icon

Mesačný rozpočet pre matku a dieťa v Bratislave

nikol_
4. feb 2014

Ahojte damy, uvazujem do buducna o prestahovani do Bratislavy aj s malym syncekom (chodim tam na VS). Viete mi poradit s akym rozpoctom by som mala pocitat pre dvoch? To znamena potraviny, drogeria, lieky, skolka, cestovne a ine mimoriadne vydavky. Proste vsetko okrem ubytovania. Chcem odist ked bude mat maly okolo troch rokov. Riesim to uz teraz, aby som vedela s kolkymi peniazmi pocitat. Co sa tyka skolky, ake su naklady? Nemam vobec predstavu ako je to v Ba. Ako to vychadza Vam? Dakujem za odpovede. 🙂

sisaha
4. feb 2014

@nikol_ zalezi v ktorej mestskej casti dieta budes mat.. ak to bude Stare mesto, tak si priprav 30 eur mesacne (pokial tam nemas trvaly pobyt, ak mas tak 25), ak ina mestska cast, tak cca 17 eur. plus raz rocne pytaju nieco ako ZRPŠ, ale hoci sa to prezentuje ako povinnost, uhradzat to nemusis (kazda skolka ma inak, u nas to bolo 60 eur na rok).
potraviny, drogeria a lieky - asi ako vsade inde na SK. Byvanie a naklady s nim spojene su najvyssie

sissy27
4. feb 2014

@nikol_ potraviny, drogéria, lieky - tak ako inde na SK, cestovné - mesačný lístok 26,90€, dá sa kúpiť aj 3-6-12mesačný, ceny nájdeš tu http://imhd.zoznam.sk/ba/doc/sk/11828/Cestovne-... ... škôlky - cca 25€ býva strava na mesiac, poplatky bývajú rôzne podľa mestských častí, ale rátaj tých cca 30€ mesačný poplatok za škôlku, potom bývajú ešte rôzne ako ZRP, príspevok na pranie, hračky, výlety a podobne, to sa zvykne jednorazovo na začiatku roka / polroka...
rozhodne najväčšiu časť príjmu zhltne bývanie - ale to máš asi poriešené...

anuska74
5. feb 2014

Ak sa uskromníte tak z 500 vyžijete + samozrejme bývanie.
100 eur. by som mala vždy nachystané navyše na mimoriadne výdavky. Stačí ak dieťa ochorie, kúpiš niečo navyše a už to ide. Alebo cez víkendy, niekedy podujatie, výletík, kino, pizza a tak.

evka_szabova
6. feb 2014

@nikol_ Škôlka závisí aj od toho, či by si mala trvalý pobyt v danej mestskej časti. Zväčša majú do obecnej škôlky prednosť tie deti, ktoré tu majú trvalý pobyt v danej mestskej časti a iné deti sa tam často ani nedostanú. Potom ti ostáva len dať dieťa do súkromnej škôlky alebo si nájsť opatrovateľku a to už vyjde oveľa drahšie.

Ak by si v BA išla do podnájmu, tak určite si žiadaj takú zmluvu, kde ti majiteľ dovolí trvalý pobyt.