Mali by predajcovia akceptovať bezhotovostné platby?
Ahojte, čo si myslíte o tom, že bude zavedená povinnosť pre predajcov akceptovať bezhotovostné platby? aké používate najradšej? využívate aj QR a pod?
Z hladiska predajcu plus : nepride o 1 - 5% ako pri platbe kartou. Minus : ak nie je trvale pripojenie do internetu, nefunguje to.
Ja ako zakaznik sa opakovane nevracam tam,kde nemozem platit kartou
Ja ako zakaznik sa opakovane nevracam tam,kde nemozem platit kartou
@anonym_46d21f Navyse to casto suvisi s "podnikanim" balkanskeho typu, kde neplatenie dani je len jedna vec, v restauracii to moze byt zla hygiena a pochybne suroviny.
Stačilo by na začiatok aby už bolo konečne povinné mať všade terminál.
@anonym_9a8f49 a ja by som bola za povinné zverejnenie poplatku za použitie terminálu, a jeho pripísanie na účet kupujúceho.
Keď povinnosť, prečo nie i opačným smerom.
Rada používam kartu, ale akceptujem, že prevádzka nemá terminál a platím v hotovosti. Qr platby využívať nebudem.
nemám problém s tým kde nemaju terminal, viem o tom , takže mám nejaku hotovost vždy u seba
a pokial je platba pod 5€ platim hotovostou
keby poplatky banky boli rozdelené alebo ich mal znašat kupujuci - že mu strhne banka tie poplatky jemu - by sme videli ako by sa to otočilo 😂😂😂😂 z cudzieho krv netečie asi tak
za mna by si o tomto mal rozhodovat predavajuci, kupujuci predsa má možnost ak s tým ma problém ist kupit inde ...
@anonym_46d21f Navyse to casto suvisi s "podnikanim" balkanskeho typu, kde neplatenie dani je len jedna vec, v restauracii to moze byt zla hygiena a pochybne suroviny.
@patrike tak to balkanske podnikanie začnime riešit u DPH , pretože tam máme najväčšie podvody v EU ale nie my sa tu ideme zavzdušnovat pre terminal pri platbe 1,50€ 😂😂😂
OK
QR platby som zatial videla iba v jednom podniku v BA, doteraz som sa s nimi nikde na SK nestretla.
Kde sa nedá platiť kartou nechodím keďže hotovosť nenosím. Reálne to bol problém 2x - raz v jednej reštike a raz v kaviarni kde až pri platbe oznámili že u nich sa kartou nedá ( tak sme si zašli do bankomatu) Ale obe prevádzky boli službami na takej úrovni, že viac krát by som sa tam už nevrátila.
A tie bludy, že poplatky má znášať kupujúci - nuž uvedomujete si, že tie poplatky sú už zarátané v cene tovaru, ze?
@anonym_autor žijem v cz s dosť dlhu dobu fungujeme na qr platbách. Asi najjednoduchšia alternatíva. Za mňa veľké plus. Nechodim do podnikov kde musím platiť hotovosťou, tú pri sebe ani nenosím.
@anonym_autor vítam to, po covide používam takmer všade bezhotovostné platby a hotovosť mi ostala len na zmrzlinu, taxi a miestnu pekáreň
QR kód je dobrá vec, predajca dostane celú sumu a nemusí nikomu platiť poplatky ani nájomné za terminál, u nás má jeden podnik vytlačený QR kód, nasnímam mobilom zadám sumu a obsluha si pozrie vo svojom mobile či im prišla platba.
QR platby som zatial videla iba v jednom podniku v BA, doteraz som sa s nimi nikde na SK nestretla.
Kde sa nedá platiť kartou nechodím keďže hotovosť nenosím. Reálne to bol problém 2x - raz v jednej reštike a raz v kaviarni kde až pri platbe oznámili že u nich sa kartou nedá ( tak sme si zašli do bankomatu) Ale obe prevádzky boli službami na takej úrovni, že viac krát by som sa tam už nevrátila.
A tie bludy, že poplatky má znášať kupujúci - nuž uvedomujete si, že tie poplatky sú už zarátané v cene tovaru, ze?
@anonym_6a44e6 prečo by mal byt blud, poplatok zákazníkovi.
Píšeš o tom, že ta služba je v cene tovaru... Áno je. Silný hráči na trhu obchodné reťazce vedia i napriek tomu ponúknuť dobre ceny.
Na rozdiel od malého lokálneho predajcu. Ak by si zaviedol terminál a ceny premietol do predajných cien , tak by stratil akúkoľvek schopnosť konkurencie. Preto som napísala, že pri povinnosti mat terminál by mala ta povinnosť ísť aj druhým smerom tj k zákazníkovi.
A to si uvedomuje aj štát, preto nezaviedol povinné terminály ale povinnosť poskytnúť bezhotovostnu platbu co obchodník splní zavedením qr kódu.
@anonym_6a44e6 prečo by mal byt blud, poplatok zákazníkovi.
Píšeš o tom, že ta služba je v cene tovaru... Áno je. Silný hráči na trhu obchodné reťazce vedia i napriek tomu ponúknuť dobre ceny.
Na rozdiel od malého lokálneho predajcu. Ak by si zaviedol terminál a ceny premietol do predajných cien , tak by stratil akúkoľvek schopnosť konkurencie. Preto som napísala, že pri povinnosti mat terminál by mala ta povinnosť ísť aj druhým smerom tj k zákazníkovi.
A to si uvedomuje aj štát, preto nezaviedol povinné terminály ale povinnosť poskytnúť bezhotovostnu platbu co obchodník splní zavedením qr kódu.
@anonym_32c553 veľký reťazec má napríklad poplatok za platbu kartou 0,5%, ale malý podnikateľ 2% čo je 4× drahšie
Bezhotovostne je pre mňa bonus a nie povinnosť
@anonym_6a44e6 pri väčšich obchodoch alebo retazcoch ano
predavajuci ma možnost premietnut do tovaru alebo si ubrat zase a znova z marže
taký menší voli maržu žial ...
za mna QR kod bohate stačí ... ja osobne ho využivam pri platbe faktur ...
zaraža ma taká nalada tie male szoč podnikave svine ....
čo riešite ...nepači sa vám , nepridete znova, trh si poradí aj sám ....
@anonym_9a8f49 a ja by som bola za povinné zverejnenie poplatku za použitie terminálu, a jeho pripísanie na účet kupujúceho.
Rada používam kartu, ale akceptujem, že prevádzka nemá terminál a platím v hotovosti. Qr platby využívať nebudem.
@anonym_32c553
povinné zverejnenie poplatku za použitie terminálu, a jeho pripísanie na účet kupujúceho.😂
@anonym_autor vítam to, po covide používam takmer všade bezhotovostné platby a hotovosť mi ostala len na zmrzlinu, taxi a miestnu pekáreň
QR kód je dobrá vec, predajca dostane celú sumu a nemusí nikomu platiť poplatky ani nájomné za terminál, u nás má jeden podnik vytlačený QR kód, nasnímam mobilom zadám sumu a obsluha si pozrie vo svojom mobile či im prišla platba.
@anonym_2df70c ale to ide cez dáta,nie?
@anonym_2df70c ale to ide cez dáta,nie?
@rozculena áno kupujúci musí mať dáta, ale v dnešnej dobe máš dáta za 2€ mesačne, načo by bol smartfón bez dát?
maximálne by predávajúci mohol sprístupniť WiFi, ale načo veď hotovosťou sa dá stále platiť
@anonym_32c553 kartové spoločnosti v EÚ zakazujú vyberať poplatky za platbu kartou ktoré platí podnikateľ
ale v jednom eshope som videl že dávali zľavu 0,5% pri platbe prevodom na účet, oproti platbe kartou, takže aj obchodník môže dať zľavu pri platbe hotovosťou
v USA pri platbe kreditnými kartami obchodník bežne pýta poplatok za platbu kartou, max do výšky 4%
@anonym_autor horsie je to, že u nas v nemenovanej predajni, si pytaju tzv pokutu za platbu kartou (ako prirážku, za terminál a podobne ) pri platbe v hotovosti to nie je .. čiže vedia s tým vyj***ť
@anonym_autor horsie je to, že u nas v nemenovanej predajni, si pytaju tzv pokutu za platbu kartou (ako prirážku, za terminál a podobne ) pri platbe v hotovosti to nie je .. čiže vedia s tým vyj***ť
@anonym_4e4ac3 napíš podnet na vykonanie kontroly podnety@soi.sk
Ja platím iba kartou, teda skôr mobilom a hodinkami. Nechodím tam, kde neviem platiť online. Hotovosť pri sebe prakticky nenosím.
@anonym_4e4ac3 napíš podnet na vykonanie kontroly podnety@soi.sk
@anonym_2df70c je podaný
@rozculena áno kupujúci musí mať dáta, ale v dnešnej dobe máš dáta za 2€ mesačne, načo by bol smartfón bez dát?
maximálne by predávajúci mohol sprístupniť WiFi, ale načo veď hotovosťou sa dá stále platiť
@anonym_2df70c A to kde platíš 2 eurá za mesiac?ja v paušále dáta nemám,doma mám wifinu,nebudem platiť ešte aj dáta
@anonym_2df70c A to kde platíš 2 eurá za mesiac?ja v paušále dáta nemám,doma mám wifinu,nebudem platiť ešte aj dáta
@rozculena keď si vonku zíde sa pozrieť cestovný poriadok, meteoradar či bude pršať, ak si nezakázala RCS tak ti ani SMS nechodia bez internetu, no a vonku ani nevieš že ti prišli/odošli peniaze z účtu alebo niekto zneužil tvoju kartu a zaplatil svoj nákup
a v dnešnej dobe je samozrejmosť mať kecacie/četovacie aplikácie
u seniora to kombinujem tak, že jedna SIM karta Juro na volania za 5€ má volania 238 minút a 2€ za 1-2GB internetu od 4ky, prípadne 3€ za 1GB od O2
samozrejme videá pozerá doma na WiFi, ale ten 1GB na mesiac mu vonku stačí
poplatky za platby pomocou QR kódu budú "zadarmo" len do konca tohto roka, potom sa banky rozhodnúť či a ako to spoplatnia, osobne si neviem predstaviť ako to bude predávajúci kontrolovať, a ako dlho potrvá kým to príde na účet, lebo máme banky, ktoré spracúvajú platbu kľudne aj 24 hodín
Vela ludi si neuvedomuje, ze predajca za to plati poplatky. U nas sa vacsinou platia male sumy a vela ludi, chce platit aj pod euro kartou. Minule jeden pan este platil na 2x pretoze on za to bude mat nejake vyhody od poctu platieb.
Banky ludi navadzaju na platenie kartami a ponukaju vyhody a mi na to doplacame, za mesiac sa to nazbiera.
Vela ludi si neuvedomuje, ze predajca za to plati poplatky. U nas sa vacsinou platia male sumy a vela ludi, chce platit aj pod euro kartou. Minule jeden pan este platil na 2x pretoze on za to bude mat nejake vyhody od poctu platieb.
Banky ludi navadzaju na platenie kartami a ponukaju vyhody a mi na to doplacame, za mesiac sa to nazbiera.
@anonym_66b85b platby pomocou QR kódu si vieš urobiť zadarmo na to nepotrebuješ žiadnu firmu ani sprostredkovateľa s poplatkami, vytlačíš Bysquare (PAY by square) QR kód https://www.payme.sk/vytvorte-payme-v1 podporujú ho všetky SK banky na rozdiel od štátneho nového QR kódu, ktorý pozná len 6 bánk.
Predávajúci si to skontroluje vo svojom mobile v bankovej aplikácii, platba zvyčajne prejde do 5 sekúnd maximálne do 10 sekúnd.
Od 9.10.2025 všetky banky v eurozóne povinne nariadením EÚ poskytujú okamžité platby nonstop s dobou prevodu do 10 sekúnd.
@miusa00 z toho poplatku čo zaplatíš banke za platbu kartou, tak dostane zákazník časť ako "odmenu"

Stačilo by na začiatok aby už bolo konečne povinné mať všade terminál.