Manžel mi dal 300 eur na stravu
Baby neviem co by ste urobili na mojjom mieste, som smutna, sklamana...proste je mi az zle, som vydata 5 rokov, mame spolu 2 male deti, som na materskej, manzel doteraz platil uplne vsetko...Hovori mi ze velmi vela minam a ze bez rozmyslania, bez setrenia...utracam. Ze neriesim peniaze, absolutne sa o to nezaujimam...(chodili sme raz za mesiac na poridany velky nakup do supermarketu a to tak bolo za 150 eur -potraviny...a este sem tam ved to poznate do potravin, aj nejake oblecko pre deti...)tak mi dnes dal ze mi bude davat na mesiac 300 eur a to na stravu pre nas (4 clennu rodinnu) + drogeria, oblecenie...(ucty, nafta bude platit on) ja neviem ale citim sa velmi zle...niezeby som bola zlatokopka alebo zeby som fakt ze rozhadzovala to nie ale on zaraba 4000 eur mesacne (je zivnostnik ano ma odvody a aj dan musi dost vela platit ale aj tak) ma konicky ktore si dotuje...ved ja nehovorim aby mi dal 1000 alebo co ale tak uplne neviem co teraz, revem cely den...neviem...
nejake rady alebo ma zdrbkate ze ma pravdu a ze ja som ta zla a mam byt rada? vazne? co si myslite?
@simca06022011 no ale takto to nefunguje v drvivej väčšine prípadov , kde jeden z partnerov podniká a zarába slušné peniaze. Myslím že obidve podnikáme ak si dobre pamätám a nemýlim si ťa s niekým iným, tak vieme ako to chodí . A v podstate ani nemusíš podnikať, IT , špičkoví manageri , riaditelia firiem , ale aj drobní živnostníci robiaci po stavbách alebo zákazky , nekončia o pol štvrtej ako zamestnanci a len si tak nerozvážajú deti po krúžoch , neučia sa s nimi po večeroch , neperú nežehlia. Títo Chlapi sú jednoducho v práci . A tak sú dve možnosti ..mať tretiu osobu aby tá manželka zarobila tiež 4000 EUR a spoločne ju platiť alebo je manželka niekde na skrátený úväzok alebo v štátnej sfére ktorá jej to umožní . Osobitnou kapitolou sú muži čo pracujú mimo bydlisko a denne dochádzajú alebo jednoducho chodia na týždňovky, nespomínam ani vojakov na misiach , kamionistov atď. Len z praxe keď si to vezmeš, kto a v akom pomere vyberá deti z škôlky, nuž áno sú tam aj muži ale koľko ich je ?
Ak niekto má zarobiť 4000 EUR čo i len v hrubom , tak ten človek si zmákne ale má k tomu aj vytvorené podmienky ak má deti . No aj tú sú deti spoločné, domácnosť spoločná len akosi nieto času to spoločné aj plniť. Tak keď neplním podmienky spoločnosti , tak aspoň nech ten menej zarábajúci partner z toho aj profituje svoje peniaze si odrobil, dal mi priestor . Ak by som ja nemala deti , zarobila by som minimálne o 1/3 viac ako teraz a ak by môj manžel plnil 50 % " spoločnosť " našich detí a našej domácnosti " zarobil by určite menej ako zarába teraz .
@simca06022011 a tu nie je problém urazená hrdosť , ale znechutenie z toho že bez toho aby jej to zdôvodnil že teda kde míňa veľa a čo kupuje za zbytočnosti , ju jednoducho odstrihol od peňazí. A toto jednoducho v manželstve je neprípustné .
@simca06022011 nuž niekde sedia obidvaja za PC večer a pracuju , niekde len jeden a druhý prace domácnosť, kúpe deti , učí sa s nimi , alebo ich večer uspáva alebo žehlí košele tomu druhému do práce kde zarobí tých 4000 v hrubom , varí mu dietu lebo má celiaku , intoleranciu , vešia aj jeho prádlo , v noci vstáva k chorým deťom lebo ten druhý sa musí vyspať aby zarobil tie peniaze ...tak teraz neviem kto viac robí ? A to s nebavíme o tom kto ostane na OČR, kto chodí po lekároch s deťmi počas pracovnej doby ...
Ja si myslim, ze by stalo zato to skusit. Ci to staci. Aspon budes mat realnu predstavu, ci sa to da, alebo treba viac. Niekedy je dobre mat strop. Clovek ptm viac premysla, co je skutocne potrebne kupit 😉 vidim to na sebe. Plus mas este svoj rodicak a pridavky na vydavky pre seba 😊 nemyslim si, ze on ten zbytok vyplaty minie. Myslim ze vacsiu cast asi usetri. Take extra peniazku k dobru sa vzdy zidu na nakup niecoho "vacsieho" 😉
@nikitavb ja si najmä myslím, že o spoločných financiách by mali rozhodovať obaja spoločne. Či ich on ušetrí, ťažko povedať, možno áno a možno ich investuje do nejakej bokovky, lebo autorka témy písala v iných témach, že navrhoval, aby išli od seba, že si písal s babami....to by mala vedieť ona, či tie peniaze odkladá.
@timea7 aha no nemam taky prehlad. Nevidim im do rodiny. Pravdupovediac mi ani nenapadlo to co pises. To je samozrejme ina situacia. U nas je kassa spolocna. Vsetci minaju vsetko 😊 a o vsetkom sa informujeme a dohodneme, nakupujeme s rozumom. Lenze nie vsade to je take ako u nas 😊
@janinah
@timea7 to už mám za sebou. Myslím, že po zdravotnej stránke som si voči tomu už vytvorila silný blok. Už som citlivá na to, ak so mnou niekto manipuluje. Teraz už robím veci s rozvahou a úplne realisticky sa pozerám na náš vzťah. Viem, ako to myslíš a tými deťmi, v podstate som rada, ze hlavne dcérka vidí ako to v realite môže vyzerať a hlavne verím že sa naučí o seba postarať a nespoliehať sa príliš na chlapa. Zároveň verim, že nebude zatrpknutá. Z možností, ktoré sú je zatiaľ táto najlepšia. A prečo druhé dieťa? Vieš, myslím že všetky ženy (alebo väčšina) stále verí, že sa veci zmenia. Aj my sme mali dobré aj zlé obdobie. Nikdy nevieme ako sa zmeníme, čo nám život prinesie. Tiež stále v kútiku duše verím, že sa to nejako utrasie. Ja hlavne vidím, že v čase keď som na materskej sa to zhorší najviac. Môj muž je majster vo vytváraní hororových predpovedí, "čo ak"... A aj napriek tomu, že žijeme na dobrej úrovni (dom, dovolenky...) stále je v tomto smere v napätí... Je to komplikované a nie všetko tu chcem rozpisovať. Aj keď už som teda popísala dosť 😏
@bodka70 ďakujem za psychoanalýzu 🙂 Dnešná psychológia už má pomenovanie pre všetko. Skoda, že nemá aj liek na vsetko... Myslela som to skôr položartom... Je to dobrý pocit dať niekomu darček. Ja mám skôr takú potrebu opatrovať, starať sa a utešovať. Aj preto som skončila v pomahajucej profesii a iná ma nenapĺňa. Tiež je to choré. Ale čo narobím 🙂
@maminuska tooo to to... Nikdy nie je dosť to pomenovať. O to je to potom bolestivejšie, keď túto "prácu" žien nikto neuzná a neváži si ju ☹
@nikitavb @lili2015 - samozrejme sú všelijaké vzťahy a všelijakí ľudia - či už muži alebo ženy, nedá sa apriori povedať, že kto do vzťahu či už citovo, finančne či inak dáva viac či menej, napokon mnohé veci sa ani nedajú kvantifikovať. Podstatná vec vo vzťahu - v zdravom a dobrom vzťahu je rovnocennosť a úcta k tomu druhému. K svojmu partnerovi sa mám správať ako k rovnocennému dospelému svojprávnemu človeku. Áno, sú ľudia, či už ženy alebo muži, ktorí proste nevedia hospodáriť s peniazmi. To by malo byť v partnerstve vecou rozhovoru a dohody. Dohodou môže byť trebárs aj to vydeľovanie - "miláčik, viem aká(ý) som, keď mám pri sebe peniaze, neviem sa udržať a miniem do posledného centu na blbosti. Tak mi dávaj toľko a toľko alebo to spravuj ty...." .
Vydeľovanie ako jednostranný akt, to môžem tak akurát svojmu 4 ročnému synovi cukríky, lebo ešte nemá na to vekovú a rozumovú kapacitu aby to vedel sám v sebe regulovať. A aj to mu vysvetlím, prečo je to tak.
Ak mám pocit, že na určité veci nemá môj partner kapacitu, tak to už je problém - ale vo výbere vhodného partnera... 🙂.
@papricka33 problém je že ju neuznávajú ani niektoré samotné ženy, dehonestujú sa matky s deťmi ktoré sú doma ...
Ja tým že mám viac detí ako tri a aj podnikám a vcelku úspešne, poznám obidve stránky ..a priznám sa niekedy by som bola radšej v práci a neriešila sople, grcanice, teploty, vybrané slová , neriešila kto zjedol cukríky, kto mal čo prvý 🙂 , ale niekto to robiť jednoducho musí . A to ja mám manžela skvelého.
@papricka33 , ak dávaš darčeky s radosťou a s cieľom urobiť radosť je to OK. Málokto má rád darčeky "výchovného" charakteru 😉,
Ja som to nemyslela len na teba a tvoju situáciu ale tak všeobecne. Napokon aj ja som chvíľu žila v tejto ilúzii 🙂, že som tá lepšia a teda v určitom zmysle mám navrch. Čiže ten jeho "navrch" tým tak trochu vyrovnávam. Ale už som k sebe úprimnejšia, poučila som sa 🙂.
Citam ze co ak.no u nas prave ta otazka co ak toto a hento a hlavne to fuj najhorsie sme dnes uzavreli poistku teda muz aby sme potom boli zabezpeceny a nemusela riesit este otazku hypo kde na to vziat a z coho vyzit zo 4 detmi.clovek je malinko kludnejsi aj mi ako rodicia.ale je to iba na muza a co ak pojdem ako prva ja si dam tiez aby aj muz nemusel rozmyslat este aj nad peniazmi.
@maminuska ja som s tým bojovala pri obidvoch deťoch a tvárila sa, že ten postoj spoločnosti, muzov, či môjho muža nevnímam. Ale úplne sa od toho odstrihnúť nedá. MM to nikdy nepovedal nahlas, ale svojím postojom má len utvrdzoval v tom, ako to vidí 😕
@bodka70 vieš, ja ale fakt nemám pocit, že som lepsia. Ale určite viem, že v našom vzťahu som tá, čo viac ľúbi
@papricka33 Ešte stále ľúbiš?
@papricka33 , aj u nás to bolo tak, veľmi dlho... ale láska, čo dlho sa nemá čím živiť, prestane... 😔
Hurááá, darčeky pre manžela kúpené, aj on mne niečo kúpil, ale žiadne prekvapenie to nebude, lebo všetko bolo treba odskúšať
@maminuska veľmi pekne napísané do bodky suhlasim.Tiez som tá, ktorá sa prispôsobila mužovej praci, lebo nechcem, aby dieťa vychovávala ulica.A niekedy som nahnevaná, že viem robiť aj zarobiť, ale ťahá má to domov k dieťaťu a vlastne nemám také voľné pole ako muž, že sa mu o všetko postarám🙂

@maminuska preco? Deti su spolocne, domacnost tiez... on zaraba, ona tiez.. ostatne si podelia. TAK je to v poriadku ;) A "najporiadnejsie" je to tak, ked si system vytvori rodina, oni ako partneri, a vyhovuje im... ;) Nie tak, ze jeden druhemu nadiktuje, alebo jeden ocakava vsetko a druhy si moze piskat... U nas to funguje, pracujeme obaja, o 16:30 stepujeme pred skolkou obaja, na 8:00 letime s malou do skolky obaja... na kruzky tiez nosime malu na striedacku. Jedine co mame podelene je domacnost, partner samozrejme neperie, nezehli... ale uz zvladne nakup, a casto aj varenie + jeho praca casto spociva v tom, ze musi za tym PC sediet aj doma, ci chce alebo nie... cize neviem preco by niekto mal pracovat do noci a druhy nie ;) obaja su rodicia, toto si musia poriesit medzi sebou...
TU je ale problem urazena hrdost, ze si dovolil povedat partnerke, ze vela mina, pritom na tieto polozky co plati je dana suma postacujuca... pochybujem o tom, ze ak by boli vyssie vydavky, napr. extra nakup niecoho, tak by na to peniaze nedal. Nevies kolko platia za byvanie a ine veci,c o ona vobec nemusi mat sajnu o tom... ;) Ved vlastne ani nevie presne kolko zarobi... Ja to viem presne, kolko moj partner zarobi, a teda neznamena to, ze si vezmem polku jeho platu kazdy mesiac, lebo "tak to ma byt"... a kedze "tolko" zarobi, prezijem aj to ze si kupi naradie na rybacku, bicykel alebo cokolvek ine... ja si tiez kupim hocico co sa mi zapaci a chcem to, za svoje...