icon

Máte finančnú rezervu?

23. sep 2021

Ahojte baby, máte vytvorenú finančnú rezervu v tejto dobe inflácie a zdražovania? Aká je podľa vás taká ideálna?

woman004
24. sep 2021

Áno, práve z nej čerpám 😅

ofzuza
24. sep 2021

Nieco mam, ale momentalne to nechcem drzat na ucte a zaroven nemam dost info na to, aby som sa odvazila to niekam inam supnut...

jakubvojcik
24. sep 2021

@ofzuza ano, sledujem to, teraz za august bola 3,8% ale to je krátkodobý scenár. Bude to tak ešte pol roka a potom sa najväčšie centrálne banky postarajú o to aby sa to zoptimalizovalo. Toto je normálne musela prísť reakcia na množstevné tlačenie peňazí na podporu ekonomiky.

jakubvojcik
24. sep 2021

@viky7 pravdaže, poradím Vám.

lilitela
24. sep 2021

@21oktober A co presne sa v tych nakupnych kosoch nachadza, co nie je hospodarne? Ja by som tiez potrebovala usetrit nejake tie peniaze. Tak si necham poradit, lebo mne sa samozrejme zda, ze vsetko treba 🙂 co kupim.

luccija
24. sep 2021

@lilitela ja som bola teraz v Bille a málokedy ľuďom nakukam do košíka, ale samé sladkosti, sladké vody, pagáče...ja ulietavam na časopisoch kupujem veľa 🙂

snezienkaaa82
24. sep 2021

Rezerva, fu ťažko nasetriť 3 mesačne platy, nieto ešte 12. Obaja pracujeme, Mame hypo, jedno auto, ktoré splacame. Naš príjem je 1800 eur v čistom, jedno dieta. Keďže nechcené, aby dieťa počas voľných dní len sedeli doma pred tv, chodila na krúžky, výtvarná, tanecna.... Keď boli otvorené. Tiež keď sa, dá, chodíme na výlety. Nejdeme polotovary, takže varím každé 2 dni. V práci sa nemame moznost stravovať. Takze k ed poplatime všetko, oistane ozaj malo..... Toť realita. Ale tak. Je iné, keď niekto šetrí z 4000.😁👍

matabb73
24. sep 2021

@bluka2 tak si predstav, že teraz by mal ten živiteľ rodiny vážny úraz alebo chorobu a dlhodobo by bol PN a ešte by si sa musela o neho starať. Vyžili by ste z PN ky? To nie je 100 percent platu. Na to slúži rezerva, keď sa stene niečo neočakávané.

darkswan
24. sep 2021

@bluka2 no smrt ovplyvni skromny pohreb rataj tak 3000 eur aj pohrebnym miestom

suge
24. sep 2021

Finančnú rezervu nemám, čím som staršia, tým viac si snažím užiť život a nestresovať kvôli zajtrajšku. Skrátka carpe diem, aspoň v tom zmysle, čo si pod tým predstavujem. Ibaže ja nemám záväzky. Keby som mala, zrejme by som to brala inak.🤷‍♀️

jakubvojcik
24. sep 2021

@matabb73 na to by mala podľa môjho názoru slúžiť hlavne poistka kde sa to dá vykryť a nemusíte siahať z rezervy. Reálne ak sa stane živiteľovi rodiny niečo vážnejšie, nemusí už ďalej rovnako pracovať, alebo bude dlho na pn-ke a to častokrát ani 12-mesačná rezerva nevykryje liečbu, stratu príjmu a všetky výdavky.

Preto by mala rezerva slúžiť na krátkodobé vykrytie výdavkov alebo neočakávané výdavky, a poistenie kryť veľké riziká ako smrť, kritické ochorenia, vážne úrazy a invaliditu.

lilitela
24. sep 2021

@luccija Mozno idu deti na vylet, tak aby mali energiu 🙂

mable123
24. sep 2021

Šetriť sa dá tak, že obmedzíš fajčenie, alkohol, reštiky, kávičky v kaviarni nakúpiš viac v veci v zľave do zálohy a nevyvážaš sa každý meter autom. Na jedle by som nešetrila a už vôbec nie na deťoch. teraz čo povieš, že nejdete na výlet 10 rokov, lebo šetríme? Nekúpim Ti chipsy, lebo šetríme? Pokiaľ Ti rodičia nepomôžu do budúcnosti tak najbližších 30 rokov nenašetríš. Hypo, servis auta, oslavy, niečo sa pokazí práčka, chlanička,TV, Notebook, phone.... nejaká oslava neprídeš predsa s prázdnou rukou. Toto je fórum napísať Ti môže každý hocičo a skutočnosť môže byť úplne iná 🙂

ofzuza
24. sep 2021

@mable123 tak zrocna chipsy nekupim, lebo to nepatri do detskych ust. Setrit sa da aj bez pomoci rodicov. Pride vyplata a sup dake percenta bokom.

bluka2
24. sep 2021

@darkswan deleno pocet surodencov, ak sa jedna o rodica, nie? Povedzme, ze priemer su 2 deti, tak to mas 1500. To mozu byt pre niekoho 3 platy alebo tretina, co sa da prejst potom bez tej rezervy

bluka2
24. sep 2021

@ofzuza kolko % bokom?

jakubvojcik
24. sep 2021

Ja by som vždy odporúčal odkladať si tak 10% (ak sa to dá). Najprv na vytvorenie rezervy a potom ak je dostatočná tak na iný investičný účet pre deti do budúcna alebo dôchodok. Samozrejme niekto si toľko nevie odkladať, resp. vie ale nechce si odoporieť niektoré veci čiže záleží od toho koľko viete/chcete.

ofzuza
24. sep 2021

@bluka2 radi sa 10%, ja davam len zo svojej vyplaty 50-60% podla toho ake vydavky ocakavam.

bluka2
24. sep 2021

@ofzuza wow, tak to klobuk dole

mable123
24. sep 2021

@ofzuza keď máš návštevu alebo detskú párty tak majú povolené len ovocie a zeleninu? Ja nehovorím, že každý deň zožrať balík chipsov ja hovorím sem tam nejaké chipsy, tyčinky, čokoládu, zákusok....

50-60% z Tvojej výplaty ušetríš? Tak potom platí všetko manžel. Neexistuje, aby si ušetrila 50-60% z výplaty - do 40tky.

ofzuza
24. sep 2021

@bluka2 nam staci prijem iba jedneho z nas na slusny zivot. Takze moja vyplata je odkladacia a plus kupujem debiliny 😂 platim dovolenky, vylety a pod.

snezienkaaa82
24. sep 2021

@ofzuza ja som teraz začala robiť tak, že príde výplata, hneď dačo supnem na šetrenie a ostatné mam k dispozícii. A do toho sa musím zmestiť. A funguje to. Prestali sme kupovať blbosti, zbytočne oblečenie, ktoré momentálne nepotrebujeme, nekupujem len preto, že sa mi to paci....

kvetinka75
24. sep 2021

mám aj na 3 roky.

ofzuza
24. sep 2021

@snezienkaaa82 no ved tak robim aj ja. Lenze potom si poviem, ze chcem novu skrinu, ci iny kus nabytku, spotrebic a potom leziem do tych odlozenych penazi. Najradsej by som to supla mimo dosah, ale to je stale vo faze zvazovania. Plus nam treba stale nieco na dome. Minuly rok som cvakla vymenu strechy, lebo zacalo zatekat. To hned 120tis letelo....

tayla
Odpoveď bola odstránená
matabb73
24. sep 2021

@jakubvojcik aj to vybavovanie poistky nejaký čas trvá v našom štáte, takže tá rezerva môže poslúžiť aj na tieto účely. Inak, to by musela byť riadne vysoká poistka, aby pokryla náklady celej rodiny. Ja som len reagovala na to, čo písala, že človek sa má starať o svoje zdravie. Úraz ani ťažká choroba sa nedajú predvídať a vtedy ani staranie sa o zdravie nepomôže.

ofzuza
24. sep 2021

@mable123 detske party nerobim 😂 a nie moje deti nemaju dovolene chipsy, tycinky a hovadiny.

mable123
24. sep 2021

@ofzuza 120 tisic? to je v akej mene českých korún, forintoch či ako strácam sa :D

vulka
24. sep 2021

@bluka2 No napríklad keď ťa zrazím na prechode tak nešťastne, že budeš v špitáli 10 mesiacov. Niekto bude musieť platiť Tvoje účty a niekto sa bude musieť starať o Tvoje deti. Iste, plat bude mať manžel, ale možno žijete tak, že to čo zarobíte za mesiac, tak to aj v podstate miniete. Takže bez Tvojho príjmu a bez finančnej rezervy budeš v riadnej nepohode.

ofzuza
24. sep 2021

@tayla jeeezis blba...nula sa mi tam smykla 12tis