Má zmysel ísť do nájmu pri príjme 800 EUR?
som mlada baba, v cistom mam okolo 800-900€ nasla som skvely byt za 500€, lacnejsi nenajdem..je aj mozne vyzit z toho ostatku?
@gemerka17 ved to ze velmi o tom premyslam lebo financne by mi to najlepsie nevychadzalo a hlavne z toho dovodu ze s rodicmi nemam vobec dobry vztah tak chcem sa odstahovat. keby mam tak nerozmyslam o tom ze chcem ist prec
@anonym_autor Ak tak s kámoškou si prenajmite. Odišiel som, keď som mal tuším 20. Najprv sme si prenajali 3izb. Byt a neskor 4izb. Vzdy sme boli traja. Moji najlepší kamoši, teda osoby z našej partie. Vsetko super bolo. Vždy u nas boli návštevnici nejaky. Teda dalsi priatelia a známi. Fajn casy. Prišiel som z práce a hneď bola párty hehe.
@anonym_autor si maldá baba, za tento plat tu chceš živoriť? Išla by som inam, kde ponúkajú viac a učila sa reči, išla von. Takto sa zahrabeš naveky v podnájme s biednym platom
@anonym_94afcb To je tiež možnosť. Súhlas. Urcite sa treba vždy vzdelavať v zdravej miere. Po celý život. Vedieť viac jazykov je superki.
@nyusika pracu s vecsim prijmom? Ale ved niekde musi zacat, urcite je v tomto veku bez praxe a vzdelanie asi tiez nebude ktovieco
@anonym_e36df2 ok, začala...a je čas ísť ďalej.
Hľadať možnosti, ako si príjem zvýšiť.
Neminat čas a energiu na premýšľanie, ako z 800 eur viac ušetriť.
Do fcb skupiny vasho mesta daj prispevok, ze hladas partakov na podnajom/zdielany byt. Pozbieras ludi a prenajmete si byt. Usetris a budes si moct aj lepsie zit. Inak to ta rodicia vyhadzuju? V 18tke sa stahovat je nevidane. Snad ti aspon tie peniaze co im davas odkladaju..
Budes prezivat v podnajme a nic neusetris a co potom? Vyhliadky do buducna? Striedat najmy cely zivot? Mas 18, mas uz vlastne kompletne ukoncene vzdelanie? Ja by som radsej este “sklopila usi” a aspon par rokov vydrzala u rodicov kym si nasetris aspon nejaky zaklad na hypo, alebo ked uz sa musis odstahovat, tak s nejakou kamoskou ist byvat aspon docasne. Lebo toto je velmi, velmi zly napad.
Do fcb skupiny vasho mesta daj prispevok, ze hladas partakov na podnajom/zdielany byt. Pozbieras ludi a prenajmete si byt. Usetris a budes si moct aj lepsie zit. Inak to ta rodicia vyhadzuju? V 18tke sa stahovat je nevidane. Snad ti aspon tie peniaze co im davas odkladaju..
@cyberk v 18 nemá väčšina detí ešte ani strednú školu skončenú.
Pokiaľ je autor divnej témy absolvent učilišťa - môže sa poobzerať po fabrike v okolí, kde je jedným z benefitov podniková ubytovňa
Dať 2/3 príjmu len na nájom je veľmi veľa. Iné by to bolo keby si povedzme vzala hypotéku, platila 300 splátku a 200 byt, lebo aspoň by si bola "vo vlastnom". Ale dať toľko peňazí len na prenájom cudzieho bytu určite nie. Ostan ešte s rodičmi a šetri, si ešte mladá.
Obaja rodičia nepracujú, to sú čo povalači, lebo keby jeden nepoviem nič , prečo nemajú prácu? V tvojom prípade by som išla do prenájmu a mala pokoj, pracuješ dať 500 euro ak ti ostane 400 tak to v pohode dáš, navaris si na 3-4 dní tak ťa vyjde strava lacno to v pohode do 200 eur, keď budeš premýšľať čo ideš jesť, a zvyšok ty vieš aké máš náklady, ale ten pokoj bude na nezaplatenie čiže vyjde ti ltt ale chod do toho, časom si snáď nájdeš priateľa a podelíte si to nič strašné
@sevrin zabudas na 20% hotovosti. Sotva bude mat na americkú hypoteku. Je na to strašne mladá. Treba najprv našetriť základ
@gemerka17 nie nezabudol, ja som ju neposielal si hypotéku vybaviť, ale zistiť si aké má možnosti, keďže banku okrem hotovosti zaujímajú aj iné veci, ktoré si bude overovať. 500€ podmajom by som určite neplatil.
Sú tu také témy, čo by ste v mladosti urobili inak
Tak ti poradím, v 18 by som pri dnešných cenách najmov z fleku brala hypotéku
Výhody pre mňa , cenovo porovnateľná splátka s nájmom
Je to len moje ( v budúcnosti ,keď niekoho stretneš ,budeš mať vlastnú nehnuteľnosť alebo hotovosť po predaji, ktorá je len tvoja a neostaneš po prípadnom rozpade manželstva s holou riťou)
Cena nehnuteľnosti bude len rásť
Hypotéku máš splatenú (môžeš mať splatenú) v mladosti ešte a nie v dôchodkovom veku 18 +30 rokov splácaš hypotéku, a to bez mimoriadnych splátok , pred 50 máš splatené
@sevrin sa zobuď. Hypotéku nedávajú ľudom len tak, že prídu a chcú hypo. Na ňu treba mať našetrené nejaké peniaze
@anonym_2cef6c ešte raz pre mentálne neprebudených anonymov: neposielal som ju vybavovať si hypotéku, ale zistiť si možnosti. Banky ponúkajú bonusy o ktorých sa verejne nehovorí, človek nikdy nevie na čo vlastne má.
V tvojom veku a s tymto prijmom je to luxus.
@anonym_2cef6c ešte raz pre mentálne neprebudených anonymov: neposielal som ju vybavovať si hypotéku, ale zistiť si možnosti. Banky ponúkajú bonusy o ktorých sa verejne nehovorí, človek nikdy nevie na čo vlastne má.
@sevrin a aký bonus získa 18-ročná, ktorá nemá nič našetrené?
Je to len moje ( v budúcnosti ,keď niekoho stretneš ,budeš mať vlastnú nehnuteľnosť alebo hotovosť po predaji, ktorá je len tvoja a neostaneš po prípadnom rozpade manželstva s holou riťou)
Hypotéku máš splatenú (môžeš mať splatenú) v mladosti ešte a nie v dôchodkovom veku 18 +30 rokov splácaš hypotéku, a to bez mimoriadnych splátok , pred 50 máš splatené
@pe_mi myslis ze dostane autorka hypo? Bez uspor, v jej veku a s nizkym prijmom?
@pe_mi zobuď sa zo sna
Nemáš príjem na to, aby si žila sama v prenajatom byte (a žila tak, ako popisuješ – chodenie aj do mesta, aj si niečo kúpiť na seba, atď. ) Buď choď bývať s niekým ďalším, alebo zostaň ešte s rodičmi a pár mesiacov si túto svoju ideu otestuj v praxi – 500 € odlož a zi iba zo zvyšku. Chápem, že dnes prispievaš aj rodičom, ale sama vieš že za tých 200~300 € by si nedokázala platiť Bývanie + stravu. Takže to by som brala tak,že to aj tak bude výdavok na stravu keď budeš bývať sama. Som šla do prvého podnájmu, mala som cca podobnú sumu v čistom. Ale boli sme na to dvaja.
na zaciatok zacni zdielanym bytom, ten mas za polovicu. Takto nic neusetris a vyjdes len tak tak. Si mlady clovek, potrebujes aj zit.
Choď do banky sa spýtať aké možnosti by si mala na hypotéku. Len aby si bola v obraze na čom si. 500€ mesačne si môžeš platiť rovno hypotéku. A bude to tvoje keď to raz splatíš.
@sevrin a z čoho bude žiť, keď dá 500 na hypotéku? Náklady na vodu, teplo, smeti a správu bytového domu si nechal kde?
@sevrin hlavne ze ty si mentálne prebudeny ked 18 ročnej s predpokladám nulovými úsporami hovoríš aby išla riešiť hypotéku 🤦♀️ “normálny” človek ma problem dostať hypotéku ale ty vieš o nejakých super tajných bonusoch, určite jej ho dajú ako prvej (aj keby existoval). Ze tebe neni trápne a ešte mas tu drzosť ostatným ľudom, ktorí aspoň žijú v realite a nie pod kameňom ako ty, písať ze sú mentálne neprebudení
bude to zle rozhodnutie, zo zaciatku na rok chod do zdielaneho bytu a uvidis, ci dokazes s tymi peniazmi vyzit, lebo za mna je to malo penazi.
ty uz nechodis do skoly? lebo teda v 18r vacsina teens nema dostudovanu skolu ani nahodou.
zdielany byt (v nom tvoja izba) Ta vyjde ovela menej. vyskusas, kolko realne minies penazi. lebo ak nahodou zostanes PN, budes potrebovat nejaky vacsi vydavok, nemas ziadnu rezervu
Pri prenajne sa plati casto aj depozit, mas 1000 eur usetrenych? Ze 1 najomne zaplatit a 1 depozit. Das 200 eur rodicom a nevyjde ti a ked budes platit 500, tak uz ti vyjde? Ja som pred 20 rokmi zarabala 600 eur a byvala som v zdielanom 3i byte, s 2-3 spolubyvajucimi. V podstate az do 30ky, ked sme si s priatelom/teraz manzelom vzali hypo. Kym mas svoju izbu a spolubyvajuci nie su humusaci, tak sa to da.
@sevrin hlavne ze ty si mentálne prebudeny ked 18 ročnej s predpokladám nulovými úsporami hovoríš aby išla riešiť hypotéku 🤦♀️ “normálny” človek ma problem dostať hypotéku ale ty vieš o nejakých super tajných bonusoch, určite jej ho dajú ako prvej (aj keby existoval). Ze tebe neni trápne a ešte mas tu drzosť ostatným ľudom, ktorí aspoň žijú v realite a nie pod kameňom ako ty, písať ze sú mentálne neprebudení
@anonym_83baf8 dalsia, co neviem citat...nepise. ze si ma vziat hypoteku.
ma sa ist informovat, ake su moznosti.
aby sa do buducnosti (blizkej) vedela nejak zariadit.
esteze mate moznost byt huste, lebo nikto nevie, aky tu mate znamy nick...
doma musite urcote suchat nohami
@cyberk v 18 nemá väčšina detí ešte ani strednú školu skončenú.
Pokiaľ je autor divnej témy absolvent učilišťa - môže sa poobzerať po fabrike v okolí, kde je jedným z benefitov podniková ubytovňa
@nyusika ale vsak ona pracu uz ma naco by sla pracovat do fabriky? aby spala na ubytovni s ciganmi ? :D ktora mlada baba by sla dobrovolne do takehoto prostredia... ziadna
@anonym_autor prečo nejdeš do zdieľaného bytu? Platiť 500€ z 800 na nájom (takmer celý mesiac makať v robote na zaplatenie niekoho hypotéky) je celkom luxus... Si mladá, nemáš rodinu, máš veľa času na zvyšovanie si kvalifikácie a hľadanie si lepšie platenej práce... Ja som do 30 bývala v malej izbičke, a to som zarábala násobne viac...
Najdi si brigadu, prisetri, urob rezervu. Nech nie si prilis natesno. A potom by som s tym aj tak prastila a skusila stastie pri inej praci za lepsi plat v inom meste/krajine.
Ak chces ist z domu kvoli rodicom, chod do zdielaneho bytu, dohodnite sa viaceri... nie za 500EUR z 800EUR platu urcite nie. A ak vies, mozes sa odstahovat do ineho mesta, ist na skusy, za lepsim prijmom atd. Podla moznosti, lebo popravde aktualne neviem ako co funguje. Pred 20r by som brala kufor a isla hocikam :DDD

Neviem kde žiješ, ale nerozmýšľala si ísť niekam do väčšieho mesta za prácou, prípadne zahraničie? Si mladá, doma ťa nič nedrží.