icon

Máte finančnú rezervu?

23. sep 2021

Ahojte baby, máte vytvorenú finančnú rezervu v tejto dobe inflácie a zdražovania? Aká je podľa vás taká ideálna?

ofzuza
24. sep 2021

@acrobaleno a ten co malo zarobi si to neurcuje sam?

acrobaleno
24. sep 2021

@ofzuza asi sme sa nepochopili 😂 myslela som to tak, že s peniazmi rastie aj "chuť". Preto, ako si spomínala, že tým viac zarábajúcim sa môže ťažšie odkladať. A to je to o tom štandarde. Dovolenky, autá na lízingy a nie lacné, dom na hypotéku. To si nemôže dovoliť niekto z platu 500 euri.

ofzuza
24. sep 2021

@acrobaleno myslela som to tak, ze ten s nizkym platom si tiez za svoju situaciu moze sam. Vzdy moze hladat lepsiu pracu. Zena nemusi 3 roky drepiet na rd, ale moze sa zapojit do procesu skor atd.

derdia
24. sep 2021

@bluka2 ved prave ze tito ludia ziju z vyplaty do vyplaty...a ak sa im nieco pokazi mozu zabudnut, ze si to mozu kupit. Nie nemozu.a takych je na slovnensku neurekom. Podla mna si to beru potom na splatky..
A asi takzo si taka pani upratovacka ktora sa volakedy ako dieta neucila spravi nejaku vyssiu kvalifikaciu. A tiez nemozeme teraz vseeetci studovat. Pretoze mas aj na postach MGR. A ING a robia za 500 eur.

derdia
24. sep 2021

@mable123 ale prd😂😂😂my sme mali fix za kazdy odrobeny den. Ale bola som tam 11 krat aj sobotu aj nedelu😂

derdia
24. sep 2021

@snezienkaaa82 nuz ja viem. Pretoze ja som si rezervu spravila az v 33 rokoch. Lebo nie som it technik, neviem jazyk, a preto si stat mysli, ze ja nepoteebujem jest, pit, mat byvanie, byt v teplom, mat elektrinu a umyt sa.

acrobaleno
24. sep 2021

@ofzuza to je pravda. Skôr mi ide o to, že každý by sa mal zakrývať perinou na akú má. Čo z toho, že má drahé auto, keď je na lízing a veľký dom na hypotéku a s financiami ide tá rodina na doraz. Niečo sa vyserie a skončili.

derdia
24. sep 2021

@acrobaleno mnohiiii idu na doraz. Nevychadza im to. A predsa si zoberu hypoteku. A pritom uz pred tym im to nevychadzalo. Ono zit sa da v poho ale potebujete minimalne 1500 eur rodina.

bluka2
24. sep 2021

@derdia ale to je chyba v myslení, brat čokoľvek na splátky je úplná blbosť. Všetok spotrebný tovar vrátane auta jedine potom, čo si na to zarobím. Inak si vystačím bez toho

ofzuza
24. sep 2021

@acrobaleno tak s tym urcite suhlasim. Ale robia to ti, co zarobia viac, ale aj ti, co zarobia malicko. Podla mna sa da odlozit skoro vzdy. Ked si vezmem z coho som dokazala kolko usetrit po skole az nechapem.

zuzanka.zuzu
24. sep 2021

@snezienkaaa82 lenže ten čo zarába 4000 pravdepodobne nemá vaše výdavky tzn. na úrovni 1800 😉 to je presne také isté ako keď vidím že na koňa do témy "mám do konca mesiaca 100e" prispievajú baby čo vyžijú zo 400e a tie by ochkali nad vašimi 1800 😉 peniaze sú veľmi relatívne a s jedlom rastie chuť 🙂
@mable123 detto...

bluka2
24. sep 2021

@derdia Nemusia všetci študovať a chápem, že treba aj ľudí v obchodoch, upratovačky... každopádne to študovanie uľahčí život, tak nech už si každý vyberie. Na Slovensku majú skoro všetci na výber. Naše rozhodnutia v mladom veku po puberte majú na zvyšok života veľký vplyv. Možno by stačilo aj byť fakt dobrý/dobrá v nejakom remesle. Však zohnať ľudí, čo urobia dobrú robotu je často problém

vevesh
24. sep 2021

@ofzuza kto nevie zaobchadzat s peniazmi, nepomoze mu ani vacsi plat. Poznam z okolia realny pripad, z mensieho platu usetril viac, lebo bol nuteny. Z vacsieho platu "lieta vyssie" a vzdy je v minuse- viac ako predtym. Ale ti, co su financne gramotni, z vacsieho platu usetria viac a jednosuchsie- hlavne pocas corony, ked sa priskripli vsetky tie zabavne shopping centra a ine volnocasove aktivity- si par ludi pekne nabalilo ucty financnymi rezervami...

ofzuza
24. sep 2021

@vevesh pokial nezacali byt zavisli na online shopingu ako ja 😂

bluka2
24. sep 2021

@ofzuza tak povedz v čom je trik. Lebo keď raz si človek zvykne napríklad na dobré kvalitné jedlo, ťažko začať, že tento mesiac ideme ušetriť a hodí do košíka namiesto čerstvej ryby nejaké párky alebo šošovicu

acrobaleno
24. sep 2021

@bluka2 a buďme úprimní, nie všetci na to po vedomostnej stránke aj majú. Aby išli študovať na výšky. Nehovorím teraz o sociálnej práci v Hornej Dolnej, ale o medicíne, technickom zameraní, chémia atď. Proste tie VŠ, ktoré si udržali aký taký status.

bluka2
24. sep 2021

@vevesh práveže počas korony boli omnoho väčšie výdavky na jedlo, keď boli všetci doma. Bežný mesiac majú deti väčšinu jedla v škole/škôlke

bluka2
24. sep 2021

@acrobaleno nemusíš vyštudovať rovno medicinu. Za mojich časov sa napríklad z Ekonomickej univerzity robila sranda, že električková škola - akože každý, koho neprejde električka ju spraví - a mať či nemať taký titul urobí (zrejme) rozdiel. Aspoň mne sa zdá niečo účtovať na mäkkej stoličke ľahšie než práca chyznej a asi aj lepšie platené. Zo školy môžeš ísť na semester dva do zahraničia bez nejakej podmienky byť extra múdry, to máš ďalšie plus jazyk, ďalších pár stovák vyššie v platovom rebríčku

vevesh
24. sep 2021

@bluka2 na jedlo ano. Ale ti, ktori zarabaju dobre, na jedlo az tak vela neminaju v porovnani s ich zarobkom- teda mozno aj ano, ak kazdy den chodili do restiky. A tie boli zatvorene- takisto ako koncerty, divadla a ine, kde si lepsie zarabajuci utracali. Tak si nasetrili. Nejaky financny magazin aj uverejnil, ze sa bankam pocas korony znasobili financne obnosy, lebo "nebolo kde utracat"...

bluka2
24. sep 2021

@vevesh nemyslim, že lepšie zarábajúci ušetrili na jedle. Si zober, že zavreli podnikovú menzu (myslim také lepšie, kde zamestnanec mal kvalitné jedlo za 3,50) a teraz rovnaký štandard si do HO objednať - 15 minimálne zaplatíš. Títo ľudia nemajú čas na varenie, aspoň rozhodne nie každý deň. Výdavky sa možno presunuli z fitka na squash, ktorý bol v Nemecku aj počas najväčších lockdownov otvorený - lebo to dakto hodil na súd - aspoň tak mi povedali ...a však to aj v nejakých novinách bolo, že bohatší normálne pokračovali vo wellnessoch, len privátne😃

ofzuza
24. sep 2021

@bluka2 tak ked nechces ubrat zo svojich vydajov, musis zvysit prijem.

matabb73
24. sep 2021

@bluka2 sú ľudia, pre ktorých je problém zvládnuť aj maturitu, nie to ešte vysokú školu. Proste, niekto na to inteligenčne nemá. Je to v poriadku, každý sme nejaký, aj jednoduchú prácu musí niekto robiť. Problém je, že sú často slabo platené a tí ľudia si nevedia nájsť lepšiu prácu. Hlavne v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou. Ja žijem v BB a tu sú tie platy tiež dosť slabé.

bluka2
24. sep 2021

@vevesh ...tak niektorí asi ušetrili, ostatní ani počas korony nevedia 😂

bluka2
24. sep 2021

@matabb73 máš pravdu, ja by som bola za nejaký minimálny príjem pre všetkých

luccija
24. sep 2021

@vevesh tiež som to videla v TN, že počas korony začali ľudia viac šetriť a stúpli úspory v bankách.Este sme v takej situácii neboli a nikto nevedel na ako dlho a kedy bude mať príjem na aký bol zvyknutý.Detto stúpol predaj áut z autobazarov ľudia radšej kúpili staršie lacné auto ako ísť do leasingu

gina17
24. sep 2021

Uff baby koľko zarábate, že máte rezervu 12 mesačných platov? Nech robím, čo robím takúto sumu našetriť je nereálne pre mňa. Nemíňam na hlúposti, ale aj tak zostane z výplaty málo.

derdia
24. sep 2021

@gina17 prave ze presne o tom tl je. Ze ja som zarobila pocas covidu. Inak by som sa nedostala tam kde som. A rezervu by som nemala nikd ylebo zarabam tak ako zarabam.

derdia
24. sep 2021

@bluka2 minimalny by mal byt urcite aspon 2000 eur na rodinu. Slusnu rodinu😂👍🤓

evinqua
24. sep 2021

Ano, minimalne vo výške 3mesacnych vydavkov/u nás min.5tis/. Ale mame vzdy viac, zatiaľ nas nepostretla žiadna choroba, dlhodobá strata príjmu, nezhorel nám dom atd...takže vzdy na niečo väčšie v pohode našetrime za relatívne krátku dobu a okrem bytu sme nemali na nič uver, kupujeme väčšiu vec/auto,garaz,.../ az ked našetriť s tym, ze vzdy aj po kúpe nám ostáva ta minimálna rezerva

21oktober
24. sep 2021

Odložiť sa podľa mňa dá vždy . Aj z toho menšieho príjmu , nemusí to byť zrovna 10 % aj keď je to ideál, ale aspoň niečo . My ako rodina sme vo vyššej prijmovej skupine, ale verte tomu že mnohí ľudia čo zarábajú ako my , proste nemajú našetrené nič , lebo majú pocit že sú nesmrteľní a im sa nič nestane. Finančná gramotnosť nulová , rozdrbkávajú peniaze jedna radosť a potom sa im pokazí práčka , auto alebo hocičo a proste nemajú a nariekajú ako je všetko drahé a pritom ich zárobok sa nepohybuje okolo tu spomenutých 2000 tis eur ale podstatne vyššie , jednoducho sú nenažraní .
Každý človek si musí uvedomiť koľko má príjem a čo si môže dovoliť. A neuvedomujú si to ani tí bohatší , skôr by som povedala že sú horší ako ľudia s nižším príjmom .