icon

Maximálna podpora po rodičovskej

alexchov
3. okt 2023

Ahojte. Podľa mojich informácií si môžem zvýšiť podporu po rodičovskej dovolenke takto: po skončení RD nastúpim do práce na jeden deň a zvyšnú dovolenku si nechám preplatiť. Následne ukončím pracovný pomer a prihlásim sa na úrad práce. Ako sa v tomto prípade vypočíta denný vymeriavací základ? (normálne je to súčet hrubých miezd deleno počtom dní). Teda v mojom prípade hrubá mzda (ktorú som dostala za nevyčerpanú dovolenku) deleno 1? To má vyjsť také nereálne vysoké číslo. Či sa mýlim?

Strana
z5
eva233
22. nov 2024

@moonik_27 qno moze byt ukoncenie aj v sobotu, ale podstatne je aby zamestnávateľ zaplatil odvody za 1 deň (piatok, dovolenka a zvysnu dovolenku preplatiť) a teda ten ďalší den- sobotu ste uz boli nezamestnaná.

lienka.7
22. nov 2024

@eva233 ok, tak si zoberme podľa teba modelovy príklad. V obchode maju v zľave vajíčka, ta sa však týka vylucne dôchodcov, ty na nu narok nemáš, keďže nie si dôchodkyňa. Cize podľa tvojej logiky je uplne ok sa prezliecť za dôchodcu, aby si danú akciu mohla využiť, a získať tym výhodu oproti iným ľuďom, ktorí na zlavu tiez narok nemajú (lebo nie sú dochodcovia), ano? Podľa teba to nie je podvod, ale úplne v poriadku, ze? Vsak si využila akciu, ktorá síce pre teba nebola, ale co na tom. Co na tom, ze za normalnych okolností na zľavu narok nemáš, ale musíš podvadzat, aby si sa k nej dostala. To je podla teba asi Ok, vsak?
Pri takomto zmýšľani sa ani nečudujem, že naša krajina je tam, kde je.👌

eva233
22. nov 2024

@lienka.7 čím podvádzam ked si po odpracovaných rokoch, materskej a rodičovskej dovolenke vezmem 1 deň voľna na ktorý mám narok a zvyšok dovolenky, na ktorú mám tiež nárok si dám preplatiť prípadne dostanem odstupné , pretože zrušili moju pracovnú pozíciu?... Kde tam vidíš podvod? To, ze to nespravim bežným spôsobom a nedám výpoveď s výpovednou lehotou a necerpam dovolenku 2mesiace? Kde je napísané, že ukončenie pp dohodou je podvod? Dovolenka mi bude vyplatená tak či tak a aj ukončím PP, len iným spôsobom.
Nemyslím si, ze uvádzaš dobrý priklad s dôchodcom., pretože narok na podporu ma každý človek, ktorý bol za posledné 4r nemocensky poistený aspon 730 dní a každá mamička, ktorej trvá PP pocas rd a z bejakeho dôvodu chce ukončiť pp ma2 takuto možnosť. Za nič sa neprezlieka. Podpora sa stále vypočíta rovnako ako 50% z denného vymeriavacieho základu z rozhodujúceho obdobia. Nikto sa za nič neprezlieka ani sa na nič nehrá. Na tom rodičaku nebol otec ani babka a v tej robote rped tym tiež tak. A druhá vec je ona si bude musieť cez urad práce riešiť, to že si zháňa prácu a po pol roku ostane bez prijmu iba s pridavkami, ak si nenajde prácu.
Skôr si myslím , že je to ako keby bola akcia na vajíčka 10ks balenie aj 30ks balenie. A ja si vezmem to 30ks balenie, lebo to ma na ks vyjde lepšie.

lienka.7
22. nov 2024

@eva233 rozdiel je v tom, ze pri "normálne odpracovanom" PP by si toto nikdy nedosiahla, vies. Ani to preplatenie dovolenky by ti na max.podporu nestacilo. dostala by si ako píšeš 50%, pripadne o nieco viac z HM. cize pri 1000€, to máš 500€. V žiadnom pripade by si nemala 1400, či 1500€, to je nemožné. Odhliadnuc od toho, že počas toho, čo si bola doma si neplatila žiadne odvody, pracujúci človek tieto odvody na rozdiel od teba platil a ma dostať menšiu podporu ako ty? To ti príde fér? Príde ti skratka fér, ze niekto, kto zarábal minimalku, odvody platil nula celá nič ma zrazu právo na max.podporu, len preto ze "sa v praci dohodne"? Ale asi áno. Ako tu jedna raz napisala, ze šikovným patrí svet. Ja len dodám, ze šikovným podvodníkom patrí svet. Velice tu viete nadávať na politikov, ako vseeeeetci kradnu, ale v podstate vy robíte to iste. Nadavate tu na cigánov, ako využívajú iba systém. Vy ale robíte presne to iste, nie ste o nič lepšie. 👌 ako som už napisala, práve kvôli takémuto zmýšľaniu sme tam, kde sme.

lienka.7
22. nov 2024

@eva233 a ešte len pre tvoju info... na RD nie si nemocensky poistená. Neplatia sa odvody. Cize opäť potrebuješ podvadzat, aby si sa k vyššej dávke dostala. Lebo bez toho 1 uceloveho dňa dovolenky a preplatenie zvyšku by sa ti podpora rátala z platu. To len tak na okraj.

alenah31
22. nov 2024

@lienka.7 rozlišuj medzi podvodom a účelovosťou, ktorú je možné využiť nakoľko zákon na to nemyslel. Pokiaľ využijem niečo čo je zákonné nepodvádzam - podvod je tr. čin spadajúci pod tr. zákon. Že sa ti takéto konanie nepáči je jedna vec - že sa na to už roky poukazuje a kompetentní to nemenia je vec druhá. Pokiaľ využívam vec, ktorá je zákonne čistá, je v v môj prospech a často krát som na to odkázaná pretože mám deti a teda povinnosť sa o ne postarať a zabezpečiť im čo treba - neverím ani náhodou, že ak by si v tej situácii bola ty a hrozí ti byť bez príjmu resp. s min. príjmom neviem na ako dlho - nevyužiješ ju. Toto neuverím nikomu.

eva233
22. nov 2024

@lienka.7 ja to viem, ze prave tým 1 dňom si aktivujes nemocenské poistenie, ale aby si si ho mohla obnoviť musí ti ten PP trvať. Ale stale sa ti podpora počíta ako 50% z dvz.
Ale ja stale nechápem prečo to nazyvas podvod. System ponuka možnosť ukončiť PP dohodou a to pre kohokoľvek nie len pre urcitu skupinu ludi. A s tym súvisí aj preplatenie zvysnej dovolenky na konci PP. Takže kde je ten podvod? To, že niekto nastúpi na deň do práce odvedie odvody a potom ukončí PP dohodou? To mu predsa system tiež dovoluje.
A este raz opakujem každá matka, ktorej trvá PP má po 2r na rd takuto možnosť, takže áno toto je fér.
Podľa mňa to ale nie je také ružové. Niektoré si totiž neuvedomujú, že po pol roku ostanú bez roboty iba so 60e rodinnych pridavkov.
Ale, ak sa chceš baviť čo je fér tak potom by sme tu mali zaviesť pre každé povolanie tabuľkové platy. To bude fér?

lienka.7
22. nov 2024

@eva233 nemienim sa tu s tebou dotahovat, keby to bolo tak ako píšeš, nemuseli by ste podvadzat s účelovým si branim 1 dna dovolenky a takto zvyšovaním si VZ za 1 den mesiaci. Lebo keby si PP ukončila bez tohto triku, ani preplatenie dovolenky by ti podporu nezvýšilo na maximum, keďže suma by sa to rozratala.
Na podporu mas narok 2 roky od ukončenia PP. Cize matky by o nič neprišli, len teda o tu max.podporu, o ktorú všetkým ide.
Taktiez nie je pravdou, že všetky matky "musia" po RD ukoncovat PP, lebo im rušia miesta, nedá sa im a pod. Je to blud. Robia to prave preto, lebo chcú max.podporu, na ktorú už v živote inak nedosiahnu. A samozrejme, prečo by mal byť zamestnavatel proti? Vsak sa aspoň zbaví matky s deťmi, nie? A ta je spokojná, lebo vsak ma take peniaze, ktoré dotetaz nikdy nemala. Len dokedy? Tiež mam takúto susedu ktorá to "nevahala" využiť a smiala sa nám, že koľko "tisic" dostala za nic. To, ze teraz je už vyše 2 rokov nezamestnaná, nikto ju s 2 malými deťmi nechce zamestnat je už o inom. A samozrejme, nezabudne zase na každého nadávať a ako je všetko nespravodlivé. To, ze ona bola hamizna a zbytocne sa pripravila o prácu si samozrejme nepripúšťa.

lienka.7
22. nov 2024

@alenah31 svojim ucelovym konaním spôsobujes škodu štátnemu rozpočtu, co mimochodom trestné je. Podobne ako v Česku bola kauza s dôchodcami, kedy sa do toho obul bývalý sudca najvyššieho súdu, ktorého keď sa to uz dotýkalo, mu to samozrejme začalo vadiť (dovtedy bol alibisticky s tým ok) a zažaloval stat. A cuduj sa svete, vyhral. Škoda, že sa u nás nenájde niekto taky.

monolulik
26. jún 2025
@eva233

@moonik_27 v tom prípade
ukončiť rd vo štvrtok
V piatok nástup do zamestnania, zároveň deň dovolenky a zvyšok dovolenky preplatiť a ukončiť PP dohodou.
Na upsvar sa hlásiť do 10 kalendárnych dní ako nezamestnaná ku sobotnajsiemu dátumu a zároveň ziadat o podporu.
Ale ako píšem, kvoli tým brigadam by som neratala s najvyššou podporou.

@eva233 môžem, prosím, napísať sukromne?

eva233
26. jún 2025
@monolulik

@eva233 môžem, prosím, napísať sukromne?

@monolulik ano jasne

vivien1990
25. aug 2025

Baby viete mi poradiť som na rodičovskej dovolenke dcéra bude mať 12.9 2025 3 roky.... bola som prihlásená v práci od 12.8 som bola 4 dní v robote a 10 dní budem čerpať dovolenku do 2.9 v práci teraz budem žiadať o ukončenie k 2.9 ale stále budem čerpať rodičovskú do toho 12.9 to je piatok kedy by som mala vytiahnuť jeden deň dovolenky a dať výpoveď aby mi vyšla maximálna podpora?s tým že zvyšnú dovolenku mi preplatia na účet

00bubka00
25. aug 2025
@vivien1990

Baby viete mi poradiť som na rodičovskej dovolenke dcéra bude mať 12.9 2025 3 roky.... bola som prihlásená v práci od 12.8 som bola 4 dní v robote a 10 dní budem čerpať dovolenku do 2.9 v práci teraz budem žiadať o ukončenie k 2.9 ale stále budem čerpať rodičovskú do toho 12.9 to je piatok kedy by som mala vytiahnuť jeden deň dovolenky a dať výpoveď aby mi vyšla maximálna podpora?s tým že zvyšnú dovolenku mi preplatia na účet

@vivien1990 podla mna si nemala ist teraz do prace ale az po skonceni rodicovskej ,
na 3 dni a hned dat vypoved a dat preplatit dovolenku

mamina7070
25. aug 2025
@vivien1990

@vivien1990 na maximalnu podporu uz nedosiahnes bude sa ti ratat z prijmu od 12.8. do ukoncenia pracovneho pomeru
mala si to uplne inak utobit ked si chcela maximalnu

eva233
25. aug 2025
@vivien1990

@vivien1990 podpora sa vždy ráta ako 50% z denného vymeriavacieho základu z rozhodujúceho obdobia. Rozhodujúce obdobie je posledne 2r. Tym, ze si nastupila do prace si rodicovsku dovolenku ukončila a ak po 2.9 budeš riešiť podporu bude sa ti rátať z toho co ci zarobila od 12.8.

Strana
z5