Zahlasuj emotikonom a vyrieš dilemu: Nechať si finančnú rezervu alebo ju použiť na splatenie dlhu?
Túto diskusiu sme založili za používateľa/-ku, ktorý/-á sa ocitol/-la v reálnej dileme a chce počuť váš názor. Vyber možnosť, ktorú by si zvolil/a reakciou emotikonom na tento príspevok, a pokojne v komentári napíš aj svoj názor, skúsenosť alebo dôvod. Po 24 hodinách odpovede zosumarizujeme a autorovi v komentári pomôžeme rozhodnúť sa na základe väčšiny. Ak by si volil/a možnosť A, reaguj 👍, ak možnosť B 💙 a ak možnosť C 😄. Ak chceš, aby sme aj za teba založili diskusiu, ktorá ti pomôže rozhodnúť sa, pri jej vytváraní zaškrtni možnosť „Nechcem vystupovať v diskusii, prajem si, aby diskusiu založil za mňa Modrý koník“ a v texte uveď, že chceš hlasovanie s 3 možnosťami.
Podarilo sa mi za posledné roky našetriť určitú finančnú rezervu, ktorú som si držala ako istotu pre prípad nečakaných výdavkov alebo výpadku príjmu, zároveň však stále splácam jeden starší dlh, ktorý síce zvládam, ale mesačne ma zaťažuje a psychicky mi to nie je príjemné, teraz stojím pred rozhodnutím, či použiť väčšinu tejto rezervy na predčasné splatenie časti dlhu a tým si znížiť mesačné splátky a celkový úrok, alebo si tú rezervu radšej ponechať ako bezpečnostnú sieť, lebo sa bojím, že ak by sa niečo stalo, zostanem bez finančnej istoty, prepočítavala som si to z rôznych strán, čítala skúsenosti iných, ale stále sa neviem rozhodnúť, lebo jedno riešenie mi dáva väčší pokoj v budúcnosti a druhé väčší pokoj teraz, a neviem, čo je v mojej situácii rozumnejšie
A: Použiť väčšinu úspor na splatenie časti dlhu a znížiť si splátky 👍
B: Nechať si rezervu a pokračovať v splácaní podľa plánu 💙
C: Použiť len časť úspor a zvyšok si nechať ako rezervu 😄
Aky to ma zmysel,vyplatit len cast aj ked splatka,uroky budu nizsie ale stale budu,a z uspor zostane o dost menej.
Radsej sa uspor nedotykat a nechat ich na ten ucel na ake boli urcene.
Ale zaroven,setrit dalej a davat skor raz za cas vyssiu ciastku na skorsie vyplatenie uveru.Ale rezervy sa proste nedotykat.
Takze ja som skor za B
Chcelo by to vidieť pomer pravidelného mesačného príjmu, výšky splácanej sumy a výšky rezervy. Bez toho sa radiť veľmi nedá.
Platí pravidlo mať rezervu na 6 mesiacov života, viem že to tak veľa ľudí nemá, možno ani ty. Ale od toho by som sa odpichla a pri uvažovaní o predčasnom splatení by som pracovala len so sumou, ktorá je nad túto rezervu.
Chcelo by to vidieť pomer pravidelného mesačného príjmu, výšky splácanej sumy a výšky rezervy. Bez toho sa radiť veľmi nedá.
Platí pravidlo mať rezervu na 6 mesiacov života, viem že to tak veľa ľudí nemá, možno ani ty. Ale od toho by som sa odpichla a pri uvažovaní o predčasnom splatení by som pracovala len so sumou, ktorá je nad túto rezervu.
súhlasím s @anonym_cb8567 - použiť len to čo je nad rezervou ... prípadne ešte pozrieť či sa nedá refinancovať zvyšok úveru s lepším úrokom ...
Podľa mňa záleží, ako sú investované úspory. Ak zarábajú menej, než je výška úroku na úvere, je lepšie ich použiť na splatenie úveru, lebo ich hodnota klesá kvôli inflácii. Ak zarábajú viac, je lepšie ich nechať zarábať a vyplatiť dlh neskôr.
B alebo C. Rezervu treba. Niečo sa stane a si čistá... Odkiaľ potom zoberieš prostriedky? Zasa si pôjdeš požičať? Za drahšie? Rozmýšľal by som nad čiastočným splatením (C) alebo refinancovaním, pokiaľ je úrokové zaťaženie vysoké. Úrok na úvere je spravidla vyšší ako úrok na úsporách. A kompletne sa "vystrieľať" z rezervy nie je rozumné. Úver sa dá splatiť v podstate kedykoľvek neskôr.
žiadne čísla. koľko má pani dlh, koľko má našetrené, koľko by jej zostalo. a koľko by splatila.
C
Za mňa možnosť A
Mala som podobne, splacala som vysoký úver a keď som našetrila tak som dala mimoriadny vklad a tým pádom sa mi znížila mesačná splátka aj úroky.
Chcela som čím skôr sa zbaviť úveru.
Väčšina hlasujúcich sa v tejto dileme priklonila k možnosti použiť úspory na rýchlejšie splatenie dlhu:
👍 A - Použiť väčšinu úspor na splatenie časti dlhu: 11 hlasov
💙 B - Nechať si rezervu a pokračovať v splácaní podľa plánu: 2 hlasy
😄 C - Použiť len časť úspor a zvyšok si nechať ako rezervu: 3 hlasy
Komunita sa teda najčastejšie priklonila k tomu, že ak človeka dlh dlhodobo zaťažuje finančne aj psychicky, má zmysel využiť úspory na jeho rýchlejšie splatenie a znížiť si budúce náklady.
V komentároch sa opakovalo najmä to, že úver znamená nielen mesačné splátky, ale aj priebežné platenie úrokov. Viacerí diskutujúci písali z vlastnej skúsenosti, že keď mali možnosť urobiť mimoriadnu splátku alebo výraznejšie znížiť svoj dlh, prinieslo im to veľkú úľavu a pocit väčšej finančnej slobody.
Zároveň sa však často objavovalo upozornenie, že bez znalosti konkrétnych čísel je ťažké dať jednoznačnú radu. Viacerí sa zhodli, že dôležitý je pomer medzi výškou dlhu, rezervy, mesačných príjmov a výdavkov. Niektorí pripomínali aj odporúčanie ponechať si rezervu aspoň na niekoľko mesiacov života pre prípad nečakanej situácie.
Práve preto získala podporu aj možnosť C. Časť komunity považovala za najrozumnejšie riešenie ponechať si určitú finančnú rezervu a na splatenie dlhu použiť len časť úspor. Takýto prístup podľa nich spája výhody oboch možností a znižuje riziko, že človek zostane bez finančnej istoty.
Len malá časť hlasujúcich by nechala situáciu úplne bez zmeny a pokračovala v splácaní podľa pôvodného plánu.
Čo teda z celej diskusie najviac vyplýva?
Komunita sa prikláňa k tomu, že dlh má zmysel aktívne znižovať a neodkladať to, ak na to existujú možnosti. Zároveň však veľa ľudí upozorňuje, že finančná rezerva má svoju hodnotu a nemala by zmiznúť úplne.
Najčastejší odkaz z hlasovania aj komentárov bol v podstate tento:
Peniaze na účte prinášajú pocit bezpečia, ale menej dlhov prináša pocit slobody. Dôležité je nájsť rovnováhu medzi oboma.

Čo sa dá, vyplatiť. Čím skôr sa zbaviť úveru.