icon

Máme kúpiť dom teraz alebo o 7 rokov?

junova
1. júl 2014

Ahojte mamičky, máme s manželom dilemu. Máme hypotéku na byt, ktorú splatime o 7 rokov. Radi by sme išli bývať do domu, ale tu sa naše názory rozchádzajú. Ja by som chcela predať byť, vyplatiť hypotéku, zobrať si novú hypotéku a kúpiť dom. Manžel chce čakať, kým splatime hypotéku. Ale 7 rokov sa mi zdá ešte veľa. Deťom by bolo tiež lepšie v dome. Na dom by sme si museli požičať okolo 50 000 eur, druhú polovicu by sme mali v hotovosti. Keďže chceme dom za približne 100 000. Manžel sa nechce tak veľmi zadlzit, že to preplatí na úrokoch. Je toho názoru, že len naivni ľudia si berú vysoké pôžičky od 50 tisíc hore:(

luciferkax
1. júl 2014

AHoj, byť vami, tak do domu hned teraz... to pohodlie, ten dvor a vačší priestor za tie peniaze stoja... bývala som v byte dva roky.... Nikdy viac.. nezaplatiteľné, vyjsť na dvor, najesť sa tam, vypiť kávu, kýms a deti šantia.. fakt teraz, kým su deti malé, to má výhod najviac :P tak neváhaj :D :Dj

junova
autor
1. júl 2014

@kaktusik007 Ja by som rada bývala aj v dome v Novom Meste nad Váhom. Mám tam babičku;)

junova
autor
1. júl 2014

@zet7 A môžem sa opytat, koľko vás vyšiel bungalov?

junova
autor
1. júl 2014

@gabriella7 rozmýšľate aj o pozemku a postaviť bungalov

junova
autor
1. júl 2014

@margarita My chceme menší dom, lebo nechceme ostať sami keď deti vyrastú vo veľkom dome. Je pravda, že keď sú deti menšie, je pre nás všetkých dom najlepší.

kaktusik007
1. júl 2014

@junova aj ja by som rada byvala v dome v NMnV. Ale financie nepustia. ;)

zet7
1. júl 2014

@junova cca 80 000e ešte treba fasádu, plot, prístrešok.

babulka82
1. júl 2014

@belllinka ano to sa vždy pri byvani v dome vytahuje to "pitie kavičky na terase" 😀 My byvame v panelaku a od susedov nepočujem nič.Sem tam niekto vrta ale nie nejak dlho.

babulka82
1. júl 2014

osobne si myslim že byvanie na dome je lepšie ..........ALE dneska si ludia beru obrovske hypoteky a mju prehnane naroky lebo však dom je užasne niečo.Potom to nestihaju platit a maju 5 roznych robot a za 10 rokov sa rozvadzaju.Otvorte si realitky same novostavby sa predavaju,som minule bola v nemom užase. Keby to bolo všetko take jednoduche tak by si každy zobral hypoteku a platil.Aj my mame hypo ale ako sa hovori "prikryjem sa len takou perinou na aku mam" .POznam kopec ludi ktory nabrali horibilne požičky a tetaz chodia len do prace a domov.
A deti na dvore? Vidim to ked chodime k svokre ,zahraju sa tam tak cca 2 hod. a potom sa nudia ako všade.Dneska vidim plne dvory kadejakych haraburd,preliezok,trampolin,bazenov len tie deti sa tam nehraju 😕
Minule mi prave muž hovoril ako jeho kolega postavil dom s dobrym umyslom a maju syna pubertiaka a stale ho vozia do mesta lebo chce ist tam a tam.

Ja by som brala iba jednu možnost dom v meste.Myslim že v meste byvat s malymi detmi ma aj svoje vyhody,mame všetko pod nosom ,auto takmer cely tyžden nepotrebujeme a cez vikendy chodime na dedinu pokial nemame iny program.

babulka82
1. júl 2014

my napr. chystame dovolenku s detmi a znamy kupili za tie iste peniaze oplotenie ,my to chceme investovat do dovolenky 🙂

celasapremenim
1. júl 2014

moje deti nebavila hra na zahrade uz ani v siedmych rokoch, radsej chodia po turistikach a von medzi deti...jednoducho nudia sa tam, aj sa tam nudili, je to tak pred deticky do pat rokov si myslim dobre
ked su potom v puberte, radsej si vybehnu so spoluziakmi von, ako sediet niekde na dedine na dvore

celasapremenim
1. júl 2014

...a este jeden postreh s detmi v dome, deti po detskych izbach na poschodi, rodina nepospolita 🙂 ja som za byt a cez vikendy po vyletoch, bohaty program, vyuzit co sa da na zazitky, radsej tri dovolenky rocne ako jeden dom....
co poznam rodiny, robia detom taxikarov a s vyplazenym jazykom sa doma stretnu o pol siedmej cez tyzden a cez vikend behaju s kosackou po dvore a makaju zameskane, lebo vela casu stravia na ceste cez tyzden, mozem kaslat taky dom
dom mozno potom k vnucatam

momentalne mame vacsi byt v centre, vsade sme do 12 minut, uver sme uz splatili

babulka82
1. júl 2014

@celasapremenim ja som presne toho isteho nazoru ,skor tužim po dome ked budeme mat odrastene deti.Alebo byt a chalupu. 🙂

celasapremenim
1. júl 2014

@babulka82 byt a chalupa je super, tak to mame teraz, 2 h od domu mame starorodicovsky dom, ktory je na super mieste, nic lepsie nepoznam a vyuziva ho cela rodina, nielen my, takze je to tam frekventovane, aj sa tam schadza rodina, aj s priatelmi tam chodime 🙂

junova
autor
1. júl 2014

@babulka82 Aj byt a chalupa je dobrá varianta🙂

mpg
1. júl 2014

@babulka82 Tiež si myslím, že s malými deťmi je lepšie bývať v meste, ale mohlo by to byť napr. aj v menšom meste, kde je všetko blízko obchody, školy, škôlky, nemocnica a pod. a zároveň je aj blízko prírody a aj ceny domov sú tam nižšie ako vo veľkom meste, napr. za 80.000euro by sa dal kúpiť pomerne slušný dom v menšom meste ako napr. Zlaté Moravce.

babulka82
1. júl 2014

@mpg všetko ma aj svoje pre aj proti ako sa hovori.Ja osobne som radšej za zažitky ako za materialne veci.Aj ja mam niekedy chvliky kedy by som išla ihned na dom ale vidim že je to na dome dost naročne aj na pracu aj na financie.

macamac
1. júl 2014

@junova ak túžiš po dome a aj muž, tak choďte do toho a teraz hneď 😉
je to váš pocit, je to vaša predstava
niekto tu "zhadzuje" bývanie v dome, na dedine, spomína cestovanie ( vozenie do škôl, na krúžky,..), vyššie náklady, nechodenie na dovolenku, neustálu robotu okolo domu,....

každý nech si žije, ako chce a ako sa cíti najlepšie
zástankyniam bytu napíšem:
ľudia žijú v domoch (bytoch) a nesťažujú si
majú hypo, ale stíhajú ju platiť (zatiaľ)
stíhajú a majú financie aj na dovolenku a víkendy mimo domu 😉 a nemajú pritom 5 zamestnaní
nevozia deti nikam, lebo v obci je MŠ aj ZŠ, aj krúžky, aj ZUŠ, aj klub, za ktorý dieťa hrá futbal/volejbal/ping - pong,.....
dokonca niektorí ani nemusia cestovať do práce, stačí bicykel 😉
a áno, káva a stolovanie a život na čerstvom vzduchu, terase, vo dvore je určite veľká výhoda 😉 ráno aj v pyžame, nik ma nerieši 😉
si predstavte, že mnohé deti dvor baví a aj jeho vybavenie vedia využiť na hru, dokonca sa tu vzájomne deti navštevujú a hrajú raz u jednych, potom u druhých a mamina si v kľude varí obed a len očkom mrká na deti 😉 nemusí sa obliekať a ísť na preliezky v centre mesta a obed sa jej pri tom nevarí.....
a ak chce, v obci sú nakomplet nové preliezky aj s posilovacími zariadeniami pre dospelých - aby nemuseli sedieť na lavičke, ak nechcú 🙂
obec ponúka veľa kultúrnych zážitkov a oproti mestským školám aj vystúpenia detí k rôznym sviatkom v roku, kedy si rodičia hrdo pozrú svoje dieťa, posedenia so staršími...

obce sú dnes mnohokrát lepšie vybavené ako malé mestá
poskytujú všetko aj viac, čo potrebujeme k životu
samozrejme, nebavíme sa tu o lazoch a odľahlých osadách 🙂

takže nie je dedina ako dedina a nie je mesto ako mesto
čo človek, to iné predstavy a očakávania od života
nič a ani nik nie je nadradený tomu druhému
preto nechápem, prečo niektorí "mešťania" sa cítia trošku "navrch"
také....malomeštiacke mi to príde 😉 ( som bývalá mešťanka 😀 😀 😉 )

babulka82
1. júl 2014

@macamac sorry ale to ten tvoj nazor mi prišiel taky "malomeštiacky" ja vobec niesom zastanca bytov ani sa tu tak neprezentujem.Len sa treba trošku pozriet realite do oči .Ono ta predstava je vždy nadherna a ,zakladatelka sa pytala aj na hypoteku a je rozdiel zarobit 1500 euro a 4000 euro a začat stavat dom,potom si treba zvažit pomoc rodiny či už s pomocou alebo s financiami.POkial si to niekto može dovolit tak určite by som to brala ,prečo nie? 🙂

junova
autor
1. júl 2014

@macamac Ja si tiež myslím, že keď človek býva v dome na dedine nie je to koniec sveta. Moji rodičia nás mali štyroch, auto nemali. Škôlku a zakladku sme navštevovali vo vedľajšej dedine a ako 14 - ročný sme dochádzali autobusom do Trenčína a niektorý do Nového Mesta nad Váhom. Aj na dovolenky sme chodili. Kebyze platíme hypotéku len o 50 eur vyššiu ako teraz, ostalo by nám aj na dovolenky, či kultúru
. Môj otec študoval 9 rokov v Bratislave a po štúdiu sa vrátil do malej dedinky pri Trenčíne a postavil si tam dom. On povedal, že v paneláku a v meste by nikdy nebýval.

babulka82
1. júl 2014

@junova tak potom ste rozhodnuty a neni dovod čakat 😉 ja by som do toho išla byt vami ak po tom tak tužite.

junova
autor
1. júl 2014

@babulka82 Áno, sme v podstate rozhodnutý, len každý v inom časovom horizonte. Ja som si na jar otvorila živnosť, čiže buď do toho pôjdeme hneď alebo predčasne splatime hypotéku.

aristka
1. júl 2014

@junova vieš ako som ja hovorila ,keď som išla z deťmi von ,idem ich venčiť ,vyobliekať ,peniažky samozrejme tiež bolo treba ,lebo tam zmrzka ,tam to a hento a peniažky sa len kotúľali a výlety ,čo človek chodí každý voľný deň na výlet ,veď to sa môže aj z dediny ,fakt mám odžité 10 rokov v meste na paneláku ,kde som trpela ,bolo to ako zavretá v klietke a teraz aj kávičku si vypijem vonku ,deti si na večeru opečú hocikedy slaninku a ,prídu aj kamaráti ,majú bazén a šup do neho .....no treba len spracovať muža ...

babulka82
1. júl 2014

@junova a muž to prečo nechce vyplatit hned? vy chcete dom stavat? alebo kupit starši?

junova
autor
1. júl 2014

@aristka Aj ja hovorím, že idem deti vyvencit. 😎 Musíme sa pekne obliecť , malý v kočíku, dcéra berie aj bicykel. Sranda, keď je pokazený výťah. Večne skončíme na zmrzline alebo na kofole a ona džús. Ihrisko máme zničené, večne plné. Minule som si o pol noci vypočula hádku u susedov. Fakt ma láka dom.

junova
autor
1. júl 2014

@babulka82 Buď postavíme bungalov alebo kúpime starší. Ešte premýšľame.

junova
autor
1. júl 2014

@babulka82 Muž chce najskôr splatiť jeden úver a potom zobrať druhý kvôli úrokom. Pretože čím väčši úver, tým viac preplatí úroky

babulka82
1. júl 2014

@junova a kde budete byvat pokial by ste postavili?

junova
autor
1. júl 2014

@babulka82 asi v podnájme, skôr sme za kúpu hotového domu

aristka
1. júl 2014

@junova a nie ja nad aké vŕtanie a do nosnej steny .... 😝