icon

Majú sa ľudia naozaj tak zle finančne?

29. okt 2024

Zaujímalo by ma, ako vnímate takú tú celoslovenskú náladu týkajúcu sa nižšej kvality života. Hlavne teda z finančného hľadiska. Ja totiž nemám pocit, že by sa ľudia mali až tak zle a museli rozmýšľať či si kúpia tento mesiac nový sveter alebo kúpia zeleninu či ovocie. Normálne robia veľké nákupy, chodia do reštaurácií, kina, na výlety. Platia si hypotéky či nájmy, šetria si. Áno, niečo to stojí, ale to tak bolo vždy. A to sa nebavíme o okruhu nejakých manažérov či podnikateľov, normálni ľudia okolo 25-35 rokov.
Alebo ide v tom prípade len o naozaj konkrétne skupiny ľudí, ktorí sú na invalidnom dôchodku či majú problém nájsť si prácu? Lebo často o tom čítam rôzne na internete, ale realita mi nepríde až taká pochmúrna.

lienka.7
2. nov 2024

@bosorkabb ale prosím ta, už prestanme s tým zovseobecnovanim... ano, všetci zarábajú iba min.mzdy (reálne tak 2-3%ľudí? ci koľko to vraveli minule v TV), ale budeme tu robiť PR, ze je to pomaly 3/4 naroda a ako nás táto vláda zachraňuje, ze zdvíha min.mzdu (vid srdcervuce tlačovky Tomaska co všetko pre nás robia🤮🤦‍♀️). Detto dôchodcovia, chudaci všetci majú 300€ dochodky, vsak? Škoda, že realita je zase ina. Chod sa postaviť na postu, keď sa vyplácajú dochodky a over si laskavo realitu.
Mňa iní ľudia absolútne netrápia, nezaujimaju, starám sa len a len o seba a o moju rodinu. A vieš prečo? Lebo každý si je strojcom svojho šťastia a nikto iní za mna moje ucty nepoplatí. Ešte raz, nariekaju najma ti, ktorí si žili na doraz, nad pomery, pobrali hypotéky na domy (lebo vsak byt je o nicom), na ktoré reálne nemajú, a ženy drepia doma na rodickaku a čakajú, co im spadne od statu do lona. Ano, ti sa majú zle, ale je to iba ich problém. Majú možnosť to zmeniť, ale nechcú. Lepšie je vyplakavat po MK.

kristiii
2. nov 2024

@lienka.7 zase tu machruje ženská, ktorá sama poberá dotáciu na hypotéku? Ešte máš aj drzosť ju spomenúť, pritom zrovna tebe sa na ňu skladajú aj takí, ktorí si svoju vlastnú nemôžu dovoliť, napríklad aj tie 2-3 %, čo naozaj zarábajú minimálnu mzdu. Ty strojca svojho šťastia.

bosorkabb
2. nov 2024

@lienka.7 nie lepšie je mať ružové okuliare a zároveň nadávať na vládu a pritom ako píše
@kristiii poberať od tej vlády dotácie.
Kde píšem že vädsina ľudí berie minimálnu mzdu?
Ja sa pohybujem medzi ztp ľuďmi a majú sa čím ďalej tým horšie.

lienka.7
2. nov 2024

@kristiii juj moja, ty už si tak trápna ze az 🤣🤣🤣 ja sa tak isto skladám iným na davky, ktoré na rozdiel odo mňa poberajú len preto ze podvadzaju. 😉 a teda v iných sumách. ale to je asi podľa teba Ok. Pozor, aby ta od závisti neroztrhlo 😉🤣

lienka.7
2. nov 2024

@bosorkabb nech sa paci, neobhajujte tu ľudí, ktorí čerpajú peniaze podvodmi (PNky, materske, rodicaky, podpory) a bude aj pre ľudí, ktorí to aj realne potrebujú. Ale to už nie, ze?

summer23456
2. nov 2024

@kristiii bože tieto dotácie na hypotéky. Ja som s dcérou zila niekoľko rokov 1 izbovom byte, lebo sa prikrývam vždy len takou perinou na akú mám...a potom prispievame takým, ktori musia mať dom. A to dokedy idú tie dotácie fungovať? Veď nech predaju a idú do menšieho keď nevladzu splácať. Ja som samozivitelka a nikdy som nič nedostala od štátu (samozrejme materská,rodičak a prídavky nerátam,myslím tým hocijaké iné dotácie,dávky,pomoc)

akvi
2. nov 2024

Ja robím v cestovnom ruchu a veru, v tomto odvetví to vidno hneď, že ako sa majú ľudia na SK, pretože to je prvá vec, ktorú každý obmedzí, keď musí začať šetriť. A tento rok to ja vidím teda veľmi výrazne. Ku mne chodila taká tá bežná kategória ľudí, nie bohatí, ale vyslovene klasické rodinky a páry. Tento rok mám pocit, že cestuje len ten, kto musí. Mám oveľa menej rodinných pobytov a stúpli pracovné cesty.

tiezjedna
2. nov 2024

@akvi ti neviem, ja keď vidím tie plné letiská, tak si hovorím, že svet je asi ekonomicky v poriadku. A to nemám na mysli tranzitné priestory, kde sa to mieša na connecting flights z celého sveta, ale odletové haly, odbavovacie prepážky... Veľa ľudí sa naučilo cestovať samostatne, bez CK. Verím, že je pokles, ale z toho, čo stretávam mi nepríde, že je nejaký markantný. Ale možno mám iba skreslenú predstavu 🙂

marsmykkok
2. nov 2024

@tiezjedna plné letiská môžu byť, ale je to o tom, že niekto neletel nikdy a je takých ľudí dosť na SK (dokonca aj takých čo neboli ešte ani v Chorvátsku) a niekto letí na dovolenku aj 5 krát ročne. Ak napríklad BA letisko odbaví 1 000 000 cestujúcich za rok, to neznamená že každý 5ty človek čo ho stretneš na ulici letel tento rok z BA letiska. Lebo niektorí sa otočili x krát alebo to boli ľudia zo zahraničia, pracovné cesty a tak. To je taká skreslená optika.

kristiii
2. nov 2024

@summer23456 tak to máme veľmi podobné príbehy. Ja som žila so synom niekoľko rokov v garsonke, kým som si dovolila vziať menšiu hypo na väčší byt. Dokedy má táto hlúposť fungovať netuším, myslím, že do najbližších volieb to bude určite, však voličov treba. A presne, kto na to nemá, môže ísť do menšieho.
@lienka.7 ja som si už svoju hypotéku splatila, takže závidieť ti naozaj nemám čo. Ale nemám rada pokrytcov, a tým ty jednoznačne si. Pamätám si tvoje názory z diskusie o jednorodičoch, že si nerobili deti so štátom (s čím plne súhlasím), no ani hypotéky sme si nebrali nikto so štátom, ale na svoje bývanie a bolo si treba rozmyslieť, na čo mám a na čo nie, aj do budúcna mať budem, keďže žiadny pričetný človek neveril, že nulové úroky tu budú večne. A čo sa týka poberania "neoprávnených" dávok, s tými nesúhlasím rovnako, už som ti to neraz písala, ale toto je tiež chyba štátu, že o týchto dierach v zákonoch vedia a dlhodobo s tým nikto nič nerobí. A nesúhlasím aj s mnohými ďalšími dávkami, ktoré si tento štát navymýšľal, lebo veď na to máme, aj keď vlastne asi nie, keďže sa nám na druhej strane ide dvíhať všetko čo sa dá. Vlastne pardon, už sa dvíha.

bosorkabb
2. nov 2024

@lienka.7 na podporu potrebuješ spĺňať podmienky. To isté materská dávka.
Som proti rôznym špekuláciam s PN, predĺžené RP a matka v práci a podobne.
Zároveň nevidím dôvod dotovať niekomu hypotéku z daní tých ktorý napríklad žiadnu nemajú. Za mňa kľudne škrtať aj takéto výdavky a nech sa štát stará o ľudí ktorý sú odkázaný na pomoc.

kristiii
2. nov 2024

@bosorkabb ona myslí tie fiktívne maximálne podpory a pod.

tiezjedna
2. nov 2024

@marsmykkok ja viem, ale tým, že cestujeme veľmi veľa (kedysi hlavne pracovne, posledné roky aj ako rodina), viem aká sorta ľudí sa pohybuje po letiskách. A rozhodne to nie sú iba biznismani alebo backapack dobrodruhovia. Rodín s deťmi je tam stále ako maku... Žiaden dramatický pokles som nezaznamenala oproti minulým rokom. Tým netvrdím, že nejaký mierny nie je, len hovorím, čo vidím. Skôr si myslím, že v cestovkách zostali len starší ľudia alebo jazykovo nevybavení. Zvyšok cestuje, pretože letenky sa stále dajú kúpiť za pekné peniaze a zariadiť si ubytovanie (pokojne vrátane AI a transferov) kdekoľvek na svete, je otázka pár minút za počítačom...

slniecko5
2. nov 2024

@tiezjedna počkaj, ale žiješ v ČR, nie? Tam sa bude tiež konsolidovať? Ako konkrétne? Lebo ak nie, životná úroveň sa meniť nebude a ani počet cestujúcich teda.

akvi
2. nov 2024

@tiezjedna cestuju bohatsi, a do zahranicia je to ine, na tu dovolenku raz do roka sa snazi naskrabat kazdy. Lenze ja mam ubytko na SK, casto ku mne chodili napriklad rodinky, ze si spravili vylet "len tak", na 2-3-4 noci. Nebola to ich "hlavna" dovolenka, len proste potrebovali vypadnut z domu a trosku rozptylenia. Alebo caste bolo, ze napriklad jeden z paru mal nejaku pracovnu cestu a vzal celu rodinku na par dni. Toto uz uplne vymizlo. Gro klientov tento rok mam zahranicnych.. Ja tym, ze som v uzkom kontakte s ubytovanymi ludmi, tak sa rada porozpravam s nimi, preto viem aj ucel cesty a pod.. A vlastne to vidim aj na sebe, ze tento rok sme dali jednu "hlavnu" dovolenku a vylety pomimo mame za tento rok 0.

slniecko5
2. nov 2024

Twnto rok bol rekordný, čo sa cestovania týka, v Ke letisko prekonalo rekord, bavíme sa o roku 2025.

summer23456
2. nov 2024

@kristiii presne tak...súhlasím do všetkým, čo pises..
a veľmi veľa peňazí uniká do štátu na také sprosté dávky, až mi rozum ostáva stať z toho. Na to by sa tiež mali zamerať... A začať by mali od seba naši páni 🤔

lienka.7
2. nov 2024

@kristiii ešte raz a naposledy, aby to pochopila aj taka krvoociarka ako ty.
Ja nepoberam a ani som nikdy nepoberala nič co by mi nepatrilo. A nevidím absolútne žiadny dôvod nepoberat niečo, na co legálne spĺňam podmienky. Chapes to? Ten rozdiel? Jaj, ci ty nepoberas pridavky, či danovy bonus? Teda to, na co legálne splnas podmienky?
Na rozdiel od iných, ja nepodvádzam, ako ine tu, co im v tom ešte aj vehementne radite, ze vsak prečo nie, však "majú na to predsa narok". Už ta chcem vidieť, keby si hypo mala, žeby si príspevok nepoberala. Takže sa zamysli nad tým, kto je pokrytec a už si daj laskavo so mnou pohov.
A tie dane a všetko okolo sa dvíha preto a prave kvôli takým, ktori maju na všetko iba narok, tak prečo to nevyužiť, resp.preco si to "nevybrat", ved som až 2 roky odrobila...
@bosorkabb ja sa tiež skladám napr. na vymyslene OCRky cez prázdniny, kedy si rodinka v pohode cestuje. Ale to je podla teba Ok. A tiež na rodicaky na sopliky, PNky od počatia a fiktívne podpory... ci to je tiež ok. A este raz opakujem, v niekoľko nasobne vyššej sume, ako je nejaký príspevok na hypo.

bosorkabb
2. nov 2024

@kristiii SP už zopár takych rieši a dosť intenzívne. Ale nejde povedať len A ale treba aj B. Dier je mnoho a niektorý si na tom založili živnosť.

bosorkabb
2. nov 2024

@lienka.7 kde presne píšem že je to o. k? Ja by som už dávno diery zaplatala a bol by kľud.
S touto vládou to má spoločné presne to iste ako s vládami predtým.

tiezjedna
2. nov 2024

@akvi aha, jasné. Toto je zas iná perspektíva👍

tiezjedna
2. nov 2024

@slniecko5 donedávna sme veľa cestovali aj z BA a hlavne z Viedne, kde je slovenčinu počuť z každého rohu, v lietadle detto... My sme natrvalo presídlili až po posledných voľbách. V Prahe sa mi to zdá stále rovnaké, tu je stále plno. Ale vyleteli hrozne úroky na hypotékach, tak to tiež mnoho ľudí zasiahlo. Kto nemal fixáciu, tak to boli skokové nárasty a nič také ako doplatky na hypotéku, či čo to slovenská vláda rozdáva, tu nie je.

slniecko5
2. nov 2024

@tiezjedna aha, pravda. Ani energie nemáte dotované. Ale potraviny sú Ok ceny, či?

lienka.7
2. nov 2024

@bosorkabb tak nechápem čo sa tu s kristinou navazate do mna za nejaký príspevok za hypo v uplne smiešnej výške oproti iným davkam, co tu, a to zdôrazňujem poberaju iné, a dostali sa k nim ucelovym podvodom/obidenim zákona. Ale to je asi ok. Na rozdiel od tých ostatných, ja nedrepim doma na riti, ale pracujem a aj odvádzam dane tomuto štátu. Ale to je asi tiež jedno. Jednoducho raz splnam podmienky, tak ho poberam a aj poberat budem kým ho nezrusia. A to, ze predtým, keď vy ste mali hypo nebol je ako by mi teraz kamoska vyčítala, ze ked ona bola na rodicaku, tak bol 200€ a aký je teraz! Trápne a ubohe.

bykaterina
2. nov 2024

@akvi čo sa týka dovolenky na Slovensku sa ani nečudujem že to klesá. Služby na prd ale ceny ako vo veľkomeste v Európe.
A súhlasím že veľa ľudí už cestujete radšej do zahraničia a tu zostáva na jednodňové výlety.
My sme boli na babskej jazde tento rok 3 baby v Ríme na konci Augusta. Za 3 nocí som zaplatila 150 euro. A žiadna ubytovňa. Pekné čisté ubytovanie a ešte aj pekné vybavené. 10-15 minút lazo plážo krokom ku colosseum.
Tu sme platili minulé pre dvoch 1 noc v slavii KE alebo v bs divná pani za tú sumu. Takže ďakujem pekne a netreba sa čudovať. Detto v prahe na Vaclavaku lacnejšie v hoteli ubytovanie ako u nás v spomínaných ubytovaniach. ..
A to nehovorím o cene jedla na Slovensku. Vo Vatikáne som zaplatila za kávu 1.5 eurá...

bosorkabb
2. nov 2024

@lienka.7 to isté si predsa môžu povedať aj ľudia ktorý poberajú OCR cez prázdniny, predĺžené RP a matka v práci a podobne. Spĺňajú zákonné požiadavky. Presne ako ty.
Zákon im to umožňuje.
Do práce chodí a platí dane kopec obyvateľov Slovenska. Pri momentálnej nízkej nezamestnanosti to nie je nič výnimočné.

akvi
2. nov 2024

@bykaterina áno, je to tak, chápem. Ja mám ubytovanie za pomerne nízku cenu vzhľadom k lokalite a cenu mám takú, že je to tak na prežitie. Je to aj preto, že v zahraničí majú napríklad airbnb ubytovania iné pravidlá, nemusia vlastne nič spĺňať, u nás vlastne také klasické airbnb neexistuje. Tiež mestské dane, ja ich mám v cene a mesto nám ich zdvihlo o 100% , sme na úrovni Prahy 🙄🙈, pritom služby pre turistov žiadne.

bykaterina
2. nov 2024

@akvi tak niekde je chýba, keď cenu podla teba máš fajn.
My sme tiež platili v Ríme daň. To sa platí všade.

slniecko5
2. nov 2024

@bykaterina jasne, toto je tu úplne otrasne. V Barcelone barber 5-7 eur, tu platím chlapcom 12-15, káva cca 1.50 a ubytko priamo pri Sagrada Familia 120 eur/noc pre 7 ľudí, pizza, paella za 10 eur. Nerozumiem tomu. Fresh orange juice sme pili na litre za pár eur. Ale jasne, aj tam sú luxury reštaurácie a metro je veľmi drahé. A určite aj tam sú drahé ubytka, hlavne pre domácich, veď preto protestovali v lete.
Bulharsko ani nehovorím, lacné.

bykaterina
2. nov 2024

@slniecko5 tak Bulharsko čo sa týka jedla bolo cenovo ako u nás. Takže lacné by som to nenazvala.
Ale súhlasím Nech mi neikto vysvetlí túto anomáliu... Pritom vstupné náklady majú vyššie od energií, mzda,...toto mi nech mi neiktoe vysvetlí.
Ok chápem že tovar od nich je u nás drahší však sklady, cesta atď... Ale aj slovenské výrobky drahé ako sviňa.
Ale minulé som aspoň pochopila prečo maslo a celkovo mlieko u nás stojí ako stojí. Super to vysvetlil hlina zo sas aj svojom fb, že v podstate tým že si sami nedochovame sme vydieratelni a kúpime za cenu ako ponúkajú, lebo inak by sme boli bez danej komodity.