Mám pocit, že stále viac platíme v obchode. Kde nakupujete potraviny vy?
Ahojte len tak zo zaujímavosti. Kde nakupujete potraviny? Mam pocit ze nakupujeme stalr to isté a platime stále viac (tesco). Chcelo by to zmenu. V okoli mame Billu, Kaufland, Lidl a Tesco. Kde nakupujete? Co sa vam osvecilo...
Billa najdrahsia kvalitou úplne mimo čiže pomer cena kvalita sa neoplatí, keď už tak rakúska Billa ale i to už není bohvie co radšej merkur/špár, lidl ovocie zelenina v pohode mäso nikdy, kaufland takú slovenskí prispôsobený sk cenám/obyvateľom kvalita nič moc tesco asi najhoršie kvalita nula bodov ceny pomerne ako v kaufland aj možno menej neviem nechodievam moc smdo tesca ani kauflandu
@simsalabim Ale jasne, ked porovnas dotovany obed versus objednane menu. Ja som porovnavala stravovanie vonku (skola, skolka, praca, denne mnu v restike) a varenie domaceho jedla. Nie ohriatie polotovaru ale realne varenie zo zakladnych surovin.
Napr. taka vajickova polievka, alebo zemiakova, alebo paradajkova a k tomu napr. sosovicovy privarok s vajickom, alebo so spekackou ma vyjde pre 4 tolko, co jedno denne menu v restike (5,50-6,50).
my chodime raz mesacne do tesca na nakup - mlieko, muka, cestoviny, konzervovane strukoviny, atd... proste zakladne potraviny a drogeria na mesiac
maso k masiarovi u nas na ulici, sunky a pecivo/chleba vacsinou v yeme kedze su ozaj vyborne a mam obchod pri praci. cez zimu zelenina ovocie vacsinou lidl, obcas tesco. jar+leto + jesen mame skoro vsetku zeleninu a ovocie vlastnene zo zahrady.
Ja chodím raz do týždňa do Lidla a do Jednoty. Pred tým si spíšem, čo potrebujem kúpiť a idem si len za tým. Tak nekupujem nepotrebné veci, len vtedy, ak je výhodná akcia. Dokonca teraz, keď je korona ešte aj ušetrím, lebo pred tým som chodila do obchodu aj každý druhý deň aj preto, aby som sa dostala medzi ľudí a samozrejme vždy sa mi niečo prilepilo. Takže aspoň jedno "pozitívum má tá korona".
Za mna tesco vsetko tam nakupim a mam ho po ruke
No my kupujeme skoro vsetko z tesca, nosia nam domov...akurat chodime raz cas na cistiace prostriedky a plienky do dmka este na jogurty do milk agra co mame blizko (mame radi od nich probioticke sabi) v tescu sa mi výber nepozdava...ale inak uz dlhsie neviem zohnat potravinarske farbivo? Nevideli ste ho niekde v obchode kam chodite? A z tesca ste skusali aj plienky?
Ja uz rok všetko objednávam z Tesca, ale nemám pocit žeby nejako výrazne viac platíme za potraviny. Z casu na cas ked muz ide do Lidl alebo Kauflandu tak minie 30eur a domov nedonesie nič okrem nezmyslov 🙄 cez online nákup si to viem ustriehnuť, nekupim to čo nepotrebujem.
@nafka0483 presne..my sme teraz velmi vela usetrili ci uz na benzine (home office, vylety, rodina) na jedle (varime len doma, raz do mesiaca cca si objedname pizzu alebo burgre), do obchodu len raz tyzdenne (predtym sme sa tam chodili od nudy prechadzat + nekupujem oblecenie lebo ho nie je kam nosit) a najviac sa usetri aspon u nas na "krcmovych" vydavkoch :D (nie len alkohol, ale kazdy piatok sme chodili na langos, cez vikend zakusok, zmrzlinka, pivo, vino k tomu nejake oriesky bla bla). Nedavam peniaze do pernamentiek na cvicenie, cvicim doma a beham. Taktiez vylety predtym jaskyna, aquapark, hrad...teraz len priroda, ktora je zadarmo. Okrem ineho som usetrila aj dovolenku v robote kedze ju nie je naco minat. Tak sme sa dohodli ze teraz to setrenie vobec neboli :D tak setrime. Dali sme vyssiu mimoriadnu splatku na hypo a vsetko ostatne odkladame na cestovanie. Tak pevne verim ze si ho este z tohtorocnej dovolenky (ked aj v zimnom obdobi) uz hlavne bezpecne uzijeme. Samozrejem, najprv sa musime dostat k vyvolenym a zaockovat sa.
@simsalabim my sme sa dohodli ze teraz setrime, kedze to v tomto case tak neboli 🤣 ako zvycajne. A usetrili sme aj dovolenku kedze nikam nechodime a hned ako to bude bezpecne a budeme mat ockovanie tie peniaze precestujeme, tak mam motivaciu :D
@nafka0483 ja rozumiem, snazime sa tak co najviac. Urcite to je lacnejsie. Len robit full time a chystat obed 5 ludom sa tazko zluci. Hlavne to uz trva pridlho. Dnes sme mali obed zo vcera. Zajtra polotovar. Stredu-stvrtok asi objedname. V piatok navarime.
@221girl ano, aj my sme co-to viac usetrili. Pre zaujimavost, ked si HO, kolkym ludom denne varis?
@simsalabim ja som na HO, raz do týždňa v práci a varím pre štyroch. Z toho syn má 14 a zje sám za troch. Na 2 dni navarit je zázrak, keď zostane, zje to s mizom na veceru.
Donasku sme mali 1x činu, to doma nenavarim. Polotovary veľmi malo, keďže muž má problémy s pečeňou, ja so žalúdkom, tak to moc nejeme. Ale niečo varím aj večer na druhy deň, alebo varím jednoduche jedla, aj rychlovky za pol hodiny. Niekedy dlhšie a náročnejšie je vymyslieť čo uvaríme, ako samotne varenie.
@simsalabim Ano, viem. My si preto zvykneme varit po praci - a mame veceru a na dalsi den to iste na obed (my sme zvyknuti na teple vecere). Alebo si vecer hodim do pacu maso, ocistim zemiaky, nakrajam, necham v hrnci s vodou v chladnicke a pocas prace cez obednu pauzu uz len za 10-15 minut hodim maso na panvcu, uvarim zemiaky... pripadne rano kym zacnem pracovat naskladam veci do pekaca a dam piect a nemusim pri tom stat a na obed je hotovo. Nemame ani my kazdy den navarene, niekedy je aj "suchy obed" :D niekedy donaska.
v Bratislave mäsiareň Orban pri malej železničnej stanici
@hettinka obdivujem ta. My sme dlho stihali, uz nejako nevladzeme 🤷♀️ Nedokazem to posudit, ale ako ucitelka asi nemusis robit uplne 8.5hodin.... mna uz nebavi sa o 4-pol5 postavit k sporaku. Radsej ideme von. Potom varime rychle vecere, ale vacsinou sa to zje....
@simsalabim pracujem tých 7,5 hodiny denne, niekedy viac. Len mám výhodu, že nemusim v kuse, 4 hodiny ráno, potom prestávka a 3 hodiny poobede. Niekedy si pochystam veci cez víkend a v týždni mám potom jeden voľnejší deň. Tak stíham celkom fajn.
A pri sporáku netravim skutočne veľa času. Mojim stačí aj hustá polievka, privarok a k tomu volske oko a synovi plátok maska na grile. Alebo ráno dám variť, oducim hodinu, cez prestávku pomiešam. Môj muž je tiež doma, variť moc nevie, ale aspoň postráži, aby nezhorelo a uvarí prílohu.
Inak, mame tu množstvo reštaurácií, robia donasky, no pre dat 20-25€ za obed pre rodinu mi príde dosť drahé. Za takú sumu navarím aj 3 obedy.
Ja chodím na striedačku Tesco a Lidl. Kaufland výnimočné. Raz nákupim viac v tescu a raz v Lidli. Vždy tak aby mi vydržali tie veci do ďalšieho nákupu. Mám svoje výrobky čo kupujem. V tescu sa viem najlepšie orientovať a nákupim tam všetko čo potrebujem a zas v Lidli majú určite výrobky čo inde nekúpim.
@hettinka to je super vyhoda, ze sa ti to da rozdelit a ze viete k varenemu odbiehat. Mne sa praca da takto rozdelit 2 dni v tyzdni, vacsinou v pondelok a piatok, to su dni, kedy nieco uvarim a dorabam podvecer. Ale v ostatne dni nemozem odbiehat od pocitaca. Viem si prekliknut na noviny a nieco si minutku precitat, ale fyzicky odbehnut nemozem, kedze "sedim na meetingu", alebo chystam nieco na dalsi. U manzela je to podobne, su dni, a je ich vela, ked by nemohol vstat od pocitaca ist scedit zemiaky, ako tvoj manzel, prave preto, ze je na meetingu (niektore dni ide z meetingu do meetingu) a no a deti tiez nemozu odbiehat od online hodiny. Riesili sme to fakt rychlymi jedlami, privarkami, cestovinami, presne ako pises, ale uz to nejako vsetkym zacalo vadit stale len rychle jedla varit a hlavne decka mali pocit, ze jeme stale do kola to iste. Je to uz proste dlho takto fungovat, v januari sme si povedali, ze to takto dalej nejde. A pre mna je to neskutocna ulava, nemusiet si zatazovat mysel este aj tym, ze "co budeme v ten den obedovat". Uplne sa vtedy citim slobodne a viem sa lepsie sustredit na pracu. Ale ano, ide to do penazi - preto tie donasky nie su u nas kazdy pracovny den, ale iba 2-3x do tyzdna, podla toho, co sme stihli navarit a kolko prace mame v ten den nakopenej v robote. Byvaju dni, ked sa proste neda a aj ja aj manzel este vecer sadame k praci + zabezpecovat obedy a vecere k tomu....proste je toho vela a zistili sme, ze takto dlhodobo fungovat je neuveritelne narocne. A to mame stastie, ze nemame malicke deti - lebo HO, obedy+ male deti k tomu doma na online vyucovani alebo aj nie, musi byt riadny zabijak.

@221girl samozrejme, ze je to volba, ale nielen moja, ale aj nasa. Varenie nie je iba moja uloha. Varim ja aj manzel, aj starsie deti. Ono to je aj o prioritach, ci sa mi o pol piatej naozaj chce varit obed na druhy den, alebo idem radsej na hodinovu prechadzku, pocvicim si a potom urobim(e) rychlu veceru. Vies, pocas prvej vlny a dlho potom sme stale varili - prestali sme asi pred 3 mesiacmi. Tolko sme s manzelom na home office - od minuleho marca! Uz proste nevladzeme zabezpecovat celodennu stravu pre 5 ludi (z toho 4 dospeli) popri praci. Uz naozaj stacilo. A ako hovorim, stale varime 2obedy -3x do tyzdna.