Mám byť ručiteľom na hypotéke pre priateľku?
Poradíte mi... mám veľkú dilemu. Kamoška ma požiadala o pomoc s tým, že potrebujú navýšiť hypotéku na stavbu domu, či by som nemohla byť ručiteľ. Jej manžel pracuje, ona je na materskej s jediným dieťaťom čiže mínus jeden príjem a tak im to nevychádza. Bývajú v podnájme, majú to tam veľmi stiesnené a chceli by, aby ten dom bol čím skôr, aby neplatili nájom, aj hypo. Že potrebujú moju pomoc na rok a pol, kým pôjde kamoška späť do práce a potom sa hypo presunie na ňu. Neviem presne ako to funguje ale nie je tá hypo hneď na nich dvoch spoločne automaticky keď sú manželia?
Sme veľmi dobré kamošky, poznáme sa už x rokov od základnej. Vždy sme sa snažili si pomáhať, je tam dôvera. Ale neviem, mám dosť obavy... už som jej povedala, že sa mi do toho nechce, tak ostala sklamaná ☹️
@vler asi som submisivna a naivna 😪 ked ja chcem všetk pomôcť, aby bolo dobre. A veľmi ťažko viem povedať nie, odmietnuť 😢
@lejla77 áno, tak je to 👍
"Janka, premýšľala som nad tým a ručiť ti nepôjdem. Mám na to svoje dôvody. Držím palce, nech sa vám podarí čo najskôr postaviť. Najlepšie by vám bolo dať dieťa do jaslí a ty do práce, nech máte príjem na hypotéku a aj na život. Ak nie, tak musíte stavbu pozastaviť na rok, kým pôjdeš do práce. Držím palce!"
Nie. Toto su velmi haklive veci. Nech skusi poziadat rodinu.
To uz ohrozuje tvoju existenciu..a kamoska by si to tiez mala uvedomit..nech poziada manzel kamosa, by som bola zvedava ci by nasli takeho
@lejla77 nie, ved toto, že asi nikoho nemôžu nájsť lebo ona mi volala, nasledne mi on písal. Ja im dôverujem, lebo sa poznáme dlho a nikdy nebol problém. Na druhej strane peniaze dokážu rozhádať aj celé rodiny. A neviem, či by toto ona spravila pre mňa ale ani by som ju nežiadala.
@vkatush
@denithestrange1993 máte pravdu 👍
Povedz im na rovinu, ze to ohrozuje tvoj zivot a nech sa nehnevaju, ale nejdes do toho..a hotovo...a ak je taka dobra kamoska, tak by sa za to nemala nahnevat
Prepáč, ale ty si fakt tak strašne hlúpa? Čo realne získaš tým, že ťa zapíšu na list vlastníctva? Že bude dom tvoj a teda aj hypo tvoja? Že keď oni nebudú platiť, tak exwkúcia pôjde na teba a ,,tvoj" dom? Že ho predajú v dražbe za smiešnu sumu? Že ti siahnu na tvoj príjem, tvoju nehnutelnosť, kde žiješ kým všetko vyriešiš? Fakt chceš byť v zozname neplatičov pre finančne negramotnú kamošku, co sedí doma na riti a hľadá ľudí čo jej budú ručiť za nehnutelnosť? Najprv si mala našetriť na dom alebo vziať hypi a tak robit dieťa. Sorry, ale si fakt strašne naivná a hlúpa a oni to chcú využiť a podľa tvojich komentarov sa im to aj podarí. Raz, keď skončíš vďaka nim na ulici si prečítaj, aká si bola hlúpa
@lejla77 takže na kúpu pozemku potrebovali úver, kedy boli obaja predpokladám zamestnaní, ale potrebovali aj ručenie mamy. Pred rokom brali ďalší úver na výstavbu, do ktorého skryli aj úver na pozemok s tým, že im odišiel jeden príjem (kamarátka na rodičovskej), ale mužovi tak narástol príjem, že dokázali navýšiť pôvodný úver bez príjmu manželky a mamy… A teraz potrebujú navýšiť úver, aby dokončili dom - dom, ktorého výstavbu financujú úverom, kde museli predložiť nejaký rozpočet. A to ešte nepočítame ďalšie náklady na život, nájom… A k tomu celému im chýba príjem manželky, tak si našli bezdetnú kamarátku, ktorá má aj napriek svojej hypotéke dostatočne vysoký príjem, ktorý to pokryje, takže čo sa týka financií, nie je tam obava. Otázka je, či milá manželka sa potom zamestná s dostatočným príjmom, aby kamarátka mohla byť vypustená z úveru (akýmkoľvek spôsobom) s tým, že príjem oboch manželov bude postačovať. Autorka, o akých presných sumách sa tu bávime? Aká je aktuálna výška hypotéky a o koľko chcú navýšiť? A presne v akom stave je dom? Kto bude platiť navýšenú splátku hypotéky a nájom, kým sa dom dokončí? Majú na to?
@lalenka33 dobre, už si sa ukľudnila? Cítiš sa teraz lepšie, máš dušu na poriadku keď si mi vynadala aká som strašne hlúpa?
Najprv by si mohla aspoň vedieť ako to funguje predtým ako začneš niekomu nadávať, zvyšovať si ego a písať bludy. Exekúcia a dražba je posledný krok. Prajem ti viac duševnej pohody a menej hystérie do života 😉
@lejla77 dakujem za slušnú a inteligentnú pomoc. Čo sa nedá povedať o všetkých 😊
Nemala to povedať, ale väčšina z tých, čo ťa číta má chuť si trhať vlasy a len sú ohľaduplné. Ťažko sa nám vžíva do tvojej kože, lebo veľa z nás si tým prešla a ručiť sme odmietli. Aj ja a to bola moja kolegyňa anjel a išlo len o spotrebák. A prečo? Lebo ručenie beriem len vtedy, ak viem celý úver do konca životnosti splácať a finančne v pohode vychádzam. Keď idem z WC, umyjem si ruky, keď prechádzam cez cestu obzriem sa ci nejde auto, keď ma kamoška požiada o ručenie a nie som milionár tak odmietnem. Keď vieš o tom, že si submisívna a ťažko sa ti hovorí nie, teraz si to vyskúšaj.
ty potrebuješ,aby na teba niekto navrieskal ako lalenka33,lebo evidentne ti nestačia 4 stránky komentárov,ktoré ťa vystríhajú.... Stavím sa,že o pol roka tu bude téma: som ručiteľ kamoške a ona prestala splácať.......
veľa šťastia....
určite nie
Autorka, mas Tu 4 strany, kde ti kazdy jeden clovek napisala nie. A Ty hladas dovody, ako byt tym rucitelom.
Ja neviem, tak si daj do YouTube slovo rucitel a tam ti to vyhodit videa ludi, co vdaka Za dobrotu na zobrotu, skoncili ako zobraci.
A teraz na teba vyvijaju psychicky natlak, ona ti Vola, on ti pise, Este ze to dieta neviem telefonovat.
Nesla by som do toho. Ked su tak strasne finance negramotni, ze si to nevedia zratat, tak tam I'm ani transplantacia mozgu nepomoze.
Ja som vdova, manzel mi z nicoho nic ochorel a potom zomrel. To sa moze stat aj im. Hypoteku mozu mat poistenu, ale nie je povinne ju vyplatit. Ty potom co, mladu vdovu s malym deckom a mozno aj tehotnu, ktora Bude mat problem Sama so sebou , pojdes od nej peniaze putat? Kazdy mesiac? 20 rokov?
Kamoska nech ide do roboty a nebude potrebovat rucitela.
Stačí, že sa počas tvojho ručenia omeškajú s jednou splátkou a banka im nemusí dovoliť najbližších 5 rokov refinancovať, pokiaľ to bude v registry. Tým pádom teba nevymažú, ale bude pokračovať stará hypotéka aj s tebou.
Ako druhý problém vidím, že ty máš pravdepodobne vyšší príjem, než kamarátka, keď pôjde do práce. Tým pádom kamarátke nemusí výjsť potrebná hypotéka a nebudú to vedieť ďalej riešiť.
Kamarátka a ani ty ani poriadne neviete ako fungujú hypotéky a čo sa dá a čo nedá s nimi robiť. Na 90% by to dopadlo tak, že by si si len narobila problémy.
Raz odomňa kamarát chcel, aby som zobral spotrebný úver 5000€ na seba a dal mu peniaze, lebo jemu už nedajú , že mi bude splácať...samozrejme som povedal že nie a o pol roka prišiel kovid a on prišiel o prácu, prestal splácať všetky svoje úvery a teraz má exekúcie vo výške 50 000€....to by som dopadol...
Nikdy nikomu
Všetci Ti radia nie. Tak do toho nechoď. Mňa pýtal kamarát-kolega, až mu idem ručiť. Odmietla som. Fučal sa dva dni a poriešil si to ináč. Ja by som nešla ručiť ani bratovi. Z jediného dôvodu Ti to neodporúčam. Ty nevieš, čo bude zajtra. Kamoš môže ostať na dlhodobej PN, kamoška znova otehotnie, dieťa ochorie a nepôjde žena do práce, rozvedú sa, úmrtie a x ďalších prípadov sa môže vysomáriť. Robím na personálnom, vieš koľko exekúcii zamestnancov som už musela riešiť? Dostali sa do platobnej neschopnosti a nečakali, že sa im niečo také môže stať.
To, že chceš byť na LV a nedala si do domu, pozemku ani cent mi príde trochu od veci.
Ty máš tiež hypo, možno budeš chcieť časom niečo prikúpiť, postaviť a nebudeš môcť.
Moja kamarátka už dlhšie rieši, ručí sestre na prerábku domu. Tiež to malo byť na chvíľu, kým sa z materskej vráti do práce. Úver im nestačil, ešte ho navýšili. Príjem ženy nestačí na prenesenie hypo, tak stále kamoška vystupuje ako spoluručiteľ a nemôže si sama zobrať hypo, ktorú chcela. Už sa takto krútia 2 roky a nerobí to dobrotu…
Moja rada, kľudne ich odmietni. Ak Ťa má rada, tak to pochopí. Môžu počkať, kým sa žena vráti do práce. A nie sa teraz do rýchla plašiť a hľadať ručteľa kade-tade.
nerob to. len tak na okrej cp uz bolo spomenute, ak by obaja zomreli ty ako rucitel si povinna plnit dlh dálej. ani dat tym neuvazuj, za mna je to velmi nekorektna poziadavka.
ak uz, nech im ruci rodina
Takze banka sa boji ze nie su doverihodni, ale ponukli im moznost ze im daju peniaze ak bude rucit niekto iny. Banka je mudra.
Len za to ze ty chces pomoct ist do tak obrovskeho rizika cudzim ludom… som rada ze ma rodicia vychovali aby som bola financne gramotna a keby sa ma toto niekto opytal naozaj by mi to prislo vtipne ci nesranduje 🙂 a ani na sekundu by som nerozmyslala pomoct, lebo si doslova znicis zivot. Nerob to.
Autorka,mas velke ❤️.Respekt,ze v dnesnej dobe sa zaoberas myslienkou, rucit niekomu za uver.
My sme tiez potrebovali,chceli sme zateplit novostavbu a dalsi uver, mohol byt len s rucitelom.
Mali sme 1xhypo vub,3x stavebne a plan bol 10000€ na zateplenie z vub na 10 rokov.Z blizkej rodiny mali vsetci hypo,nakoniec sesternica slobodna,bezdetna, povedala ok.Presli asi 4 roky prisla za mnou,ze uz nechce rucit,ze keby chcela ona uver,tak nedostane.Medzi tym sa vydala.Zobral som na vedomie,v priebehu, asi 2-3 mesiacov som to vyriesil,bratovi skoncila hypoteka,bez problemov, sme to prepisali.
Chod do toho,pokial si vysporiadana s tym,ze uver,za ktory rucis,budes musiet splacat,ak sa nieco poserie.Nepises,kolko,ako dlho,aka je vyska splatky.Ak chces,napis mi spravu,hovori sa viac hlav,viac rozumu😉.
Všetko už bolo povedané. Nie je to dobrý nápad. Ak je to skutočná kamarátka, kamarátstvo ostane. Ak nie, budeš vedieť, že z teba chcela mať iba výhody.
Nikdy, nikdy, nikdy!! nikomu neruc.. ani vlastnej rodine, nieto este kamosom... dnes najlepsia kamoska, zajtra prestane platit a uz sa jej nedovolas
Rodicia s detmi, vlastni surodenci sa dokazu do smrti nenavidiet kvoli peniazom, dedicstvu, ruceniu..
Nerob to
@tundra to ze vy ste zodpovedni nic neznamena. Takych ludi je velmi málo. A trebalo vam “len” 10 tisic nie? Tu sa bavíme o 100tisicoch a autorka spomenula ze nie su financne gramotní. Prosim ta nenahovaraj ju na takú hlupost 🤣
@tundra a plus autorka pise ze sama ma hypoteku. Sama pises ze ti co mali hypoteku nerucili. Takze dalsia vec. Ja sa cudujem ze vobec sa ponuka moznost rucit niekomu. Malo by to byt zakazane. Ale tak banky musia zarabat a nicit zivoty iným 🤷🏼♀️
Ja len toľko, ručili sme s mužom na pôžičke našim veľmi dobrým známym. Dostali sa do problémov, nedokázali splácať úver a exekútor zrazil celú dlžnú sumu úveru z nášho účtu...vtedy sa jednalo o cca 10000€, pre nás to boli vela peňazí a dostali sme sa do nepríjemnej situácie. Naši známi vyvinuli veľké úsilie, aby všetky dlhy splatili a postupne nám nakoniec celú istinu vrátili, aké trvalo to možno aj 10 rokov, lebo tých dlhov mali viac. Takže neodporúčam...

"aspoň by som mohla ľahšie odmietnuť" ty musis byt strasne submisivna. Je to lahke odmietnut hned, staci povedat nie.