Mimoriadna splátka hypotéky, alebo radšej rezerva?
Máme bokom pár tisíc navyše a riešime doma, čo s nimi. Hypotéku ešte budeme splácať roky, takže mňa láka hodiť to tam a aspoň trochu znížiť dlh. Muž zas tvrdí, že je lepšie mať tie peniaze poruke, keby sa niečo pokazilo, prišli väčšie výdavky a podobne. Rezervu síce máme, ale nie nejakú obrovskú. Neviem, čo je v takejto situácii rozumnejšie?
Nechat rezervu na horsie casy,clovek nikdy nevie,co sa moze stat.A mat aspon 6m rezervu.
@anonym_autor predcasne vyplatit hypo. Neni o com. Kazdy odbornik toto povie
@anonym_ee0fca Počkám ešte, kto čo napíšem. Úrok máme 3,68.
Tak my mame 6 medscnu rezervu a vsetky peniaze navyse davame na mimoriadnu splatku.
@anonym_autor no ak by ste ju celu vyplatili tak ano,ale ak mate nejakych 5000eur,radsej rezervu,lebo o moc Vam to ani splatku neznizi.
@anonym_autor no ak by ste ju celu vyplatili tak ano,ale ak mate nejakych 5000eur,radsej rezervu,lebo o moc Vam to ani splatku neznizi.
@anonym_54a4a6 Hypo je 40 a vieme dať 20.
@anonym_autor rezervu 6 mesacnych vydavkov a viac sa neoplati (lebo to zoziera inflacia)... zvysok (pre kludny spanok) na hypo... zo znizenej mesacnej splatky by som setril na dalsie splatenie...
@anonym_autor tak v tomto pripade radsej do hypoteky,nechajte si splatku,znizte roky za chvilu ju mate splatenu.
Nechajte si bokom 6 mesačných výdajov, zvyšok by som rozdelila na splatenie hypo (napr. 5000€) a na investovanie do indexových fondov, ideálne S&P 500 - keď máte úrok pod 4%, tak keď dáte predčasnú splátku, máte z peňazí výnos iba 3,68%, ale keď ich dáte do fondov, tak máte výnos cca 8% ročne, čo je pri zloženom úrokovaní oveľa viac peňazí
Ramit Sethi má na to super videá, odporúčam pozrieť YouTube alebo jeho knihy 🙂
@anonym_autor ved to vyplatis pol hypo, to uz znie inak ako prvy prispevok... Take peniaze (20tis) by som nikdy nedrzala na ucte ani v sufliku.
@anonym_autor dajte polovicu z tych 20 na hypo.
@anonym_ee0fca 5 z desiatich odborníkov ti povie, že nechať si rezervu. A zvyšní povedia, že splatiť úver.
V pripade hypo 60 a mimoriadnej splatky 20, by ste co doporucovali ? Kolko moze realne klesnut splatka po vyplateni uvedeneho? Aktualne 240€ mesacne, 2% urok konci buduci rok v maji.
Nechať peniaze v rezerve. Keď sa niečo stane, potom buď vyplatíte hypo alebo použijete podľa potreby. Teraz si splatíte polku hypoteky. ale čo ak o rok ostanete bez príjmu, budete riešiť neočakávané vysoké výdavky, nedajbože nákladnú liečbu? Ak.zvladate platiť hypo, peniaze by som si šetrila. Veď splatiť ju viete hocikedy, nemusí to byť teraz.
10 by som dala do fondu ako rezervu, 10 do hypoteky a snažila sa každy rok dat mimoriadnu splátku nech to odsypa
prípadne ak vieš odkladat každy mesiac niečo tak 5 fond, 15 hypoteka
@anonym_ee0fca ktorý odborník toto povie? 😀😀 S vysokou školou života? 😅
@anonym_ee0fca ktorý odborník toto povie? 😀😀 S vysokou školou života? 😅
@anonym_e1ef27 vygoogli si. To zvladnes
Určite mimoriadna splátka hypotéky. Brali sme si na novostavbu domu tiež hypo. Na 30 rokov. Každý rok sme dávali mimoriadnu splátku a znižovali si roky. Splátka ostala zachovaná. Resp. keď sa menili úroky v banke požiadali sme o nižšiu splátku a vyhoveli nám. Takto sme si aj splátku znížili, ale prioritou je splatiť hypotéku skôr. Ostáva 8 rokov. Ale o rok dám opäť mimoriadnu splátku, tak to bude už len 5 rokov. Máme vždy aj rezervu a ideme aj raz ročne k moru na leteckú dovolenku. Toto správanie mi príde zodpovednejšie, ako potom, keď sa niečo stane a ľudia zakladajú rôzne zbierky, že treba im na hypotéku pomôcť. Lebo prišli o príjem jedného člena rodiny. A čo tak sa správať zodpovedne a keď sú peniaze, tak znižovať úver? Je to tvoja hypotéka, život prináša všelijaké nečakané situácie. Ak ti tu radia rôzne fondy, nepočúvaj ich. Poznám viacero ľudí, čo vložili 30.000 do fondov a nakoniec tam mali ani nie 20.000 Eur. Všetko sú to nezaistené akciové fondy a vidíš, aký je turbulentný svet. A pre hejterov, mám Ekonomickú univerzitu a odpracovaných vyše 10 rokov banke /už pracujem v inej oblasti/.
Urob si ako chceš, neber to ako radu ale poviem čo by som spravila a čo aj reálne robím. Nikdy nesplácam hypotéku skôr ani nikdy nedávam mimoriadne vklady. Prečo? Pretože tých 20k dokažem zhodnocovať oveľa viac než je ten tvoj úrok 3,68% ročne. Takže je to ekonomickú nezmysel. Ak nedokažeš nájsť spôsob ako ich zhodnocovať viac ako je uroveň úroku (čo už je čo povedať) tak len vtedy sa ti to oplatí použiť na mimoriadnu splátku.
v podstate najlepsia investicia je splatenie dlhu (vseobecne). Nehal by som si hotovost, ale mesacne by som daval extra splatky, aspon 50-100 eur a postupne sa znizi mesacna splatka vdaka tomu.
Určite mimoriadna splátka hypotéky. Brali sme si na novostavbu domu tiež hypo. Na 30 rokov. Každý rok sme dávali mimoriadnu splátku a znižovali si roky. Splátka ostala zachovaná. Resp. keď sa menili úroky v banke požiadali sme o nižšiu splátku a vyhoveli nám. Takto sme si aj splátku znížili, ale prioritou je splatiť hypotéku skôr. Ostáva 8 rokov. Ale o rok dám opäť mimoriadnu splátku, tak to bude už len 5 rokov. Máme vždy aj rezervu a ideme aj raz ročne k moru na leteckú dovolenku. Toto správanie mi príde zodpovednejšie, ako potom, keď sa niečo stane a ľudia zakladajú rôzne zbierky, že treba im na hypotéku pomôcť. Lebo prišli o príjem jedného člena rodiny. A čo tak sa správať zodpovedne a keď sú peniaze, tak znižovať úver? Je to tvoja hypotéka, život prináša všelijaké nečakané situácie. Ak ti tu radia rôzne fondy, nepočúvaj ich. Poznám viacero ľudí, čo vložili 30.000 do fondov a nakoniec tam mali ani nie 20.000 Eur. Všetko sú to nezaistené akciové fondy a vidíš, aký je turbulentný svet. A pre hejterov, mám Ekonomickú univerzitu a odpracovaných vyše 10 rokov banke /už pracujem v inej oblasti/.
@anonym_81b9f9 je pravda,ze trh moze tak padnut,ze ludia pridu o peniaze,ale dlh hypoteka im zostane aj v case vojny.Ale vtedy co je paradox tak vtedy poistka na nehnutelnost neplati.Takze dlh ludom zostane.
@anonym_e1ef27 vygoogli si. To zvladnes
@anonym_ee0fca takže žiadny (schopný)😁
@anonym_81b9f9 chamtivosť a negramotnosť nepraje v investovaní 😀 ja som zainvestovala do široko diverzifikovaného etf 18000, po 3 a pol roku vybrala 27000 🤷
@anonym_ee0fca Splatiť hypo sa oplatí len ak máš vysoký úrok, inak sa to absolútne nevyplatí.
Peniaze by som radšej dala do etf indexového fondu.
@anonym_autor boli sme v takmer totožnej situácii.
Hypo 38t, rezerva vo výške 6mesacnych platov odložená a 20t "voľných".
Investovali sme ich ako poistku na dôchodok.
Áno, mohli sme vyplatiť polovicu hypo, ale pohodlne ju platíme ako je a tak nám prišlo rozumnejšie nechať tieto úspory zarábať.
@anonym_ee0fca a aký odborník? Na čo? Lebo toto vôbec nie je odpoved odborníkov
@anonym_autor manžel má pravdu. Hypoteky nie je výhodné vyplatiť skôr. Výhodnejšie je tie peniaze investovať
Odbornici radia hufne investovat, ale musim priznat, ze ja som radsej za znizenie dlhu. Ak hypoteku vdaka mimoriadnym splatkam splatim za 10-15 rokov, potom mi ostanu peniaze a mozem veselo investovat. Pri vsetkych investiciach je riziko a je mozne, ze investicie padnu aj o 30-50%, ak pride kriza. Investovat mozme len sumu, o ktoru ked prideme, nam nesposobi ziadne financne problemy. Nie ze ja si krvopotne odkladam po 300 eur a tie investujem. Kazdy nech robi ako citi. Mne sa byva lepsie v byte, na ktorom nie je zalozne pravo (podarilo sa mi splatit za 12 rokov - mimoriadne splatky). Teraz investujem aj do ETF a zaroven kludne spavam.
@anonym_autor ved to vyplatis pol hypo, to uz znie inak ako prvy prispevok... Take peniaze (20tis) by som nikdy nedrzala na ucte ani v sufliku.
@anonym_23d43a tych 20tisic je v dnesnej dobe akurat rezerva na 6mesiacov vypadku prijmu.