Kupujete zľavnené potraviny i napriek tomu, že nie ste na to odkázaní?
Ahojte, len taky prieskum nazorov...
Kupujete zlavnene potraviny aj ked na to nie ste odkazani? Napadlo mi to vcera, stretla som znameho ktory to fakt nepotrebuje (setrit na potravinach) a prebral komplet boxy so zlavou, mal plny kosik zlavnenych (trv.pecivo, maso, syry...).
Ja tie zlavnene veci beriem ako fajn moznost pre tych, ktori potrebuju setrit, nikdy ich nekupujem, pride mi to take ze beriem sancu tym ktori to potrebuju viac. Je mi jasne ze si ich moze kupit ktokolvek, vcera mi bolo celkom divne ako to tam preberal a hadzal do kosika.
Kupujeme ich ak zrovna nieco z toho potrebujeme a viem ze v ten alebo nasledujuci den z toho uvarim. Pre mna je to fajn moznost na to, aby sa vyhadzovalo menej potravin a teda aby sa menej plytvalo. O peniaze mi vonec nejde. Rovnako nakupujem v bezobalovych predajniach a snazim sa kupovat lokalne vyrobky z mensich fariem, ekologicke cistiace prostriedky/drogeriu a biopotraviny.
Rovnako kupim aj oblecko z druhej ruky a ja zas po detoch posuvam dalej. Podla mna to nie je hanba ani nieco “pre chodobnych” ako pises.
Kupujem, samozrejme, ak je to nieco, co by som kupila aj tak, alebo nieco, co ma zaujme, ale plnu cenu by som za to nedala😄 to sa tyka aj oblecenia, drogerie, dovoleniek, vsetkeho…
@lila1988 ak to robi nezakonne, podplacanim, “vybavovanim” a pod., to samozrejme neuznavam, ale samotne setrenie nie je nic zle.
a prečo nie?
prečo by som mala kúpiť drahšie, keď môžem ušetriť? finančná gramotnosť 🙃
Možno aj preto majú toho viac, ako ty, čo nepotrebuješ brať šancu tomu, kto to potrebuje. Tak využije šancu on a čo ušetrí, hodí do prasiatka 😋
Tak to tak asi nikto neberie,že nechám v obchode chudobnejšiemu. A nikdy nevieš kto je chudobnejší. Ako vidíme aj z tejto diskusie, veľa bohatých ľudí vyzerá obyčajne,možno by si povedala,že je chudobnejší ako ty a pritom je to milionár. A naopak ti chudobnejší sa tvária,že je pod ich úroveň hrabať sa v koši so zjacnenym tovarom. Ja som robila chvíľu poštárku, neraz som došla s poštou,vyšla panička, vyobliekana v Adidas súprave,umelé nechty,mihalnice, že sa akurát vrátili z dovolenky. A že ktože im píše? Hovorím exekútor. Navonok vyzerali ako bohatí ľudia a pritom listy od exekútorov. A bolo takých prípadov viac než dosť. A naopak stretla som bohatých ľudí s firmami, a takí milí pokorní ľudia to boli.
@milanemila praveze tie bezobalove obchody su drahsie, ja som tam kedysi nieco kupila, aj som v tom chcela pokracovat, ale nebudem ich dotovat. Rovnako kvalitnu napr. skoricu alebo sosovicu kupim lacnejsiu v normalnom obchode.
Tak tazko povedat, kto je na co odkazany. Niekto mozno posobi znackovo,ale ma mozno priemerny plat a vie narabat s peniazmi. U nas tie potraviny pred koncom spotreby velmi nie su. V korune par mliecnych vyrobkov, v tescu fakt len par ks sladkosti,piva,sezonnych cukroviniek, v bille hlavne jogurty, v dalsom tescu mavaju len sladke pecivo a ovocie. Cize ani nie je moznost pre slabsie rodiny sa na tom prestravovat, v podstate taka rodina ani neurobi plnohodnotny nakup.
Rano to v obchode vidim, poobede to tam stale je,takze velky zaujem o to nie je.ja si z toho prilezitostne kupim tiez vacsinou syr abo sladky zavin.
Áno kupujem a vždy ma to poteší keď také nájdem 😄
Autorka, ja uz sa nedivim kolegovi, co povedal, ze mzdove uctarne su najvacsie drbarny. Ak tam stretol taku ako ty, tak aj ho chapem. Pomaly aby sa clovek bal ist do obchodu, pretoze riskuje, ze mu Kelisova z mzdovej uctarne skontroluje obsah vozika a potom to este bude preberat kade tade. Na MK to este nie je taka hruza, ale neverim, ze toto nedas ako bonus v nejakej debatke s podobne nastavenymi vegetami ako si ty
@viestta a si predstav ze nie 🙂 napisem to len tu ako anonym o anonymnom cloveku. Nikdy som nemala potrebu to niekde nazivo rozoberat.
Do predraženej jednoty chodim na krajane syry šunky salámy a pečivo, nič iné tam nenakupujem, lebo to viem kúpiť inde ooooooomnoho lacnejšie.. samozrejme výnimkou sú tieto zlacnené boxy, takže aj keď na to nie som odkázaná, v jednote to robím vždy 🤣 v takom lidli alebo tescu vôbec :D
Uz to, ze mas potrebu preberat to anynymne je o tom, ze by ti bok vyvalilo ak by si sa v tom nerypala
No a podľa mňa len hlupák nekúpi niečo v akcii (ak su to potraviny ktoré využije samozrejme) ale radšej zaplatí vyššiu sumu... Zrovna minule som urobila v tescu nákup za 21e mala som 1 veľkú tašku + niečo pomimo nej. Bez zliav by som nechala za tie potraviny minimálne 35€. A popravde nie, niesom nato odkázaná, ale mám rada svoje zarobené peniaze natoľko, aby som ich nevyhadzovala len tak do luftu.
@leskovael presne 😂 to je jak keby som pri sebe videla dve rovnaké výrobky jeden za 1euro a druhý za 0,50€ a vezmem ten za euro lebo čo keď po mne príde niekto ,, chudobnejší a bude to chcieť kúpiť..však to je úplne z cesty..ja som chudobnejšia ako niekto iný
Vždy sa prehrabujem v zlavenom tovare s končiacim dátumom spotreby. Keď nájdem niečo čo sa mi hodí alebo co sa dá zmraziť vezmem aj viac kusov.
Prezreté banány sú top, kľudne vezmem aj niekoľko trsov, doma spravím banánový chlieb, alebo ich nakrájam, zmrazim a potom z nich robím banánovu zmrzlinu.
Ak nájdem v lidli bednicku ovozelu za 1 € kúpim aj dve.
Niesom na to odkázaná ale rada ušetrím. Možno sa to niekomu zdá pár centov ale rocne to môže byť dokopy aj zopár stovák
Za ďalšie mi to príde ekologické, prečo by malo jedlo končiť v spaľovniach a na smetiskach?
@viestta ja som velmi rada ze sa to da prebrat takto anonymne, na konovi by som nezalozila pod svojim nickom ani ako spotrebovat zvysne bielka 😁
Ano, nakupujeme obcas aj potraviny v akcii, hoci na to nie sme odkázaní. Prečo by sme to nemohli využiť, ak je to nieco, čo často jeme ? Tak sa nakupi viac a dame do mrazaku.
Úprimne a prečo by nemali ti, čo majú peniaze kupovať v akcii, ja milujem - 50%napriklad v Bille plus, na bio drahé mäso, kde jedno kura stojí skoro 17 eur. Prečo by som si mala lámať hlavu. Lepšie ako keď to potraviny vyhodia. Lebo ti menej finančné zdatní to nekúpila tak, či tak.
Áno, kupujem zľavnené aj akciové. To, že som na to neni odkázaná, neznamená, že budem míňať, keď nemusím 🤷
@namornicka mne nevadi, ze su drahsie, paci sa mi ten koncept a rada to podporim. Ja co mam odsledovane rovnake vyrobky, tak v bezobalovom si dokonca lacnejsie ako v obale. Hovorim ale o rovnakek znacke produktu, nie o druhu potraviny.
nechapem taketo zmyslanie 🤦🏼♀️ a ked si to chudobnejsi nekupia poputuje to do kosa? kazdy ma pravo setrit, mozno je tam kde je prave preto lebo vie narabat s peniazmi… vidis niekde pri akciovom tovare napisane ze si to moze kupit len dochodca alebo socialny pripad? 🤦🏼♀️ fakt sa musis nudit..
@lujza123 presne toto je to najdolezizejsie hladisko, zabranit plytvaniu. Tak ci tak sa u nas vyhadzuju tisice ton potravin. Nie som odkazana kupovat len zlacnene vyrobky, ale nemozem ovplyvnit mnoho veci na svete ale mam moc dat sancu jogurtu den pred zarukou, alebo mierne zvadnutej zelenine neskoncit v odpade. Jogurt zjem, zeleninu pouzijem. Mozno aj ten pan s nadstandardnymi prijmami rozmysla rovnako. Nie je zgrlos ale rozmysla ekonomicky a aj ekologicky. Keby chudak vedel, ze jeho nakup vyvolal tolky zaujem u byvalej kolegyne, tak by sa nestacil cudovat. Mozno keby jej videl do hlavy, tak by len uzasol, cim vsetkym su ludia schopni zatazovat svoje mozgove bunky.
Nikdy mi nenapadlo, ze je to pre ludi, ktori si danu potravinu nemozu kupit v plnej cene 🤷♀️
Su zlacnene preto, aby sa predali este v ten den kvoli konciacej zaruke. Nie je to charita, je to kvoli tomu aby to obchod nevyhadzoval a nemal naklady ma likvidaciu cize stratu alebo pripadne zarobil aspon nieco.
Ked som na nakupe a chcem robit napr grilovany hermelin a vidim, ze je v tom boxe hermelin, ktoremu zajtra konci zaruka a je v 30-50-70% zlave, tak vezmem ten. Nebudem ho kupovat v plnej cene, ked ho tak ci tak zjem dnes. Tak isto masove vyrobky, syry. Niekedy manzel povie, zober mi nejaky salat. Ak tam je vlassky, tak vezmem, nebudem na pultoch pytat parizsky...
@dejka77 raz som kupila takto puding, doma som otvorila a plesen. Tak s 2 malymi detmi nepojdem reklamovat 50 centov alebo kolko. Ale ked idem obcas o siedmej do potravin, tak maju pecivo v akcii - 30%, tak kupim, preco nie, na ranajky v sacku nevyschne. Nie cely pult, samozrejme. 😁
mne to pripadá že tu nejde o tých chudobnejších na ktorých Ty tak veľkodušne myslíš…. ale len o to že Ťa serie že ma taký plat a pozera na ceny.. je to každého vec, najhoršie je že teraz keď budem v lidli pokukovať po zľavnených tovaroch budem mať pocit že ma každý má za socku .. doteraz by mi to ani len nenapadlo že to niekto môže takto brať…
Ja som minule pozerala na actimel, mega mega zľava za 12 kusov ci koľko ich bolo ale spotreba do 2 dni čiže akože haloo asi by som za zosrala akurát z toho keby ich mam všetky zjesť 🤣
@hendikep ja na nich vobec velkodusne nemyslim, len mi nikdy nenapadlo vyberat si potraviny z tych zlavnenych. Akcie kupujem bezne,aj do zasoby. Teraz v tych boxoch asi popozeram co maju a mozno aj nieco vyskusam.

@summer23456 ja som do tych kosov nechodila lebo som to brala tak ze to je pre ludi ktori si nemozu dovolit dat za jogurt 2,50 ale za 1,25 ho kupia. Tak im to nebudem brat, ked ja ten jogurt za 2,50 v pohode kupim. Ale mozno prehodnotim.
Vcera som fakt bola prekvapena s akou samozrejmostou ten clovek prebral kos a nabral odtial potraviny. A vidim podla diskusie ze to robia viaceri bez toho aby na to boli odkazani.