icon

Máte finančnú rezervu?

23. sep 2021

Ahojte baby, máte vytvorenú finančnú rezervu v tejto dobe inflácie a zdražovania? Aká je podľa vás taká ideálna?

ofzuza
24. sep 2021

@mable123 12🤦‍♀️ uz to neviem opravit.

derdia
24. sep 2021

@bluka2 pises to preto tak lebo tebe sa dari. Ale je mnooooho ludi, ktori uz tyzden pred vyplatou nemaju nic. Nemaju pretoze maju maly plat. Ked ma niekto plat 500 eur alebo aj 600 eur. Je to akurat na prezitie. Nie na vylety, nie na pracky, nie na setrenie.sestrit sa da ak ma niekto prijem 120p minimalne zena a chlap to iste. Potom mozete aj usetrit.

derdia
24. sep 2021

@bluka2 pises to preto tak lebo tebe sa dari. Ale je mnooooho ludi, ktori uz tyzden pred vyplatou nemaju nic. Nemaju pretoze maju maly plat. Ked ma niekto plat 500 eur alebo aj 600 eur. Je to akurat na prezitie. Nie na vylety, nie na pracky, nie na setrenie.sestrit sa da ak ma niekto prijem 120p minimalne zena a chlap to iste. Potom mozete aj usetrit.

mable123
24. sep 2021

Keď si predavačka, upratovačka a máš 500 euro na výplate tak inak sa Ti šetrí ako niekomu kto zarobí 1000, 1500... 500 je minimum takže neušetríš ani keď sa rozkrájaš a to s peniazmi ešte nemôžeš vyskakovať... Bočná brigáda bez odvodov hlavne pečenie, stráženie detí, výroba predmetov môže pomôcť ku lepšiemu šetreniu

jakubvojcik
24. sep 2021

@matabb73 tak ja čo mám klientov, tak každý sa vždy zmestil do 3/5% z čistej mzdy za poistenie. ČI už majú hypotéku 300.000€ a 2 deti a chcú si všetky výdavky aj záväzky vykryť alebo nie. No a vybavovanie mám vždy to týždňa/dvoch ak nemajú negatívny zdravotný stav, vtedy sa konktrolujú lekárske správy a trošku dlhšie sa čaká ale nie je to také horzné.

Hlavne vtedy to je predražené keď sa poisťujú aj nepotrebné veci, zbytočne vysoké krytie alebo zle nastavený systém krytia pri záväzkoch.

mable123
24. sep 2021

@jakubvojcik kolko dostanes proviziu?

jakubvojcik
24. sep 2021

@mable123 ako to myslíte? od fin. inštitúcie alebo klienta? od klienta nič a od inštitúcie záleží od výšky. Z ročného poistného väčšinou polovicu jednorázovo.

snezienkaaa82
24. sep 2021

@ofzuza to ha chápem, my sme pred dvoma mesiacmi skolaudovali, takže viem o com hovoríš. Je síce pravda, že nejake peniaze nám ostanú z prenájmu bytu, no nie je to ani na splátku hypo. Zas, mam chlapa, ktorý, postavil dom svojpomocne, čiže tam sme ušetrili veľa, doma porobi od nábytku, cez podlahy, kuchynskej linky... Všetko...... Inak by sme to nedali. Ešte nám chyba sktina v spálni, detskej izbe. Bude, keď nasetrim. Staré skrine mame z bytu, nehodia sa tu, no zatiaľ stačia 🙃😆😆😆

derdia
24. sep 2021

Mne sa podarilo spravit si financnu rezervu, len vdaka tomu, ze som spolupracovala s obcou pocas covidu. Inak by som si rezervu spravila akurat na konzervu s kukuricou🤓🤓🤓😂😂😂

snezienkaaa82
24. sep 2021

@derdia presne tak... Kamoška nemôže uveriť tomu, že nám neostane veľa, ved pracujeme obaja 😆 no On vlastní lekáreň, ona vedúca v banke. Ja učiteľka aj nna žel robotnik

mable123
24. sep 2021

@derdia si robila riadne výtery? Za pozitívnych to musela byť zlatá baňa či ?🙂

snezienkaaa82
24. sep 2021

@matabb73 brat je živnostník, riuadne platil odvody plus navyse dačo. Mal úraz nohy, trvale n asledky, noha skrátená, rok mal nejaku pn, teraz nedostane niiiiiiiiiic, plus dve n ale deti, zivitel rodiny. Na úradoch ho odbili, že čo xe....

vero96
24. sep 2021

máme tri mesačné platy, plus každý mesiac odchádzajú peniaze na sporenie, na investičné účty, fondy, finax.

diusqa761
24. sep 2021

@bluka2 je dôležité mať rezervu . Na čo ? U nás na to že keď som bola tehotná s prvou dcérou partner si zlomil 3 stavce pádom (nie v práci takže nie prac. úraz) bol kvôli problémami s tým skoro rok na PN , ja som bola PN kvôli rizikovému tehotenstvu posledných 5 mesiacov nakoľko som v prvom tehotenstve skoro potratila takže si vieš predstaviť ako ti klesne príjem po mesiacoch keď sme boli obaja dlhodobo na PN, do toho sa platili veci pre dcéru, kočík, postieľka, samozrejme lekárov, nájom, strava . Keby sme nemali vtedy viac ako ročnú rezervu tak neviem akoby sme to vtedy dali, ja som nemohla pracovať ani partner kvôli jeho zdrav.stavu ledva chodil nie ešte tak že by si išiel vtedy do fabriky na 3 zmenku. A to ti nemusí prísť ani niečo takého stačí ak dieťa potrebuje napr.strojček na zuby alebo ty zuby porobiť to ide v tisícoch. Alebo keď dáky spotrebič odíde a potrebuješ kúpiť nový nebodaj ak musíš už nové auto kúpiť to je docela mastná pokožka. Tiež je teraz taká doba aká je kvôli korone. Náhodou ti zrušia alebo chlapovi firmu alebo budú prepúšťať a budeš mať obrovský problém prácu nájsť. Podpora nieje nič moc a je na chvíľu

bluka2
24. sep 2021

@derdia Chapem, ale v tom pripade sa sustredim na ziskanie vyssieho platu, kvalifikacie, nez na odkladanie rezervy z niecoho, co nestaci ani do konca mesiaca. Ked z toho chcem odkladat, ako? Potom to vystaci iba na 2 tyzdne? ved to sa snad ani neda

diusqa761
24. sep 2021

Autorke: momentálne máme našetrený viac ako 2 ročný príjem , deťom posielame každej skoro 300€ od narodenia na ich účty (plus nejaké peniaze čo postávali od rodiny) ďalej investujeme takže nám peniaze iba nezapadajú prachom. Chceme deťom našetriť niečo do 18tky , naviac chceme čo najviac našetriť aby sme nebrali v budúcnosti obrovskú hypo (sme momentálne v podnájme na SVK nakoľko partner robí v zahraničí a rozmýšľame či bývať na SVK alebo tam takže sa s kúpou domu neunáhľujeme ) partner na nové auto chce a aby nám pekné peniaze ostali stále na účte takže áno, šetríme aj keď má partner fajn príjem , ale zasa doprajeme si darčeky , výlety atď..

e3v3a3
24. sep 2021

Ja musím súhlasiť s
@jakubvojcik
Ľudia nechcú platiť životné poistenie, sú to výdavky navyše. tiež tam dávame mesačne nemalu sumu, takže viem o čom píšem.ale v prípade dlhodobej PN, kritickej choroby, niekedy nestačí mať našetrené 12x mesačný príjem. Už niekoľkokrát mi prišlo plnenie z poistnej udalosti, nikdy problém nebol.

bluka2
24. sep 2021

@diusqa761 Mne sa veci ako auto, kocik, postielka vobec nezda nieco, co je potrebne, nepouzivam. Moje dieta sa teda namiesto kocika hybalo (ked bol uplne maly nosic), teraz ako dvojrocny chodi na bicykli. Za lekarov platim, ked mozem (rada chodim aj k sukromnym), ale ak nie su peniaze, tak si vystacim aj so statnou ponukou zadarmo. Co sa tyka zdravia, to vsadzam skor na prevenciu a u zubara som za poslednych 15 rokov platila za (okrem zubnej hygieny) do 300 eur. Zo spotrebicov okrem pracky nevidim nic take, co keby odislo, by som bez toho nevedela zit. Riady sa umyju aj rucne (co uz), namiesto vysavaca sa da pozametat. Mixer a take veci nie su velke polozky, jeden rucny som kupila za 10 euro.
Niekto tu pisal o autonehode, kde by som bola 10 mesiacov v nemocnici, ano, to mozno. Zaujimalo by ma, kolko takych pripadov medzi lahkymi zraneniami a smrtov je, akurat takych, ze je clovek "skoro mrtvy"

diusqa761
24. sep 2021

@bluka2 tam bolo hlavné že sme boli ja skoro pol roka na PN a chlap rok. PN ti škaredo po mesiacoch klesne a vtedy sme nemali príjem ako dnes. Vtedy chlap zarobil vo fabrike 1200€ cirka ja 700€ , iba nájom sme mali skoro 600€ na byt to ťa nepustí, ani strava , ani lekári. A keď ti to klesne kvôli PN je to o hubu

jakubvojcik
24. sep 2021

@bluka2 tak podľa štatistík 4/5 ľudí zo 100 sú invalidi z celkového počtu ľudí na Slovensku. Zaujímavé je, že 95-97% sú následkom choroby a nie úrazu a takisto že 3/4 z nich sú čiastoční invalidi (čo napríklad keď sa poisťuje invalidita tak väčšinou som sa stretol s tým že mali ľudia poistenú iba plnú, takisto aj banky pri krytí úveru kryjú iba plnú invaliditu čo je chyba).

a_adamcova
24. sep 2021

@ofzuza kukni si FINAX

luccija
24. sep 2021

@ofzuza presne tak...ja som si cez koronou vstúpila do svedomia a začala konečne normálne šetriť a nasetrila som veľa.. okrem toho bolo všetko zatvorené, takže sme nešli do kina a nedali si po kine pizzu a to sme len 3 a minuli by sme 60 eur.Ono sa to nezdá, ale výlet, ísť plávať, do fitka, tam dieťaťu treba oblečenie, alebo videla som x te tričko, ktoré je pekne, ja kúpim na dvor kvet, hlinu, hrantiky vždy si poviem veď to je len...10, 15 eur nekúpim si? a nazbiera sa to.Neboli kebaby, keď sa nám nechce variť a podobne.Takze som videla, že keď nežijem marnottatne viem veľa ušetriť.
@mable123 dá sa to nie všetci majú hypo či leasingy či nižšie platy.

luccija
24. sep 2021

@diusqa761 presne deťmi nároky stúpajú aj u nás zubný strojček, každý rok nové okuliare, o oblečení v puberte ani nehovorím.Ja som vedela šetriť len ako bezdetná odkedy mám rodinu peniaze idú rýchlo preč.Ale iste je to o tom, že nepotrebujeme trampolínu na dvore, elektrickú kolobežku ľudia sú marnotratni...môjmu mužovi radikálne osekali plat počas Covidu, lebo firmy šetria, nepreplatí a mu benzín ako voľakedy...nie je mesiac, aby neprišlo niečo nečakané..zapálil sa mi nerv v zube 150 eur návštevy zubára, dcére som vakcínu kupovala 60 eur, návšteva neurológa poplatok a lieky 70 eur...dcéra bude potrebovať zimné topánky, bundu...pokazil sa nám satelit novú skrinku kupovať...Pes očkovanie 30...

vevesh
24. sep 2021

@bluka2 zo zapeklitych situacii ti pomozu peniaze a vzdy- my sme sa skusenostami naucili, ze treba ma "zasoby rozdelene"- cast rezervy na ucte, cast doma a cast u znamych- zazili sme uz pokazene auto v tureckej stepy, necakana choroba v zahranici, ked sa s poistenim nedalo skontaktovat a bez penazi ziadne osetrenie, krachnute banky, kde vyber nie je vobec mozny alebo nefunkcne ci bez penazi automaty v zahranici, ci ked sme chceli odist z dovolenky /miesta len s pomocou cashu to bolo mozne... to, co clovek potrebuje k zivotu a zivotnemu standardu je jedna vec, a neocakavane situacie je vec druha (a prave na taketo veci sa oplati setrit)- s peniazmi to bolo vzdy jednoduchsie...

veltraud
24. sep 2021

nejaku rezervu mam, cca 6 platov. Mam doma par sto v cashi, pre pripad...ale inak strasne neviem setrit a starne ma to nebavi. Ako spomenula pisatelka vyssie, cim som starsia, tym viac minam :D. vacsinou aj na somariny, aj na dobre jedlo...dost som sa zacala rozmaznavat, doprajem si, po com srdce pisti (poslednych par mesiacov som minula viac ako zarobila, ale vsak, nasetrene nieco bolo ;)). a ano, rovnako ako pisatelka s podobnym postojom, nemam deti. Kazdy mesiac si poviem, ze budem zapisovat vydavky a obmedzovat sa a setrit, ale vazne mi to nejako nejde/nechce ist ;/. a to by som celkom aj mala z coho. len s uzasom uprimne obdivujem vsetkcyh, co maju setriacu disciplinu

liz_lemon
24. sep 2021

@vevesh peniaze u znamych?

vevesh
24. sep 2021

@liz_lemon ano. Kedykolvek potrebujes, western union to isti...

acrobaleno
24. sep 2021

Akože niektoré odpovede sú dosť..obmedzené. Inak sa šetrí z platu 1500 čistého a inak z 500 čistého alebo kde to iba jeden ťahá, lebo partner je na MD alebo RD. A k otázke, áno mám finančný rezervu, ale ja mám aj šťastie na rodičov, čo nemá každý.

ofzuza
24. sep 2021

@acrobaleno po malych ciastkach odlozis aj z mala. Ten kto zarobi viac, ma vacsinou aj vacsie vydavky a kludne sa moze stat, ze sa mu setri horsie. Nejde o to kolko zarobis ale aky je pomer prijem/vydaj

acrobaleno
24. sep 2021

@ofzuza To je síce pravda, ale aj ten čo viac zarobí má vyššie nároky a štandard a to je už niečo iné. To si určuje on sám.