icon

Ľudia nemajú peniaze

18. feb 2025

Ahojte, neviem či mám len ja taký pocit, ale príde mi že ľudia nemajú peniaze.

Pracujem pre jeden veľký autobazár, kedysi sme mali v ponuke aj 50 áut, dnes je to do 20 a sme radi keď sa predá 1 auto do mesiaca. Napr. ja predávam kolesá čo mi ostali z auta už 3 mesiace a nikto sa mi neozval, dal som nižšiu cenu a stále nič. Kamarátka predáva Macbook a nikto sa jej neozýva. Keď som bol mladší predával som oblečenie online ako hobby, teraz som asi pol roka už nič nepredal.

Čo myslíte? Ako to vidíte vy? Mám taký pociť, že sa svet otočil o 180 stupňov, neviem čo sa deje....

Strana
z3
jana_eyre_2
19. feb 2025

Ľudia ešte len nebudú mať peniaze...

romino
19. feb 2025

@jana_eyre_2 na zaklade coho take predpokladas ? Take veci som si myslel roky dozadu. Ale konzum stale rastol.
Potom som bol priam presvedceny, ked aj corona prisla a lockdowny.
Po kratkej pauze konzum rastol dalej - ako by sa nechumelilo, a to pritom zacali aj ceny dramaticky rast. Akoze teraz ta zvysena dph z 20 na 23% uz naozaj ludi financne zlomi ?

jana_eyre_2
19. feb 2025

@romino nie je to predsa len o zvýšenej DPH.. napríklad bude inflácia ešte rast, transakcna daň začne platiť od apríla, energie tiež nebudú na rovnakej urovni.. platy neporastu tak rýchlo a všetko sa zdraží, čo sa už zdraželo.. dám príklad len také krúžky ktoré platím svojim deťom - každý klub zvýšil ceny, o cca 50€.. a to sú len krúžky, zvyšuje sa všetko bez toho aby sa tak rapídne dvíhali mzdy..

rutyruth
19. feb 2025

@romino neviem ci dovolenky sú meritkom kto ma a kto nemá peniaze. Ja mam tiež dovolenky rok dopredu kúpené. Dôvod je cena. Ešte v decembri som kúpila dovolenku v septembri keďže nás vyšla pre 4 osoby 3000 e. Keď som tento termín pozerala teraz tak stojí 4000 e a letné termíny idú okolo 4500-5000 e. Takisto letenky sa kupujú keď sú v zľave väčšinou aj pol roka dopredu...

romino
19. feb 2025

@rutyruth takze dalsi priklad cloveka co peniaze ma.
Priemerny plat na SK je dako 1400-1500e hrubeho.
Keby peniaze nemate, nedate hned len na nieco ako dovolenka 2 cele hrube priemerne platy,
rok co rok.
Zarabane peniaze by vam pokryvali len zakladne ziv. potreby (medzi co naozaj nepatril letecka dovolenka cez cestovku do hotela)
Autorka tu ale riesila dojem, ze "ludia nemaju peniaze".

romino
19. feb 2025

@jana_eyre_2 uvidime, len ako som uz pisal, som skepticky. Boli tu take vlny zdrazovania, co by som nikdy nepovedal ze nastane - a akoby vsetko po starom.
Aj restauracie, bary, donasky, online nakupovanie, vsade packety a alza boxy ako huby po dazdi vyrastli ...clovek by povedal ze to vsetko malo ist do riadneho utlmu.
Kolko sa toho narozpravalo, ako budu ludia v problemoch kvoli vyssim splatkam hypotek (vyssie uroky), k tomu vyssie vydavky na zivot.
Pomaly vlna bankrotov a vlna nutenych predajov sa cakala - a tym padom lacne nehnutelnosti, nieco ako pocas fin. krizy 2009.
A co pocujeme po tych vsetkych zdrazovaniach ? Ako byty zase drazeju, zase rastie dopyt.
Zvysene uroky sposobili problemy len zanedbatelnemu poctu ludi, nic mimo normal.
Tak uz naozaj nehram na tu pesimisticku kartu, ze prave teraz to ale prichadza, prave teraz uz ludia nebudu mat peniaze.

sasa1310
20. feb 2025

@romino jak tak. Áno bolo a vtedy ozaj ľudia menej kupovali

rutyruth
20. feb 2025

@romino Sme taka stredná vrstva. No ak si mam vybrať Chorvátsko za 2000 e alebo leteckú dovolenku za 3000 e s AI kde viacmenej uz nič neminiem tak sa rozhodnem určite pre leteckú kde sú aj super služby...

tiezjedna
20. feb 2025

@romino tak kovid a lockdowny prenastavili chod ekonomiky. Zatiaľ čo niektoré obory boli v útlme, iné kvitli. Zmenilo sa tým aj nákupné správanie spoločnosti. Je prirodzené, že sa veľa vecí zmenilo, ale rozhodne to neznamenalo významný odliv cash flow v bežných domácnostiach. Ľudia proste začali premýšľať a nakupovať inak.

romino
20. feb 2025

@rutyruth no ved ano, super. Teda dalsi priklad ze neplati to vseobecne "ludia nemaju peniaze". Keby neboli, tak nie je ani letecka dovo AI, ani lacnejsia autom. Dovolenka by bola na zahradke, vela pestovat, prip. aj chovat ...na prilepsenie. Ako kedysi.

orisker
20. feb 2025

Výsledky ankety Rádia Jerevan z roku 1970:
Čo myslíte, budú v roku 2025 ešte peniaze?
-
Nuž, optimisti tvrdia, že peniaze v tej dobe už nebudú.
Pesimisti naopak tvrdia, že peniaze ešte vtedy budú.
No a my, realisti, hovoríme: u niektorých budú a u iných zas nie.

margotka17
20. feb 2025

No neviem, ale myslím si, že ľudia majú dosť peňazí. Síce, každý jojka, že nemá, ale v rodine sú často aj 3 auta. Dovolenky si tiež doprajú aj letné aj zimné, aj napriek tomu, že majú viac prác mimo hlavného pracovného pomeru. Peniaze si treba užiť, nie ich držať.

Strana
z3