Máme úver na byt, chceme dom. Dá sa to?
Ahojte, prosím poraďte - máme s manželom úver na bývanie, klasika 30 rokov, sprácame tretí rok, o dva roky nám končí fixná úroková sadzba. Chceli by sme dom - akým spôsobom sa toto dá riešiť - predať byt, na ktorý je ťarcha sa nedá - dá sa postúpiť úver niekomu inému? Alebo kúpiť dom a ťarcha sa prenesie na dom? Alebo súčasne predať byt a kupovať dom? Dá sa dohodnúť s bankou? Máme slsp. Komplikované, ale chceme to riešiť čím skôr, zarábame dobre, iné úvery nemáme. VĎAKA.
@lubka661986 Da sa. Je to zmena zmluvnych podmienok- zmena predmetu zabezpecenia. Moze to byt s poplatkom. Nova nehnutelnost musi byt akceptovatelna bankou - co do pravnej a technickej vhodnosti a samozrejme musi postacovat ohodnotenie podla znaleckeho (do vysky minimalne zostatkovej hodnoty uveru).
@lubka661986 Pri zmene zabezpečenia banka neskúma príjem, takže materská je ok. Treba požiadať o zmenu zabezpečenia, najskôr sa však musí založiť nová nehnuteľnosť a až potom uvolní banka pôvodný byt. Takže treba naplánovať kúpu a predaj naraz alebo po sebe, aby ste s predávajúcim domu dohodli podmienky kúpy tak, že si najskôr prenesiete hypotéku na dom a až z vyplatených peňazí za predaný byt mu zaplatíte kúpnu cenu. Alebo Vám musia kupujúci najskôr musia vyplatiť peniaze za byt a súhlasiť s tým, že až po vyplatení kúpy domu im uvoľníte nehnuteľnosť.
@lenka110611 máte ešte záujem o ten HÚ?
@saaa ?? 🙂 dom už máme postavený, túto tému som zakladala teda riadne dávno 🙂
pošlite mi tel.číslo zavolám Vám 🙂
@herdinka Dobrý viem že to už bolo dávno čo ste sem pisali len sa chcem opýtať či sa tomu ešte venujete ?😊 chcela by som radu od odborníka 🙂 S manželom sme si tiež kúpili byt pred troma rokmi no už sa nám odvtedy narodilo babo takže som na materskej momentalne až od septembra pôjde do škôlky takže plánujem hneď aj do roboty..Chceli by sme rodinný domček no zatial ešte nič konkrétne najprv sa informujem 😊 Máme úver pre mladých s štátnym prispevkom na 5rokov no už tri roky to splácame.Neviem že akú máme šancu predať byt či musíme počkať ešte dva roky kým sa nám skončí štátny príspevok ? Chceme starší rodinný dom ktorý si chceme prerobiť takže by sme potrebovali aj nejaké financie navyše...je lepšie ak počkáme kým sa aj ja vrátim do roboty? Neviem akú máme šancu preto sa obracism na vás 🙂 Ďakujem ak na mňa budete reagovať 😊
@nikolp Nie som síce odborník ale akurát sme predali byt a kúpili dom 🙂 Čo treba zvážiť sú poplatky - pokiaľ ste kúpili byt len pred 3 rokmi, ak by ste ho teraz predali, tak musíte zaplatiť celý štátny príspevok späť, a zároveň ak by ste byt predali za vyššiu sumu ako ste ho kúpili, tak aj daň plus zdravotné poistenie (nejakých 34% zo zisku). My sme (aj) kvôli tomu čakali takmer 2 roky, aby sme nemuseli aspoň vracať príspevok, a teda keby nechceme platiť aj tých 34% tak by sme museli čakať ešte ďalší rok, čo sa nám nechcelo už.
@nikolp ahoj ano pravdaze sa tomu este venujem. Momemtalne popri materskej. Lepsie bude ak mi napises spravu ... ale tak vseobecne uver pre mladych sa da po 4 rokoch prefinancovat bez toho aby sa vracal prispevok naspat statu. A radsej by som teda pouvazovala na tym ako sa na to predpripravit aby sa vela nepreplatilo lebo samozrejme sa to da. Lebo kupa domu je na zavazok na 30 rokov tak uz necely rok nie je taka dlha doba pockat.
Dobrý deň. Chcem predať byt a preniesť hypotéka z bytu na rozostavaný dom. Nakoľko percent musí byť tento dom dokončený, alebo musí byť riadne skolavdovaný. Ďakujem.
bab yak ste neokto s trnavy a okolia a potrebujete pomoct s hypotekou alebo pozickou aj refinancovanie stami napsiat spravu poradim budete urcite spokojny odporucim vam velmi dobru finacnu ja som mala uver v postovej banke 20000 eur som na materskej iba mnazel pracujem aj napriek uveru v postovej sme dostali hypoteku 100000 a kupili domcek ak niekto potrebujem urcite poradim

dobrý den chcem sa spytať ci niekto viete alebo máte skusenosť s prenesím hypo na inú nehnutelnost ak som na materskej, respektíve poberam rodičovský príspevok, chceli by sme totiž predať byt na ktorý mame hypo a preniesť si ju na rodičovský dom, dá sa???? dakujem