Mám byť ručiteľom na hypotéke pre priateľku?
Poradíte mi... mám veľkú dilemu. Kamoška ma požiadala o pomoc s tým, že potrebujú navýšiť hypotéku na stavbu domu, či by som nemohla byť ručiteľ. Jej manžel pracuje, ona je na materskej s jediným dieťaťom čiže mínus jeden príjem a tak im to nevychádza. Bývajú v podnájme, majú to tam veľmi stiesnené a chceli by, aby ten dom bol čím skôr, aby neplatili nájom, aj hypo. Že potrebujú moju pomoc na rok a pol, kým pôjde kamoška späť do práce a potom sa hypo presunie na ňu. Neviem presne ako to funguje ale nie je tá hypo hneď na nich dvoch spoločne automaticky keď sú manželia?
Sme veľmi dobré kamošky, poznáme sa už x rokov od základnej. Vždy sme sa snažili si pomáhať, je tam dôvera. Ale neviem, mám dosť obavy... už som jej povedala, že sa mi do toho nechce, tak ostala sklamaná ☹️
Snažíte sa pomôcť ale neodporúčam. Môžete sa dostať do riadneho malému. Pekne vysvetliť že nie musí to pochopiť. Poznám viac prípadov a skončilo to katastrofálne. Dokonca manželka ručila manželovi a tesne pred premlčanim 10. Rokov po rozvode zaklopal na byť exekútor bud zaplatí alebo matke s deťmi zoberte byt.
@andrejkap123 ja nikoho nenahovaram😂.Precitaj si môj prispevok.Ved nikto z nas nepozna autorku,ani potencionalnych ziadatelov.Ked sa autorka rozhodne,nebudes rucit ani ty a ani ja.
Ja osobne,by som do toho nesiel😘.
Neblázni 😁 v žiadnom prípade
Ako clovek pracujuci 10 rokov v oblasti nesplacanych uverov a drazieb nehnutelnosti ti hovorim jasne nie. Kolko som si ja vypocula pribehov o tom, ze ved ja som iba pomohol, neuvedomujuc si nasledky, by vydalo aj na knihu. Rucitel je to iste pre banku ako dlznik a nikdy nic nejde jednoducho pri splateni a vyluceni, podstatne su prijmy a tam to evidentne nestaci. Osobne by som pozicala len taku sumu, ktoru v pripade nevratenia lahko ozeliem. Po mojich skusenostiach by som neziadala nikoho o ziadne rucenie a nikomu nesla rucit.
Nie. Najlepsia kamaratka,ktoru poznam a aktivne sme v kontakte 20 rokov ma poziadala a povedala som nie. Rovnako ako aj svagrovi. A nadalej mame vyborne vztahy. Nemusi byt problem v nich. Ale rozvedu sa,nahle umrtie a si nahrata. Obidva tieto pripady sa stali v mojej blizkosti a splacaju rucitelia uvery. Toto nie je 1000E,ze nebude chybat.
Kolega v práci takto bol pred 20 rokmi ručiť jednej kolegyni. Ona si medzitým nabrala ďalšie pôžičky, nespláca, samozrejme situácia je po tým rokoch u nich úplne ina, z kolegyni je alkoholicka so zdravotnými problémami a kolega namiesto toho, aby si užíval dôchodok, tak robí od nevidím do nevidím ( vyslovene padá na hubu a berie lexaurin) lebo sa boji, že ak sa kolegyna poberie na druhý svet ( čudujem sa, že jej telo zvláda toľko chľastu a cigariet) tak všetko prepadne na neho. Takto skončiť nechceš.
Oni podľa mňa toho veľa nevedia o hypotékach. 100 000 je hypotéka na postavenie domu, nie na dofinancovanie, to je strašne obrovské číslo na dostavanie. Nešla by som do toho, pretože aj keď by o 3 roky mali dostatočný príjem, tak banka nemusí súhlasiť so zmenou spoludlžníka ( ručiteľ by ste nebola, lebo ručiteľ ručí svojím majetkom, to od vás asi nechceli, napísať ťarchu na váš byt) alebo mysleli skôr ručenie bytom, keďže mamu už odtiaľ vymazali, ak splatili takú čiastku, že im stačí ručiť ich majetkom, tak mohlo dôjsť ku kvitancii, ale kde nie sú informácie, tam by som do toho nešla. Odôvodniť to stačí tým, že si budete asi aj vy brať hypotéku v horizonte pár rokov a mrzí vás to, ale nevyšlo by to vám
A zosplatnenie úveru, ako tu niekto písal. Znamená to, že by mohlo dôjsť k tomu, že banka sa s vami baviť nebude a natvrdo vám povie, aby ste celý svoj úver vyplatila v hotovosti... Takže ak máte svoju pôžičku napríklad 50 000, musela by ste proste v momente vrátiť banke 50 000 ( plus nejaké úroky). Takže toto nei je sranda. Dnes má každý dosť svojich problémov.
Nešla by som do toho, aj keď ja osobne mám dobrú skúsenosť. Šla som za ručiteľku dobrému kolegovi ešte v polovici 90 rokov, ale poviem ti padol mi poriadny kameň zo srdca keď došlo z banky že hypo je splatená. Bola som mladá a naivná ,ledva mi uschol podpis na pracovnej zmluve.Mala som šťastie,lebo kolega dal v práci výpoveď, začal podnikať žena materskej, mohlo to dopadnúť aj inak.
Ale...Náš vedúci ručil kolegyni a dopadlo to tak že som vedúcemu musela zrážať splátky hypo, spočiatku kolegyňa splácala ako vedela ale potom sa na to vykašľala.
Suseda šla ručiť mladšiemu bratovi, ona na ID muž na ID a pracujú a splácajú za nich zatiaľ čo je brat pracuje na čierno a obaja s jej švagrinou poberajú dávky.
A najkrajší prípad. Manžel takto ručil vlastným rodičom. Ešte si bral muž keď druhý úver. Z toho mala svokra splatiť hypo kde bol muž ručiteľom. A čo spravila milovaná svokra, peniaze porozhadzovala peniaze na blbosti a prestala platiť hypo, lebo muž prestal skákať ako si ona zapískala. Bola som vtedy ma RD a firma kde robil muž skrachovala a tak sme sa dostali pekne na čiernu listinu bánk. Sami sme boli bez euro, nedalo sa nám toľko. Celé roky takto svokra zdrierala
@alickapusinka. Áno.....my mame tiež bohaté skúsenosti ako sa vie život otocit
Je to smutne, ze ziadas o radu, kazdy jeden ti napise ze je to hlupost, nespocetne vela tu mas realnych skusenosti (zlych)... A ty im koniec koncov aj tak rucit budes, lebo nerozmyslas a silou mocou rucit chces... tak aky ma toto cele vyznam.
Ďakujem za všetky inteligentné a slušné rady.
A ďakujem za zdieľanie každej jednej skúsenosti zo života 😊
Jasneee chod do toho, ale nezabudni potom o rok napísať ako sa s kamoškou nebavite a ona neplatí a musíš to robiť ty. Nešla by som do toho, keď je to len kamoška. Jediná osoba, ktorej by som išla je mama, ale mamina je finančne gramotna a vie vyjsť s peniazmi
Napísaná na LV nie je záruka, že nebudeš musieť splatiť úver. Je otázne, či by si to predala. V akej cene. Možno by ti to ani nepokrylo náklady, ktoré si do toho dala.
Je to na tebe, ako sa rozhodneš
Precitala som prve dve vety, dalej ani netreba, NIKDY urcite nechod rucit kamaratke, nikdy.
A ako si sa teda rozhodla?
V ziadnom pripade nerucit!!! Moj otec rucil svojho casu najlepsiemu kamaratovi, ktoreho poznal od strednej skoly na uvere 170000 Sk. Kamarat po prvych 3 splatkach prestal splacat, s bankou nekomunikoval, a tak sa banka obratila nanho ako rucitela. Boli sme tak aj s urokmi o vyse 220000 Sk lahsi, co vyrazne zasiahlo do zivota celej nasej rodiny.
Stále hľadáš dôvody , ako to pôjde a nechápeš dôvody , prečo nie . Nech sa paci , chod do toho , o par rokov sa ani nenazdás a budes platiť hypotéky dve - finančne pomahat ľudom , ktorí sú finančne negramotní , je cesta do pekla .
@belllinka neidem do toho ale trápi ma to, že ja budem tá, čo im nechcela pomôcť...
Ver mi, ze nie si jedina ktoru o to poziadali a ani prva ani posledna coim povedala nie. Pokial si lenkupili pozemok a teraz vidia, ze nemaju na dom tak bud nech predaju pozemok, alebo pockaju kym ich situacia bude lepsia - vzdy maju viac moznosti ako vyriesit ich situaciu, ver mi tvoje rucenie nie je ich jedine riesenie
chces pomoct dvom financne negramotnym ludom a doplatis na to
dnes si vela ludi mysli ze vlastnit dom je ich pravo napriek tomu ze maju proste prinizke prijmy
pekne mali si kupit maly byt financne sa pozviechat
takto skoncia s hypo na pozemok (uz pri tej museli mat rucitelku) a s dalsou velkou hypo za ktoru dom nepostavia
takze dve hypo plus podnajom no hadaj co prestanu platit prve?
Nemáš začo radšej nie a predídeš mnohým problémom ako potom žiť a byť v nervoch či sa niečo nestane. Neurob chybu ja si myslím že tu je viac takých čo sa popálili išli ručiť aj rodine. Vymožiteľnosť práva v tomto štáte sa rovná 0.Teraz súdy nedajú za pravdu poctivým ľudom a poškodeným ale tých čo poškodil a urobil niekomu škodu. Nech sa zariadia ako vedia. Otázne je či keby TY si ju požiadala o pomoc či by ručiť išla, Never ak by TI povedala áno tak si myslím že by klamala.
Autorka - žiadať takúto pomoc je tak veľmi cez čiaru, že ty naozaj nemusíš mať žiadne výčitky...
Fakt, takto postupuje len niekto z totalnej vypočítavosti (to by bol pre teba prúser) alebo niekto bez finančnej gramotnosti (a to je pre teba rovnaký prúser).
Len dúfam, že ťa nakoniec neukecaju, velmi vahavo sa tu prezentujes.
Mám pocit, že pri správnom prístupe, stačí trošku zahrať na city a si v tom až po uši....
Dobre tak budeš polovičný vlastník prestanú splácať a komu predáš polovicu domu no nikomu. A že jej mama im ručila mamu oklame to asi ťažko. Ale kamarátku môže nie ani za cenu že pol domu bude tvoje komu predáš polku domu ani si tam nikoho nenasťahuješ čosi nerob to.
ale ak teda chces realne pribehy dam ti jeden zo sirsej rodiny
isli rucit obdobna suma ako tvoja chlap zaplatil prvych pt splatok a potom uz nic museli zacat platit oni nevladali aj svoju hypo aj jeho museli svoj byt predat nieco vyplatili a desiatky rokov platili este pozicky a byvali po podnajmoch
po vyplateni hypo chlap byt predal (ten co neplatil) peniaze ktovie kde dal a vyhlasil osobny bankrot takze ani zaloba na neho ( s vysokymi sudnymi poplatkami ) je zbytocna kde nic nie je cert neberie
celu rodinu to znicilo rozhadalo atd
Pridám ešte jednu skúsenosť zo života, hoci ide o ručenie bytom, nie o spoludlžníka. Mojej kolegyni otec ručil svojím bytom nejakej kamarátke. Samozrejme po dostavani domu malo byť záložné právo prepísané na kamarátkin dom, lenže predtým sa kamarátka dostala do finančných problémov, mala na seba vypísané aj nejaké exekúcie, bohvie komu všetkému dlžila peniaze. Otec nečakane zomrel, zanechal za sebou byt s bremenom, pri dedičskom konaní to všetko prešlo na 5 ľudí. Pani sa situácia zmenila začala splácať, všetko si poplatila, a začala banku žiadať o kvitanciu toho bytu, t.j. odstránenie z hypotéky, lenže banka sa ňu pozerá ako na problémového človeka, nie je ochotná spraviť voči nej žiadny ústupok. Hoci jej dom má dávno hodnotu vyššiu ako zostatok hypotéky, byť stále figuruje ako založené právo. Už je tomu nejakých 10 rokov, čo 5 ľudia sa nevedia dostať k svojmu dedičstvu, pretože byt chceli predať a rozdeliť sa, ale nemôžu. Takže to môže dopadnúť aj tak, že síce človek nepríde o peniaze, ale má problémy na celý život.
Priveľmi tlačia, ty nemusíš hľadať výhovorky, mas už jednu hypo, jednoducho povedané, nie, nemusíš im nič vysvetľovať. Negatívnych príkladov bolo už veľa, ale pridám, moja kolegyňa išla ručiť kamarátke pred 20rokmi na 35tis úver, po asi roku splácania prestali platiť, ju oslovila banka, zaplatila splátku a keď išla za kamarátkou, tak dostala odpoveď, "ja idem na materskú a nemáme na to peniaze, ty si slobodná. Peniaze nepotrebuješ, tak to môžeš zaplatit" súdili sa s nimi adi 6 rokov.
Este dodam, ze ten rod.prislusnik sa nakoniec rozhodol počkať ten polrok kym zena nastupi do práce ,lebo nikto mu nechcel z rodiny ručiť. A nic sa nestalo, ze počkal.
Nech si aj oni pockaju 1,5roka kym pojde zena do práce, kolko rodin zije v stiesnenych podmienkach roky. Ak by to bola naozaj dobrá kamoška tak by to od teba nežiadala, nie je to predsa 10 000eur na par rokov s dobrou splatkou ...

Tak ja neviem, mam jednu skutocnu kamosku, s cimkolvek si pomozeme ale ani by ma nenapadlo v zivote ziadat od nej ručiť, lebo ja sama nemam zaruku , ze sa mi na druhy den nieco nestane a by som sa v hrobe obracala az by som jej narobila take problemy.
Minule chcel rodinny prislusnik aby som mu rucila na polroka, kym sa vrati zena do roboty. No bohuzial, nie som taka hlupa a tiez som taka dokonca , ze chcem kazdemu pomoct a neviem velakrat povedat nie, ale toto je vazna vec, hned pri prvom rozhovore dostal jasne nie.
Su to vysoke sumy, to je slučka na krku. A kazdy by sa mal prikryvat takou perinou na aku ma a nie tahat do svojich fin.problemov druhych, nemaju oči. A ocividne ani nevedia narabat s peniazmi.
Na tvojom mieste by som im radsej pomohla s riesenim zohnat bud opatrovatelku alebo do jasli a matka do roboty za ten cas kym im schvalia úver, alebo ak vies aj ty radsej s dietatom pomoct aby mohla ona do roboty, dieta nebude vecne mini, cochvila pojde do riadnej škôlky.