Máme hypotéku a zvažujeme nové auto. Čo robiť?
Zdravím vás,
Máme už jednu hypotéku na kúpu bytu ktorú splacame 3 roky. Brali sme 85 tis, momentálne je splátka 350€ mesačne. Máme v rodine 1 auto, vždy to bola nejaká jazdenka. Do tých áut čo sme mali doteraz sme vrazili kopec peňazí, vždy niečo vyskočí, tie ceny nie sú nízke. Už na to nemám nervy. Momentálne znovu problém s autom, oprava 2000€. Rozmýšľame že si vezmeme hypotéku na kúpu nového auta. Akoby dočerpanie tej pôvodnej hypotéky. Rodinný rozpočet mesačný je okolo 2300€ moja a muzova výplata. Mínus všetky povinné výdavky už aj s tou novou hypo, ostaneme na 1150€. Máme dve deti, škôlka, škola. Doteraz sa nám vždy podarilo aj nejakých 200-300€ odložiť. Ja som v takýchto veciach veľmi opatrná, vždy si predstavujem aj rôzne katastrofálne scenáre a to ma odrádza. Šli by ste do toho? Auto nám treba
@kavasmliekom cosi karoq kupovali rodicia v decembri este za cca 32tisic, teraz po zvyseni dph to uz je o dost viac.. teraz uz suv pod 30tisic tazko najst.. mozno MG ale velmi na hrane
Ja vám poviem takto,pokaziť sa vám môže aj nové,ako sa to stalo nám aj mojej sestre.a my sme mali síce záruku na 5 rokov na motor,ale v servise autorizovanom sa z toho vyzliekli,že ťa chýba nie je súčasťouoyora,pritom to bolo na motore,tak sme museli dať opraviť za svoje,keďže sme auto potrebovali.a sestre sa pokazilo 2rocne auto-vymienali im celý motor,a to je už čo povedať,keďže to boli fungel obe autá kúpené ako nové autá.takze nikde nemáte tu záruku,že nové auto budete mať pokoj,a nebudete do neho nič dávať.Ale mye zatiaľ pokoj,tak dúfam že nám ešte dlhšie vydrží.moj manžel nechcel už staršie auto
Povinné výdavky sú určite 1150? To je rodinu 2+2 s hypo nejak malo
Rátam priemerne náklady cca
Hypo 350
Strava 600
Benzín 100
Energie 150
Poistky mobily net TV dane smeti 100
Lekár, spotrebný tovar 100
To je cca 1400 Eur...bez oblečenia, bez konzumu ako je reštaurácia, wellness, narodeniny, vylet, opravy atď. Ja to rátam tak, že k týmto výdavkom prirátam na každého člena 100 Eur, nás je 5, čiže k rozpočtu prirátam 500 Eur na mesiac rezervu, či už krúžok alebo lyžiarsky zaplatiť, alebo zimné bundy, potreby rodinných príslušníkov, vy ste 4, tak 400 Eur. Z tých 500 keď neminiem, setrim bokom, lebo niekedy sú mesiace bez výletov, narodenín atď.. čiže ak rátam ten príjem 2300 je fakt hraničný na nové auto, neuviaz si kameň na hrdlo.
Radšej si ešte raz poriadne zrátaj real náklady na mesiac, nič v zlom.
Keď si dáte do pôvodnej hypo ,tak sa vám zvýši úrok. Skôr zobrat ako novú hypo alebo uver na auto .Mať aj n poistenie, keď sa obávate choroby to by malo byť ako prvé keď už máte aj hypo a rodinu

Ako ti pisali baby ak navysis/refinancujes hypo, uroky ti nabehnu uz uplne ine a myslim si ze budete mat co robit aby ste zvladali splacat ak vam ostavaju mesacne 2-3 stovky z vyplat. Ten prijem nie je uplne najvyssi na kupu auta za 25tisic, pises ze mate zle skusenosti s kupou jazdenky ale je jazdenka a jazdenka. Je moznost zmeny prace? Trebars u nas ma manzel firemne na sukromne ucely a ja jazdim nasim, mimochodom tiez jazdenka ale sluzi nam uz 4 roky bez väcsich investicii..treba aj na toto pozerat nie kupit najlacnejsie ale isto vies kupit dobre ojazdene auto za polovicu toho co by ste kupili nove. Je to uz na vas ale ja by som nemohla spavat ak by nam peniaze vychadzali ltt a pride necakana ocr s detmi, Pn a pod a ten prijem klesne rapidne. Skor by som sa bala ked vam skonci fix hypoteky ze ta splatka porastie o dost