Maximálna podpora po rodičovskej
Ahojte. Podľa mojich informácií si môžem zvýšiť podporu po rodičovskej dovolenke takto: po skončení RD nastúpim do práce na jeden deň a zvyšnú dovolenku si nechám preplatiť. Následne ukončím pracovný pomer a prihlásim sa na úrad práce. Ako sa v tomto prípade vypočíta denný vymeriavací základ? (normálne je to súčet hrubých miezd deleno počtom dní). Teda v mojom prípade hrubá mzda (ktorú som dostala za nevyčerpanú dovolenku) deleno 1? To má vyjsť také nereálne vysoké číslo. Či sa mýlim?
@bubik11 pretože podpora sa vzdy vypocitava z rozhodujúceho obdobia z vymeriavacieho základu. Rozhodujuce obdobie je vzdy 2r. Tvoje rozhodujúce obdobie je od 1.10.2022 kde si mala md, pn a hlavne si cerpala dovolenku, ktora je tiez súčasťou rozhodujúceho obdobia takze to ti znizilo dvz... Aby ti vysla najvyššia podpora idealne je nemat ziadny príjem za posledne 2r. Ja sa to vzdy pytam zien, ze to nie je len o 1 dni dovolenky.
@ellie25 pred tym si pisala ze sa pracuje aj vo sviatky tak ak nie tak potom
2.1. Ukončenie RD
3.1. Dovolenka, preplatiť zvyšok dovolenky a bud 3.1. Alebo 4.1. Ukončenie PP dohodou... Je jedno ktoey dsrum idw o to aby zamestnávateľ zaplatil odvody iba za 3.1.
Následne máš 10 kalendárnych dní aby si sa hlasila na upsvar ako nezamestnaná ku dnu 4.1.
Za január dostanes ešte cely rp vo februári a od 1.2. Budes mat narok na podporu ktora bude prvýkrát vyplatená v marci.
@bubik11 V SP ti to určite vypočítali dobre. Ja neviem, čo chceš riešiť a odvolávať sa. Proste ti tá účelová záležitosť nevyšla, treba sa s tým zmieriť.
Ahojte zienky, viete mi prosim vas poradit? Konci mi RD a chcela by som poziadat o podporu v nezamestnanosti, lenze pocas RD som mala inde dohodu o vyk.prace, ovplyvni mi to vysku podpory? RD mi konci koncom mesiaca, ukoncit PP mam v den 3.narodenin alebo skor? Dakujem
@moonik_27 ak bol príjem počas posledných 2r, tak ano ovplyvní.
S ukoncenim pp dohodou a preplatenim dovolenky musi v prvom rade súhlasiť zamestnávateľ, nie je to jeho povinnosť. Ak súhlasí tak bežne sa ukončuje rd dňom 3r narodenín dietata. Ale ak to vychádza na vikend a v prevádzke sa cez vikend nepracuje treba ukoncit RD skor.
@eva233 ano prijem bol pocas poslednych 2 rokov ale nepravidelny 1-2dni v mesiaci a nizky (zopar hod). Je teda lepsie ukoncit RD pred 3.narodeninami, alebo presne v den narodenin, alebo nastupit na den po skonceni RD do prace a tak? Mam z toho chaos, a potrebujem dat vediet uctovnicke ku ktoremu dnu mi ma dat ukoncenie PP
@moonik_27 no práve ten nízky príjem sposobi ze najvyššiu podporu aj tak neziskate. Naopak si myslim, se bude nízka ale samozrejme zalezi všetko od konkretneho dvz, mzdy a poctu dni dovolenky
A ako som pisala to kedy ukončiť rd zalezi od toho ci sa v prevádzke pracuje cez víkend a na aky den vychadzaju 3e narodeniny.
@moonik_27 v tom prípade
ukončiť rd vo štvrtok
V piatok nástup do zamestnania, zároveň deň dovolenky a zvyšok dovolenky preplatiť a ukončiť PP dohodou.
Na upsvar sa hlásiť do 10 kalendárnych dní ako nezamestnaná ku sobotnajsiemu dátumu a zároveň ziadat o podporu.
Ale ako píšem, kvoli tým brigadam by som neratala s najvyššou podporou.

@eva233 pekny den, mozem sa prosim aj ja poradit, mne syn dovrsi 3 roky 01.02.2025 s tym, ze to vychadza na sobotu, tiez som pracovala v banke kde som vikendy nepracovala, ako a kedy sa mam ja dohodnut na ukonceni PP aby som neprisla o februarovy RP, resp.neviem sice kolko mam dni dovolenky, ale je mozne ze si ju mozem aj normalne vycerpat, ked moje oficialne prijmy vychadzali na skoro maximalnu matersku? Od nastupu na MD a RD som si ziadnu dovolnke necerpala, ani som nemala iny prijem. Velmi pekne dakujem