icon

Manžel mi dal 300 eur na stravu

simonka1789
14. dec 2016

Baby neviem co by ste urobili na mojjom mieste, som smutna, sklamana...proste je mi az zle, som vydata 5 rokov, mame spolu 2 male deti, som na materskej, manzel doteraz platil uplne vsetko...Hovori mi ze velmi vela minam a ze bez rozmyslania, bez setrenia...utracam. Ze neriesim peniaze, absolutne sa o to nezaujimam...(chodili sme raz za mesiac na poridany velky nakup do supermarketu a to tak bolo za 150 eur -potraviny...a este sem tam ved to poznate do potravin, aj nejake oblecko pre deti...)tak mi dnes dal ze mi bude davat na mesiac 300 eur a to na stravu pre nas (4 clennu rodinnu) + drogeria, oblecenie...(ucty, nafta bude platit on) ja neviem ale citim sa velmi zle...niezeby som bola zlatokopka alebo zeby som fakt ze rozhadzovala to nie ale on zaraba 4000 eur mesacne (je zivnostnik ano ma odvody a aj dan musi dost vela platit ale aj tak) ma konicky ktore si dotuje...ved ja nehovorim aby mi dal 1000 alebo co ale tak uplne neviem co teraz, revem cely den...neviem...
nejake rady alebo ma zdrbkate ze ma pravdu a ze ja som ta zla a mam byt rada? vazne? co si myslite?

katrin21
14. dec 2016

@papricka33 lenze to je chore, aby si ty robila navyse, aby si mala na zakladne veci a muz mal peniaze pre seba.... sorry

maminecka2
14. dec 2016

Ahojte, citala som len prvych par prispevkov a dalej som nebola schopna. Pre mna absolutne neprijatelne aby mi moj zakonity manzel, otec nasich (nie MOJICH!!!) deti vydeloval peniaze takymto sposobom! Som z toho uplne konsternovana!

@simonka1789 Keby Ti dal polovicu prijmu tak by to mohlo byt OK, ale toto je nehorazne. Aj ja by som plakala, toto nemoze byt v rovnocennom vztahu... To ze Ty si na materskej/rodicovskej neznamena ze nic neprinasas do domacnosti, aj ked financne toho moc nie je. Ved keby si bola v robote, museli by ste dat deti do sukromnej skolky, jasli, pripadne opatrovatelke, to mu spocitaj kolko by platil. Dalej varenie, upratovanie, len zehlenie kolko stoji ked to robi firma. Co mas ist do roboty a toto vsetko nech si plati?
To co baby radia ze ine varia aj z menej a ziju je pravda a v poriadku, ale vy nie ste na to odkazani a hlavne on si necha pre seba peniaze a Tebe vycleni omrvinky? A Ty mas teraz kupovat najlacnejsie a hladat lacne recepty, handry po sekacoch? A preco by si to robila!
Ty mu robis "full-servis", vytvaras podmienky aby sa on mohol profesne realizovat a aj adekvatne zarabat a Ty budes zit ako "chudobna pribuzna"? A keby si si sla kupit napr. kabelku za 100€ tak co? Preco by si nemohla?
Aby som to zhrnula, varit z 300€ by bolo mozno v poriadku keby sa to nestalo takto. Mozno keby Ta nijako neobmedzil a len by si si pocitala vsetky vydavky mozno by si sa ani vyssie nedostala ake takto je to skratka nefer, Ty sa nemas ani ako ohradit kedze nemas skoro ziaden prijem (oproti muzovi).
Momentalne som prilis nasr... aby som vymyslela nejake konstruktivne riesenie, snat Ti baby tu nieco poradia... Drz sa.

vespertine
14. dec 2016

Existuju jednoduche programy, ci aplikacie, ktore sa venuju domacemu uctovnictvu, staci si taky stiahnut a po mesiaci uz krasne vidis kde minas, a ci nie zbytocne. Doba je extremne konzumna, pristup ze miniem, lebo na to mam, je prinajmensom smiesny. A co sa vyclenenia penazi tyka, tak trebars ja som si od muza sama vypytala, nech mi vydeli mesacne sumu na potraviny a drogeriu, lebo mne sa s tym tak lepsie naraba, ked si to viem rozratat...ucty a auto plati on a potom nemam prehlad. Najviac ludia minaju, ked absolutne nemaju prehlad a neriesia. To je, myslim si, problem. Nevidim v pristupe tvojho manzela nic zle, aspon z toho, co je tu napisane.

lenkaemka
14. dec 2016

@simonka1789 videla si posledne v siedmom nebi kde mama s dcerov mali na mesiac na stravu 20€?

ukulela
14. dec 2016

@lenkaemka ale ta matka nemala partnera s je rozdiel. o nadstandardnym prijmom - a to je rozdiel.on ju vydeluje, zrejme uz ma nieco za lubom.

ukulela
14. dec 2016

@papricka33 suhlasim s @katrin21 - to, co robi tvoj muz, je chore a to co robis ty, je na hlavu ... necha ti Z MATERSKEJ 50 - to mas akoze vreckove? co si mas nakupit na seba oblecko, kozmetiku a nebodaj aj lieky a vlozky? a pre deti tiez vsetko okrem stravy? takeho debila kopnut do riti ... takticky cakat, kym pan velkomozny pojde do obchodu, aby ste mali co jest a potom drat hubu, aby si dietatu mohla kupit nove teplaky, lebo tie stare malu predsa len zodrate kolena podla chlapa ... tvoj chlap je horsi ako zakladatelkin.

roamers
14. dec 2016

sak mu kup na kazdy den 10 rozkov a liter mlieka a uvidis, kolko to vydrzi! 😠

jurinecka125
14. dec 2016

Aj mne dáva 300, on platí šeky, a kupuje synovi všetko čo potrebuje a pre dcérku plienky, ja kupujem len stravu, od neho mám 300, 203 materskú a 23 a 23 eur na dve deti príspevky, a neviem vyjsť, manžel zarába menej ako tvoj, neviem celkom dobre hospodáriť

123choco123
14. dec 2016

@papricka33 tak ako to ta fakt obdivujem ze si este s nim!
Neviem nie som este vydatá ale toto by som nedovolila aby chlap so mnou robil!!! Co su zeny nesvojprávne ci co? Materská je tvoja tej by sa mi ani nedotkol pokial nie je spoločná kasa v domácnosti. ... a pytat si od Neho na základne veci?je to strasne ponižujúce,neviem dokedy nechaju zeny takto so sebou zametať.vo vztahu ma byt rovnoprávnosť.

petulda333
15. dec 2016

Takmer vsetky sa tu chytili prijmu 4000€,ale ona sama pise ze z toho musi este platit odvody,plati vsetko ostatne-hypo,seky apod,plus velky nakup 150€,ma konicky...tak kolko mu ostane? Myslim ze ti nechava dost,a mozno si fakt zbytocne minala,len to si nikdy nikto neprizna. Nebudem pisat z kolko penazi vyzijeme my,lebo to je zbytocne a mimo temy. Chapem ze ta zamrzel pristup,ale ak si naozaj minala vela,tak sa nedivim ze to stopol. Ste manzelia ale to neznamena ze on sa nadrie na peniaze a ty rozflakas.

emilia25
15. dec 2016

Kde je autorka.tiez to nikdy nepochopim moje tvoje.tu mas na stravu a hotovo vyse nepytaj.je to smutne veru a tento vztah nie je v poriadku uz ked muz rozmysla nad ukoncenim teda skoro vobec nie su spolu a z tych par dni ide prec na ryby a pod.no kazdej jednej zene by to vadilo.tych 300eur si myslim ze je to v pohode ved muz je prec tak pre 2 deti ktore moc nepojedia nie je problem navarit je to dobra skusenost ked budes sama co sw moze za chvilu stat.u nas sa tiez ide od noveho roku na obalkovy system tiez 300eur na stravu.a to si robime zoznam kde je napr.6veci a pri pokladni pomaly cely kosik a sup 100vka ide len tak zahuci.a pritom by sa clovek bez toho zaobisiel.

ejuska79
15. dec 2016

@simonka1789 ja som na dve male deti sama (4,5 a 6 r), výživné mi sud priznal na základe danového priznania byvaleho, ktoré vieme ako si živnostníci dokážu krásne upraivt 220 e na obe deti... mam hypoteku, lebo z bytu nas vyhodil, kupila som 2 izbovy, vsetucko platim sama, od skolky, skolu, oblecko, kino, strava ani nevravim... asi tak... takže sa musim obracat.. nebudem vraviet, že dva tyždne do vyplaty nemame co poriadne jest, ze na obede som nebola uz rok, lebo stravne listky miniem na potraviny... ale mam zatial prácu (momentalne dve, takže si trosicka prilepsime).... aže otecko ich cez vikendy berie kady tade a kupuje im same hracky...nie, neboj oblecko im nekupi...

miaxy
15. dec 2016

@ejuska79 klobuk dole ..

yennn
15. dec 2016

@simonka1789 skuste to vratit na startovaciu ciaru, povedz ze si nad tym rozmyslala a neuvedomila si si, ze on to takto moze vnimat. Vsetci vieme ze peniazky sa rychlo rozkotulaju. Tak navrhni, ze by ste sa mohli pozriet na to, kam sa rozkotulavaju, no chce to pomoc aj z jeho strany. Odkladat si na 2-3 mesiace vsetky blocky (aj kavu v bufete ci listok na mhd), robit si kazdy vecer prehlad alebo raz za tyzden, na co sa minuli peniaze vo vasej rodine. Byvanie, benzin, opravy, potraviny, drogeria, zabava, hracky, oblecenie a pod.
Uvidis bola by si prekvapena kam sa doratate. My sme sa k tomu podujali tiez ked som bola na materskej a dost nam to pomohlo chapat kam idu peniaze a kolko, prip. ktore polozky by sa dsli v pripade nudze skrtnut alebo obmedzit. Aj v pripade potravinovych nakupov - ked donesies blocek z toho obchodu, mozte si sadnut a vyzltit nutne polozky, ruzovou polozky ktore by sa dali v pripade nudze vynechat (vymyslim si kokakola, cigarety, sladkosti) a take, ktore by sa dali vymenit za lacnejsiu alternativu (menej kvalitna sunka a pod)

mijo53
15. dec 2016

300 EUR jej dáva + má rodičovský 203 a aj rodinné prídavky, tak z 550 EUR musí parádne vyžiť , keď on platí všetky účty, deti má malé. Na jedného člena rodiny sa počíta na stravu 100 EUR, manžel chodí na týždňovky, takže z tých 300 EUR sa on nestravuje a ešte treba povedať, že 4 000 čo zarobí je hrubý príjem

papricka33
15. dec 2016

@ukulela
@123choco123 ako som spomínala, ono by nebol problém, a tie peniaze navyše, čo by som potrebovala by mi dal, keď ich budem potrebovať. Ale mňa uz nebaví neustále si niečo pýtať a následne obhajovať.
@123choco123 ono podľa chlapov to rovnoprávnosť je. Ja zo svojho "prijmu" zaplatím len 200 za spoločné účty (rodičak+ prídavky) a on zo svojho tiež. (Hypotéka...) akurát že pomer môjho a jeho príjmu je diametrálne odlišný.

papricka33
15. dec 2016

@katrin21 Áno, to ja viem 🙂 Ale momentálne iné riešenie nemám

emilia25
15. dec 2016

Ja mam zosit kde si pisem vsetko od prijmu po vydaje.kazdy mesiac a poviem to tak ako to je.cim ma clovek viac penazi tym viac mina.

chovancova27
15. dec 2016

a to je akoze malo?? my mame tiez 2 deti, som na materskej. platim si len mobil, vsetko ostatne chlap. tych 250€ mi vydrzi tak 2 tyzdne a potom kedze sa hanbim pytat od chlapa tak setrim, moc nekupujem a minam mrazak🙂 ziadne jedlo nevyhadzujem, vsetko zuzitkujem
chlap mi da sam od seba tak 100-150€. zmenila som strategiu. chodim v piatok na velky nakup do Lidla, to je tak 50€, fakt sa tam da nakupit kvalitne a lacno. pecivo peciem domace, takze v tyzdni sa snazim nechodit do obchodov, iba na sunku a syry. varim skoro denne, z toho co da chladnicka a mrazak. a to varim dost kvalitne. zdravo. a to varim aj obedy aj pre chlapa, lebo je na diete. blecenie kupujem len starsiemu tu na MK, next lebo viem ze je kvalitne a nosene je za fajn cenu a stale krasne, alebo kupujem od kamosky ktora nakupuje deckam v Northlande. mladsi ma vsetko po starsom, nechavala som si to. male oblecenie dam sem na bazar a ak nieco predam kupim za to velkemu. Topanky im kupujem nove, dokonca drahe barefoot. a v pohode. nestazujem sa. sebe nekupujem nic, naco, aj tak nikam nechodime. zopar peknych triciek a nohavic mam, teraz mi to staci. takze pohoda. sak o rok ked zacnem zarabat sebe pokupim vsetko co bude treba.

ejuska79
15. dec 2016

@miaxy dakujem... bojujem.. ale často cez slzy... my ženy sme predsa silné, nie? 🙂 Krásne sviatky želám..

lenkaemka
15. dec 2016

@ukulela alebo ma pravdu a milosť pani nevie čo zo sebou a kupuje sprostosti

arasidka11
15. dec 2016

@mijo53 a to tvrdi ona, že zarobí 4000, ktovie kde je pravda, ak odráta všetky výdavky, dane, odvody, cesty, či mu koľko zostane, a ktovie, čo by napísal o nej, ak míňa bezhlavo, somariny, ani sa nečudujem, že to obmedzil

exupery
15. dec 2016

@simonka1789 co ti prekaze,ze ta obmedzil-pocit?Alebo,ze ti dal len 300ecok?Vseobecne si myslim,ze niekoho vydelovat s peniazmi v domacnosti -manzelia je akosi neosobne-pre mna,ja by som to neznieslaa nikdy sme to nerobili...ano,bola som namaterskej a nebolo to med lizat,pri malych prijmoch,ale vdaka Bohu sme to prezili...boli aj hadky o peniaze,samozrejme,ze ako je mozne navyst s tolkymi financiami-kasu mam ja...tak som vylozila vsetko na stol,pan manzel dostal instrukcie co ako kedy kolko platit,s cim na postu,co cez IB,skolka,lekar,potraviny,drogeria...samozrejeme deti oblecenie,obuv..a kedze povacsine vsetko cez bazar-nech si riesi aj to...poviem ti,velmi rychlo ho to preslo...

sashabb
15. dec 2016

@arasidka11 suhlasim. Dohovie kde je pravda. Veď v blogu ma, že maju na všetko 800-900€ a zrazu je podnikateľ so 4-tisíckami....

arasidka11
15. dec 2016

@chovancova27
vidím, že su aj skromne ženy, ja som tiež tak žila na MD, muž platil hypoteku, vodu, elektriku, plyn, platil sem tam veľký nákup, malé denné nákupy som robila sama zo svojej materskej, aj ked som niečo na seba chcela tak iba zo svojho. a čo som mala robiť? rozviesť sa? sú ženy, čo sa im máli všetko, majú hotový dom, nemusia sa trápiť úvermi, muž zaplatí všetky poplatky, nákupy urobí, a žena sa sťažuje, že má málo, chcela by mať jeho kreditku k dispozícii a ešte aj na materskej byť, a písať hluposti po nete, a ked nesplní jej požiadavky, tak, čo rozvod. ved čo ked urobí z detí kočovníkov, že chodia od mamky k tatkovi, a ani nevedia, kde je sever, čo sa to deje. Niekedy nemôžeme mať všetko, aj deti, aj sedieť doma, aj chlapa pri zadku, aj peniaze.

fantinka
15. dec 2016

My mame napr kazdy svoj ucet a jeden spolocny manzelsky, z ktoreho platime vsetky spolocne vydaje, hypo, auto, najom, jedlo atd. Oblecko a napr.dekosku pre seba si platim zo svojich penazi,ale ked idem nakupit drogeriu a kupim si jeden korektor pre seba, svet sa nezruti. Plus mam excelovsku tabulku, kde si pisem vsetky vydaje, ktore iduzo spolocneho uctu a presne viem, kde sme minuli a kolko usetrili v mesiaci. Ale je to aj o nastaveni paru,moj mm nema problem zaplatit aj svojou kartou a absolutne to neriesi. Skus si zapisovat tiez a uvidis, ci vyjdes alebo nie a podla toho spravis dalsie kroky 😉.

ivec16
15. dec 2016

hmm asi by som to brala ako pokus, to ze vela zaraba neznamena ze musite aj vela minat, asi chce manzel viac odlozit, ale ak mina vela na svoje konicky tak by som sa s nim dohodla nech aj on si priskrti, financie v manzelstve maju byt vecou dohody si myslim... treba sa porozpravat. podla mna si treba aj odkladat na horsie casy

katrin21
15. dec 2016

baby, ja neviem ako vy uvazujete, ale aj ked 4000 by bol hruby prijem a z toho este plati odvody, tak je to kralovsky prijem !!! aj tak mu zostane mrte penazi..... a nie ze 300E jej da...
HOvorim, on uz ma ine umysly, ked tak zrazu zmenil strategiu... ona sama pise, ze nechce sex,resp. nechce to , co on.... ma nadvahu ( pise , ze by chcela 20kg schudnut), stale ma pocit, ze mu musi nejako dokazovat svoju lasku....ale ako? ked ani sex s nim poriadne nema a ma z neho pocit hanby... ( toto treba riesit so sexuologom ,lebo to sa s tebou potiahne cely zivot ) a on ma pocit, ze ho len buzeruje a kontroluje a tak sa asi zariadil po svojom.... co taky chlap spravi po case? no pohar pretecie a to co nema doma, bude hladat inde....

arasidka11
15. dec 2016

@katrin21 asi tam budu aj ine problemy, ale nedáva jej iba 300 e, ved to má iba na stravu, čiže nejaké splátky, vodu, elektriku, internet, plyn a platí on.

sashulla
15. dec 2016

Zalezi aj ako ti to o tom 300 eurovom pridele povedal, to uz musis sama vediet ako to tvoj manzel nadhodil. 300 Eur je luxus. Kazdopadne treba vediet kolko naozaj financnych prostriedkov mate. Ved si urobte vlastnu suvahu. Tvoj manzel je striedmy. Ja podnikam, a tiez som striedma. Mohla by som mat kazdy mesiac nove handry, litre kozmetiky, ALE NACO! Som vdacna, ze sme zdravi, nepotrebujem znackove veci, nepotrebujem kozmeticku ani kadernicku. Nikomu neberiem a nezazlievam ak chodi 🙂 Ale vlasy, moje vlasy nedam nikomu okrem Igora Novosada. Do coho my investujeme to sme naozaj my, t.j. naš rozvoj, pohyb, výlety, knihy. A dieta naozaj nepotrebuje vela. Staci pozriet do bazarika a kupis co potrebujes za super peniaz, vsetky hracky ma dieta v skolke. Doma staci par hraciek na rozvoj. To co vidim u niektorych kamosiek je nonsens. Hrackarstvo v detskej izbe. Naco JEden oblubeny plysak, ale dvesto plysakov.
Drzim palce, ak zacnes zarabat urcite to bude lepsie. Staci toto obdobie prekonat, teda ak tam niesu aj ine veci.