icon

Mám ísť do hypotéky alebo nájmu?

5. aug 2023

Ahojte, nemozem spat a preto sem pisem. Som slobodna,bezdetna. Zarábam cca 1400€ v cistom. Najmy v v mieste bydliska sa pohybujú okolo 550-600€ za dvojizbovy byt, garzonky/1iz cca 450-500€. Zaziadala som si o hypo, nasla byt všetko mi schvalili. V piatok mam ísť podpísať hypo do banky. Schvalili mi 90% a úrok 3,89% - na 30rokov. Hypoteka je 100 tisic €. Splátka mi vychádza 515€, náklady na bývanie sú 100€. Stala sa mi taka vec, že rodičia mi mali pomoct a dat mi 11 000€ ale nakoniec sa rozhodli že mi ich nedajú a ostava si mi možnosť ísť do PSS a zobrať si uver 11 000€ so splátkou 70€ mesačne. Dokopy to vychádza 685€ mesačne. Príjem sa mi bude ešte zvyšovať koncom roka o cca 100€ takze rátajme ale 1400-685= 715€ mi zostane po zaplatení vsetkeho (ta splátka hypo je už aj s poistením) … ísť do toho?🥴 keby som si nemusela brat ten dalsi uver ani nad tým nepremýšľam ale takto mi to príde už strasne moc skoro 700€ mesačne za bývanie. Poradíte mi prosím?

Strana
z2
t1nusa
6. aug 2023

určite hypo, pri takom plate aký máš ani nerozmýšľaj a budeš navyše vo vlastnom ☺️ sú ľudia čo majú polovičný plat ako ty a do hypotéky tiež išli a vyžijú aj z tých zvyšných peňazí úplne v pohode

samimami777
6. aug 2023

Určite hypo. Ako hovoríš bude sa ti zvyšovať plat , časom možno ešte viac ak sa budeš kariérne posúvať. Plus keď si sama bez záväzkov vieš si aj pomimo privyrobiť brigádov atď keď budeš chcieť našetriť na dovolenku atd. Naviac nikdy nevieš , môžeš si časom nájsť partnera , nasťahuje sa a bude ti finančne pomáhať. A aj keby nie , 700€ na 1 osobu je úplne ok. Z toho by som sama na seba vedela aj ušetriť každý mesiac

luccija
6. aug 2023

Áno, ísť do hypo.Budes mať vlastné bývanie.O rok, dva to môže byť inak nájdeš si partnera, budeš mať vyšší plat...vlastne je vlastne.

dlhapipi
6. aug 2023

Ja som si kupovala byt na hypo pred pol rokom.. Hypo + najom je okolo 700 eur ako ty pises, akurat ja mam plat 1000 eur v cistom (tiez som sama). Ak odratam naklady na byvanie (elektr, plyn, tv..), mesacne mi ostane asi okolo 150 eur, a to este nepocitam jedlo a pod. Musim sa uskromnit, ale urcite mi to za to stoji byvat vo svojom. Do podnajmu by som urcite nesla - skoro rovnake naklady, mensi byt a nie je to ani tvoje. S tvojim platom by som ani sekundu nevahala, pri najhorsom sa ten byt vzdy da predat. Drzim palce 🙂

sara288
6. aug 2023

@dlhapipi Wow to ako sa ti darí z toho vyžiť? Nemyslím to v zlom, práve naopak. My tiež sme radšej šli do hypo, párkrát ma premôžu výčitky. že tých niekoľko 100 eur navyše, čo by sme ušetrili ak by sme boli v nájme, by sa zišlo, ale väčšinu času som tiež vďačná za to, že bývame vo vlastnom a že sa to viac oplatí…

dlhapipi
6. aug 2023

@sara288 Zazrakom, ale vyzijem :D je to o hlavne o prioritach, a pomaha, ze som od malicka vedela setrit. Na tvojom mieste by som nemala vycitky, ber to tak, ze okrem urokov, ktore su o dost mensie ako najom, vsetko investujes do svojho, ci uz pre vas alebo pre deti, z podnajmu by ste v konecnom dosledku nemali nikto nic.

alenka58
6. aug 2023

určite hypo, v prípade že by Ti peniaze nestačili môžeš si nasťahovať podnájomníka aj keď neviem aký byt budeš mať , využi to že si sama

gabitu
6. aug 2023

Ahoj. Bola som v rovnakej situacii. Urcite ist do hypoteky!! Neboj sa nic 🍀 Mat vlastny byt je najlepsie rozhodnutie 🌸

ysseba
6. aug 2023

Určite by som išla do hypotéky. A 700€, ktoré budeš mať iba pre seba je luxus. Z toho budeš vedieť aj šetriť a vytvoriť si nejakú železnú rezervu aby sa ti lepšie spávalo 🙂 A prečo Tvoji rodičia upustili z pomoci? Ja viem, že nie je ich povinnosť pomáhať ich dospelej a zarábajúcej dcére, no ale je to nepekné, že ti najprv niečo sľúbili, ty si povybavuješ veci a počítaš s tým čo ti oni navrhli a oni potom zrušia dohodu. Ak sa im vyskytlo niečo, prečo nemôžu pomôcť (strata práce, choroba, nečakaný veľký výdavok), tak je to o inom samozrejme.

spadnutaslivka
6. aug 2023

@ysseba ja myslím, že aktuálne nezáleží na tom, prečo nepomôžu. Aspoň jej to nikto neskôr nebude vykrikovať.

erikavesela
6. aug 2023

@dianka3 v tom zahranici budes byvat na 1000% v najme

veroonr
6. aug 2023

Hypo a jednu izbu prenajat napr. kolrgyni, kamoske. Ja som tak zacinala ked som sa osamostatnila

sisa_s
6. aug 2023

@dlhapipi a to ti s takym platom dali taku vysoku hypo?

veronicka88
6. aug 2023

Možno o 2-3 roky to refinancnes na 2.5 a budeš mať nižšiu splátku,ak nie možno o 5. Ja by som asi neváhala....pokiaľ netreba ďalšie investície na prerábku chod do toho. 700eur je pekný peniaz ešte aj čo to odložis. Len si prosím zvaz kam aby toalo zmysel. Ak sa čokoľvek stane byť vieš kedykoľvek ľahko predať. Život je tu a teraz ..držím palce!

ysseba
6. aug 2023

@spadnutaslivka ano, to je pravda, ze aspon jej to potom nikto nebude vyhadzovať na oci ☺️

dlhapipi
6. aug 2023

@sisa_s samozrejme som musela mat spoludlznika, inak by som mala smolu a nie byt :P

simonah73
6. aug 2023

ved ten uver urcite nie je na 30rokov. ja by som isla do hypo, lebo zaplatis priblizne to iste ako za najom a nic nie je tvoje a neviem ci by som vedela zit s tym, ze ti mozu vypovedat najomnu zmluvu a zase hladat nieco dalsie.

domkakvet
6. aug 2023

Urcite hypoteka a ak budes setrit mozes ju aj skor splatit.

peter370
6. aug 2023

Ahoj. A v ktorej banke Ti to schvalili? Zajtra idem ziadat o hypo, a podla info dostanem max 80% a 3.99% takze mi mozno v posl. chvili zlepsis situaciu 🙂

dianka3
7. aug 2023

@tamta kks ty si trúba,si to pochopila po svojom sedliackom rozume 🤦‍♂️ to bol len príklad preboha.Dobre napíšem to takto sk je drahé v porovnaní cien u nás a v zahraničí,lepšie platy stejne ceny oplatí sa viac tam pre mladého človeka ,asi toľko k téme.btv auto môže zraziť aj teba 🤷‍♀️blbá poznámka od teba

dianka3
7. aug 2023

@erikavesela nie,keďže máme tam dom🫡,žijú tam mužovi rodiča

dianka3
7. aug 2023

@poopsie 🤦‍♂️nepochopila ....
Ona je mladý človek, môže pracovať v zahraničí byť finančne lepšie zabezpečená, ona ma možností viac.Pozri aké sú ceny u nás a aké v zahraničí, ceny máme ako tam ale platy ... Autorka chcela počuť názor ja som jej svoj napísala Čiže asi tak

poopsie
7. aug 2023

@dianka3 a ty si koľko rokov žila v zahraničí? Kúpila si si tam nehnuteľnosť? Nie všetci ľudia na Slovensku majú potrebu ísť do zahraničia, pretĺkať sa tam od nuly žiť po podnájmoch a šetriť na nehnuteľnosť tam či tu.. Rovnako.. Mám rodinu v Anglicku aj v Kanade a všetci žijeme rovnako, nikto sa nemá lepšie.... Nevidíš úskalia života v zahraničí, slepo vidíš len vyššie platy...

dianka3
7. aug 2023

@poopsie máme tam nehnuteľnosť preto tam aj plánujeme odísť bývať, žila som tam a bolo lepšie než tu preto to vravím vieš? A aj ja mam rodinu v Kanade a aj vo Švajčiarsku no a majú sa oveľa lepšie než ja tu 🫨 len čo narobím musím tu ostať mam chorého otca a deti by my bývali ani nedovolil vziať tam a máme striedavku. Takže zatiaľ tu a takto no.Moj brat prednedávnom kupoval dom v BA tiež hypo a sotva ani nie po roku to banuje a dom chce predať.Vieš ako 100 ľudí 100 chutí 🤷‍♀️

jaroslav81
7. aug 2023

Divné, že pre 11 000€ (70€ mesačne) rozmýšľaš to všetko zrušiť. Veď 70€ je jeden nákup v Lidli. To radšej budeš platiť hypo niekomu cudziemu? Hypo sa oplatí zobrať vždy, či sú 0.8% úroky alebo 4.5%. Nehnutelnosti v dlhodobom horizonte len rastú na cene, rovnako rastie aj nájom. Po kúpe sa istina už ale nemení. O 10 rokov budeš zarábať dajme tomu 3000€ a 515€ splátka hypotéky ti príde smiešna suma. Toto veľa ľudí nevie pochopiť a radšej bude platiť nájom, kde mu majiteľ bude zvyšovať nájomné každý rok o 50 - 100€

natalka13
7. aug 2023

@dianka3 a kam ma teda odist? Do ktorej krajiny? Sama? Ake zamestnanie tam budes vykonavat?

leeo
7. aug 2023

Hypo. Tak platis svoje. A inak davas peniaze cudziemu.

kp7333
20. apr 2024

Na tvojom mieste by som zvazila, ci vobec sa k nemu nastahovat. Mozes zostat vo svojom byte a mozete sa navstevovat.

Strana
z2