icon

Máte dostatočné finančné rezervy na neočakávané výdavky?

21. apr 2025

Samozrejme je dôležité mať finančnú rezervu pre každý prípad. Ale máte bežne dostatok peňazí na účtoch, aby ste v pohode zaplatili vyšší výdavok napr pri pokazenej chladničke hneď nejakých 700 eur za novu? Nedajbože v prípade nehody a auto na totálku nejakých 1500-2000 EUR na aspoň nejaké malé staré auto? Na nejaký last minute, na ktorý treba pár stoviek? Na vysoku pokutu za rýchlosť? Na väčší servis auta, ktorý vyjde aj na 1000-1500eur? V prípade vytopenia bytu na okamžitú opravu? Viem od okolia, že také veci riešili. Pre mám by boli také sumy obrovský problem(žijem sama).

Strana
z3
procrastique
23. apr 2025
@hiro

@procrastique Heh, tak po Ziline mam toho najazdeneho az az a 1. ani nie je kde predbiehat 2. ani ma v meste nikdy nenapadlo predbiehat 3. nech si prida a? je mi to u prdele, ako by mi to malo zneprijemnit den? Chcel som ho predbehnut aby som sa niekde dostal rychlejsie. Pridal? Tak ideme rychlejsie spolu a problem vyrieseny. Co je na tom na zneprijemnenie? Obaja prideme skorej kde sme potrebovali.
A vybrzdovanie? To je nelegalne, nie je problem s kamerou v aute aby sa o to policajti postarali.

@hiro Však hovorím, že ťa následne vybrzďuje, tak ako sa ten problém akože vyrieši? 😀

matusformanek
24. apr 2025

každý to ma inak. Literatúra píše, že treba mať železnú rezervu (na sporiacom účte, ihneď dostupnú) na min 3-6 mesačných bežných výdavkov...ak sú moje(rodinné) náklady 1000€ mesačne, tak potrebujem minimálne 3000-6000€, nietko viac, niekto menej. Železná rezerva dáva človeku pocit istoty, že tu mám vankúš, ktorý ma podrží keby niečo. toto sú overiteľné odporúčania z obornej literatúry a profesionálov. sám sa ich držím. sme mlada rodina s 2 detičkami

lauricka
24. apr 2025
@lucia13022023

Áno, mame slušnú rezervu, plus dva investičné byty ktoré môžeme predať ak sa niečo stane.

@lucia13022023 bežný smrteľník s bežným platom si len tak nekúpi ani jeden dom alebo byt bez hypotéky do konca života, nie to ešte dva alebo tri. To je normálne pre ľudí nereálne.

lauricka
24. apr 2025

V tejto krajine, kde dostávame almužny a človek ledva vyjde aj keď míňa len za bežné veci, tak neviem, ako vytvárať tie úžasné rezervy. Asi nežrať.

balerina2025
24. apr 2025
@lauricka

@lucia13022023 bežný smrteľník s bežným platom si len tak nekúpi ani jeden dom alebo byt bez hypotéky do konca života, nie to ešte dva alebo tri. To je normálne pre ľudí nereálne.

@lauricka vela ludi podedi. to je asi jedine.

balerina2025
24. apr 2025
@lauricka

V tejto krajine, kde dostávame almužny a človek ledva vyjde aj keď míňa len za bežné veci, tak neviem, ako vytvárať tie úžasné rezervy. Asi nežrať.

@lauricka ale prosim ta, aj varit sa da rozumne. 🙂

1fifinka1
24. apr 2025

Pri takýchto témach si vždy pripadám ako absolútne sociálny prípad. Žasnem.

balerina2025
24. apr 2025
@1fifinka1

@1fifinka1 preco? niekto si setri uz od brigad. ja som zacala pracovat od 16r, 3 brigady napriklad. a ako studentka som kazde leto makala. taks i vie clovek trocha nasetrit.

wiwi28
24. apr 2025
@1fifinka1

@1fifinka1 ja tiež. A to som v živote nebola nezamestnaná. Mám odbornú prácu a mám mínam len na bežné veci.

1fifinka1
24. apr 2025
@wiwi28

@1fifinka1 ja tiež. A to som v živote nebola nezamestnaná. Mám odbornú prácu a mám mínam len na bežné veci.

@wiwi28 ved práve. Žijeme slušne, neminam na hlúposti a v živote nebudem mat takú rezervu ako tu píšu.

lucia13022023
24. apr 2025
@balerina2025

@1fifinka1 preco? niekto si setri uz od brigad. ja som zacala pracovat od 16r, 3 brigady napriklad. a ako studentka som kazde leto makala. taks i vie clovek trocha nasetrit.

@lauricka neprídem si, že nie som bežný smrteľník. Podnikám v účtovníctve, manžel v IT.
@balerina2025 nič sme nepodedili🙈🙆‍♀️ reálne píšeš, že si sestris od brigád (aj my) a potom zapotis, že ľudia ktorí niečo majú, tak museli jedine zdediť. No nie, nemuseli. Makali sme aby sme boli teraz tam, kde sme. V živote som nič nededila, mam žijúcich rodičov aj starých rodičov. Muž dedil po svojom otcovi akurát tak dlhy. Tu na modrom koni clovek nemôže napísat už nic🙈

lucytka
24. apr 2025

Mám pre istotu 6500€ v hotovosti schované na inom mieste kde bývam a ostatné peniaze vo fondoch cca 12 tisíc

lucytka
24. apr 2025
@lucytka

Mám pre istotu 6500€ v hotovosti schované na inom mieste kde bývam a ostatné peniaze vo fondoch cca 12 tisíc

@lucytka ale zas musím podotknúť ,že nemám vlastné bývanie som v prenájme takže vlastním maximálne auto a malú chatku so záhradou

jana005
24. apr 2025

Nie, nemáme

balerina2025
25. apr 2025
@lucia13022023

@lauricka neprídem si, že nie som bežný smrteľník. Podnikám v účtovníctve, manžel v IT.
@balerina2025 nič sme nepodedili🙈🙆‍♀️ reálne píšeš, že si sestris od brigád (aj my) a potom zapotis, že ľudia ktorí niečo majú, tak museli jedine zdediť. No nie, nemuseli. Makali sme aby sme boli teraz tam, kde sme. V živote som nič nededila, mam žijúcich rodičov aj starých rodičov. Muž dedil po svojom otcovi akurát tak dlhy. Tu na modrom koni clovek nemôže napísat už nic🙈

@lucia13022023 si stastny clovek. mnohym uz umreli blizky tak pisem o tom ze mozno aj tak sa dostali k majetku, ja nepisem o tvojom zivote. napr moja kolegyna 23 rocna este len studovala na VS a zdedila po babke byt v starom meste. proste chapes co chcem napisat.

a ano, ja som si nasetrila na rezervu z brigad lebo uz v 16 rokoch som myslela na buducnost. nemyslela som na to ze mi niekto niekedy umrie, ale zas mam v okoli zeny, co nepracuju, a vedia ze zdedia po bohatych rodicoch takze napriklad vobec neriesia dochodok a zivi ich muz. aj taki su ludia. a neriesia napr FI rezervu, bo sak mamicka otecko pomozu. vidis.

a ano, aj ja makam. vlastnymi rukami a prokryvam sa perinou, na aku mam.

a ked som ta zmiatla zmatocnym pisanim, prepac.

balerina2025
25. apr 2025
@lucia13022023

@lucia13022023 a ''vela ludi podedi'' to je asi jedine

som myslela tak ze sa dostanu k vyssej sume penazi. mala som zvacsa na mysli dedenie nehnutelnosti...

petracandle
25. apr 2025

Ja len k téme, že načo jej je 700€ chladnička keď vy ste kúpili za 200-300€...no...to nie je len o tom, že niekto vymýšľa a chce nejakú čo ju ráno aj pozdraví, ale tie kvalitnejšie sú v lepšej triede, čiže majú nižšiu spotrebu. Takže v konečnom dôsledku sa vám tie peniaze vrátia. Ja by som zas nikdy nakupovala lacný shit

lucia13022023
25. apr 2025
@balerina2025

@lucia13022023 a ''vela ludi podedi'' to je asi jedine

som myslela tak ze sa dostanu k vyssej sume penazi. mala som zvacsa na mysli dedenie nehnutelnosti...

@balerina2025 v poriadku, len ma to vie nahnevať, lebo viem koľko roboty to stalo. Presne ako píšeš, odkedy som mohla brigádovať som si peniaze odkladala. Mala som šťastie, že mi naši dávali vreckové, z ktorého som chodila von atď, a z brigády som si všetko odkladala. Veľmi v skorom veku som vedela co v budúcnosti chcem, tak som makala. Muž taktiež. Chodili sme do zahraničia v lete, kde sme robili takmer vkuse ale zarobili sme si pekne. Zo školy sme mali taktiež možnosť ísť do zahraničia, tak som isla. Boli sme lacna pracovná sila, ale keď dáš 17 ročnej do roky 800€ za mesiac, je to akoby som dostala 3000€... A mohla by som pokračovať. Ja som mala 20, muž mal 22 a kúpili sme si byt, v novej rezidencii, novostavbu. Obrovský trojizbový byt. Samozrejme na hypo. Ale už len to, že v tak mladom veku sa nám to podarilo bol úspech, zatiaľ čo naši rovesníci žili u rodičov a každý víkend ruka hore. A takto pokračujeme ďalej, setrime, investujeme, zarábame... Je aj aj to bola len naša šikovnosť.

balerina2025
25. apr 2025
@lucia13022023

@balerina2025 v poriadku, len ma to vie nahnevať, lebo viem koľko roboty to stalo. Presne ako píšeš, odkedy som mohla brigádovať som si peniaze odkladala. Mala som šťastie, že mi naši dávali vreckové, z ktorého som chodila von atď, a z brigády som si všetko odkladala. Veľmi v skorom veku som vedela co v budúcnosti chcem, tak som makala. Muž taktiež. Chodili sme do zahraničia v lete, kde sme robili takmer vkuse ale zarobili sme si pekne. Zo školy sme mali taktiež možnosť ísť do zahraničia, tak som isla. Boli sme lacna pracovná sila, ale keď dáš 17 ročnej do roky 800€ za mesiac, je to akoby som dostala 3000€... A mohla by som pokračovať. Ja som mala 20, muž mal 22 a kúpili sme si byt, v novej rezidencii, novostavbu. Obrovský trojizbový byt. Samozrejme na hypo. Ale už len to, že v tak mladom veku sa nám to podarilo bol úspech, zatiaľ čo naši rovesníci žili u rodičov a každý víkend ruka hore. A takto pokračujeme ďalej, setrime, investujeme, zarábame... Je aj aj to bola len naša šikovnosť.

@lucia13022023 super. malo kto v tom veku uz ma byt, klobuk dole, a presne ako pises, ini behali po diskotekach a minali, a teraz placu. je to sikovnost, ale uz proste ste makali od nepamati, tak viete aka je hodnota penazi, kdezto vela ludi dostavalo prachy rovno pod nos, a taki moc FI gramotni asi nie su. ale potom dalasia skupina darmozracov, co cakaju na dedenie. z toho je mi na grc. ale zial aj taky je svet.
a dalsia skupina, co zial pochadza z horsich pomerov. ale tak to je uz iny pribeh. a takych je mi luto. najhorsie je, ze tento stat nezaujima, ze niekto tazko ochorie a nedozije sa ani naroku na ID, a pritom si platil cely zivot odvody a pdootykam nemale, ale zial ani len korunu nedostal..
.....alebo ze ostane rodic samozivitel. dokonca uz idu po PNkach a ID, nemam slov. zachvilu posunu odchod do dochodku na 80 rokov a mozeme si...

ja som tiez nikdy nic nedostala zadarmo. a ucim to od mala aj moje dieta. nikdy som nemala ziadnu pozicku, nic. ale chapem, ze ludia sa mozu dostat do zlej situacie velmi necakane, a pre to som od ''mala''setrila. neviem, preco ma to napadlo tak ''skoro'' asi proste ma tak aj rodicia viedli, a dokym som mala dieta, som nastastie mala aj rezervu.

a inac to zahranicie, to je mega super skusenost. ja som bola tiez, ale lutujem ze som nebola viac x.

drobcek17
25. apr 2025

Mňa len zaujala tá pokuta, ja sa snažím jazdiť podľa predpisov. Ale raz sa mi stalo, že som šla na diaľnicu na aute ktoré nebolo moje, uviedla som zlu ŠPZ (teda miesto N som dala M). Do týždňa mi prišla pokuta na 150€. Takže aj takto sa človek dostane k pokute.

Strana
z3