icon

Majú sa ľudia naozaj tak zle finančne?

29. okt 2024

Zaujímalo by ma, ako vnímate takú tú celoslovenskú náladu týkajúcu sa nižšej kvality života. Hlavne teda z finančného hľadiska. Ja totiž nemám pocit, že by sa ľudia mali až tak zle a museli rozmýšľať či si kúpia tento mesiac nový sveter alebo kúpia zeleninu či ovocie. Normálne robia veľké nákupy, chodia do reštaurácií, kina, na výlety. Platia si hypotéky či nájmy, šetria si. Áno, niečo to stojí, ale to tak bolo vždy. A to sa nebavíme o okruhu nejakých manažérov či podnikateľov, normálni ľudia okolo 25-35 rokov.
Alebo ide v tom prípade len o naozaj konkrétne skupiny ľudí, ktorí sú na invalidnom dôchodku či majú problém nájsť si prácu? Lebo často o tom čítam rôzne na internete, ale realita mi nepríde až taká pochmúrna.

rutyruth
29. okt 2024

Ja mam pocit ze v poslednej dobe míňam enormne veľa. Aj mam z toho občas blbý pocit ale na druhej strane s manželom naozaj makáme. Obaja nemáme len jednu prácu, dokonca ani dve. Stále sme v pracovnom kolotoci. Ale nepozeram na to co koľko stojí-manzel ano 🤭. Ale zas nie sú luxusné veci. Chodíme pravidelne do restik, na dovolenky možno aj 5x -6x za rok ak rátam aj predĺžené vikendy. Na dom mame hypo dá sa povedať malú. Rodicia nám prispeli na štart sumou možno 25000 e + otec nám postavil veľkú časť domu (rozumej vlastnoručnou pracou). Inak sme si zarobili na vsetko sami. Stvalo ma niekedy ze môžme ušetriť viac, no smrťou ocina som pochopila ze sme tu na chvíľu. Ze pokiaľ som tu a môžem, chcem cestovať. Sporenia mame založené a odkladat deťom? Tie si musia tiež niečo prežiť a posnazit sa vlastnými silami aby si veci vedeli vážit. Budúci rok a ten dalsi a dalsi bude isto financne náročný. No pokiaľ bude zdravie slúžiť, bude dobre...

drago12587
29. okt 2024

@tiezjedna jaj, už vidim :D mas pravdu.. slovenčinu sa ucim spetne, za poslednych 5 rokov som rozpraval slovensky asi tyžden dokopy.. mozno na tvoje prekvapenie 99.999% sveta nerozprava slovensky :D .. ale ty si hrdá slovenka, clovek si musi davat pozor na každu drobnost čo :D .. inak sa nemaju ludia ako ty čoho chytit, chceš sj rypnut ale nemas intelekt na realny argument :D ..

tiezjedna
29. okt 2024

@drago12587 99,999% sa píše s medzerou ...9 %. Spätne sa píše s ä. Slovenka s píše s veľkým S. Zjavne píšeš z mobilu, takže tie ostatné chyby, ktoré sa mi ani nechce počítať, nemá cenu komentovať. Si blbý ako tágo, hráš sa tu na veľkého svetoznalého kápa, ale pravda bude asi taká, že tvoj najvzdialenejší výjazd bol prstom po mape a vlhké sny😉 Preto tie útoky na údajnú absenciu intelektu (...ktorý ťa upozornil na absenciu tvojich elementárnych znalostí) 😉

Takto ti poviem šuhaj, keby si mal desatinu môjho intelektu, ležal by si pod palmami s drinkom v ruke a oblboval skutočné slečny/ženy, a nie trollil na fóre, kde je ústrednou témou pokadená plienka, prípadne meškajúca menštruácia 😎 Ale ty sa tu zjavne cítiš komfortne🤰😉

drago12587
29. okt 2024

@tiezjedna na dovolenky chodim čo 3 ti mesiac ( teraz som na islande) :D .. s drinkom v ruke som lezal pod palmami 2 mesiace dozadu, a budem za mesiac a 2 tyždne znova :D .. čo je na tom ? Všetci chodia na dovolenky :D ..priatelku mam, nepotrebujem oblbovat slečny ...ty sa tym tak chvališ asi pre to, lebo si mysliš, že je to niečo vynimočne :D .. ja nepotrebujem pridavat fotky každeho miesta kde som, aby som presvedcil ludi " ako skvelo sa mam" to maš nejaky komplex.

tiezjedna
29. okt 2024

@drago12587 vitaj na mojom profile🥂😉

siska53
29. okt 2024

No nejak super sa zas nemame.. tiez rozmyslame, kde usetrit.. na dovolenku nevyslo, len deti do tabora, aj to sme boli radi , ze sme mohli vyuzit prispevok zamestnavatela... Nie je to ako kedysi, ked, hoc som bola doma s detmi, sme chodili aj na dovolenky, nehladela som, co davam do nakupneho vozika... Teraz je to, mam pocit, cim dalej, tym horsie... A neusetrime vlastne nic....ale ano, snazime si obcas aj dopriat..len je to vzdy zas na ukor dacoho ineho....musime vela rozmyslat...

drago12587
29. okt 2024

@tiezjedna vieš, že na to je tiež študia, ? Ludia ktori pridavaju vela fotiek z dovoleniek, " skveleho života" nie su štastní ? :D https://www.inc.com/jessica-stillman/people-are... , maš len komplex :D

drago12587
29. okt 2024

@tiezjedna brat bol tam kde ty za cely život za jeden mesiac :D stalo ho to 6k :D ( ani nie jednu vyplatu) .. . Nepridal jedinu fotku na socialne media ... To daco o tebe hovori

zuzanita1609
29. okt 2024

A niektorí by sa mohli uskromniť, niektorí by si mohli dopriať, iní by sa mali podeliť a iní by mali myslieť hlavne na seba 😉. Keď sa cítim faktže zdutá,keď mi niečo nevychádza,po chvíli ma to prejde, keď si predstavím,že niekto nemá ani ten základ slušného a zdravého bytia.

tiezjedna
29. okt 2024

@drago12587 ja ti to všetko samozrejme verím 😂 pozdravuj brata a ty nám pošli nejakú fotku z Islandu 🙏🐧

drago12587
29. okt 2024

@tiezjedna tieto su pekne :D a pozdravim :D

milanemila
29. okt 2024

Kazdy sa ma tak ako si zariadi 🤷🏼‍♀️

drago12587
29. okt 2024

@tiezjedna či si si fakt myslela, že si nieco extra ? Behaš po dovolenkach , nikto na to nema :D maš skvely život ? To je dovod prečo všetko pridavaš aby si mala validaciu od ludi ? ... Asi si hladala tie fotky na googli či nefejkujem :D sklamem ta :D ..mam fotky ako pijem mochito pod palmami 2 mesiace dozadu :D ak mas velmi važny zaujem :D alebo Canada ? To bolo pol roka dozadu .. ale to sa už znižujem na tvoj level takymto spravanim .. aj tak brat precestoval to čo ty za život za jeden mesiac. ( To čo ty, ja a 10 ludi tu dokopy) :D za 6k .. nie je to nič extra.. ma hodinovy film z asi 50 krajin ktore navštivil za 6 mesiacov :D .. ist raz za par mesiacov na dovolenku može ist uplne hocikto..

tiezjedna
29. okt 2024

@drago12587 ...ešteže máš brata, aspoň sa máš čím pochváliť😉 Ty si fakt lietadlo, ak si myslíš, že tých pár fotiek, ktoré som sem v priebehu roka dala, reprezentuje môj život 😎 🥂Nie, ja naozaj - na rozdiel od teba a tvojich rozprávok - nemám potrebu tu venčiť svoj život😉 Ale prajem ti všetko dobré, aj nech sa ti tie cestovateľské a partnerské sny o frajerkách, ktoré sa o teba trhajú a pozývajú ťa na rande, splnia🙏🍹

duppka13
29. okt 2024

Do obchodu idem raz za tyzden tak ano mam plny kos ked nakupujem pre rodinu. Vzdy si bravam rucny skener nech vidim priebezne ucet a uz sa mi aj raz stalo ze som vratila maso lebo uz sa mi nezmestilo do rozpoctu. Kupujem len veci v akcii, najvacsie skrty som musela urobit v sladkostiach a tiez majonezy a maslo maso isli hore velmi. Teraz som si potrebovala kupit topanky a ceny napriklad v Ecco od 150€ vyssie. Nekupila som si ziadne, popozeram bazar, kde kupim aj nove za polovicu. Do restauracii nechodime len tak z rozmaru ale iba ked nieco napr oslavujeme, na letnej dovolenke pri mori sme neboli, len predlzeny vikend a iba ja a dieta. Knihy poziciavame v kniznici. V kine som tento rok este nebola.

yoxinka
30. okt 2024

Ešte k tým plným košíkom v obchode. Toto je tiež typická slovenská špecialita - analyzovať nákupný košík. Ja neviem, či som u človeka z inej krajiny zažila, aby riešil, čo má kto v košiku a na základe toho dumal, či sa máme dobre/zle. Nás je doma 5. Ja mám košík vždy okopisto, naposledy nákup 120€. Ja nemám čas chodiť každý deň do obchodu, chodíme cca raz za týždeň. Podľa mňa, plnosť košíka nevypovedá absolútne o ničom 🤷‍♀️.

summer23456
30. okt 2024

@yoxinka napr moji rodičia idú do kaufkandu raz za čas, bývajú na dedine a nakupujú ešte pre starký, tak tiež majú plný košík, platia aj 130 eur, ale je to napr raz za tri týždne. Keď má niekto plný košík, neznamená, že tak nakupuje každý druhý deň.

bykaterina
30. okt 2024

@yoxinka plny kosik treba si uvedomit ale coho.. lebo to vidis. ci su tam zakladne potraviny alebo pol capovin, (kofola, pivo,...)

katka700
30. okt 2024

Tipujem že zarabas nadpriemer a si bezdetna, však? Lebo všetci čo sú prijmovo nižšie a nezivia len seba to zdražovania cítia a riadne.

katka700
30. okt 2024

@yoxinka Analyzovať plné košíky je prejav závistlivej slovenskej mentality. Ludia ako autor tejto diskusie závidia aj rakovinu a jeden druhému nedopraju. S radosťou volia politikov čo sľubujú ako "tým druhým" znížia ich životný štýl. Potom sa divme že sa máme zle a platíme stále viac za veci za ktoré by sa nemalo platiť vôbec alebo by mali stáť minimum.

yoxinka
30. okt 2024

@bykaterina
Dcéra mala narodky, mali sme oslavu. Kupovala som aj colu, sj radlery aj čipsy, aj sladké slané somariny počas normálneho nákupu. Keby ma vidíš s takto naplneným košíkom, vyhodnotíš to ako??? Ako, ja rozumiem, čo sa snažíš povedať, ale sledovanie košíkov je skrátka blbosť.

autor
30. okt 2024

Deti nemáme a zarábame podľa mňa priemerne, predsa len sme len pár rokov po škole. Je fakt, že v tom pomerne širokom okruhu známych v podobnom veku nemá dieťa nikto.

autor
30. okt 2024

@katka700 čože? Ja nikomu nič nezávidím ani neanalyzujem košíky v obchodoch, len sa pýtam, či majú ľudia pocit, že sa im nejako znížila životná úroveň kvôli zvýšeným výdavkom. Ja tento pocit z môjho okolia totiž nemám, no všímam si rôzne komentáre, podľa ktorých tá uroven ide dole.

21anjelik19
30. okt 2024

Ja to mám zase tak že si každý mesiac odložím 10€ do obálky alebo keď mi dá niekto darom si odložím a potom idem naraz so 100€ do obchodu a kúpim si viac veci naraz a môže to byt raz do roka a tiež si môže niekto o mne pomyslieť že som urobila nákup za 100€ naraz v nejakom obchode a pritom nevidíš ako dlho tie peniaze boli v obálke aby mohol prísť ten deň nákupov 😊😊

bykaterina
30. okt 2024

@yoxinka nie je blbost , podla toho sa aj sleduje kupna sila.

keby som videla ten kosik urcite by som nepovedala ze nemas prachy...
vela ludia naozaj nevie co je to chudoba..
ze nemas co do huby, nemas na maso cely mesiac, dieta ma iba jedny vysmatlane topanky, zasivas veci rucne a nie ze ides a kupis nove,..
nemas ani na vitaminy, na nejaky detsky tabor pre dieta zabudni, o dovolenke mozes tak snivat v sne... a veru chudoba nema ani na oslavu. max mozno na jedny cukriky za mesiac ... to je chudoba a nemat peniaze..
a presne o tom som pisala aj vyssie kvalita zivota je o osobnom pocite..

21anjelik19
30. okt 2024

A čo sa týka plných košíkov tak vždy keď pípne výplata pozriem čo doma nemám čo chyba a každý mesiac urobím po výplate veľký nákup za cca 150€ a potom už v priebehu mesiaca len dokupujem a robím malé nákupy za 10-20€ takže každý ma nejaký ten svoj systém ako nakupuje
Keď sme boli len dvaja tiež mi stačil jeden nákup za 200€ aj na 2-3 mesiace ale keď majú ľudia deti to máš dvojnásobok aj viac toho čo kupuješ a míňaš keď deti nemáš

Nekúpiš na zimu len jedny topánky sebe ,,, kúpiš sebe + deťom čo nemáš 30€ ale už hneď 100€ a kúpiť to musíš lebo nenecháš deti mrznut
To je také že zistíš a pochopíš keď budeš mať deti a potom porovnávaj 😊😊♥️

marsmykkok
30. okt 2024

Mňa dojíma ako každý rieši pred sviatkami dôchodcov a ich plne košíky. A nielen pred sviatkami. A čo si myslíte že starý 60 kilový človek má 20 žalúdkov a denne zje koňa a závidíte im? Na Vianoce robia také nákupy, lebo sa u nich často stretne celá rodina aj 10-15 ľudí, v bežné dni berú akciové veci aj pracujúcim deťom, kedže poobede už deti akciové veci nedostanú. Ale všetci vidia len ich a len im závidia.

yoxinka
30. okt 2024

Nemáš ten pocit, lebo ste dvaja, zarábate asi dobre, žijete si fajn. Ako píšeš, v tvojom okolí nikto nemá deti. Na ale toto je fórum pre mamičky! Tu má deti 90% žien. My máme tri deti a je sakra rozdiel živit z dvoch platov dvoch ľudí a živiť z dvoch platov 5 ľudí, nemyslíš???

dominikamacakova
30. okt 2024

To je zas otázka hodná človeka s IQ 50 😂

mell27
30. okt 2024

@pe_mi tak to je dosť mimo konštatovanie,že "všetci v reštikach" za to, že je reštika plná, znamená, že sú tam všetci? Vieš, koľko je rodín na Slovensku? A aká časť reálne chodí do tej reštiky? Ďalšia vec dve autá. Neviem si predstaviť chodenie do práce na dvoj,trojsmeny niekde z dediny do mesta, keď nemáš auto, kde busy chodia každú hodinu/ dve alebo veľakrát pár krát denne,ak vôbec...jedine, že by som chodila 20 -30 kilometrov denne po cestách aj v zime bicyklom (v našom prípade je to frekventovaná cesta, pre mňa nebezpečná,takže nie, nechcela by som riskovať život a ani cyklotrasy nemáme postavené) ...v tomto prípade auto nie je luxus,ale nevyhnutnosť...a ver tomu,že ľudí po dedinách žije veľa...