Zdravotná poisťovňa Dôvera - exekúcia

janicqa284
6. apr 2017

Ahojte, dnes sa mi stala taká strašná vec. Mala som dlh v Dôvere 150 eur nemala som ho z čoho uhradiť a dnes mi exekútor stiahol z účtu 320 eur čo som pekne v mínuse. Môže mi takto siahnúť na účet, keď poberám len biedný rodičovský príspevok a prídavky? Som už zúfala..

alenah31
6. apr 2017

@janicqa284 ano moze, ale ak preukazes exekutorovi, ze na ucte boli iba peniaze z rodicovskeho prispevku a pridavku na dieta musi peniaze vratit. Exekutor moze siahnut na vsetky financne rezervy, toky penazi povinneho okrem socialnych davok. A medzi tie patri aj rod. prispevok aj pridavky na deti. Na zvysne peniaze sa exekucia vztahuje.

janicqa284
autor
6. apr 2017

No na účte som mala len rodičovský a prídavky. Nič iné tam nemám. Priateľ ma teraz nové zamestnanie a dal si výplatu posielať na môj účet. Môže exekútor stiahnúť jeho peniaze ak sú na mojom účte?

alenah31
6. apr 2017

@janicqa284 exekutor zablokoval ucet, on nema odkial vediet z akeho zdroja peniaze pochadzaju. Priatel nech vyziada od svojho zamestnávateľa potvrdenie kedy, kolko, z akeho uctu a na aky ucet zaslal peniaze. To spolu so ziadostou o vratenie fin. prostriedkov zasle exekutorovi. Vy urobite to iste, vyziadate potvrdenie z upsvar o vyske poskytnutej davky, tu sumu exekutor vrati a uvolni. Odporucam na upsvar nahlasit iny ucet, ktory nie je vedeny na Vase meno, alebo o vyplatu davky postovou poukazkou inak budete musiet taketo potvrdenie ziadat kazdy mesiac. A tiez odporucam dohodnut si s exekutorom splatkovy kalendar. Suma dlhu spolu s ex. trovmi mozu narast do vysokeho cisla.

janicqa284
autor
6. apr 2017

Exekútorovi nebude stačiť výpis z účtu, kde je napísane, že peniaze sú posielané z upsvar? Doteraz mi to vyplácalo Česko, lenže problém je v tom, že pani z úradu mi nevyhovie ak po telefóne požiadam potvrdenie a osobne sa do Česka nemám ako dostaviť.

alenah31
6. apr 2017

@janicqa284 nemusi mu to stacit, vyzaduje sa potvrdenie-moze na tom trvat. Kontaktujte priamo exekutora, ten Vam povie ci vypis bude dostacujucim dokladom.

janicqa284
autor
6. apr 2017

No určite ho budem kontaktovať, lenže papier mi žiaden neprišiel. Dnes mi stiahol peniaze netuším kedy dostanem nejaký papier.

alex666
7. apr 2017

@janicqa284 Ak je to co i len mozne a zvladnete jeden mesiac bez tychto penazi, asi by som to nechala tak. Mas to uz splatene, ak to budes este natahovat, ten dlh moze enormne narast. Skuste to tento mesiac nejako dat (ak to apson trochu ide) z priatelovho prijmu a nabuduce ti pride zase rodicak.

janicqa284
autor
7. apr 2017

@alex666 Dnes sme sa presne o tom bavili, že bude zbytočné sa s tým naťahovať. Ale strašne ma zarazilo, že som nedostala žiaden papier o vymáhani ani nič a na účte som v mínuse. To sa mám o to dieťa starať zo vzduchu? Ja viem, že exekutorov to nezaujíma, ale aj tak mi nemali siahnúť na rodičovský príspevok.

alenah31
7. apr 2017

@janicqa284 opakujem....exekútor nemal odkiaľ vedieť, že na blokovanom účte sú peniaze iba z RP a prídavkov. Ty si ale o tom, že máš dlh na poistnom upovedomená určite bola, sama píšeš, že si o tom dlhu vedela....v tom upozornení (niektoré pobočky posielajú rovno predexekučnú výzvu) si musela mať uvedenú sumu dlžnej čiastky na poistnom aj upozornenie, že ak to neuhradíš do im stanovenej lehoty budú vymáhanie dlhu postupovať tretej osobe. Inak ako vieš ktorého exekútora kontaktovať keď nemáš žiadny papier? V banke ti info o exekúcii neposkytnú to viem - ja s tým pracujem. Možno akurát na IB vidíš č. ex. príkazu a sumu, na ktorý bol vydaný, ale nič viac.

janka54321
7. apr 2017

@alenah31 v banke jej povedia aj meno exekutora

alenah31
7. apr 2017

@janka54321 banka nemá žiadnu oznamovaciu povinnosť voči klientovi vo veci zaťaženia účtu ex. príkazom. Či banka údaje klientovi poskytne dobrovoľne je na uvážení pracovníka, ktorého klient v banke osloví.

janicqa284
autor
7. apr 2017

O dlhu som vedela to áno, ale žiaden predexekučný papier som neobdržala. A meno exekútora budem vedieť, pretože v banke mi povedala že mi určite príde domov papier, že teraz to tak robia, že najprv stiahnu peniaze a až tak posielajú domov papier.

janka54321
7. apr 2017

@alenah31 citaj s porozumenim....ja som uviedla, ze ak pojde do banky, tak jej zarucene povedia meno exekutora, cislo exekucneho prikazu a tiez sumu...ja nepisem nic o tom, ze banka je povinna ju informovat sama od seba...

alenah31
7. apr 2017

@janka54321 ja citam, ale ty zrejme nie. Pisem, ze pracovnik, ktoreho v banke oslovi jej nemusi nic povedat ak ona o to poziada. Ostatne sama autorka pise, ze tam bola a nepovedali jej to, ma si pockat na list, ktory jej urcite exekutor podla nich posle. Aj tak sa mi zda postup toho exekutora nestandardny, hlavne pri dlhoch voci statu poistovne vzdy najskor posielaju pokus-predexekucnu vyzvu, az potom exekuciu. Mozno by stalo za to oslovit priamo poistovnu, ta jej meno exekutora pri osobnej navsteve povie.

alenah31
7. apr 2017

@janka54321 oprava.....pokus o zmier a vyrovnanie dlhu.

janka54321
7. apr 2017

@alenah31 banka jej to povie...meno exekutora, cislo exekucneho prikazu a aj sumu...pracujem v banke...a ostatne zalezitosti uz musi riesit len s exekutorom

janka54321
7. apr 2017

@alenah31 a tiez jej povedia opravneneho, v tomto pripade je to poistovna Dovera...cize ak bola priamo na pobocke a mala pri sebe OP alebo pas, tak jej to na jej ziadost uvedu...a ak to riesila telefonicky a bola overitelna, tak jej to tiez povedia...ale ako som.uviedla vyssie...ostatne uz musi riesit s exekutorom

victory1
25. sep 2018

teraz je situacia trosku ina...Dovera prestala vymahat dlhy cez exekutorov...proste ich len suší...po 1.4.2017 nepodali jediny navrh na vykonanie exekucie...cize kto potrebuje otocit prachy, nezaplatit, moze..uvidime aky dopad to bude mat na zdravotnictvo ako take...