarsky neviem a nikdy nebol problem. Ano, ked niekam pridem, pozdravia ma po madarsky, ja odzdravim po slovensky a oni prejdu hned do slovenciny. Necitim sa tu menejcenne, aj pracu mam dobru 🙂
@trema presne tak. V Komarne presne neviem ako je to tam teraz ale je to predsa velke mesto, tam si clovek s dobrym vzdelanim pracu najde, ale NZ a Surany je oblast, kde vyrastala moja mama, nikdy som tam nemala problemy s mojou stredoslovenskou slovencinou, ujo a teta a sesternice (v mojom veku cize 40+) tam stale ziju a po madarsky nevedia ani mäkke f. Ujo a teta ziju na dedine, ktora za onych cias bola akoze "slovenska", dedina vedla madarska, co uz dnes vobec nepati, lebo je to riadne popremiesane, Cela rodina z tetinej aj ujovej strany, cize 4 generacie, ktore ja poznam/poznala som nevedia po madarsky a ziju si ci v meste, ci na dedoinach uplne v pohode aj bez madarciny.
@pamag1805 V prvom rade pred kúpou navštívte obecný úrad, vyžiadajte si územný plán a pozrite či tam je vôbec možné stavať (resp. stavebný úrad)- niektoré obce majú zlúčený v najbližšom meste. Pozrite na katastri či nie je na pozemku nejaké chránené územie a nie je na škodu aj geologický posudok... kvôli vysokej hladine podzemnej vode a pod.
@simca06022011 moji rodicoa maju RDna dedine na strednom Slovensku. Volakedy tam nebolo nic, voda studna, kanalizaciu vybudovali len nedavno. Na kanalizaciu sa nasi napojili, vodu pripojku sice maju (pre pripad) ale sa nenapojili. Maju vlastnu studnu, vodu davaju kazdy rok na rozbor, je uplne bezavadna, lepsia aj chutovo a zdravsia ako ta z vodovodu u susedov. Ono studnu a zumpu, ak nie je kanalizacia, sa treba starat a to vela, hlavne mladych odradza. My zijeme v zahranici, postavili sme dom toiez v dedine bez plynu, ten nikomu nechyba a ani zatial neplanuju zaviest. Vodu mame menaralizovanu na vrchnej hranici normy, cize teoreticky je ok ale kedze je aj straaaaaaasne tvrda (a ked povem strasne, tak to na 10000 %), tak sme hned dali nainstalovat automaticky pri stavani filtre plus ja este vodu extra "ricne" filtrujem na pitie plud do kuchynskych spotrebicov. Na pracke som napr. este nic nezbadala a tu novsiu mama ako sme sa nastahovali (7 rokov), starsiu 20 rokov. Ono treba fakt ten centralny filter aby sa hned voda automaticky filtrovala.
@pamag1805 na tom nieco bude. oploteny pozemok s kamerou a 20 000? ved aktualne uz aj v mini dedinach, kde nie je ziadna obcianska vybavenost sa omnoho mensie stavebne pozemky pohybuju v omnoho vyssich sumach. obec s 2000 obyvatelmi bude mat plnu obciansku vybavenost a cena je az podozrivo nizka.
@yanni tak kazdy kto robi studnu vie, ze tu vodu upravit treba... ja nemam napr filtre na "tvrdost vody" absolutne nikde. Centralne sme to nechceli (robia to stroje ktore uplne dokazu urobit makku vodu bez mineralov), nakolko potom makka voda uz nie je taka dobra na pitie, skusali sme tie male filtre priamo k spotrebicu (pracka, umyvacka - ved prakticky ine na vodu asi nie su) ale teda u nas ziadny rozdiel nevidim, spotrebice mam uplne bezchybne. Kamen vidno v kupelni a inde, tak isto ako v byte s upravovanou vodou ale ta voda na pitie sa neda porovnat s nicim. V podsate filtracia sa riesi, lebo teraz mame novu studnu ktora je podstatne nizsie, blizko je potok atd, cize ine mineraly sa objavuju, niekedy zelezo, mangan,... a to sa sleduje. A vsetko sa to da odfiltrovat. Nakoniec my mame uhlikovy filter, potom filter na necistoty 2x a dost. Starostlivost = vymenit filtre. Predtym sme mali studnu spolocnu jednu, tam sa este ku vsetkemu cistila zberna nadoba atd.
Nemyslim, ze studna je nejaky strasiak :D ja by som teraz napr. sa do vodovodu nehrnula, uz ked sme kupovali dom, nam povedali ludia, ze voda z tade nic moc.
@simca06022011 presne tak, preto sa nasi nechcu napojit na vodovot. Pokym je ich voda v studni nezavadna, tak naco. Tam je taka fajna voda.
Zato nasa je hrozna. To taku tvrdu vodu som este nikde nezazila. Normalne ak muz vo varnej konvici necha vodu od rana do vecera, tak je tam uz taky kamen az hroza. A to ide voda cez filter. Ked da este extra cez britu prefiltrovanu, tak je to lepsie ale aj tak je tu tato voda hrozna.
@pamag1805 ja nie, byvaju s tym problemy este okrem toho, co ti tu pisu.
@matkahelka teraz to je záhrada bez sieti a nie stavebný pozemok
@mamina7070 tak toto ma pobavilo. Ja som odtial. Viac ako 60% mojich znamych nevie po madarsky 🤣🤣🤣🤣 a predstav si, vsetci maju pracu a nemusia za nou dochadzat do Ziliny
@yanni fakt? Tak treba tam žiť a uvidis ten úradný jazyk, ktorí nepoužívajú. Deti v školách po maďarsky a v slovenskéj škole. Vraj úradný jazyk. Oni vedia prepnúť do slovenčiny , ale čo ti je to platné? Keď všade idu po maďarsky. Deti v škole , ktoré nevedia po mad. , tak majú smolu , sú mimo misu
@pamag1805 jediná nevýhoda daného pozemku je, že tam nie je elektrina. Voda - vlastná studňa, odpad - ČOV alebo žumpa. My bývame na lazoch, 5 km od dediny ( mesta), do práce chodíme 20km autom, lebo v danom meste aj tak práca nieje, škôlka, škola je, dieťa sme vozili autom, teraz už chodí samé autobusom. A kultúra? koľkokrát do roka ide človek do kina, divadla? My aj tam musíme autom, lebo kino cca 25 km. V našom meste kino je, ale nie vždy sa dá ísť. A to chodíme asi iba 4x do roka. Do divadla nechodíme, dakedy som chodila do opery, pozrieť kolegov, ale ani tam už nechodím. Takže, ak vieš vyriešiť problém s elektrinou, cena pozemku je ok, je to v územnom pláne, tak by som do toho šla.
@pamag1805 my sme mali v plane kupovať pozemok, úplne luxusny na okraji dediny, rovinaty len 10km od krajského mesta v dedine kde som vyrastala takže nebolo o čom.. ALE.. voda a elektrina tam nebola, planovala sa.. a vieš čo? Prešli od vtedy už asi 4 roky a stale sa tam nič nedeje.. voda by sa ešte poriesila ale najbližšia pripojka na elektrinu bola asi kilometer ďaleko malo sa to rozsirovat stavat nove stĺpy a zastavat cela ulica a stále nič
Inak, mne toto skor pride ako inzerat na predaj pozemku, nie ako otazka pripadneho zaujemcu o kupu.
Asi takto...všetko si pekne zisti na úrade ako to radia ale ani to nie je záruka. U nás sa rozširovala mestská časť. Pozemky predané, stavalo sa a po 2r zistili, ze sa na meste nevedeli dohodnúť na územnom pláne a teda vznikli nelegálne stavby, prešli ďaľšie 2r a tí ktorí sú napojení na siete si ich sami museli natiahnuť a zaplatiť inak by nemali nič. Investor aj distributori odstúpili od sľubovaných plánov.
Takže nelegálne stavby, bez pripojení, investorovi všetko zaplatili a museli zaplatit este navyše...šlo to na súd a doteraz tahanice neskončili a to je už 9r. Vedľa pozemkov vyrástli toto leto bytovky...a tie sú ok lebo ťahali siete z opačnej strany- od sídliska, nie od dediny kde nie je ani novinový stánok. Rozdiel asi 300m.
Dalsí prípad- intravilán, obec "zmenila" lúku na staveb.pozemky...všetko vyzeralo ok ale??? Príjazdová cesta nevysporiadaná a teda sa nemohlo udeliť stavebné. Posraných 16m...ak chceli majitelia pozemkov stavať tak museli zo svojich pozemkov darovať obci 6m na príjazdovku. Zo zákona stačili 3m ale obec si dala podmienku. Nikoho nezaujímalo,že sú pozemky na kopci a tá nevysporiadaná casť je rovná bývalá hospodárska cesta. Ani SPF nespolupracoval ked sa majitelia dohodli,ze odkupia aj prijazdovku a tú daruju obci.
Takže sľuby sú 1 vec a skutočnosť druhá. Ak nemáš nervy čakať a naťahovať sa s niekým roky tak sa na to vykašli. 800m za 20tis?? U nás by si za to ani záhradku v záhr.oblasti nekúpila...tam je nejaká habaďúra, ser na to.
A jazyková bariéra?? Mám kamošov z Komárna, nevedia ani ceknúť ale majú kamarátov, ktorí hovoria maďarsky a teda majú ĺahší život. Boli sme tam nie raz na návšteve. Liptovské ŠPZ takže pochopiteľne keď prehovorím slovensky bude to tým,že maď.nehovorím. Ten odpor a nechuť ma obslúžiť bol neskutočný. Prešli sme sa mestom, po hrádzi, po moste až na druhý breh...kto nás počul hovoriť po slovensky tak zazeral. Vôbec to nebolo príjemné. 8r som dole nebola a hoci je to pekné mesto, s kamarámi veľmi dobre vychádzame... necitili sme sa tam dobre a radšej sa odvtedy stretávame viac na sever.
@h2 by si sa čudovala koľko obci je na Slovensku a je tam napríklad pre deti už škola iba s vyučovacím jazykom maďarským
@pamag1805 pozri si stavebný zákon (alebo manžel) Stavebné povolenie dostaneš ak: 1. ku pozemku vedie spevnená cesta (najlepšie vo vlastníctve obce (štátu), alebo si jej spoluvlastník, cesta musí byť v katastri uvedená- veľký pozor na súkromných vlastníkov pod cestou - môžu celý proces zastaviť svojim nesúhlasom s prejazdom) 2. ak máš napojenie pozemku na el. (musíš to vybaviť s elektrárňami, musí tam byť písomný súhlas s presnými podmienkami) 3. ak je pozemok (záhrada, pole čokoľvek) na úrade pod ktorý patrí, určený na bytovú výstavbu (na úrade musia mať mapu zonácie pozemkov) - ináč tam môžeš postaviť len objekt s obmedzenou rozlohou a funkciou - chatu 3. ak máš vyriešenú odpadovú vodu (kanalizácia alebo Čistička - podmienky ti povie projektant) a napojenie na vodný zdroj. Veľký pozor na vlastnícke vzťahy!!!! Kto vlastní pozemok, pozemok pod cestou, vedľajšie pozemky (ak ti ich vlastníci nedajú súhlas nemôžeš stavať!) Z toho celého mi vyplýva, že ťa vlastník zavádza. Zrejme chcel stavať, kúpil si nejaký projekt a keď chcel vybaviť stavebné povolenie narazil na niečo z vyššie uvedeného. PS: rozhodne oslov projektanta, ktorý to všetko ovláda on ti to vysvetlí. Je tam ešte mnoho úskalí: napr.: ak tam je blízko VN vedenie má okolo seba ochranné pásmo, v ktorom sa nesmie stavať atď.
Odpíšem takto hromadne všetkým, ktoré mi tu píšu štýlom, ako keby som včera spadla z Mesiaca na južné Slovensko. 🙃 Najprv by som rada uviedla pár informácií na pravú mieru: nežijem v Šamoríne a nepracujem v Bratislave. Žijem v slovenskej dedine so slovensky hovoriacim obyvateľstvom v blízkosti Bratislavy, ale pracujem už dlho v Šamoríne, kde aj nakupujem a vybavujem väčšinu vecí. Nerobím nekvalifikovanú manuálnu prácu za pásom, ani nedokladám tovar. Robím odbornú prácu, na ktorú bolo potrebné VŠ vzdelanie. Maďarský jazyk nebol podmienkou prijatia, hoci majitelia firmy a aj absolútna väčšina kolegov sú maďarskej národnosti a aj sa medzi sebou rozprávajú po maďarsky a to aj predo mnou, čo beriem úplne v pohode.
Vôbec ma neprekvapuje existencia škôl s vyučovacím jazykom maďarským. Hneď niekoľko okolitých obcí to tak má. Do jednej takejto školy chodil môj syn v zime do telocvične na futbalové tréningy, keďže škola v našej obci nemá telocvičňu. Jeho to prekvapilo, že sú všade maďarské nápisy. Mňa nie.
V obchode, na úradoch, na pošte, v banke... fungujem tak, že rovno pozdravím "Dobrý deň" a hneď všetci prepnú do slovenčiny. Jediný problém som mala, keď som bola na mamografii v Dunajskej Strede a samotná doktorka takmer vôbec nevedela po slovensky. Ale ani tak ma odtiaľ nevyhodila 😏 či inak nedala najavo, že by som tam bola "nežiadúca osoba", skôr som mala pocit, že to jej je trápne, že mi nerozumie. Lebo, predsa len, bolo to na území štátu, kde je úradným jazykom slovenčina. Napokon sme sa nejako rukami-nohami dohodli. Ale zase, to bola Dunajská Streda, čiže zase niečo trochu iné, než Šamorín.
Nechcem viac písať, lebo by som mohla pokračovať ešte veľmi dlho a už aj tak je tento môj príspevok dosť dlhý, ale verte mi, že viem, ako to tu, "na maďaroch" chodí. 😉
@mamina7070 prečo by mala vedieť maďarčinu?! Osobne by som pri NR,pochádzam od NZ a sčasti Lv všade rozprávali madarsky ale ja neviem ani ceknutnakurat tak pozdraviť. Moji nebohý starý rodičia vedeli madarsky,polka mojej rodiny vie maďarský ale ja nie. Mám rodinu v Marcelovej tam väčšinou iba maďarský ale nikdy ako decko som nemala problém ísť do obchodu a niečo kúpiť rozumeli mi vždy. Ale je rozdiel maďarčina a maďarčina. Lebo väčšinou iba narecovu používajú nevedia všetci origos madarsky.
Polku života som prežila na národnostne zmiešanom území, na SŠ sme niektoré predmety mali spolu s maďarskými triedami, mám plno kamarátov maďarskej národnosti, po maďarsky neviem a v živote som nemala problém s čímkoľvek. Skôr je trápne maďarsky hovoriacim ľuďom, ktorým SJ nejde dobre, že sa nevedia dohovoriť. Ja som sa nikdy trápne necítila, ani mi to nikdy nikto nedal najavo, že neviem. Väčšina vie prepnúť do SJ ako nič. To, že sa pozdravia po maďarsky, vôbec neriešim, odzdravim slovensky. Problém paradoxne vždy vidia tí, ktorí na takomto území nikdy nežili. Viď Slota a spol , zo ZA bude vykrikovať somariny, pritom normalnym ľuďom je úplne jedno, kto má akú národnosť. Vždy je to ľuďoch, nie o národnosti.
@pamag1805 zisti, ci je tam vecne breneno...inak riesis to s dakym realitakom? Ten by to vedel poradit, a zistit v com je hačik ze je tem pozemok tak lacny...

@h2 tak to máš sakra šťastie. Lebo ženy ti tu píšu pravdu. V mestách a obciach s maďarskou menšinou máš problém uplatniť sa bez ovládania maďarského jazyka a to môžeš mať aj neviem akú VŠ a prax v odbore. Pokiaľ nie si dvojjazyčná, v takomto meste si s prepáčením ani neprdneš pokiaľ nie si ten typ čo sa uspokojí s prácou v pásovej výrobe alebo s dokladaním tovaru v nejakom obchodnom reťazci.