Míňam veľa, alebo žijem s lakomcom?
Ahojte maminky, rada by som si vypočula Váš názor, radu, prípadne aj kritiku, hlavne konštruktívnu....
Manžel mi vyčíta, že míňam moc, pár krát mi spravil scénu a reagoval fakt neprimerane. Sme 4 členná rodina, predpubertiak, ročné bábo, a my. Moj rodičovský príspevok slúži na (poistku, dochodkove sporenie, benzin, a poplatky na staršieho v škole: strava, družina, sem tam poplatok na exkurziu, vylet, knihy, pomocky a trening). Manžel má platiť ostatné výdavky. vreckové nemám ani korunu.
Pravda však je, že hoci (podla mňa) kupujem fakt len absolútne nevyhnutné veci, manžel mi neprispieva koľko miniem, a idem do minusu, teda chapte, do mojich uspor. Aj ked mi ,,dá,, nejaké peniaze, nie však toľko , koľko som minula. Povedala som si veľa krát, aj jemu, že to takto sa nedá, aj poukázala, na fakt, že kupujem len nevyhnutné. On mi na to flochol, že nech sa uvedomím, že iní dokážu bez problémov vyjsť s troma detmi na vysokej z 500e mesačne, a popritom platiť aj hypoteku, aj isť na dovolenku.....vraj jeho kolega a iní..že, z čoho by som prípadne platila nájom, alebo hypotéku?
Asi viac než rok si sama, vediem denník výdavkov, aby som mala prehľad. (hlavne na veci, ktoré má hradiť manžel, ale ja ich kupujem)To som už robila aj v minulosti, a, vždy sa mi to osvedčilo. Obyčajne, miniem týždenne okrem už spomenutého priemerne 75E a to je na všetko - teda potraviny, ovocie zelenina, drogeria - plienky, cistiace potr. std, lieky, doktori, oblečenie,telefon. no proste všetko. to na pravidelné výdavky. Ak je nejaký nepravidelný, ako napr. oprava auta, poistka na auto ,topánky pre deti... je to navyše a tak ,,týždenná suma,, sa vyšplhá o to viac, napr aj na 130 - 150. Najmenej som minula asi 50e týždenne na všetko.Okrem toho manžel tiež má nejaké výdavky, hlavne ked kupuje materiál na prerábku, ale aj na iné, ale nemám prehľad,
Kupujem pre deti oblečenie len v sekáči, ale topane vačšinou nové, mnohé oblečenie má menší po staršom, tak nekupujem. Aj ja by som sa rada nahodila ako iné baby, ale, nie je z čoho, nechodíme do reštaurácií, kín, proste nikde, akurát tak sa prejsť, tiež by som rada častejšie ku kaderníčke, nielen 2x do roka...a potraviny aj iné kupujem len základné, oblečenie pre mna či obuv prakticky nekupujem. On sám kúpi často iba ak v dome fakt už skoro nič nie je, alebo, ak zloženie chladničky nevyhovie jeho chutiam. žiadny darček, ani deckám. tiež však chcem sa aj ja obliekať pekne, a je toho viac. On skor to kupovanie necháva na mna. To sú moje predstavy a info pre utvorenie si obrazu.
Chápem, že chceme prerobiť dom, aby sme mohli čim skor bývať v svojom, ale, podľa mojho názoru, neplytvám, a preto, pripadá mi nefer ked manžel takto reaguje. On bol ,,stary mladenec,, a kym sme spolu začali, v podstate, staral sa len o seba. vedel, do čoho ide, že bude na čas živiteľ rodiny iba on. Ja na MD, plánovane.
Ja som mu navrhla, aby sme spolu zapisovali aj jeho výdavky, (nakoľko o nich nemám prehľad) aby sme mohli spolu upraviť naše hospodárenie. Tu však na môj čoraz vačší údiv narážam na nedostatočnú spoluprácu z jeho strany, doteraz, počas už asi 3 mesiacov, je hárok uplne prázdny, akoby nechce ma informovať, odmieta, alebo skor, neprizná mi výšku výplaty (je pohyblivá a robieva aj nadčasy), robí aj fušky pre iných, má bočný príjem, ale, akosi , ked sa zaujímam, zatajuje bližšie info, asi, aby som nemala prehľad..teda, taký mám z toho dojem.Tieto veci ma doslova šokovali, nakoľko je mi jasné, že takéto správanie nemá v manželstve miesto. Najviac ma však bolia niektoré je vyhlásenia, a tie pre dokreslenie situácie pridávam, napr. ,,ked som pýtala na bežný chod domácnosti, a dával mi málo tak povedal že viac mi nedá, lebo ho chcem zničiť a pripraviť o všetko,, alebo ,,vraj by ho alimenty vyšli na menej ako mi dáva,, a, že si bude musieť otvoriť ešte další ,,čierny účet,, o ktorom nebudem vedieť a že nie je dobre, ked viem detaily o fuškách,, a občasne tie komentáre typu, nech sa spamatám..., ked sa mi len chrbtom otočí..
Máme každý svoj účet, on si tie fušky minie na záluby, zatiaľ čo ja občasne privyrobené (za doučovanie) na chod domácnosti. Najskor som si myslela, že snáď bol zvyknutý z predošlého single života na kopenie korun na účte a miňanie na seba iba, avšak, po mojich snahách si čoraz viac myslím, že žijem s lakomcom,nakoľko normálny chlap by pochopil. Nemožem však nechat decka v topankach o 2 čisla menších alebo nezaplatiť stravu v škole, alebo, telefon. tak kupim, zaplatim, hoci mi na to neda...kolko by mal. do prace nastupit nemožem, nemám kde nechať dieťa, a opatrovatelka stoji viac, ako by som zarobila.
Ako by ste danú situáciu riešili Vy?
Za vaše príspevky dakujem.
☹
Taketo spravanie v manzelstve nema co robit. Tvoj manzel akoby nieco chystal... Ja osobne napriklad nechapem oddelenym uctom v manzelstve. My mame spolocny ucet. Predsa zena nemoze byt v nevyhode ked zaraba menej (toto u nas plati) a casom je na md a ten jej prijem je potom ozaj zalostny. Myslim, ze tvoj manzel je sebec . Ved ako moze normalny clovek vycitat druhemu ze vela mina na vlastnu rodinu?
@natalym tak on to ma uz zazrate... 😠 😠 😠 najprv vyzieral rodicov...to sa setri, ked byvas a jes zadarmo u rodicov, a cely plat je len tvoje vreckove.
no a potom /asi sex chybal abo co/ zamenil rodicov za zenu...a nech ho ona zadarmo zivi. 😠 😠 ja proste toto nepochopim nikda... ako moze zena z rodicaku komplet zivit 2 deti, dopravu, stravu v skole , poplatky, my davame v priemere 40 eur na skolaka bez kruzkov mesacne, cize ked maju jedneho skolaka tak 40 eur mesacne minimalne, to je bez sk. pomocok, a vyletov a podobnych akcii navyse. babetko aspon 20eur za plienky a veci okolo toho / a to musi kojit/ cize 219 rodicak minus 60, /veeeelke setrenie/ ostane 160 eur a z toho maju zit cely mesiac strava 4 ludi, plus dalsie vydavky, oblecenie, . 🙄 🙄 no minacka jedna. jasne kazdy den kelovy privarok, zihlava s vajcom a ide to... 😝 😝
a to je v mesiaci ked do skoly nic nepytaju. ja to poznam, zac. sk. roka mami, mame doniest 65 eur ... pomocky , tr. fond, povinny predplatne casopisu, predplatne divadla, za druzinu, atd. atd. a mame trojmu a este kde su kruzky a dochadzanie na nich.
@jamamina777 odkáž svojmu mužovi, nech mi prosím ukáže tú 5člennú rodinu, ktorá vyžije z 500 mesačne a má k tomu hypotéku. Neviem si predstaviť čo celý mesiac jedia.
@natalym myslim ze tie rady mijo o setreni... uz davno ma v praxi...take zeny uz len ustupuju a ustupuju a hladaju cesticky kde setrit, v obchode uz maju traumu kupit nieco nezlavnene, este i v sekaci si pockaju, ked je zlava, 😕 a setria hlavne na sebe, nic si nekupuju cele roky, ziadna kozmetika, ziadna kava s kamaratkou, nic co by bolo vykricane s velkou hadkou... a i tak, nikdy, ziadne setrenie mu nebude dobre, i keby skolabovala od hladu, este i vtedy by mala hadku, ze ako si dovolila "minat" v nemocke, vies vypytaju poplatok za stravu v spitali, poplatok za prve osetrenie, doplatky za lieky... ☹ ☹
@jolinka milá pani, v mojom manželstve neplatí moje a tvoje peniaze , ale naše peniaze. Ja to nepoznám, ale ak spomínala, že jej určil na nákup 50 EUR, tak nech skúsi výjsť s tými 50 EUR-ami a nie hneď rozvod, tak toto som jej radila a ona sa ma nakoniec aj pýtala v ďalšom príspevku, kde by mala ešte ušetriť. To by sme museli hlbšie poznať ich vzťahy, myslím, že písala, že ma jedno dieťa spoločné a jedno z predchádzajúceho vzťahu, tak možno s tým nie je stotožnený a my to nevieme ani ja, ani vy. Medzi dvoch cudzích ľudí sa nemôžme miešať, môžme povedať svoj názor, ale ten nemusí byť vôbec správny. Sú ženy, ktoré míňajú veľa a keby to manžel nekontroloval, tak sa pasú na zelenej lúke, tak povedal jeden z tých, čo majú také ženy, nehovorím, že autorka je jedna z nich. Kto je vegetarián, alebo vegan, ten minie veľa na zeleninu, ovocie, ale kto je všetko s mierou, tak môže peniaze ukočírovať ináč a ešte písala, že opravujú dom, kde pôjdu bývať, tak možno manžel tam dáva peniaze a nakoniec nevieme koľko zarába , takže takto milá pani, poznám mužov, ktorí ozaj museli žene zrušiť platobnú kartu, lebo by vyšli na psí tridsiatok a to viem o čom hovorím. Ja kupujem veľa zeleniny, každý deň varím, sme síce dvaja ale 15 EUR sa aj mne na týždeň zdá veľa. Napríklad minulé bol v Tescu karfiol za 1,50 ks, mne by ani dole hrdlom nešiel, keď inokedy stojí taký istý, keď nie krajší za 0.70-0.80 EUR. Je pravda, že v Bratislave stoja čerešne aj 15 EUR 1 kg, minulý rok ukazovali v televízii, pani na trhu predala za deň 5 ks to asi pre bratislavskú smotánku, ale v Poltári, odkiaľ je autorka určite toľko nestoja. Ovocie tiež kupujem, jeden deň ie sme bez ovocia.
@jolinka vieš čo, narážaš na mňa, ale možno sa stravujem lepšie ako Ty, nekupujem v sekáči, lebo mne je z tých handier na grc, keď si pomyslím, že ich niekto nosil, topánky, čižmy nosím kožené, kozmetiku používam, ale ja si to môžem dovoliť, kto si to nemôže dovoliť, tak musí vyžiť z 50 EUR na týždeň ako jej stanovil manžel, veď nevieme, aký majú rodinný príjem, ja mám tiež vnúčatá tak viem, koľko sa dáva na rôzne hlúposti v škole, preto aj učitelia štrajkujú, lebo v školstve nie je dosť peňazí, skladajú sa rodičia na tabule, lavice, okna ap. S manželom sme maškrtnici, no ale keď niekto na to nemá, tak môže vyskakovať len do určitej výšky
@mijo53 vies co, uz len tie terminy co pouzivas... "manzel jej stanovil, manzel jej urcil" mne je napr. z toho na grc. toto nie je o rovnocennom vztahu.
nijako som z prispevkov autorky nenadobudla pocit, ze by islo o minacku, ktorej treba zo strany muza skrtit a stanovovat vydavky.
a mmch ked uz hovorime o tych vydavkoch ona mina 50, pripadne 75 eur na tyzdne...nie na nakup potravin... ale na vsetko v domacnosti cize strava, drogeria, plienky, doprava pre skolaka, poplatky a strava v skole, telefon, poistku /na auto uz zrusila/, dochodkove sporenie ci co, oblecenie, obuv pre skolaka, kruzok ... no ked ti je toto minanie 🙄 🙄
a o moju zdravu stravu nemaj starost. ja napr. ani netusim kolko tak stoji karfiol, ci ceresne,...takze tie sumy co si hadzala su pre mna spanielska dedina 🙂 🙂 😉 😉 Nasa rodina je totiz plne sebestacna v zelenine ovoci a aj maso si ciastocne dochovame. Ja to pestujem, to najsamlepsie a najcerstvejsie bio...10 metrov od zahrady k domu 😅 a mame tolko toho, ze hocikedy to nevieme pojest, rozdavame, salat hadzeme kuram.
@jolinka viacere prispevky su o dvoch rozdielnych veciach
1. to,ze autorkin manzel peniaze (zrejme) MA,ale jej ich NEDA a ziada od nej,aby setrila, plus navyse ma viac ako priblble reci,vydiera ju, povazuje ju za pritaz atd. V takom pripade by mala naozaj zvazit vsetky pre a proti.
2. setrenie - to je myslim u vela rodin so zenou na MD/RD bezna zalezitost. I keby nechala autorka celych 200e na dieta a jeho potreby (pricom na starsieho nevieme ci nieco dostava od ex) a manzel by jej vydelil 160e na jedlo (trebars preto,ze viac fakt nemaju,co vieme,ze u nich to tak nie je),tak by na tom bola stale rovnako,co sa tyka jedla. Ja si tiez nemyslim,ze mina vela a prave preto,ja by som mu just navarila kelovy privarok,hoci ho aj nenavidi a povedala by som mu,ze ma obed na dva dni stal 5eur alebo kolko a na viac nemam,dovi dopo,ak chces maso,chod ho kupit,potom ti urobim.
A co sa setrenia tyka,je otazne,keby sa rozviedla a aj by hoci u rodicov byvala,ci by bola na tom financne lepsie a ci by potom sama nemusela riesit to iste. Akurat jej moze byt po rozvode lahsie,ze nema po boku blbecka.
@mijo53
a tvoje stravovanie mi je popravde uplne lahostajne, fakt. len mi je zvlastne ze tu davas rady zene, ktora nema problem ani tak so setrenim...ako so zlym vztahom s muzom.
a v jednom sa zhodneme, presne aj ja som nadobudla ten pocit, ze mozno je v pozadi, jeho nechut, ze musi zivit cudzie dieta...ale to vedel, ked si ju bral a prijal taku zodpovednost, tak teraz nema co vycitat.
@moncicatko na starsieho nema nic, ex je nedostihnuty...ale mohla by ziadat nahradne vyzivne od statu, to jej uz bolo poradene. 😉
@moncicatko za dve roky jej dokopy prispel 700 eurami...mysliem ze aj minimalne vyzivne bude lepsie. a navyse jej odpadne jeden hladny krk...a to jeho.
@lulula1990 My sme štyria a ja to cca dokážem aj do 500 € aj s hypo..
@natalym a to mate komplet takyto prijem za cely mesiac ...a z 500 eur zaplatis hypo /priklad 200eur/, najomne ci energie priklad 150, a zo 150 zijete cely mesiac vcitane stravy, dopravy, telefonov, poplatkov v skole za dve skolacky, plus kruzky, oblecnie
no fakt klobuk dole 😕 😕 😕 sa musim niecomu priucit.
@jolinka ano,toto je jasne,nema zmysel mat takeho po boku. Ja som narazala na to,ze aj sama bude mozno nutena carovat s peniazmi a sama si bude klast otazku ci mina vela, keby napr.mala prijem 500 v cistom + vyzivne,vydaje jedlo, jasle(toto ani neutiahne z takeho prijmu), skolka (uz realnejsie - aj ked niekde za takych malych sa aj 160e za mesiac plati,ak ho tam chcete mat), oblecenie,cestovne naklady,poistky atd a to nehovorime o plateni za podnajom a mozno ani za energie. Takze tak,myslim,ze nikomu nevyhovuje supersetrit,ale proste sa niekedy inak neda.
@jamamina77 Prosím ťa a aký majú vzťah manžel s tým Tvojím prvým? Mne sa zdá, či on fakt nemá problém s týmto?
@jolinka nevieš ako to bolo, v jednom príspevku myslím, že písala, že syna bude sama chovať, ja si tiež veľa dopestujem, len v zime už kupujeme ovocie, ale v lete v jesení nevieme čo s jablkami, slivkami, hruškami a v jari čerešne máme svoje, ja tie ceny čo tu hádžem viem zo správ, že 1 kg čerešni v Blave 15 EUR
@jolinka Ty nepoznáš také ženy, ktorým treba vydeliť, dať, stanoviť, určiť, ja áno. To sú ženy, ktoré si myslia, že manžel je dojná krava, ktorá namiesto mlieka, peniaze dáva, vyčistia mužovi účet s kartami a potom sa s nim rozvedú, nehovorím, že taká je autorka, to sú hotové potvory, to sú manželstva, kde vzťahy celkom nie sú OK, no ale treba na tom popracovať a nie hneď len rozvod. Ja si myslím, že jej muž keď investuje do domu, nemôže mať ani veľa peňazí, neviem či pracuje niekde mimo hladovej doliny alebo v kraji, kde niet práce, nie je práca, nie je placa
@mijo53 ale ty si medzi tie potvory zaradila aj autorku..ved aj jej si hovorila..."ked ti manzel urcil, stanovil...tolko a tolko. no ked si usudila z jej prispevkov ze aj ona zrejme patri k nesetrnym, ktore take vydelovanie potrebuju.
Ja si myslim ze vo vztahu dvoch dospelych ludi take spravanie nema miesto. Ine by bolo, keby si sadli spolu / co on odmietal a len svoje hudol ako ho ona privedie na mizinu a minie JEHO peniaze..uz to je chyba ze to co zaraba, povazuje za jedine svoje 😝/ ale pokracujem, keby si sadli a on povedal,
"draha moja spolu mame tolko a tolko penazi, ja zarabam tolko /vid vyplatna paska , moj muz napr. nema ziaden problem mi ju ukazat, alebo preposlat mailom/
plus mame SPOLU este rodicak, pridavky na deti...suma sumarum priklad 750 eur
z toho zakladne platby ako uver, energie, poplatky v skole, doprava. telefony, poistky...atd nevyhnutne vydavky su 500 eur...tak bohuzial nam na stravu a odevy a ine radovanky ostava 250 eur, a to musime spolu nejako pohospodarit a posetrit... 😕"
Toto keby sa udialo, nemala by zienka ZIADEN problem, iste my zeny ked nas osud priprie vieme byt silne i setrne aj vyzit z mala. Ja tiez som zo skromnych pomerov a ani teraz nehyrim a ani nemam potrebu. ..
a ak si nejaky muz vzal z vlastnej vole potvoru co ho chce len obrat, zneuzit a potom nechat tak...to su uz ine rady a postupy. Bud ju odhali este v manzelstve a stanovia si pravidla, ze ju prekukol a takto teda nie... alebo ak na to nepride, ostava mu po skonceni manzelstva, poradit sa s pravnikom a riesit to co sa este da. Toto ale nie je aktualna tema 😉
Tu ale nejde o to ci ona setri ci nie /skor teda ano/ ...ale jeho vztah k peniazom, on prijma ako samozrejmost ze vyuziva vyhody manzelstva ako spolocnu postel, vztah s dietatom, jej starostlivost o domacnost a spolocne dieta, investovanie jej prijmu do spolocnej domacnosti a deti, aj jeho stravy...ale uz pri zdielani penazi zrazu nie je manzel /kde je zauzivane spominane BSM/ ale je okreme ako sukromnik s VLASTNYMI peniazmi, s ktorymi sa nechce podielat spolu s detmi a manzelkou aby im dal rovnaku zivotnu uroven ako ma sam.... autorka uvadza ako dava "svoje" peniaze do svojich zalub, alebo si sam pre seba kupi jedlo ak mu nevyhovuje co je doma v chladnicke /zrejme nieco lacne a jednoduche, co panko jest nebude/
@mijo53 proste on je "manzel" len vtedy ked je to vyhodne pre neho. akonahle on ma dat podiel do spolocneho zivota...tak uz nechce byt manzel...vtedy uz je Ja a ty okreme, moje peniaze nedam, ty davaj svoje.
ano povies ze dava do prerabky domu, vsak v poriadku, ale i to sa da povedat, len ten skryva, kto nie je cisty a cestny, aky je problem pre cestneho a uprimneho cloveka a v manzelstve by mala platit vzajomna uprimnost nie? aky je problem povedat...ano zarabam tolko a tolko, ten mesiac som dal tolko do prerabky ostalo nam tolko, musime spolu z toho vyjst.
ja u nas sledujem ucty a manzel mi vzdy zavola... "pozri kolko mame na ucte, co este treba platit, mozem kupit na stavbu to a to?" /dokoncujeme dom v ktorom byvame/
@natalym jaj ono tie porovnavania kto z kolko vyjde, vies ake je to zradne 😉
niekto ma uver 120 ako vy a niekto aj 420 ...a uz je rozdiel 300 eur , ktore v pohode vystacia na zivobytie 4clennej rodiny. takze povedat ze vyzijeme z 500 aj s hypo 😕 no my mame uver cez 200 ale zase to do 4rokov splatime je to zrychlene na 12 rokov. Alebo aj naklady na byvanie, niekto u rodicov, da im 30-40 eur a vybavene, niekto v prenajatom byte a vycaluje 350 mesacne. musis vidiet zakazdym cely rozpocet rodiny, vsetky prijmy a vydaje /co vacsinou nikto presne neuvedie/ aby si videla ako kto vychadza a kto mina a kto setri.. 😉 🙂
@jolinka Tak otázka bola že 500 s hypo, tak som reagovala.
Chcela by som ušetriť, to je jasné, niekedy ma prevracia z tých súm a zvažujem čo nebolo treba. Ja to dám v pohode aj za 400 € a to si myslím, že je slušné, ak je jedno decko už dospelé a druhé v puberte a všetci sa stravujeme celodenne doma a také, že stravné lístky nemáme. 😉
Však áno je to individuálne. U nás si neviem predstaviť kelový prívarok so špekačkou napr.

@jolinka No veď toto a ona sa naučí super šetriť, z vody variť, deti v sekáčoch obliekať, tým sa nechcem nikoho dotknúť a on si bude ukladať a ukladať. Super vízia.