icon

Máme predať byt?

21. mar 2022

Budem sa snazit byt strucna a objasnit situaciu co najjednoduchsie.
Byvanie mame poriesene - byt bez hypo.
Kupili sme druhy byt - financovanie na hypo, najomne nepokryje komplet naklady, doplacame cca 100€. S tym sme boli ok, brali sme to ako investiciu ved ceny nehnutelnosti stale rastu. Casom ak by sa zadarilo resp moj sen je pozemok aspon s mensou chatkou/zahradkou na jendoduche prespatie alebo vybehanie pre deti.
Lenze ceny nehnutelnosti tak vyskocili ze keby sme ten byt teraz predali mame zarobenych cca 50 000€ cisteho (aj ked odratam dane, vyplatenie zostatkovej hypo). Ak by sme zobrali dalsiu hypo so splatkou len tych 100€ co teraz aj tak doplacame na byt, dostali by sme sa sme uz na peknu sumu za ktoru by sme vedeli kupit uz vacsiu chatu/dom kde by sa dali travit aj prazdniny, nie len tak nejake prespatie.
A tu je nasa dilema - nechat to tak ako mame tj byt z ktoreho momentalne nic nemame a este platime 100€ alebo byt predat, 100€ platit stale ale mat chatu z ktorej bude uzitok uz teraz? Casom by ale byt mal vyssiu hodnotu a splatili by ho najpmnici …

S manzelom mame rozdielne nazory aj ked vzajomne chapeme argumenty toho druheho, uvazujeme co je lepsie. Manzel vidi v druhom byte nasu zabezpeku na dochodok - prenajom bytu po x rokoch uz bez hypo by bol nas prijem k dochodku, alebo ak by sme ho predali bola by to pekna kopa penazi, aj detom by sme vedeli nieco dat … a ako hovori “zadarmo” lebo hypo nam splatia najomnici. Ja som za predaj a kupu chaty, ak by bolo zle tak na dochodok predat bud chatu alebo byt v ktorom byvame a kupit mensi ked deti odrastu.

Strana
z3
diamond007
22. mar 2022

Radila som sa s mužom aj, nakoľko má v týchto veciach prehľad.
Tak ak pôjde hore všetko ako doteraz, tak aj nájom budete mať možnosť zvýšiť budúci rok.
Muž vraví ze ak to je za účelom nadobudnutia niečoho ďalšieho, aj keď len chatky, tak by do toho šiel ale len v prípade toho vlastnenia 5rokov.

yonce
22. mar 2022

nechajte si to prejst este poriadne hlavou, podrzte ho tych 5 rokov, aby ste sa vyhli plateniu dani a potom uvidite kam sa nazorovo za ten cas posuniete. je fajn aby ste obaja boli za nejake riesenie

nerko
22. mar 2022

V tejto situacii, by som nic nepredavala, ale ani nekupovala. Ak potrebujes na dom predat 2 byty, tak by som to nerobila. Sice budes mat dom, ale detom viac pomoze v dospelosti ten druhy byt, ktory uz bude z vacsej casti splateny. Poobzerala by som sa, ked sa situacia stabilizuje po nejakom pozemku. Postavit mozete aj neskor a tesit sa z domu s vacsimi detmi, pripadne vnucatami.

autor
22. mar 2022

@nerko asi si nepochopila nasu situaciu, nechceme predavat 2 byty ale iba jeden a namiesto toho kupit chatu a nie dom na byvanie, byvali by sme stale v byte a chatu mali len na volny cas

dzina007
23. mar 2022

Ale teda ja by som asi radsej nechala byt. Do buducnosti je to dobry start aj pre deti. Doplacas za neho 100e mesacne a o nejakych 20 rokov nozes dat dietatu kluc od bytu ze paci sa mas kde byvat. V porovnani s rodicom ktory dietatu odklada 20 rokov 100e mesacne a odovvzda mu 24000e ktore mu tak budu stacit na parmesacny depozit do prenajateho bytu. 🤔

autor
23. mar 2022

@dzina007 problem je ze mame 2 deti a ten byt je jednoizbak 😂 ale principíne ano - mozeme predat a dat im start do zivota, prvom rade vsak myslime na nas dochodok - bud pokracovat v prenajme a mat prijem alebo z predaja pekne zit x rokov…. Len toto je buducnost, ja by som mala rada uz teraz z niecoho uzitok

tomi97
Odpoveď bola odstránená
Strana
z3