icon

Maximálna podpora po rodičovskej

alexchov
3. okt 2023

Ahojte. Podľa mojich informácií si môžem zvýšiť podporu po rodičovskej dovolenke takto: po skončení RD nastúpim do práce na jeden deň a zvyšnú dovolenku si nechám preplatiť. Následne ukončím pracovný pomer a prihlásim sa na úrad práce. Ako sa v tomto prípade vypočíta denný vymeriavací základ? (normálne je to súčet hrubých miezd deleno počtom dní). Teda v mojom prípade hrubá mzda (ktorú som dostala za nevyčerpanú dovolenku) deleno 1? To má vyjsť také nereálne vysoké číslo. Či sa mýlim?

tiika
27. júl 2024

@barbora2626 ak ti vyplatí odstupne, mohla by ti vyjsť

andreasovikova
2. sep 2024

Dobrý deň, prosím vás chcem sa spýtať 5.9. 2024 dovŕši syn 3 roky. Pred nástupom na materskú som menila zamestnanie a bola som zamestnaná 4 mesiace s vysokým platom. Zostalo mi 7 sní dovolenky. Myslíte že mi vyjde vyššia podpora alebo nie ? Keby áno je lepšie zobrať si fakt len jeden deň dovolenky a zvyšok preplatiť alebo si môžem vybrať celých 7 dní? Už som bezradna.

eva233
2. sep 2024

@andreasovikova
5.9. Ukončenie rd
6.9 nástup do prace dovolenka, ukončenie PP dohodou
9.9 hlasit sa na upsvare ako nezamestnaná k 7.9.

andreasovikova
2. sep 2024

@eva233 a môžem ukončiť pracovný pomer aj 6.9.?

eva233
2. sep 2024

@andreasovikova áno len si treba so zamestnávateľom uzrejmit ze 6. 9 máš dovolenku takže za ten deň budú za teba odvedené odvody... A teda zamestnávateľ musí s ukončením PP dohodou súhlasiť.. Ale to máš asi doriešené keďže návrat do práce po RD sa rieši aspoň mesiac dopredu

andreasovikova
2. sep 2024

@eva233 áno to mame poriesene 😊

dandyka136
26. sep 2024

@alexchov ahojte zienky, prosim o radu aj ja. Uz to zacinam chapat 😃ale pre istotu. Dcerka ma 14.3.2025 3 roky, t.j piatok. Co je najlepsie ? Ukoncit pp 14.3 a v ren den dovolenka? Alebo ukoncit k 14.3 a kedze vikendy v banke nerobime, tak pondelok 17.3 cerpat dov? Ci to zle chapem ? Aby som mala max podporu. Dakujem

eva233
26. sep 2024

@dandyka136 robila si za posledne 2r? Cerpala si dovolwnku medzi md a RD

dandyka136
27. sep 2024

@eva233 nerobila som nikde , ani dovolenka medzi len doma s malou . Sakujem 🙂

eva233
27. sep 2024

@dandyka136
Ak zamestnávateľ bude suhlasit ukončiť PP dohodou a to nasledovne
13.3. Ukoncit rodicovsku dovolenku
14.3 nástup do zamestnania a zároveň vziat si deň dovolenky následnú ukončiť PP dohodou a datbai zvtsok dovolenky preplatiť. Niekto ukončuje pp k 14.3 niekto k 15.3. V podstate je to jedno dôležité je aby za vas 14.3 odviedol odvody a od 15.3 stw boli nezamestnaná
17.3. Sa hlasit na upsvare ako nezamestnaná k 15.3. 2025

dandyka136
27. sep 2024

@eva233 dakujem , ten vikend co budem nezamestnana, to asi za plati zdravotna , kedze nie som nikde.. a az pondelok na upsvar.

eva233
27. sep 2024

@dandyka136 nie nič sa neplatí keďže mate 10 dní od ukončenia PP aby ste sa hlásili na upsvar. ak sa nahlasite do 10 dni k datumu 15.3. Neplatite nicb

dandyka136
28. sep 2024

@eva233 aha tak. Dakujem pekne za tieto info 😊 netusila som este nedavno o tejto moznosti , ja som planovala vycerpat dov a potom podporu 😊😊

eva233
28. sep 2024

@dandyka136 podpora sa vždy ráta ako 50% z denného vymeriavacieho základu z rozhodujúceho obdobia. Ak nastupite na 1 deň dovolenky do prace vase rozhodujuce obdobie bude 1 den, ak by ste cerpali napriklad 20 dni dovolenk tak vase rozhodujuce obdobie bude 20 dni tym by sa vám vymeriavací základ znížil a vasa podpora tiez.

janka15791
28. sep 2024

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Či ste niektorá riešili výpoveď aj tak, že ste dostali aj odstupné. Umňa by to bolo tak, že výpoveď dohodou, ale zo strany zamestnávateľa. Mám nárok na odstupné teda. Ako to potom riešiť, aby som dostala aj max podporu? 🙂 ďakujem, ak má niekto skúsenosť, ozvite sa mi 🙂

eva233
28. sep 2024

@janka15791 výpoveď dohodou neexistuje. Bud je to vypoved zo strany zamestnávateľa/ zamestnanca alebo ukončenie PP dohodou. Pokual to bude výpoveď plynie výpovedná lehota, tym padom sa predĺži rozhodovacie obdobie a znizi vymeriavací základ a tyn padom aj podpora.
Pokial je to ukončenie PP dohodou tak je to stále dohoda tzn. Ak sa so zamestnávateľom dohodnem, ze mu po ukončení vyolstim ja 10000e tak to budem musiet urobit, ak sa dohodneme , že on mi vyplati odstupné tak mi ho vyplatí.... A ano ja som to tak mala. Mala som narok na odstupné kvôli nedostatku miesta, ale aby to bolo v moj prospech neskončili sme to výpoveďou ale dohodou bez vypovednej lehoty.

janka15791
28. sep 2024

@eva233 pardon, nerozumela som tomu vyolstim ja 10000e..mysleli ste “vyplatim”? 🙂 ďakujem pekne za odpoveď. Myslela som, že keď budem ja musieť dať dohodou, tak mi nevzniká nárok na odstupné. Ešte to nemám, isté ale na 99% ma nezoberie, lebo už je tam iná (ono to je aj vo firme zname, ze po rd nechce brať naspäť).
Akože ja tam ani nechcem ísť naspäť, ale chcela by som aj odstupné aj max podporu 🤣 Čiže keď ma nebude chcieť naspäť, kvoli plnému stavu, tak mám nárok na odstupné? Výpoveď dám dohodou a zahrniem v nej ja, to vyplatenie odstupného? To sa potom, ale neráta do max podpory? Či ako to je? Normálne chcem postupovať tak, že si zoberiem jeden deň dovolenky a ostatok mi preplatia. Ďakujem, vám za ochotu vysvetliť ♥️

eva233
29. sep 2024

@janka15791 ano vyplatim.
Ešte raz dohoda je dohoda, pri dohode nemáte narok ide o to, na čom sa dohodnete. Pri vypovedi od zamestnávateľa ak by vam dal výpoveď z dôvodu nedostatku miesta tak áno máte nárok na odstupné.
Nedáte výpoveď. Výpoveď dohodou neexistuje. Odporúčam riešiť skor, ale minimálne mesiac pred ukončením Rd oznámiť zamestnávateľovi a dohodnúť sa na ukončení PP dohodou.
Všetko co máte na vyplatnej páske a odvedú sa z toho odvody do sociálnej poisťovne sa ráta do vymeriavacieho základu, teda aj odstupné.
A čo sa týka toho, ze vy tak chcete postupovat je sice super, ale musí s tým súhlasiť zamestnávateľ, pretože na 1 den dovolenky a zvyšok preplatiť a ukončiť PP na to nemáte automaticky nárok. Zamestnávateľ pokojne moze trvat na vase vypovedi a výpovednej lehote.preto ako vravim odporúčam dohodnúť sa so zamestnávateľom skôr ako riešiť to na poslednú chvíľu.

janka15791
29. sep 2024

@eva233 ďakujem 🙂 no ono ja mám ešte čas, len predbežne googlim čo a ako. Lebo dostalo sa mi do uší, že kolegyni, ktorej teraz skončila RD - Dostane aj odstupné aj rieši max podporu. Bola som na tom, že sa to nedá. Teraz z vašich odpovedí, som zase zmätená 😆 ja viem, že je to všetko o dohode so zamestnávateľom. Čo sa mi zatiaľ dostalo do uší, nebol problém “s pomocou k max podpore” čiže ten postup čo som spomínala. Ja chcem len vedieť, že či sa to dá aj odstupné aj max podpora. Ako to riešiť, aby to vyšlo.

eva233
29. sep 2024

@janka15791 jasne ze sa da

janka15791
29. sep 2024

@eva233 a ako teda? Lebo ak dostanem odstupne cca 1500 a jeden den dovolenky ..z toho max podpora nebude..

eva233
29. sep 2024

@janka15791 a preco by nebola?
1. Vase rozhodovacie obdobie bude 1 den dovolenky po RD
2. Váš vymeriavaci zaklad sa bude pocitat z jedného dňa dovolenky, všetkej predplatenej dovolenky a odstupného.
Vyjde vám taky vymeriavací základ ze v pohode vam vyjde najvyssia podpora.

janka15791
29. sep 2024

@eva233 ahaa, ja ze sa ta preplatena dovolenka nezapocitava..myslela som, ze sa to pocita len z toho jedneho dna dovolenky, ak je to tak, tak potom ok..ďakujem 🩷

noritta
4. okt 2024

Dobry den, mala ma narodeniny 25.10, kedy ukoncit PP dohodou? Spomeniem, ze medzi dvoma tehotenstvami som cerpala dovolenku , potom som bola som PN a nasledne sla na MD. Vyjde mi aj tak max davka? Dakujem

eva233
4. okt 2024

@noritta posledne 2r ste mali príjem? Kolko dovolenky máte z poslednej materskej?
Suhlasi zamestnávateľ s ukončením PP dohodou?

macka67
9. okt 2024

Ahojte maminky.. Mam otazku co sa tyka podpory.. Zanestnana som bola v jednej firme v rokoch 2014, potom 2015 az 2016 v dalsej a od 2016 som stale zamestnana v dalsej. V decembri 2018 som ostala na rizikovom na pnke. Syn sa narodil v auguste 2019. Brala som na neho aj materskú.. Potom sa mi dcera na rodila v maji 2022 a tiez som brala matersku. Lenze po tejto materskej sme potrebovali viac peňazí a vyčerpala som si nieco z dovokenky. Cerpala som ju v decembri 2022. Odvtedy som uz necerpala. Pracovn pomer by som chcela ukoncit ku koncu februara 2025. Ostalo mi tan 10,5 dna dovolenky a mala by som mat narok na odstupne kedze cele oddelenie kde som pracovala zrusili. Nemam sa kam vratit. Z coho sa bude ratat podporu ak by som vycerpala ten jeden den dovolenky a preplatili by mi 9,5 dna plus odstupne? Plat som mala okolo 750 v cistom... Dakujem 🙏

eva233
9. okt 2024

@macka67 za posledne 2r takze ak ukoncis pp vo februári 2025 tak od februára 23 do februára 25 by si mala byt bez prijmu aby sa ti to ratalo z toho 10,5 dna a odstupneho.... A to spĺňas.. Pokojne napis ss

lindapuskarova
24. okt 2024

@eva233 Dobry den, prosim Vas, syn ma 3r 17.1.2025 t.j. v piatok, je v poriadku ak si teda dovolenku zoberiem 20.1. v pondelok a 21.1. ukoncime pp dohodou. Ci je tam nejak potrebne riesit ten vikend aj ked sa u nas v praci cez vikend nepracuje... Dakujem moc

eva233
24. okt 2024

@lindapuskarova urcite nenechat víkend volný. treba ukončiť rodicovskú dovolenku skor- nebojte sa na rodicovský príspevok to vplyv nemá.
takže ukončiť rodičovskú dovolenku 16.1.2025
nástup do práce, 1 deň dovolenky a zvyšok preplatiť 17.1.2025, ukončenie PP dohodou ku 17.1. respektíve k 18.1.2025
hlasiť sa na upsvar do 10 kalendárnych dní ku 18.1.2025
samozrejme s týmto musí zamestnavateľ súhlasiť- nie je to jeho povinnosť, takže sa treba dohodnúť a takisto zaleží aj na tom či ste za posledné 2r pracovali alebo nie

lindapuskarova
25. okt 2024

@eva233 dakujem velmi pekne