icon

Manželka si nechce 'užívať'

jahalo
10. nov 2019

Ahojte,

asi sa vám môj problém bude zdať malicherný avšak pre mňa je reálny. Ďakujem za pochopenie.

Zarábam celkom dosť a mám ambície to ešte znásobiť. Peniaze by som si chcel poriadne užiť ale samého ma to nebaví. Problém je, že manželka si, z pre mňa nepochopiteľného dôvodu (ktorý presne ani nepoznám), užívať nechce. Napríklad, chcem jej kúpiť poriadnu kabelku, zoberiem ju do obchodu, kde majú pekné kúsky (400 eur a podobne) a ona povie, že takú drahú nechce a radšej si ide kúpiť 15 eurovú (ktorá aj tak vyzerá..). Alebo chcem rodinu zobrať na víkend na výlet do luxusného hotela (500 / noc) ale ona chce radšej ísť kľudne aj do nejakého penziónu za 'pár eur'. A podobne..

Mňa toto celé hrozne demotivuje - načo sú mi peniaze, keď ich mám sušiť v banke. V práci nemám chuť sa posúvať ďaľej a je mi z toho celého smutno. Vôbec nerozumiem, prečo je taká, veď nejde o jej peniaze a ja ich na ňu minúť chcem. Určite nejde o to, že by ona chcela, aby som peniaze minul na niečo iné, všetkého máme dostatok. Navyše vie, že keď ich neminiem na ňu, tak ani na nič iné.

Čo by ste mi poradili?

jahalo
autor
10. nov 2019

@maminuska a prečo na teba nepôsobí rovnako to, že ti peniaze manžel posiela? Alebo to je o tom, že sa zle cítiš pred predavačkami?

jahalo
autor
10. nov 2019

@abbey1 už som to tu písal - ja nikomu nič nevnucujem.

maminuska
10. nov 2019

@jahalo ako by si to vnímal opačne ? Že tvojej žene by sa darilo ,ty by si nebol až taký úspešný a brala by ťa kupovať košele a vytiahla by svoju kartu a tou by ti kupovala tie dary ?

lula313
10. nov 2019

@jahalo tak podľa mna tato téma je vymyslená, keď zahmlievas.. celé je to divne.. keby si mal prachy, tak kúpiš žene tie veci sám od seba a hlavne by si vedel, čo jej máš kúpiť.. každý rad cestuje, keby si došiel s letenkami na Maurícius, Austrálie, New yorku.. neverim, že tá s nimi posle do kelu.. keby si jej kupil niečo spojíte s jej koníčkom, detto.. Či novým iphonom, ktorým môže fotit pekne portretovky.. keď sa môjmu mužovi dobre darilo, nechodila som do prace, ale spravila som si druhu výšku, išla k moru študovať cudzi jazyk a venovala sa dobrovolnictvu.. máš toľko možnosti, čím by si ju mohol spravit šťastnou, ak by si tie prachy aj realne mal..

jahalo
autor
10. nov 2019

@maminuska neviem sa do toho vžiť avšak minimálne spoločnosť by to vnímala inak, ako ked rovnakú vec urobí muž.

jahalo
autor
10. nov 2019

@lula313 ok, všetko som si vymyslel, takže nemá zmysel, aby si sem dalej pisala. Dakujem za názor. Označiť len tak niekoho za klamára nie je úplne ok, toto si, prosím, zapamätaj.

abbey1
10. nov 2019

@jahalo Ale vnucujes. Vnucujes jej svoju predstavu. Inak by si to neriešil. Dookola peniaze, peniaze, peniaze. Ja mám skúsenosť, že ľudia s obrovským bankovým kontom nemajú potrebu o tom stále točiť a poukazovať. Rýchlo zbohatlíci, snoby a podobne jedince majú tendenciu všetko olepovat cenovkou. ;)

missdiva
10. nov 2019

@jahalo samozrejme neletime zajtra. Vzdy si vsetko planujeme minimalne mesiac-dva predom. Ani ty nemusis letiet zajtra a rozhodne sa da ist s detmi tak, ze si to uzijete vy v luxuse a zaroven idete na miesto kde je to raj pre deti.
Neverim, ze ked ju na take miesto vezmes bude sa stazovat, aj ak je nematerialisticka, bude sa tesit z toho, ze maju radost deti a zo spolocne straveneho casu 😉

jahalo
autor
10. nov 2019

@abbey1 ja ju predsa nenútim ísť do obchodu ani nič podobne, keď tam isť nechce, tak nepôjde.

maminuska
10. nov 2019

@jahalo predovšetkým u nás vnímame aj reálne že tie peniaze sú naše , moje a jeho , spoločné . U vás to tak nie je a z toho to celé vyplýva , že sa normálne nedostane k tým peniazom , že nepríde a nevyberie si toľko koľko potrebuje ale cez tvoju láskavosť , ktorú ešte aj manifestuješ na verejnosti . Mne muž pošle peniaze a ja si kúpim to čo potrebujem , ked nič nepotrebujem ,nekúpim si nič je to na mne a na mojom rozhodnutí a nie jeho láskavosti .
Preto ti radím , posielaj jej mesačne nejaké peniaze ,nech s nimi naloží ako ona uzná za vhodné .

janapeterjana
10. nov 2019

@jahalo Chce to len cas a trochu citlivejsi pristup z tvojej strany. Vystihni moment, ked budete mat obaja dobru naladu a povedz jej, ze ju mas rad a chces, aby ste si splnili svoje sny. Opytaj sa jej, ci by chcela ist do nejakej krajiny, ci by chcela nieco zaujimave zazit, kupit si... Ubezpec ju, ze ti nebude nic dlzna, ze ste predsa manzelia a to, co si zarobil svojou pracou, chces dat predsa na rodinu, ze chces pre nich to najlepsie. Musis to trochu zaobalit a dat priestor, aby ona povedala, co by ju potesilo. Lebo z tvojho prispevku citit taku nadradenost (to nemyslim v zlom, len konstatujem) - ze tebe sa zacalo darit, su to tvoje peniaze, ty ich chces minut, ze to co si ona kupi za par eur, vyzera podla teba zle... Ak si zacal zarabat vyrazne viac, ona s tym este nemusi byt stotoznena a mozno nevie, ako s touto situaciou nalozit. Napriklad ja mam od svojich rodicov zafixovane, ze v zivote nechcem byt nikomu nic dlzna a ked mi manzel kupil mobil, mala som velmi neprijemny pocit, lebo to bol na moj vkus drahy dar. Museli sme si to vysvetlit, aby som mala radost z jeho pouzivania. A takisto sa citim trapne, ked mi chce nieco kupit (hoci v radovo nizsich cenach ako u teba). Ale postupne sa ucime, ze su to nase peniaze a ked sa nam dari, chceme si ich ak uzit.

jahalo
autor
10. nov 2019

@maminuska keby tie peniaze vnímala ako svoje, tak už vôbec nič nebude chcieť 🙂

lula313
10. nov 2019

@jahalo veď nemá zmysel, preto končím s mojimi reakciami.. snívaj chlapec dalej svoje sny o bohatstve😀

abbey1
10. nov 2019

@jahalo Tak prečo riešiš tu anonymne, že si nechce kúpiť drahú kabelku?
Veď nemá problém míňať? Písal si, že deťom kupuje. Tak ju nechaj užívať si kabelku za 15 eur.

lintu
10. nov 2019

Takže.... na deťoch jej nerobí problém nešetriť... na kozmetiku a kaderníčku nemá problém od teba prijať peniaze... peniaze nechce len na veci pre seba a drahé dovolenky. Určite to nie je len nejaký svetonázor? Proste nepovažuje za dôležité míňať veľa v týchto smeroch.

maminuska
10. nov 2019

@jahalo naučila by sa ver mi . A máš niečo svoje tak si kúpiš .

jahalo
autor
10. nov 2019

@janapeterjana ďakujem za názor, porozmýšľam nad tým. Len k tomu dodám, že sa mi darilo už pred tým, ako sme sa vzali.

jahalo
autor
10. nov 2019

@maminuska ok a ako zabezpečím, že tie peniaze neminie na niečo iné? Viem, že toto teraz vyznieva čudne (ak som jej ich dal, tak by ma nemalo trápiť, na čo ich použije) ale proste ak si za ne bude kupovat aj nadalej také 'shity' alebo si ich bude sysliť, tak to môj 'problém' nevyrieši. A som tam, kde som bol, len o nejaké eurá ľahší.

maminuska
10. nov 2019

@jahalo spoločnosť vníma jedno aj druhé zle. Dnes si nechať niečo zaplatiť od muža , je pre mnohých zlatokopectvo , využívanie, neschopnosť ženy sa uživit ...paradoxom to je prehnaný feminizmus. Na druhej strane to čo vy prevádzkujete v manželstve je tiež čo by tam nemalo byť a potom vznikajú takéto problematické situácie.

jahalo
autor
11. nov 2019

@maminuska konkrétne čo myslíš? Rozdelené financie? Prečo si myslíš, že by to tam byť nemalo? Dnes sa to už dá dokonca podchytiť aj právne.

jahalo
autor
11. nov 2019

@lintu mohlo by byť, nie som si istý.

missdiva
11. nov 2019

@jahalo nuz ak sa jej paci lacna flitrovana kabelka viac ako jedna eleganta kvalitnejsia tak je to jej vec, vzal si si ju s takym vkusom tak jej nemozes vnucovat svoj... toto je nieco ine ako fakt, ze nechce prijat drahu vec.

jahalo
autor
11. nov 2019

@lintu predpokladám, že ak by to takto bolo, tak s tým asi nič neurobím..?

maminuska
11. nov 2019

@jahalo nájdeš tu mnoho žien , ktoré nevedia prijať dar od muža , lebo majú pocit niečoho zväzujúceho , niečo čo z nich robí neschopné ,čo mi on čo má platiť , hoci je to vlastný manžel . Na druhej strane sú muži ktorí vstúpia do manželstva a naďalej trvajú na rozdelení výdavkov a žena aby nevyzerala teda pod tlakom spoločnosti na tú hnidu čo si chlapa zobrala iba kvôli peniazom na túto hru pristúpi , hoci to tak nechcela. Po čase sa začne mužovi dariť a je na ňom aby túto situáciu zvrátil a aby tej žene poskytol komfort inak než cez láskavosť. Si predstav že by si ste išli pol na pol a tvoja že na by sa stala úspešná a ona by zarábala 10 tis eur mesačne a ty 1000 a stále by ste išli pol na pol a nemala by ani v páke zmeniť spôsob financovania a blahosklomne by ti chcela kupovať dary . To nie je dobré pre toho menej zarábajúceho partnera.

jahalo
autor
11. nov 2019

@maminuska rozumiem, o čom hovoríš ale takto to u nás nie je. Nechcem sa veľmi rozpisovať, ako domácnosť financujeme ale pol na pol to nie je. A mení sa to, nie je to zabetónované.

maminuska
11. nov 2019

@jahalo a o čo tebe teda ide ? O to aby manželka manifestovala tvoju úspešnosť ? Alebo o to aby bola v pohode , mala k dispozícii peniaze a mala možnosť si to kúpiť. Pošli jej peniaze , zvráť spôsob financovania v rodine a výsledok sa dostaví , len treba tomu dať čas.

maminuska
11. nov 2019

@jahalo prečo by to nemalo byť v manželstve ? Lebo o tom je to manželstvo . To nie je tvoja frajerka ale manželka, mát spoločné deti , máte spoločnú domácnosť , prečo nemáte spoločné peniaze ?

lintu
11. nov 2019

Akurát som ti išla napísať, že na tebe hrozne vidno, že ju chceš premeniť na niekoho, kým zjavne nie je. Peniaze si jej schopný dať, len ak si za ne bude kupovať, čo jej povieš? Ooo, tak toto nie! Zvoľ tempo. Nechaj ju byť samu sebou. Veď nech si niekedy nakúpi aj tie blbosti. Nie je na tom nič tragické. Nesnaž sa ju za každú cenu premeniť na svoj obraz. Ak ste sa našli dvaja z rôznych svetov, sadnite si a hľadajte medzi sebou kompromisy. Určite sa aj jej bude ľahšie žiť. Toto naťahovanie kto z koho nikam nevedie.

jahalo
autor
11. nov 2019

@maminuska ťažko sa to vysvetluje, možno to presne neviem ani ja. Ale určite mi nejde o to, aby mi bola nieco dlžná (alebo mala taký pocit), ani o to, aby som si pred ňou alebo personálom v obchode niečo dokazoval, nepotrebujem to. Proste sa mi páči ísť von a minúť na ňu kopec peňazí.

maminuska
11. nov 2019

@jahalo no len problém je v tom že jej sa to nepáči . A tam treba začať.